HWSW Informatikai Kerekasztal: Kondenzátorhibás alaplap javítása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kondenzátorhibás alaplap javítása Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 04. 00:43

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. dec. 2., csütörtök - 20:23

Ott van az adataimnál :D

Hát akkor vak vagyok, mert nem látom :( Azért kellene, hogy tudjam küldeni a képet. Itt nem lehet csatolni hozzá.

Egyébként nem azok a nagyok mentek szét, hanem az eggyel kisebbek, valami csg márkáju (gondolom ez a márkája).
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#22 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 09:53

fridli@r320.hu a mailcimem. Ha csak a kicsik mentek ki, és a nagyok eltérő gyártámányok, akkor azokhoz nem biztos hogy hozzá kell nyúlni, már ha nincsen rajtuk púp, repedés, trutyi, stb.

#23 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 15:28

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 9:53

fridli@r320.hu a mailcimem. Ha csak a kicsik mentek ki, és a nagyok eltérő gyártámányok, akkor azokhoz nem biztos hogy hozzá kell nyúlni, már ha nincsen rajtuk púp, repedés, trutyi, stb.

Na, alaposabban szemügyre vettem a lapot, nem is tudom ezt elsőre miért nem tettem meg?  :confused:

Szóval:
A GSC kondikkal vannak a gondok mégpedig 3 db 1000uF 6.3v-os tipussal (összesen 9db ilyen van a lapon) és 1 db 1500uF 6.3v-os tipussal, ebböl csak ez az egy van a lapon. Ezenkívül vannak Teapo 1500-ös illetve 2200-esek, illetve Sanyo 3300-asok, ezeknek semmi bajuk (látszólag).

A gócpont a ramok, az sb és az agp között van, itt ment tönkre mind, de küldöm a képet(bocs kicsit nagy ~2mb)

Érdemes kicserélni az összes GSC gyártmányút? Ugyanolyan tipusuakra (1000/6.3, 1500/6.3) csak más márkára?

Várom válaszod :)

Szerkesztette: Valdy 2004. 12. 06. 15:32 -kor

Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#24 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 16:37

Én kicserélném. Meg a tápod is, mert az a 400as mercury augusztus 20.án jó dolgokat tud, de az év többi szakaszában csak istenkisértésre való.

#25 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 07. 16:20

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 16:37

Én kicserélném. Meg a tápod is, mert az a 400as mercury augusztus 20.án jó dolgokat tud, de az év többi szakaszában csak istenkisértésre való.

Ok, már csak egy hely kell, ahol lehet kondikat kapni :D Na majd körbenézek a városban...

Jó ez a mercury valamire :) Nincs vele bajom, egyébként tervezem a cserét már egy ideje.

#26 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 07. 16:24

Idézet: Tron65 - Dátum: 2004. dec. 2., csütörtök - 9:24

Jellemzően 1000u/6,3V és 1500u/10V-osak szoktak lenni ezek a kondik. A nagyobb feszültség nembaj, csak beférjen (tényleg érdemes vagy lemérni, vagy vinni a lapot és megmutatni). A gagyi és a márkás között csak pár forint eltérés van, még ha 10-15 darabnot is kell venni, megúszod néhány százasból. (közbe lekértem az árlistát: 1000u/10V ~ 30 Ft/db, 1500u/16V ~ 65 Ft/db)

Hi!

Milyen árlistán nézted ezt?

Most néztem az árwill honlapját. Jók azok ez ELKO kondik? Nem túl bíztató a nevük...

Szerkesztette: Valdy 2004. 12. 07. 16:27 -kor

#27 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 08. 11:20

Ahogy nézem a konfigodat, nem 2 peták lehetett. Ehhez sajnálsz még+15k-t egy rendes tápra? Mert ez a 400as olyan, mint oroszrulettezni egy automatával.

#28 Felhasználó inaktív   geezmo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 08. 12:27

Látom nem csak én jártam így, ugyanis nekem is 8rda lapom van, és ugyanigy halálozott el, a tünetek is azonosak. A púpos kondik: 1 db. gsc t208, az a nagy csúnya zöld, és 1 db t2db(?!) ezt nem tudom rendesen elolvasni, de hasonló csak kisebb. A memófoglalat és az agp között vannak ezek, egyelőre csak ezt a kettöt találtam.

#29 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 08. 12:28

Ha hozol kondit, a tieden is kicsereberélem.

#30 Felhasználó inaktív   geezmo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 08. 12:37

Köszi, majd lehet hogy élek vele, de előszőr megvárom Valdynak sikerül-e feléleszteni a lapját.

#31 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 08. 18:22

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. dec. 8., szerda - 11:20

Ahogy nézem a konfigodat, nem 2 peták lehetett. Ehhez sajnálsz még+15k-t egy rendes tápra? Mert ez a 400as olyan, mint oroszrulettezni egy automatával.

Sajnálom is meg nem is. Mostanában kicsit sokat ittam és elvitte a pénzt, de legközelebb a tápot akarom kicserélni. Aztán lehet hogy egy glacialtech northpole lesz belöle :D

Nem tud valaki Dunaújvárosban vagy Szekszárdon egy helyet ahol lehet kondit kapni? Ne kelljen már csak ezért felmenni Pestre...
Elko kondikról tud valaki valamit?  :confused:

#32 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 23. 15:11

Üdv!

Van nekem 1 Epox 8rda+ alaplapom, amin a memóriafeszültség nem a hivatalos 2.5V a bios szerint, hanem csak 1.9-2-2.2V körül mászkál! Nem is megy normálisan, windows kifagy 5 perc után, néha tovább bírja, változó.

A nagytudású mestereket kérdezem, hogy ezen vajon lehet-e segíteni? (Veszprémben megnézték 1 helyen, de hát annyit tudtak róla, hogy a "hivatalos feszültség 2,3V, az meg nagyjából megvan"... No comment, megmutattam nekik a Kingston ramuk dobozán, hogy 2,5V. Válaszuk: "Jééé, de ez akkor is normális, még 1 intel alaplapon is igadozhat a feszültség ennyire, pedig az intel, és nem amd ám! Ja és az egyik inteles szerverünknek pont ez a baja, de az már 2 éve üzemel hibátlanul!" Ennél a pontnál fordultam ki a boltból...)
Én a kondikon nem láttam se folyást, se repedést, se púposodást, semmit, de az egyik a procifoglalat mellet kicsit "laza", ujjal nagyon enyhe nyomást gyakorolva is megdől. Ötlet? Bevigyem valahova, lehet megvizsgálni? Érdemes?

Előre is köszi a választ!

#33 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 07:55

Idézet: Koga - Dátum: 2005. febr. 23., szerda - 15:11

Van nekem 1 Epox 8rda+ alaplapom, amin a memóriafeszültség nem a hivatalos 2.5V a bios szerint

- És egy kéziműszer szerint?
- És a tápegységed miféle?
Elköltöztem :-)

#34 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 08:19

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 8:55

- És egy kéziműszer szerint?
- És a tápegységed miféle?

Hát nekem kéziműszerem nincs. Ahol "megvizsgálták", onnan infót erre vonatkozólag nem kaptam (szerintem meg sem nézték...), állítólag a kondikat kimérték, és azokkal nem vlt gond. Érthető, hogy azután amiket mondtak ebben is kételkedem. Tápegység 300W DTK, ha semmi sincs rajta, csak vidkari(Raden 7200), akkor is ez volt a helyzet. Megnéztem másik táppal is (az is 300W, de nem tudom már miféle), azzal is ugyanez volt. Ja és ugyanez a 300W-os DTK táp azóta másik konfigot visz (gyak ugyanaz, csak 1 asus a7n8x lapban) gond nélkül. Van még benn 1 40 gigás maxtor, meg 1 lg cd-rw. Ennyi az össz.

#35 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 08:57

Idézet: Koga - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 8:19

*) Hát nekem kéziműszerem nincs.
**) ... állítólag a kondikat kimérték, és azokkal nem vlt gond.
***) Tápegység 300W DTK...

*) Szerezz ismerőst, akinek van egy rendes kéziműszere, és méresd le. A BIOS gyakran téved: amíg nincs lemérve, nem biztos, hogy ez okozza a hibát. Ennek megfelelően állj neki a hibakeresésnek.
**) Kondikat csak úgy lehet kimérni, ha kiszedik az alaplapból. Max. 'szemrevételezték', ha nincs nyoma.
***) A DTK tápoknak van típushibájuk, ami ilyet okoz: persze ha a másik próbatáp valami normális példány volt, akkor a táphiba kizárható.

- Nem volt a lapba valamikor fordítva berakva egy memória? A memóriafoglaltban valamelyik érintkező mellett nincs megpörkölődve, felhólyagosodva a műanyag?
- Egyes lapokon előfordul, hogy nem a kondik mennek tönkre, hanem a lábuk egyszerűen kiforrasztódik az alaplapból. Ez könnyen ellenőrizhető, ha a kondit óvatosan megmozgatod, és közben az ujjadat rajta tartod a lap másik oldalán a kondi lábain. Ha azok mozognak, akkor bingó: irány egy TV-szervíz, hogy forrasszák át a kondik lábait.

#36 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 09:18

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 9:57

*) Szerezz ismerőst, akinek van egy rendes kéziműszere, és méresd le. A BIOS gyakran téved: amíg nincs lemérve, nem biztos, hogy ez okozza a hibát. Ennek megfelelően állj neki a hibakeresésnek.
**) Kondikat csak úgy lehet kimérni, ha kiszedik az alaplapból. Max. 'szemrevételezték', ha nincs nyoma.
***) A DTK tápoknak van típushibájuk, ami ilyet okoz: persze ha a másik próbatáp valami normális példány volt, akkor a táphiba kizárható.

- Nem volt a lapba valamikor fordítva berakva egy memória? A memóriafoglaltban valamelyik érintkező mellett nincs megpörkölődve, felhólyagosodva a műanyag?
- Egyes lapokon előfordul, hogy nem a kondik mennek tönkre, hanem a lábuk egyszerűen kiforrasztódik az alaplapból. Ez könnyen ellenőrizhető, ha a kondit óvatosan megmozgatod, és közben az ujjadat rajta tartod a lap másik oldalán a kondi lábain. Ha azok mozognak, akkor bingó: irány egy TV-szervíz, hogy forrasszák át a kondik lábait.

Ok, kösz, jövő hétvégén megyek haza, és megnézem a cuccot. Fizikai sérülést (pörkölödés, stb) én nem láttam rajta sehol. memók nem lehettek rosszul benne, mióta beraktam, azóta úgy ment. Egyszer 1 hétig állt, nem használtam, aztán utána kezdődtek a gondok. Először a VBAT ugrabugrált meg esett le, gondoltam akkor elemcsere, de az sem segített, mert utána jött a VDIMM gond (ja és a VBAT is ugrabugrál, meg alacsony azóta is).

Kondikon én nem láttam hogy ki lettek volna forrasztva. Szerintem a gyári forrasztás az amit láttam rajta, szóval akkor csk 'szemrevételezték'. (basszus, most komolyan kérdezem, szervíz az ilyen???)

A próbatáp nemtom már milyen volt, de az eredeti DTK tápom azóta (ez kb 4,5 hónapja volt) viszi az új alaplapot, és azzal semmi gond. Vagy ez olyan típushiba, hogy csak szép lassan öli meg az alaplapot? Vagy csak epox alaplapokkal csinálja, asus-szal nem?

Kéziműszer: lehet hogy hülyének nézel, de 1 sima multiméter megteszi? vagy az nem elég pontos? (és különben hol mérjem le? najó, max keresek a neten 1 DIMM lábkiosztás leírást.) Mert multiméteres ismerősöm van max, ennél jobbat szerintem nem tudok. Más hibakeresést meg hagyjuk, villanytant tanultunk az egyetemen, de szerintem az ehhez kevés  :confused:

Kondilába kiforrasztódás: hát ez most nagyon gyanús nekem, mert mint mondtam, a procifoglalat mellet az egyik kondi eléggé mozgott! Az alját nem fogtam közben, de a többi ahhoz az egyhez képest nagyon stabilan állt a helyén.

Sajnos csak jövő héten tudom újra megnézni (kb 2 hónapja nem is láttam a lapot), de nagyon szépen köszi a tanácsokat!

#37 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 09:21

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 9:57

A BIOS gyakran téved: amíg nincs lemérve, nem biztos, hogy ez okozza a hibát.

Ja, ez oké, de amúgy addig "tökéletesen" mérte. Előfordul hogy egyszer csak megbolondul? A hiba elfordulásáig nagyon kicsik voltak az ingadozások.

#38 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 09:35

Idézet: Koga - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 9:18

*) ...Először a VBAT ugrabugrált meg esett le, gondoltam akkor elemcsere, de az sem segített, mert utána jött a VDIMM gond (ja és a VBAT is ugrabugrál, meg alacsony azóta is).

**) A próbatáp nemtom már milyen volt, de az eredeti DTK tápom azóta (ez kb 4,5 hónapja volt) viszi az új alaplapot, és azzal semmi gond. Vagy ez olyan típushiba, hogy csak szép lassan öli meg az alaplapot? Vagy csak epox alaplapokkal csinálja, asus-szal nem?

***) Kéziműszer: lehet hogy hülyének nézel, de 1 sima multiméter megteszi? vagy az nem elég pontos? (és különben hol mérjem le?

*) Ez viszont kifejezetten az alaplap fizikai hibájára utal.
**)  A hibás DTK tápoknál a terhelhetőség esik le: elkezd fagyogatni, ujraindulgatni a rendszer. A DTK minőségi cucc, nem öli meg az alaplapot, nem kell parázni. A hiba nem alaplap-specifikus.
***) Egy multiméter, nem az 'occsó' kategóriából már elég. A 'hol' kélrdése nehéz ügy, a legjobb az lenne, ha kerítenél egy ismerőst, aki már csinált ilyet, és tudja, merre mérjen.

#39 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 09:43

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 10:35

*) Ez viszont kifejezetten az alaplap fizikai hibájára utal.
**)  A hibás DTK tápoknál a terhelhetőség esik le: elkezd fagyogatni, ujraindulgatni a rendszer. A DTK minőségi cucc, nem öli meg az alaplapot, nem kell parázni. A hiba nem alaplap-specifikus.
***) Egy multiméter, nem az 'occsó' kategóriából már elég. A 'hol' kélrdése nehéz ügy, a legjobb az lenne, ha kerítenél egy ismerőst, aki már csinált ilyet, és tudja, merre mérjen.

*) De ez lehet a kondiláb kilazulása is? (Hadd reménykedjek 1 kicsit...)

**) OK, azért vettem DTK-t, mert chieftech már drága volt nekem, de ez még jó. Akkor a táp kilőve, hiszen azóta tökéletesen működik.

***) Nem tudom óccsó-e, ismerősöm apja barkácsol mindenfélét, rádiót meg ilyeneket a sufniban. A multiméterük 1 olyan szép sárga színű volt, ha jól emléxem. Sajna olyan imserősöm meg nincs, aki már csinált ilyet. Esetleg tanács?

Már így is ezer hála amúgy. 1 buta kérdés: szerinted javítható? (Tudom, így ránézés nélkül meg minden nem lehet ilyet mondani, de gondolom megérzés/sejtés van?) Másrészről megéri-e javíttatni?

#40 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 09:50

Idézet: Koga - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 9:43

*) De ez lehet a kondiláb kilazulása is? (Hadd reménykedjek 1 kicsit...)

**) Nem tudom óccsó-e, ismerősöm apja barkácsol mindenfélét, rádiót meg ilyeneket a sufniban. A multiméterük 1 olyan szép sárga színű volt, ha jól emléxem. Sajna olyan imserősöm meg nincs, aki már csinált ilyet. Esetleg tanács?

***) 1 buta kérdés: szerinted javítható? (Tudom, így ránézés nélkül meg minden nem lehet ilyet mondani, de gondolom megérzés/sejtés van?) Másrészről megéri-e javíttatni?

*) Lehet...
**) A Metex jó :) A memóriafoglalat melletti sok egyforma szűrőkondi végeit kell mérni. Vigyázat, nagyon kicsi a hely.
***)  Passz.

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.