HWSW Informatikai Kerekasztal: Doom3 vs Half Life 2 Engine - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Doom3 vs Half Life 2 Engine engine vizsgalata

#41 Felhasználó inaktív   Dark 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 22. 12:23

:offtopic:  Tyű, szétoffoljuk a topicot. Igazából mindenkinek igaza van. Inkább akkor abban kell megegyezni, hogy ugyebár újabb kártyán melyik fut jobban, melyik szebb.
Ezzel pedig el is vágtuk a vita fonalát. Mivel az új motorok kimondva-kimondatlanul az új kátyákra vannak igazítva.
Majd egyszer rászánom a pénzt egy újabb kártyára, de akkor már lehet, hogy azon az akkori új motorok fognak nehézkesen futni - ergo sosem lehet beérni a fejlesztőket a hardverrel.

Hogy ontopic legyek: nekem a hl2 a nyerő.

#42 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 12:33

Ami nagyon bejött:

HL2: A vízben úszkáló, bólogató gerendák, a lépcsőn leguruló Darth Vader, a víz
D3: A himbálózó lámpa

Nálam a HL2 a nyerő.

Szerkesztette: worxland 2004. 11. 22. 12:34 -kor

aláírás
Spoiler

#43 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 12:37

Sokan itt a HL2-t és a Doom3-at hasonlítják össze, pedig nem kéne. A Source enginet kell a D3 enginehez hasonlítani. Ami a himbálódzó ládákat illeti a Source fizikája Havok, vagyis licenszelt. Nem kizárt, hogy valaki licenszeli a D3 motort és a Havok-ot is.

#44 Felhasználó inaktív   augustusr 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 15:33

D3: egy gyengén sikerült technologiai demo... ha kicsit jobban megcsinálják a "játék" részt talán a laikusoknak is jobban látszik az engine tudása. Nekem maga a játék vette el a kedvemet ez engine alaposabb tanulmányozásától....
egyébként nem rossz ;) van benne ráció....  :cool:

HL2: egy viszonylag jól skálázható motorra irt JÁTÉK, sőt szvsz feeling alapján akár az év JÁTÉKa...
motor valóban tudhatna "többet", de a játékélményhez nem igazán hiányzott...

Unreal engine: ha ez télleg tudni fogja azt ami a techdemo muviban volt akkor az előzőeknek fel kell kötni a gatyájukat...

nálam eredmény még nem született, ha lenne egy mod hasonló kiaknázottsággal mindkét motorra lehetne dönteni... igy sok a szubjektivitás....

amugy: hibálózó lámpa... FarCry-ban is volt, én ott ültem le tőle, D3-ban alapkövetelménynek tűnt...
:rolleyes:
by Augustus
voltam, vagyok, talán leszek is

#45 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 15:42

Idézet: ttt1 - Dátum: 2004. nov. 21., vasárnap - 13:45

En is a doom3 engine mellett leszem le a voksom, mint grafikai motor.A hl2 akor lett volna kelloen utos ha 1 evvel ezelott jelent volna meg, mert az elso havoc motorral keszult game lehetett volna, de a Max Payne 2-ben mar lathattunk hasonloan jo grafikat es ott is azert eleg sok objektum mozgott.Igy mar (bar a jatek maga szep, jo a story) nem olyan nagy elorelepes. Mind2 fejleszto ceg nagy munkat vegzett, de technikailag en a d3-at elobremutatobbnak latom.

Jajj, hagyd már ezt a 'Havoc"-ozást, mert baromi idegesítő. No meg ha állítasz valamit, pls nézz már utána... Már nem 1 játék kijött a Havok licenszelt fizikai motorral, ezt nehogy már a Source engine előnyei között említsed... :omg: Értsd meg: Havok motor != grafikai motor.
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#46 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 16:49

Idézet: ttt1 - Dátum: 2004. nov. 21., vasárnap - 11:06

Mielott mindenki elkezdene, szidni az egzik v masik jatekot, leszogeznem nem a jatekra vagyok kivancsi, hanem magarol a motorrol legyen szo! Szeretnek mindenkit megkerni ,hogy ne az legyen a vege, hogy be kell zarni,mert szidkozodas lesz a vege. Tudom en is hogy a doom3 sotet, a hl2-ben meg nincs sok szabadsag. Ugyanakkor megnezven a ket engine-t, ugy gondolom a havoc motor nagyon jo,de valamivel a d3 arnyekai es valosaghu abrazolasa kozelebb all hozzam. A havoc engine kicsit meg mindig "rajzfilm" szeru. Termeszetessen az objektukom korlatlan mozgatasa meglehetossen elove teszi a motort.

Húú, ekkora hülyeséget régen olvastam itt(kivéve: MoHPA topic) :D Elöször is:

Idézet

Tudom en is hogy a doom3 sotet, a hl2-ben meg nincs sok szabadsag.

A Doom3 sötét, oké. De a HL2-ben nincs szabadság??? Ember, az agyad szabadságra ment? A HL2-ben van a legnagyobb szabadság, a fizikát és a nagy tereket is tekintve. Talán a hatalmas terekben a Crytek motor(gy.k. ez a Far Cry motorjának a neve)veri, de a Doom3 motor soha...

Idézet

Ugyanakkor megnezven a ket engine-t, ugy gondolom a havoc motor nagyon jo,de valamivel a d3 arnyekai es valosaghu abrazolasa kozelebb all hozzam. A havoc engine kicsit meg mindig "rajzfilm" szeru.

A HAVOK motor tényleg nagyon jó, de a HL2-t a Source grafikai motor hajtja, ugye. A Havok fizikai motor, ugyanakkor nagyon erösen fel lett turbózva, és ha minden igaz, a Source motor része átdolgozva, licencelve. A Havok (úgy érted, Source...) rajzfilmszerü? Hát, te sem játszottál még a Half-Life 2-vel. Talán próbáld is ki... Ilyen élethü világot még soha, egyetlen játékban sem láttam, igaz, hogy ez a grafikusok - level designerek éredeme is részben, de a Source érdeme is legalább akkora részben. A Doom3 ikor, hol volt valósághü? Egy képet mutasson már valaki, ahol tényleg valóságszerü... A fényárnyék hatások tényleg verik a konkurrenciát, a fémes felületek is jól mutatnak, de azonkívül? Valósághü a Mars-bázis egy percig is? Nem hiszem... A HL2 Doom motorral szerintem nagyon mesterséges lenne. Az általatok említett rossz megvilágítást én nem láttam a HL2-ben, lehet, hogy én látok rosszul, vagy csak annyira lekötött maga a játék, hogy nem figyeltem erre... Az egyetlen dolog, ami a HL2 motorjában nem tetszik (annyira), a víz. Néhol(elég sokszor) az állam megkeresése után a vízfelületek (föleg a mérgezö, mocsárra emlékeztetö víz) nem látszottak valósághünek. Ezen a területen egyértelmüen a Far Cry motorja viszi a pálmát. Ott a hullámok kicsapnak a partra is. Nekem még a Black Hawk Down vízeffektje tetszett anno nagyon, a HL2-ben hasonló a víz, bár valamivel szebb. A Doom3-ban meg nincs is víz, nyoma sem. Talán a kiegészítöre produkál valamit John Carmack, de nem hiszem(nem is az id Software készíti a játékot). Söt, a HL2-ben a víz MINDEN tárgyat visszatükröz a víz felületén, és a mélyben is. De az FC összességében természetesebb. Emellett a Doom3 a rövidke nyílt terepeken(amik ugyanannyira voltak élethüek, mint a belsö terek) úgy nekiállt szaggatni, hogy na. Ezzel szemben figyeltétek már a HL2-ben a látótávolságot? Azt szintén csak a Far Cry veri. Összességében a Source motor messze a legélethübb. Valamelyik topicban volt is egy kép, amin lerendereltek egy darab sziklát négy grafikai motorral - A HL2-Source MESSZE verte a többit...
A textúrák minösége egyik játékban sem gyözött meg annyira, bár nem láttam a Doom3-at Ultra minöségben... A Far Cry textúrái maxon nagyon szépek, a HL2-nél talán nem annyira, de az összkép miatt nem is számít nagyon.

Rövid összegzés (szerintem):

Fény/árnyékok: Doom3 (és fémes felületek)
Víz, látótávolság: Far Cry-Crytek motor
Animáció, különösen arcok, élethüség, a motorba beépített fizika: Source(HL2)

A nyertes szerintem a Source. És az már két játékban is megmutatta, mit tud: a Vampire the Masquerade: Bloodlines is nagyon szép és nagyon élethü, nem csak a Half-Life 2.
A játékoknál egyébként mind a három tetszett.
Hogy melyik forradalmi? A Doom3 és a Source technológia is forradalmi. A Far Cry-ban debütáló Crytek a "nagyok" elött érkezett ugyan, de a megvilágítás(árnyékok) elmarad a Doom3-tól, a valósághüség pedig a Half-Life2 Source motorjától. Viszont mindenki figyelmébe ajánlanám a legújabb buildet: a képek magukért beszélnek az új CryTek motor esetében...
CryTek motor képek
Kép
Kép
Az Unreal 3.0 motor (számozzák) valahogy nem nyügözött le annyira. A demo egy glow effektekkel telerakott környezetet mutat, a poligonszám sem üt agyon, különösen ahhoz képest, hogy a motor 2006-ra készül el az elsö játék(ok)kal együtt... Az árnyékokban meg már most szebb a Doom3 motor. Azt majd játékban kell látni, de én elsöre nem vagyok oda érte...
Még az F.E.A.R. motorja is figyelemre méltó: király árnyékok, spec. effektek(pl. a Mátrixból ismert "folyékony levegö" effekt) és részletesen kidolgozott karaktermodellek. Szal' választék az van, szerintem a játék a lényeg, nem a mögötte lévö technika. Mert ki akar itt játékot írni? :D
Na ennyi, ez az én véleményem.

Szerkesztette: spidey 2004. 11. 22. 16:58 -kor

#47 Felhasználó inaktív   [Milan] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 17:49

Idézet: spidey - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 17:49

Valamelyik topicban volt is egy kép, amin lerendereltek egy darab sziklát négy grafikai motorral - A HL2-Source MESSZE verte a többit...

Jáááj.  :omg:  :nevet2:
Az vicc volt, túlzás. Nem pedig valódi screenshot.

#48 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 18:01

Idézet: spidey - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 16:49

Talán a hatalmas terekben a Crytek motor(gy.k. ez a Far Cry motorjának a neve)veri, de a Doom3 motor soha...

GYK.: Crytek a fejlesztő cég, a motor neve CryENGINE. Ha már fellengzősködsz, legalább pontosan tedd :p

Szerkesztette: Mumia 2004. 11. 22. 18:04 -kor

#49 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 18:21

Idézet: Mumia - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 19:01

GYK.: Crytek a fejlesztő cég, a motor neve CryENGINE. Ha már fellengzősködsz, legalább pontosan tedd :p

Igazad van, én kérek elnézést :D

#50 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 18:22

Idézet: [Milan] - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 18:49

Jáááj.  :omg:  :nevet2:
Az vicc volt, túlzás. Nem pedig valódi screenshot.

Én is poénra tippeltem, de sztem hasonló lenne nagyjából az eredmény...

#51 Felhasználó inaktív   VAZUL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 18:41

Idézet: spidey - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 19:22

Én is poénra tippeltem, de sztem hasonló lenne nagyjából az eredmény...

ezt te sem gondoltad komolyan.. :omg:  ;)

#52 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:12

Idézet: spidey - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 18:21

Igazad van, én kérek elnézést :D

Még szép... Ki más?
macbook air 2014

#53 Felhasználó inaktív   VAZUL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:20

Megmondom őszintén, hogy amikor a topic címét megláttam azt hittem itt HL2 és FarCry istenítés lesz de tévedtem.. és ennek örülök ;) 
A doom3 atmoszférája pont a fénykezelésének köszönhető.. számomra ez volt az első olyan játék amelyben a fény (a zárt terek ellenére) teret hozott létre.. :eek:  ha jól emlékszem ezzel volt is gondja (a fény terjedésének modellezésével) anno J.C-nek a motor írása közben és mintha komolyabb kutatásokra is kényszerült volna de majd az okosabbak kijavítanak.. :D 
Ha egy pillanatra visszaemlékeztek a 3DMark2001-ben volt az a bizonyos sok fényforrásos teszt a "ringlispílező sárkányokkal" vagy mi a fittyfene volt és azt még a GF4-et követő R9800pro is csak nyökögve volt képes megjeleníteni.. a D3-ban gyakorlatilag állandóan 5-7 fényforrás volt jelen(persze nem mindenhol :D ).. szeintem ettől válik ez az engine ilyen erőforrásigényessé.. Ez van de ez a jó út szerintem.. a fény pontos modellezése a valóság modellezésének az alapja hisz a látásunk ezen alapszik.. :think:
Szerintem az utolsó egy kicsit egyiptomi beütésű pálya sokat sejtetett abból, hogy milyen is lenne más környezetben ez az engine.. megnézném mondjuk a star wars következő részét "két kardozó jedi a féhomályban" vagy a splinter cell "törjünk be reluxás irodaházba hajnali fényben" című játékokat ezzel a motorral..  :smoker:

Szerkesztette: VAZUL 2004. 11. 22. 19:22 -kor

#54 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:21

Idézet: VAZUL - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 19:41

ezt te sem gondoltad komolyan.. :omg:  ;)

Hát, láttad te a Doom3-ban a sziklákat a külsö terepeken? Na. :p

Szerkesztette: spidey 2004. 11. 22. 19:22 -kor

#55 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:23

Idézet: lola - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 19:52

Szerintem ez egy értelmetlen vita. Az engine csak egy eszköz, a felhasználó pedig játszani akar. Ha egy játék jó, akkor az ember kész megbocsátani a szerényebb megjelenést. Ha egy játék szar, akkor lehet akármilyen engine alatta, mindenki fikázni fogja (doom3). A játékfejlesztőket pedig elsősorban az érdekli, hogy mennyiért tudják az engine-t licence-elni, hogy a fejlesztési költségekkel együtt még nyereséges legyen a munka, nem pedig az, hogy a felhasználók szerint melyik engine a fejlettebb.

Amen brother.

#56 Felhasználó inaktív   VAZUL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:27

Idézet: spidey - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 20:21

Hát, láttad te a Doom3-ban a sziklákat a külsö terepeken? Na. :p

Láttam. De arról a képről amiről beszélünk egy pillanatig sem gondoltam, hogy a játék motorjával készült ellenben veled.. :p  :cool:

#57 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:32

Idézet: VAZUL - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 20:20

Megmondom őszintén, hogy amikor a topic címét megláttam azt hittem itt HL2 és FarCry istenítés lesz de tévedtem.. és ennek örülök ;) 
A doom3 atmoszférája pont a fénykezelésének köszönhető.. számomra ez volt az első olyan játék amelyben a fény (a zárt terek ellenére) teret hozott létre.. :eek:  ha jól emlékszem ezzel volt is gondja (a fény terjedésének modellezésével) anno J.C-nek a motor írása közben és mintha komolyabb kutatásokra is kényszerült volna de majd az okosabbak kijavítanak.. :D 
Ha egy pillanatra visszaemlékeztek a 3DMark2001-ben volt az a bizonyos sok fényforrásos teszt a "ringlispílező sárkányokkal" vagy mi a fittyfene volt és azt még a GF4-et követő R9800pro is csak nyökögve volt képes megjeleníteni.. a D3-ban gyakorlatilag állandóan 5-7 fényforrás volt jelen(persze nem mindenhol :D ).. szeintem ettől válik ez az engine ilyen erőforrásigényessé.. Ez van de ez a jó út szerintem.. a fény pontos modellezése a valóság modellezésének az alapja hisz a látásunk ezen alapszik.. :think:
Szerintem az utolsó egy kicsit egyiptomi beütésű pálya sokat sejtetett abból, hogy milyen is lenne más környezetben ez az engine..

Azért, láttad a Half-Life 2-ben a külsö terepeken a sejtelmes napsütést? Az sem semmi, nem egy mesterséges Mars bázis mesterséges fényei...De a fények mellett pl. nagyon fontos a karakterek modellezése, mert az FPS-ek (és az összes többi játékstílus) egyre interaktívabb, és szükség van élettel teli, "lélegzö" világra. A HL2 párbeszédeit(nem Freemannel, persze) és a Doom3 monológjait azért össze lehet hasonlítani, van különbség... Ez is része a grafikának, és egyre nagyobb része.

Idézet

megnézném mondjuk a star wars következő részét "két kardozó jedi a féhomályban" vagy a splinter cell "törjünk be reluxás irodaházba hajnali fényben" című játékokat ezzel a motorral..  :smoker:

Ha Star Wars játék kell, annyi készül, csak szólj Lucaséknak, és csinálnak neked egyet Doom motorral is... :D Nehogymá' pont azt kihagyják. ;)
A Splinter Cell 3-at azt nem kell félteni. Láttál videókat belöle? Nagyon ütni fog a grafikája... :)

Szerkesztette: spidey 2004. 11. 22. 19:33 -kor

#58 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:38

Idézet: spidey - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 16:49

A Doom3 sötét, oké. De a HL2-ben nincs szabadság??? Ember, az agyad szabadságra ment? A HL2-ben van a legnagyobb szabadság, a fizikát és a nagy tereket is tekintve.

Ezt azért én megvétóznám. Fizika tekintetében tényleg eléggé szabadon lehet variálni, de hogy terep tekintetében te hol találkoztál legnagyobb szabadsággal az azért érdekellne.

Másik, hogy ahogy én látom eléggé sokan túlzásokba esnek az engine tekintetében, miszerint mekkora über minőségű grafikát képes kipréselni magából. Akárhogy néztem mindenhol úgy éreztem hogy lehetne magasabb a textúra minőség. A karakter részletességre nem lehet panasz, nagyon remekül megcsinálták a srácok, de a terep az abszolút semmi extra, alacsony poligonszám, egész kevés idom, viszont remekül megválogatott textúrák, kopottság, stb, ami miatt egészében véve jól néz ki. Kint motorzgatás közben illetve a vizi akármicsodán vágtatva el lehetett látni néhol jó darabig, de mindez limitálva volt egy kis teknőbe. Viszont egyszer a városban nézelődve meglepetten vettem észre, hogy a tőlem kb 150-200 méter távolságbn lévő combine fal idomai(az a fém izé, ami egyre "eszi" meg a várost) tünedeznek el ahogy teszek hátra 1-2 lépést. Tehát pályánként belőtt látótáv van, amit adott helyen eléggé visszavettek, míg a motorcsónakon elengedhették, kb 3-4szer akkora távba, mert ott talajszint alá volt sűllyedve az játékos, aholis kevesebbet kellett bajlódnia a motornak a megjelenítendő dolgokkal.

Igazság szerint én kicsit többet vártam az engine-től, és valszeg ezért érzem zavarónak, mikor mások túlontúl odavannak a grafikától, amely szerintem elmarad az előzetesekben elhúzott mézesmadzagtól.

#59 Felhasználó inaktív   spidey 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:51

Idézet: Yv@n - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 20:38

Ezt azért én megvétóznám. Fizika tekintetében tényleg eléggé szabadon lehet variálni, de hogy terep tekintetében te hol találkoztál legnagyobb szabadsággal az azért érdekellne.

Másik, hogy ahogy én látom eléggé sokan túlzásokba esnek az engine tekintetében, miszerint mekkora über minőségű grafikát képes kipréselni magából. Akárhogy néztem mindenhol úgy éreztem hogy lehetne magasabb a textúra minőség.

Hát, a textúrák minöségétöl én sem voltam elájulva, de az összkép ANNYIRA jó az általad is említett kopott csövekkel stb., hogy összességében szerintem veri a *Doom3-ban látott* grafikai motort. A látótávolság megint csak a Doom3-ban tapasztaltakhoz képest über, de ahogy írtam is, a Far Cry-jal szemben alulmarad. Én már 1 éve láttam mind a kettöt, a HL2 alfától(bétának azért nem nevezném, inkább pre-pre-alfa) nem voltam elájulva, de az egy borzalmasan félkész verzió volt. A Doom3-ból meg majdnem két éve több pályát fullban (medium minöségben, igaz) végig lehetett tolni, tehát az sem volt a megjelenéskor már akkora durranás nekem, mint a viszonylag jól játszható béta leak "kiszivárgásakor". De a Doom3 motort majd ha élethü környezetben látom(és erre jelenleg nem is látok sok esélyt), mivel a Quake4 NAGYON hasonló sci-fi iesztgetös-lövöldözös piff-puff lesz, akkor elhiszem, hogy szebb és jobb, szerintem HL2 motorral sokkal több játék készül majd, a modokról nem is beszélve... 

Szerkesztette: spidey 2004. 11. 22. 19:52 -kor

#60 Felhasználó inaktív   Yv@n 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 19:59

Idézet: spidey - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 19:51

...a HL2 alfától(bétának azért nem nevezném, inkább pre-pre-alfa) nem voltam elájulva, de az egy borzalmasan félkész verzió volt...

Éppen ezért nem néztem meg, nem akartam , és végül nem is tettem, pedig így utólag lehet jobb lett volna, lévén akkor nem várok akkora csodát. :) Sokat vártam tőle a rengeteg hype után, és sajnos kevesebbet kaptam, kb pont ellenkezően jártam vele mint a WoW-al, azt már réges rég leírtam a sok istenítés után, hogy valami középszerű bukta lesz, aztán végül számomra talán az idei év legpozitívabb élménye volt az open béta...mondjuk ez itt most off.

Szerkesztette: Yv@n 2004. 11. 22. 20:09 -kor

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.