HWSW Informatikai Kerekasztal: "Olvashatatlan userek" - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

"Olvashatatlan userek" Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   Gyenes 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 27. 13:20

Idézet: Levente - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 12:14

Elég az I. feladat :)

Megoldás
(Remélem, nem szúrtam el... :) )

#82 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 13:47

Idézet: Mulder - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 10:56

...
1ebkent engem is zavar, nekem is megakad a szemem 1-2 durvabb hiban, sokan meg a hasonulasokrol sem hallottak. En azonban nem szoktam rajuk szolni, ugy erzem nincs hozza eleg alapom :D

És milyen jól érzed! :rolleyes:  :D  :D

#83 Felhasználó inaktív   Levente 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 13:55

Hát igen, 46-ból 30 lett jó :) De legalább most megtanultam, amit eddig nem tudtam.
[ kitaláltam, és attól kezdve van ]

#84 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 14:16

Idézet: nyunyu - Dátum: 2004. nov. 26., péntek - 23:42

Multkor angol nyelvu oneletrajzot kellett irnom.

Word notoriusan nekiallt automatikusan javitani a "marital" kifejezest "martial"-ra, meg jo, hogy kiszurtam visszaolvasaskor. (marital status=csaladi allapot, martial art=harcmuveszet)

Baratom eletrajzaban viszont rosszul szerepel...

:nevet:  :nevet:  Bocs, de ez írtó vicces! :up:  :D

#85 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 14:21

Idézet: Gyenes - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 13:20

Megoldás
(Remélem, nem szúrtam el... :) )

A TVSZ helyesírása biztos, hogy úgy van?  :think:
Egyrészről én kötőjellel írnám, mivel ugye csak a második tagban szerepel a szabályzat szó, amit az elsőből elhagyunk.  Másfelől pedig a vizsgaszabályzat részt már kisbetűvel kezdeném, hiszen semmi nem indokolja a nagy kezdőbetűt. Tehát szerintem helyesen:
Tanulmányi- és vizsgaszabályzat
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#86 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 15:02

Idézet

szerk: Ui. bocs a helyesírási hibákért csak nincs időm javítani.  :p

Beír fél oldalt. Van ideje.
Visszamegy szerkeszteni. Van ideje.
Utóiratot ír. Van ideje.

Kapja be! (Van idelye.)
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#87 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 15:03

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 14:21

Tehát szerintem helyesen:

:up:
Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#88 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 15:06

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 14:21

Tehát szerintem helyesen:

Csatlakozom. Én is így írnám.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#89 Felhasználó inaktív   Gyenes 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 15:08

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 15:21

A TVSZ helyesírása biztos, hogy úgy van?  :think:

Biztos. Nincs olyan, hogy tanulmányiszabályzat.

De ez itt elég  :offtopic: , pontosan ezért nem akartam csak a megoldásokat megadni, hanem magyarázatot is, esetleg idézve a pontos szabályt, csak ez elég sok időt venne igénybe, amiből nem állok jól...

Tényleg csak érdekességképpen linkeltem be, akit érdekel, tanulhat belőle. Szóval ha lehet, ne tárgyaljuk az összes kérdést. Aki valamiben nem biztos, utána tud nézni a helyesírási szabályzatban vagy a helyesírási szótárban.

#90 Felhasználó inaktív   Gyenes 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 15:17

Idézet: Öregszem - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 16:06

Csatlakozom. Én is így írnám.

Akkor Te is rosszul írnád. :)

A kisbetű viszont jogos (és akkor az SZMSZ esetében is), így magában mindenképp, bár amikor konkrétan valaminek az SZMSZ-éről vagy TVSZ-éről van szó, akkor szokták nagybetűvel kezdeni a szavakat, mint a konkrét szabályzat nevét.

Ha megnézitek a kérdést, akkor azért látszik, hogy nincs is kisbetűs válaszlehetőség, mert a kérdés az egybeírás-kötőjel kérdésére mutat rá. A lényeg, hogy a kötőjel nem kell, ezt szokták sokan eltéveszteni.

#91 Felhasználó inaktív   Gyenes 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 15:34

Egyébként rengeteg általános hiba van, olyanok, amit az emberek többsége tuti, hogy elkövet. Ha az ember újságíró, és sokat korrektúrázik, akkor rááll ezekre a szeme, és -- sajnos -- mindenben észreveszi. Azért sajnos, mert így nem lehet elolvasni gyakorlatilag semmit nyugodtan. Főleg a fórumokat, chat-eket nagyon nehéz, mert itt sok embernél összegződik a helyesírás hiánya az igénytelenséggel és az erőltetett lazasággal, ezekből lesznek az "olvashatatlan userek".

Az egyik legáltalánosabb hiba itt a fórumon, hogy a teljes hasonulás egyeseknek egyáltalán nem létezik, másoknak pedig csak szelektíven. "P4-el", "GeForce 6800-al" stb., nekem ez az agyamra megy, főleg, hogy ezek ebben a formában igék... Ja, a stb. elé is mindenki vesszőt tesz.

De a Szerencsejáték Rt. hirdetésében is hónapokig ott virított a "Játszon velünk!".

Ez olyan, mint amikor egy infósnak borzasztó megnézni egy "szájberes-hekkeres" filmet (tisztelet a kivételnek), mert észreveszi benne a marhaságokat, és csak fogja a fejét (jobb esetben).

Na jó, abbahagyom. Van is rá valahol egy topik, ha jól emlékszem... >>>ez<<< az.

#92 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 16:30

Idézet: Gyenes - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 15:08

Biztos. Nincs olyan, hogy tanulmányiszabályzat.

De akkor olyan sincs, hogy tanulmányi...
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#93 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 27. 16:37

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 16:30

De akkor olyan sincs, hogy tanulmányi...

Hm? Tanulmányi szabályzat és vizsgaszabályzat -> tanulmányi és vizsgaszabályzat. :think: Miért nincs tanulmányi? Mit nem értek? Mi van? :D

#94 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 16:44

Idézet: KovacsUr - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 16:37

Hm? Tanulmányi szabályzat és vizsgaszabályzat -> tanulmányi és vizsgaszabályzat. :think: Miért nincs tanulmányi? Mit nem értek? Mi van? :D

Úgy értem, a kötőjel azért volna indokolt, mert a tanulmányi szó nem állhat önmagában (hiszen mint írtam, nincs olyan dolog, hogy "tanulmányi", csak tanulmányi valami van). Így viszont egyértelmű, hogy a tanulmányihoz kapcsolódik a szabályzat szó. Az persze megeshet, hogy a tanulmányi szabályzatot külön kell írni, bár akkor a vizsgaszabályzatot miért kéne egybe? (Igen, tudom, de a tanulmányiszabályzat összetetétel 7 szótag, ameddig (vagy amitől? elbizonytalanodtam :)) a szavakat egybe kell (lehet) írni.)

#95 Felhasználó inaktív   ratonyi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 16:47

Idézet: Levente - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 13:55

Hát igen, 46-ból 30 lett jó :) De legalább most megtanultam, amit eddig nem tudtam.

Nekem 31. Lesújtó. Van egy pár, amin csak kicsit jobban kellett volna gondolkozni, és rájöhettem volna. De volt olyan, amit egyszerűen megtippeltem, nem találtam volna ki: csúcs-egyenirányítós tápegység

Szóval ezért nem folytatok hadjáratot én a helyesírási antibajnokok ellen :) (vagy: :(

#96 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 27. 16:57

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 16:44

Az persze megeshet, hogy a tanulmányi szabályzatot külön kell írni, bár akkor a vizsgaszabályzatot miért kéne egybe?

Mert (107. a)) "A minőségjelzős kapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól" (és ez éppen egy ilyen általában... ;)), viszont (123. c)) "A jelöletlen (ragtalan előtagú) tárgyas összetételek tagjait mindig egybeírjuk". :idea:

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 16:44

7 szótag...

A két tagból álló összetett szavakat még akkor is egy szóba írjuk, ha egyenként ötven szótagból állnak és utálják egymást. ;)

Szerkesztette: KovacsUr 2004. 11. 27. 16:57 -kor

#97 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 17:11

Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2004. nov. 26., péntek - 10:45

Ez igaz, de van aki szándékosan nem ír helyesen, és ha rászólók flegmán válaszol hogy úgy ír ahogy akar.
Gondolok itt pl Mulydej-re (persze már sokan bántották szegényt, bár őt ez nem érdekli)
Én is sokszor írok hibásan, de olvashatóan azért, használok írásjeleket is.
Ékezeteket sem mindig használok, ez a net hatása, az tuti.
Viszont  a NáLLad, tunning, és hasonló szavaktól falramászom.

Ez igaz, de van, aki szándékosan nem ír helyesen, és ha rászólok, flegmán válaszol, hogy úgy ír, ahogy akar. Gondolok itt pl. Mulydejre (persze már sokan bántották szegényt, bár ez őt nem érdekli). Én is sokszor írok hibásan, de azért olvashatóan, és használok írásjeleket is. Ékezeteket sem mindig használok, ez a net hatása, az tuti. Viszont a NáLLad, tunning és hasonló szavaktól falramászom.

Szerkesztette: one 2004. 11. 27. 17:12 -kor

Ha úgy véled, nem lehet megcsinálni, ne gátold azt, aki éppen csinálja.

#98 Felhasználó inaktív   Gyenes 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 27. 17:20

Idézet: ratonyi - Dátum: 2004. nov. 27., szombat - 17:47

Nekem 31. Lesújtó. Van egy pár, amin csak kicsit jobban kellett volna gondolkozni, és rájöhettem volna. De volt olyan, amit egyszerűen megtippeltem, nem találtam volna ki: csúcs-egyenirányítós tápegység

Azért ezek általában nehezek voltak... Direkt úgy válogattam össze. Pl. a csúcs-egyenirányítót mindenki egybe írja a szakmában. És ez nem is akkora hiba, hiszen a szabályzat nem tiltja egyértelműen a 6 szótagnál hosszabb, többszörösen összetett szavak egybeírását:

Idézet

A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már többnyire kötőjellel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás...

Szóval ezek legtöbbje közel sem olyan hiba szerintem, mint a fentebb említettek.

KovacsUr:  :respect:

#99 Felhasználó inaktív   WhiteWolf 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 12:16

Nem mondom, hogy minden hozzászólásban egy nyelvész alapossága kell, hogy tükröződjön, de legalább a szándékos igénytelenséget kerülhetnék a fórumozók.
Engem is halálra idegesít, ha kétszer-háromszor kell nekifutnom egy szónak, mire rájövök, mit akart írni az illető. Főleg a chat minőségen aluli ilyen téren, sok ember már teljesen elfelejtette az "ly" használatát.
Sajnos sokak szemében menő dolog ez a nyelvi primitivizmus.
A rövidítésekkel szemben lényegesen toleránsabb vagyok, ezekre úgy tekintek, mint az élő nyelv alkotta szükségszerűségekre. Itt van pl. a "pl." és az "stb." amikkel már mindenki teljesen megbarátkozott. Hasonló folyamat zajlik az angol nyelvterületen is, ahol mára az üzleti levelezésben is mindennapos mondjuk az ASAP rövidítés használata.

#100 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 13:54

Megkuksiztam ezt a tesztet, illetve a megoldást.
Voltak jó kérdések bizony.  :respect:

Szerkesztette: BigBear 2004. 11. 28. 14:00 -kor

42

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7