HWSW Informatikai Kerekasztal: Társasjátékok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (23 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Társasjátékok táblás játékok, kártyajátékok Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#121 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 02. 28. 17:40

Idézet

Én mondjuk használt társasjátékért (ritkaság ide, vagy oda) nem fizetnék pár ezer forintnál többet, az biztos.

Idézet

Látatlanba nem szabad társasjátékot venni.

Idézet

"még az 5.000-6.000 forint is iszonyúan sok egy társasjátékért"
Attól függ melyikért.

Idézet

No igen! Ha nekem is meglenne a havi 200.000 nettó fix, akkor feltehetően nem sokallnék 5.000-10.000 forintot egy társasjátékért. Beleférne, hogy akár havi kettőt megvásárolok.
De amíg messze nem állok ilyen egzisztenciális szinten, addig bizony sokallom ezt az összeget.

Társasjátékos közösségünkben néha gazdát cserélnek játékok. Az említett fórumon keres-kínál topik is működik. Néha igen baráti áron sikerül megcsípni valamit. S még nem találkoztam itt legyakott, agyonstrapált játékkal. Jellemzően megóvott, sokszor csak néhány partit megélt játékok cserélnek gazdát, általában ilyen feltételek mellett 20% engedménnyel.
Ha már említve lett a Tikal, ami ~8000Ft körül szerezhető be, itt én már vettem 4000 és 5000 Ft-ért is, ráadásul az egyik bontott, de használatlan volt. Na jó, nem ez a jellemző. És persze meg is nézhettem megvétel előtt.

Ha érdekel valakit, az egyesület lapján láthattok játéknaptárat. Most szombaton is lesz egy találka Budapesten.

#122 Felhasználó inaktív   dr.agy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 07. 17:42

Piftuka, köszönöm a Star Wars szabályt!
Cserébe elárulom, nekem milyen Novoplast játékaim vannak :) (nagy nehezen sikerült összegyűjteni őket, és a Csillagok Háborújához nem volt szabály)

Ezüst tó kincse
Police 07
Holiday
Végvári viadalok
Skála Rally
Star Wars
Macskafogó
Ide a Szfinxet

Remélem, hozzá tudtam járulni a lista összeállításához. :)

#123 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 08. 12:41

Idézet: Csend vala - Dátum: 2007. febr. 28., szerda - 17:40

Társasjátékos közösségünkben néha gazdát cserélnek játékok. [..]
Ha érdekel valakit, az egyesület lapján láthattok játéknaptárat.

Köszönöm az információkat!  :respect:
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#124 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 08. 12:47

Idézet: dr.agy - Dátum: 2007. márc. 7., szerda - 17:42

Piftuka, köszönöm a Star Wars szabályt!

Igazán nincs mit! Örülök, hogy megkaptad az üzenetemet.  :) Már azt hittem, nem is nézel be ide, mert nagyon "eltűntél".

Idézet

Cserébe elárulom, nekem milyen Novoplast játékaim vannak :) [..]

Remélem, hozzá tudtam járulni a lista összeállításához. :)

Abszolút! Egyúttal szerintem teljes is a lista. Nem hiszem, hogy volt még ezeken kívül NOVOPLAST játék. (Persze, ha valaki tud még ilyet, akkor legyen szíves bővíteni a listát.)

Arra viszont megkérlek, hogy ezeknek a játékoknak a játékmenetéről, céljáról írjál egy-egy kis ismertetőt, ha ráérsz:

Holiday
Skála Rally
Macskafogó
Ide a Szfinxet

Ezeket ugyanis nem ismerem.

#125 Felhasználó inaktív   fcbferi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 08. 22:25

A Balaton Rt. nem Novoplast? Sajna ezt nem tudom, mert nincs meg.

Szerkesztette: fcbferi 2007. 03. 08. 22:28 -kor

#126 Felhasználó inaktív   dr.agy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 12. 21:59

A Balaton Rt.-t nem ismerem, és egyébként a Végvári viadalokról sem vagyok meggyőződve, hogy Novoplast (a cég neve ugyanis sehol nincs feltűntetve, ha jól láttam).

Ide a szfinxet: Ősi indiai romok között elefántokkal kell eljutni a Tudás Kútjához. Mindenkinek van 12 kártáyja, amin szótagok vannak felírva. Ezekből kell értelmes magyar szavakat alkotni. Minden egyes szótagnak megvan a pontértéke, amit le lehet lépni, ha sikerült értelemes szavat összerakni. Ezen felül műveltségi kérdésekre is válaszolni lehet, további lépéspontokért.

Holiday: Európában kell utazni, és négy célállomást tetszés szerint teljesíteni játékosonként 3-3 bábuval. Lehet közlekedni repülőn, vagy autóval, az autóban azonban csak két bábu utazhat egyszerre. A kezdésnél kapott pénzösszegből kell minél gazdaságosabban kijönni, hgy Magyarországra visszaérve megnyerhessük a játékot. Utazás közben lehet plusz pénzt szerezni kaszinóban, bűntények felderítésével, vagy egyszerű kétkezi munkával (természetesen ez fizet a legrosszabbul :) )

Macskafogó: A filmre épül a játék, ahol Grabowskyval kell elmenekülni a patkányok és a macskák elől. Tulajdonképpen egy, a film helyszíneit megjelenítő játéktáblán kell úgy ügyeskednie Grabowskynak, hogy az ellenfél öt bábuja ne tudja bekeríteni (kicsit hasonlóan, mint a Police 07). A cél, hogy többször eljusson a kijelölt épületekbe, ahol puzzle darabokat kap, és ha sikerül kiraknia a puzzle-t, nyer.

Skála Rally: Autóversenyen egy kört kell megtenni, mégpedig úgy, hogy a rendelkezésre álló benzinkártyákat minél gazdaságosabban osztod be. A játék során lehet tankolni, visszafelé lépni, szerencsekátyát húzni, de a leginkább mindig az alapján kell kombinálni, hogy a többi versenyző éppen mit lépett, hanyadik helyen áll. Külön kell figyyelni, hoyg nem elég a célba beérni, hanem egy maximális számú benzinnál nem lehet több a játékosnál, tehát elképzelhető, hogy aki először beér, annek még vissza kell lépnie a céltól, mert túl sok benzinkártya maradt a kezében.

Ha valamelyik leírás nem volt érthető, vagy kíváncsiak vagytok valami részletre, kérdezzetek, igyekszem minél hamarabb válaszolni.

#127 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 13. 13:57

Sajna a társasjátékvilágra is jellemző, hogy külföldi termékek másolatai, utánzatai kerültek kiadásra (tisztelet a kivételnek). Nem olvastam még a Skála Rally működéséről, de most itt megint befészkelte magát fejembe a gyanú.

"Skála Rally: Autóversenyen egy kört kell megtenni, mégpedig úgy, hogy a rendelkezésre álló benzinkártyákat minél gazdaságosabban osztod be. A játék során lehet tankolni, visszafelé lépni, szerencsekátyát húzni, de a leginkább mindig az alapján kell kombinálni, hogy a többi versenyző éppen mit lépett, hanyadik helyen áll. Külön kell figyyelni, hoyg nem elég a célba beérni, hanem egy maximális számú benzinnál nem lehet több a játékosnál, tehát elképzelhető, hogy aki először beér, annek még vissza kell lépnie a céltól, mert túl sok benzinkártya maradt a kezében."

Létezik egy klasszikus: Hare and Tortoise / Hase und Igel
Benne tisztelhetjük az 1979-ben alapított Spiel des Jahres / Év játéka díj első díjazottját.
Ha röviden le kéne írnom a játék menetét, felhasználnám a fentebb írtakat:

Nyúl és Sün: Futóversenyen egy kört kell megtenni, mégpedig úgy, hogy a rendelkezésre álló répakártyákat minél gazdaságosabban osztod be. A játék során lehet répát vételezni, visszafelé lépni, szerencsekártyát húzni, de leginkább mindig az alapján kell kombinálni, hogy a többi versenyző éppen mit lépett, hanyadik helyen áll. Külön kell figyelni, hogy nem elég a célba beérni, hanem egy maximális számú répánál nem lehet több a játékosnál, tehát elképzelhető, hogy aki először a célhoz ér, annak még vissza kell lépnie a céltól, mert túl sok répakártya maradt a kezében.

Előrehaladáskor répával kell fizetni a lépésért. A fizetendő mennyiség sorösszeg, tehát egy lépés 1 répa, két lépés 1+2 répa, három lépés 1+2+3 répa, és így tovább. Tehát a nyúllal tizet ugrani már csak 55 répáért lehet.

Így van ez a benzinnel is?

#128 Felhasználó inaktív   dr.agy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 13. 18:07

Pontosan ugyan így... :) Mikori játék ez a "Nyúl és sün"? Melyik játék tervezőjét ihlette meg a másik munkája? :)

#129 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 13. 18:37

Idézet: dr.agy - Dátum: 2007. márc. 12., hétfő - 21:59

A Balaton Rt.-t nem ismerem, és egyébként a Végvári viadalokról sem vagyok meggyőződve, hogy Novoplast (a cég neve ugyanis sehol nincs feltűntetve, ha jól láttam).

Hmmm... na most megfogtál. Én végig abban a hitben voltam, hogy az is NOVOPLAST játék, bár kétségtelen tény, hogy ők mindig feltüntették a céglogót, a jellegzetes kék csíkban a dobozra nyomtatva.  :think:

A kézikönyv, vagy a doboz nem árulkodó ilyen téren?

Idézet

Ha valamelyik leírás nem volt érthető, vagy kíváncsiak vagytok valami részletre, kérdezzetek, igyekszem minél hamarabb válaszolni.

Ez tökéletes, köszönöm! Ilyen ismertetőkre gondoltam. Egyúttal megjegyzem, hogy mindegyik meglehetősen jól hangzik.

Ezek elég klassz játékok lehetnek.  :cool: Kár, hogy nekem nincsenek meg ezek.  :(

#130 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 13. 18:42

Idézet: Csend vala - Dátum: 2007. márc. 13., kedd - 13:57

Sajna a társasjátékvilágra is jellemző, hogy külföldi termékek másolatai, utánzatai kerültek kiadásra (tisztelet a kivételnek).
[..]

Hát igen... "Nincs új a nap alatt!"  :)

Mindazonáltal ha sikerül egy nívós játékot jól "lekoppintani", azzal a játékosok csak jól járnak. Szerintem sok magyar társasjátékrajongó élete (sőt, ki merem jelenteni, hogy sokak gyerekkora) némiképp szegényebb lett volna a legendás NOVOPLAST társasjátékok nélkül.

Azt lehet tudni egyébként, hogy melyik volt egyébként a legjobb minőségű kiadás? Így az olvasottak és a tapasztaltak alapján én a "POLICE07"-re és az "Ezüst-tó kincse"-re voksolok.

Egyébként a "koppintás" játékok közül, ami egyértelműen a nevetséges kategóriába kívánkozik, az szerintem a "Nyomozz velünk". Ez a legendás CLUEDO játék magyar kiadása, de olcsó, egyszerű játéktáblával, amin a helyszínek nem szép rajzok voltak, hanem ronda fotók. Emellett olyan szereplők rémlenek, mint "Kató néni".  :D

Nagyon régen, még az általános iskola alsós éveiben, a napköziben találkoztam a játékkal, de azért mindez megragadt bennem.  :)

#131 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 03. 13. 18:45

Idézet: dr.agy - Dátum: 2007. márc. 13., kedd - 18:07

Pontosan ugyan így... :) Mikori játék ez a "Nyúl és sün"? Melyik játék tervezőjét ihlette meg a másik munkája? :)

Tekintettel erre:

Idézet: Csend vala - Dátum: 2007. márc. 13., kedd - 13:57

Benne tisztelhetjük az 1979-ben alapított Spiel des Jahres / Év játéka díj első díjazottját.

... szerintem elég egyértelmű, hogy a német játékról másolta le a NOVOPLAST saját játékát.  ;)

(Ami egyúttal - nyilvánvalóan - jó reklám is lehetett akkoriban a Skála áruházaknak.  :)  )

#132 Felhasználó inaktív   dr.agy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 13. 19:38

Ezek szerint a Skála Rally is koppintás, nem csak a Police 07, amit ugye a Scotlan Yard-ról másoltak. Bár függetlenül, hogy koppintás, vagy sem, én szívesebb kergettem Dr. Faktort az Állatkertnél, mint London utcáin.

Vajon nyíltan másolták a játékokat, és fizettek utánnuk jogdíjat...?

Minőség szempontjából (ha a kivitelre érted), szerintem a Holiday mindenképpen dobogós. Itt már igyekeztek a doboz belsejét úgy formálni, hogy ne csak ömlesztve lehessen tárolni a figurákat, és a játéktáblába is "beintegráltak" egy kis textil fület, aminél fogva könnyen ki lehet emelni a dobozból.
Egyébként, szerintem, mindegyik hasonló technikai kivitelezéssel készült, azonos színvonalon.

#133 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 14. 08:49

Az időrendiséget már jelezte Piftuka, de a linkre kattintva azt láthatod, hogy a Hase und Igel 1974-es, a Skála pedig 1986-os egy korábbi hsz szerint.
Ha a BGG-n keresel Hare and Tortoise nevű játékra, akkor egy 1800-as években kiadott játékot is lelsz, de annak működési mechanizmusát nem ismerem, nem tudom azonos-e az 1974-essel.

Szerintem ellopták az ötleteket, nem hiszem, hogy a jogokat megvették volna, a dobozokon szerintem nincs utalás az eredeti szerzőre és kiadóra. Például a Holiday sem utal arra se dobozon, se szabályban, hogy létezik egy ilyen 1981-ből.

És hát a leírtak alapján a Macskafogó is felzárkózik ebbe a sorba.

A Skála Rally kiadását meg biztos támogatta a Skála.

Egyre bővül a magyarul kiadott játékok köre, de hát természetéből fakadóan elég szűkös jelenleg is. Sajnos még mindig sok baromságot adnak ki, főleg a gyerekeknek. És persze valaki ráharapott arra a csontra, ami régi dolgok újbóli kiadását jelenti. A nosztalgia keresletet jelent, miért ne lovagolnák meg.

Ötletet lopni pedig most is lehet. Nem értek hozzá, de szvsz kis változtatással már ki is lehetne bármit adni megfoghatatlanul. Ha a változtatás által pedig szarabb lesz a játék, érdekli ez azt, aki már az ötletet is nyúlja?

#134 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 09:06

dr.agy! Hogy sikerült a tegnapi StarWars-parti?

#135 Felhasználó inaktív   Nirak 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 09:22

Hella!

Tud valaki Catan telepesihez kártyatartót szerezni, vagy olyan boltot javallani, ahol beszerezhető?
Égen-földön nem van, pedig nagyon kellene :reklamacio:
"Nem haragszom Önre, Needa kapitány." - Lord Vader

#136 Felhasználó inaktív   Nirak 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 09:51

A ComPaYa WebShop-ban lehet kapni plüss kártyatartót hozzá, de az nemtom milyen,
és rózsaszín nem igen kéne, meg amúgy sem biztos, hogy tetszene... :think:  :D

#137 Felhasználó inaktív   dr.agy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 13:57

Idézet: Csend vala - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 9:06

dr.agy! Hogy sikerült a tegnapi StarWars-parti?

Szia!
Vesztettem... :( A gonosz birodalmiak felrobbantották az űrhajómat...
Egyébként jó volt elővenni, és játszani vele, láttam, sokak érdeklődését felkeltette, hogy valaki nem az új játékok egyikével játszik. :)

#138 Felhasználó inaktív   Nirak 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 21:53

Sikerült venni. Inkább ilyen bársonyos lett, de szép és fekete :) . Most jó nekem :smoker:  :Đ

#139 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 25. 21:14

Az egyesületünk is kint lesz a MoJaHo-n. További infók fellelhetőek a linken.

#140 Felhasználó inaktív   A.J. Crowley 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 05. 14:26

Akit érdekel!!
"Within me the beast starts to ROAR." - Sabaton

Téma megosztása:

• (23 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5