Idézet: Rive - Dátum: 2004. dec. 13., hétfő - 20:27
Az első topikban - meg utána is, itt is - szépen le lett írva minden olyan információ, ami a topik ön- és/vagy közveszélyes jellegének megállapításához szükséges. Innentől csupán annyi a kérdés, hogy engeditek-e a folytatást a veszélyesség tudatában. A fórumszabályzatnak elegendően sok kiskapuja van ahhoz, hogy ne kelljen magyarázkodnotok.
Késhegy: akkor elég szoftos vitákhoz vagy szokva
Megelőzés: általában megoldható a dolog. Több esetben is vázoltam szervíz-tanácsokat veszélyes ügyekben: ilyenkor mindig bőséges figyelmeztetést kapott a célzott - általában elegendőt ahhoz, hogy szervízbe vigye a cuccait, ha kicsit is elbizonytalanodott. Azaz: semmi gond, ha a másik fél kooperatív.
A moderátorok zaklatása akkor kezdődik, amikor az alany a figyelmeztetések ellenére sem veszi észre magát. Mint pl. most. A moderatúrának csak akkor kell közbelépnie, amikor a fórum közössége már nem bírja kontrollálni az ügyet.
Persze, ebben az esetben is használható eszköz részünkre, hogy elpoénkodjuk a dolgokat. Csakhát nem jó, ha a közösség a moderatúra ellen vonul. Jó lenne az ilyen helyzeteket illetően közös nevezőre jutni.
A HWSW fórumának etikai kódexe a fórumszabályzat és a moderálási elvek. Ami ebben szerepel, azt igyekszünk betartani és betartani. Értelemszerűen ez az alapmű nem terjed ki az emberi kommunikáció során felmerülő valamennyi témára. Amit fontosnak éreztünk, ami rendszeresen előfordul, arra igen. Igyekszünk folyamatosan csiszolni, de nyilvánvaló, és hosszú távra belátható, hogy örök időkre lyukacsos lesz.
Bővíteni is csak annyival érdemes, amennyit egyrészt a moderatúra be tud vállalni (mint az ellenőrzési terület kiterjesztését), másrészt amennyi életszerű.
Ismét hangsúlyozom, hogy magának a közösségnek mekkora szerepe van: számtalan olyan jelenség létezik, amit nem kell, nem is lehet szabályozni, magának a közösségnek kell - megfelelő tónusban - fellépni ellene vagy mellette.
Van egy csomó olyan kérdés (az előző hozzászólásban beidéztem néhány példát hányaveti módon), melyekhez a HWSW moderatúrájának nincs szakértelme. Ezekben a kérdésekben (ilyen például a cink-szulfid is) ha nagyon rá akarnánk tenyerelni a dologra, szakértőt kellene hívni. Mert mi van itt: egy állítás, egy tagadás. Valaki berhelni akar valamit cink-szulfiddal. Másvalaki azt állítja, ez helytelen. Én, aki nem értek hozzá mit higgyek? Kérjek be vegyészmérnöki diplomát mindkét féltől? Attól, aki berhelni akar azért, mert azt állítja ért hozzá, nem lesz baj, a másiktól azért, mert köti az ebet a karóhoz, hogy baj lesz? Na, ezt intézze el a közösség. Ismétlem és hangsúlyozom: megfelelő hangvétellel a hülyeségek kordában tarthatók. Én ezt a konkrét példát tipikusan olyan esetnek tartom, amikor a moderatúrának nem kell beavatkoznia, de a közösség megteheti.

Súgó
A téma zárva.