Idézet: GI - Dátum: 2005. febr. 1., kedd - 22:10
De arra sok-sok gondolkodás után sem bírtam rájönni, hogy a soros 6-os miért jó.
Egyszerűen nagyobb, nehezebb (ez nem kérdéses), mint egy V6, VR6.
Nem ismerem őket pontosan mechanikusan, de valszeg (és logikusan) több helyen kell csapágyazni a rezonancia és a lengések miatt. Főtengely is hosszabb... minden... Ez szintúgy teljesítményvesztés. Nem mintha a teljesítményével és a fordulatszámával gondok lennének, de miért?
Egy hátsó kerekes kocsiba simán jó hosszába a V6 motor. Rá a váltó, majd difimű...
Egyszerűen nem értem.
Valami BMW-s válaszolhatna erre, komolyan nemtudom a választ, aztán lehet valamire nem gondoltam. Egyszerűen nem jut eszembe.
Persze egy soros hatos a V12-höz jó kiindulási alap.
Hosszabb magyarazat nelkul a soros hathengeres motor kiegyensulyozasa jobb (igazabol a soros 6-ose tokeletes mindenfele kiegyensulyozo tengely nelkul), mint akarmilyen V6-ose. A 6 hengeres boxer pedig majdnem tokeletes.
Igazabol ugyanez csak a 90 fokos V8-as, es a 60 fokos V12-es motorrol mondhato el.
A soros motor pedig mindenkeppen egyszerubb, mint egy V-motor, mert az osszes hengerfurat egy vonalban van=egyszerubben megmunkalhato blokk, csak 1 hengerfej, 2 vezermutengely, stb...
Ami picit ellene szol, a hosszabb fotengelyt nehezebb meretezni, a hosszabb fejet, blokkot kicsit nehezebb kionteni, es az egesz az altalaban nem kicsi valtoval csak egy szep hosszu orrban fer el (bar ez BMW-nel nem gond). Ez az elrendezes egyebkent is jobban passzol hatsokerekhajtashoz. A sulyelosztas meg mint irtak is masok megoldhato kerdes. Sok trukk van ra, hogy a kocsi ne legyen orrnehez. Hatratoljak a motort amennyire lehet, vagy a valtot egybeepitik a hatso difivel (transaxle, az olaszok nagyon szeretik), stb.
A BMW 4 liter folott azert V elrendezesu mert azok mar 8- vagy 10hengeresek. (es "veletlenul" epp 90 fokos a hengerszog a V8-nal.)
Es vegul a sok technikai reszleten tul, biztos nagy resze van a tradicionak is, mint ahogy a Subaru a boxert favorizalja, a Mazda a Wankelt, stb....

Súgó
A téma zárva.