Idézet: ttt1 - Dátum: 2004. nov. 21., vasárnap - 11:06
Mielott mindenki elkezdene, szidni az egzik v masik jatekot, leszogeznem nem a jatekra vagyok kivancsi, hanem magarol a motorrol legyen szo! Szeretnek mindenkit megkerni ,hogy ne az legyen a vege, hogy be kell zarni,mert szidkozodas lesz a vege. Tudom en is hogy a doom3 sotet, a hl2-ben meg nincs sok szabadsag. Ugyanakkor megnezven a ket engine-t, ugy gondolom a havoc motor nagyon jo,de valamivel a d3 arnyekai es valosaghu abrazolasa kozelebb all hozzam. A havoc engine kicsit meg mindig "rajzfilm" szeru. Termeszetessen az objektukom korlatlan mozgatasa meglehetossen elove teszi a motort.
Húú, ekkora hülyeséget régen olvastam itt(kivéve: MoHPA topic)

Elöször is:
Idézet
Tudom en is hogy a doom3 sotet, a hl2-ben meg nincs sok szabadsag.
A Doom3 sötét, oké. De a HL2-ben nincs szabadság??? Ember, az agyad szabadságra ment? A HL2-ben van a legnagyobb szabadság, a fizikát és a nagy tereket is tekintve. Talán a hatalmas terekben a Crytek motor(gy.k. ez a Far Cry motorjának a neve)veri, de a Doom3 motor soha...
Idézet
Ugyanakkor megnezven a ket engine-t, ugy gondolom a havoc motor nagyon jo,de valamivel a d3 arnyekai es valosaghu abrazolasa kozelebb all hozzam. A havoc engine kicsit meg mindig "rajzfilm" szeru.
A HAVOK motor tényleg nagyon jó, de a HL2-t a Source grafikai motor hajtja, ugye. A Havok fizikai motor, ugyanakkor nagyon erösen fel lett turbózva, és ha minden igaz, a Source motor része átdolgozva, licencelve. A Havok (úgy érted, Source...) rajzfilmszerü? Hát, te sem játszottál még a Half-Life 2-vel. Talán próbáld is ki... Ilyen élethü világot még soha, egyetlen játékban sem láttam, igaz, hogy ez a grafikusok - level designerek éredeme is részben, de a Source érdeme is legalább akkora részben. A Doom3 ikor, hol volt valósághü? Egy képet mutasson már valaki, ahol tényleg valóságszerü... A fényárnyék hatások tényleg verik a konkurrenciát, a fémes felületek is jól mutatnak, de azonkívül? Valósághü a Mars-bázis egy percig is? Nem hiszem... A HL2 Doom motorral szerintem nagyon mesterséges lenne. Az általatok említett rossz megvilágítást én nem láttam a HL2-ben, lehet, hogy én látok rosszul, vagy csak annyira lekötött maga a játék, hogy nem figyeltem erre... Az egyetlen dolog, ami a HL2 motorjában nem tetszik (annyira), a víz. Néhol(elég sokszor) az állam megkeresése után a vízfelületek (föleg a mérgezö, mocsárra emlékeztetö víz) nem látszottak valósághünek. Ezen a területen egyértelmüen a Far Cry motorja viszi a pálmát. Ott a hullámok kicsapnak a partra is. Nekem még a Black Hawk Down vízeffektje tetszett anno nagyon, a HL2-ben hasonló a víz, bár valamivel szebb. A Doom3-ban meg nincs is víz, nyoma sem. Talán a kiegészítöre produkál valamit John Carmack, de nem hiszem(nem is az id Software készíti a játékot). Söt, a HL2-ben a víz MINDEN tárgyat visszatükröz a víz felületén, és a mélyben is. De az FC összességében természetesebb. Emellett a Doom3 a rövidke nyílt terepeken(amik ugyanannyira voltak élethüek, mint a belsö terek) úgy nekiállt szaggatni, hogy na. Ezzel szemben figyeltétek már a HL2-ben a látótávolságot? Azt szintén csak a Far Cry veri. Összességében a Source motor messze a legélethübb. Valamelyik topicban volt is egy kép, amin lerendereltek egy darab sziklát négy grafikai motorral - A HL2-Source MESSZE verte a többit...
A textúrák minösége egyik játékban sem gyözött meg annyira, bár nem láttam a Doom3-at Ultra minöségben... A Far Cry textúrái maxon nagyon szépek, a HL2-nél talán nem annyira, de az összkép miatt nem is számít nagyon.
Rövid összegzés (szerintem):
Fény/árnyékok: Doom3 (és fémes felületek)
Víz, látótávolság: Far Cry-Crytek motor
Animáció, különösen arcok, élethüség, a motorba beépített fizika: Source(HL2)
A nyertes szerintem a Source. És az már két játékban is megmutatta, mit tud: a Vampire the Masquerade: Bloodlines is nagyon szép és nagyon élethü, nem csak a Half-Life 2.
A játékoknál egyébként mind a három tetszett.
Hogy melyik forradalmi? A Doom3 és a Source technológia is forradalmi. A Far Cry-ban debütáló Crytek a "nagyok" elött érkezett ugyan, de a megvilágítás(árnyékok) elmarad a Doom3-tól, a valósághüség pedig a Half-Life2 Source motorjától. Viszont mindenki figyelmébe ajánlanám a legújabb buildet: a képek magukért beszélnek az új CryTek motor esetében...
CryTek motor képek

Az Unreal 3.0 motor (számozzák) valahogy nem nyügözött le annyira. A demo egy glow effektekkel telerakott környezetet mutat, a poligonszám sem üt agyon, különösen ahhoz képest, hogy a motor 2006-ra készül el az elsö játék(ok)kal együtt... Az árnyékokban meg már most szebb a Doom3 motor. Azt majd játékban kell látni, de én elsöre nem vagyok oda érte...
Még az F.E.A.R. motorja is figyelemre méltó: király árnyékok, spec. effektek(pl. a Mátrixból ismert "folyékony levegö" effekt) és részletesen kidolgozott karaktermodellek. Szal' választék az van, szerintem a játék a lényeg, nem a mögötte lévö technika. Mert ki akar itt játékot írni?
Na ennyi, ez az én véleményem.
Szerkesztette: spidey 2004. 11. 22. 16:58 -kor