HWSW Informatikai Kerekasztal: Házépítés és rejtelmei - Stealth Towers - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Házépítés és rejtelmei - Stealth Towers Avagy miről szólt volna az eredeti topic

#1 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 05. 15:08

Nos, itt az ideje, hogy egy kis eletet leheljunk a forum vizhutessel es hazepitessel foglalkozo szegletebe, s a kettot egybekotve beszelgessunk arrol, hogyan is kellene kineznie egy vizhuteses hazikonak.

Mire is gondoltam pontosan?
- Aluminium, mint alapanyag - a sulycsokkentes, es 'minosegerzet' novelesenek jegyeben.
- A hardverelemek mellett a vizhutes komponensei egyarant hazon belul - hordozhatosag megorzese.
- Szelloztetest igenylo hutoradiator mellett passziv bordazat - a parlagon hevero feluletek hasznositasa okan.
- Massziv, viszonylag konnyen kivitelezheto szerkezet, mely amellett, hogy tetszolegesen meretezheto, tag hatarok kozt biztosit rogzitesi lehetoseget (Beleertve a kihuzhato alaplapi talcat, folyadektartalyt, radiatorokat).

Hogyan fest mindez a gyakorlatban?
- Aluminium zartszelveny vazszerkezet
- Kihuzhato alaplapi talca es tapegyseg
- Passziv, attetszo radiator az ajtokent nyilodo oldallapban
- 'Futoradiator', szivattyu es (kiforgathato) folyadektartaly az alaplap tersegeben
- Alternativ helyekre szamuzott merevlemezek (Alaplap mogott, haz tetejeben, stb...)
- Sajatos rogzitesi megoldas a meghajtok szamara
- Meghajtokat elkendozo elolapi ajto

Munkahipotezis:
A hazban legyen vizhutes, ennek ellenere maradjon a leheto legkisebb, ezert: Optikai meghajtoknak elol, konnyen elerheto helyen kell lennie (lehetoleg ne alul), az alaplapnak hatul. A ketto ne legyen egy magassagban, mert az noveli a haz melyseget, legalabbis a 'tornyok' eseteben, a 'kocka' elrendezes nem szenved ettol a megkotestol. Az optikai meghajtok legyenek vizszintesen, mert torony eseten igy ferhetunk hozza oldalrol a rogzitocsavarokhoz, es igy lehet 'tetszolegesen' boviteni a szamukat. Az alaplap sikja legyen fuggoleges, mert a toronyban igy fer el. A 'kockanal' is legyen fuggoleges, a konnyebb adaptacio erdekeben. A tap legyen hatul a tapkabel miatt, ezert legyen az optikai meghajtok mogott, az alaplap folott. A 'futoradiator' legyen elol, mert igy amellett, hogy kivulrol a hus levego aramolhat at rajta, a belso legter szellozteteset is biztositjak a ra rogzulo ventilatorok. A 3.5"-os meghajto(k) legyen(ek) szinten elol, kozel az 5.25"-osokhoz, hogy egy esetleges elolapi ajto konnyen elfedhesse azokat.
Marad tehat a HDD-k, a folyadektartaly es a szivattyu elhelyezese. Mivel szempont a kulonbozo meretu hazak kozti konnyu adaptacio, es van olyan terresz, ami mindegyik eseteben ugyanugy hasznosithato, ezert a folyadektartaly legyen a bovitokartyat folott. Mivel a HDD lapos, es mindegy, hogy vizszintesen, vagy fuggolegesen helyezkedik el, ezert 2db mehet az alaplap moge, ahol teljes ATX meretu alaplap eseten hutoblokkok is fernek az oldalaikra. Tovabbi HDD-k es a szivattyu a maradek helyre tetszolegesen elhelyezheto, bar talan a szivattyunak sem artana fix helyet valasztani, mondjuk a 'futoradiator' es alaplap kozott, alul - ha mar a tobbi vizhuteses komponens is ebben a terreszben foglal helyet. Elvaras meg az oldallap passziv radiatorkent valo hasznositasa, ami ujabb megkoteseket von maga utan. Folyadekhutesrol leven szo, csovek lognak ki a radiatorbol, ami a nyithato oldallapon helyezkedik el. Szerencsere a csovek engednek nemi deformaciot, ezert celszeru az oldallapnak tengelyt biztositani, mely tengely kozelebe a csoveket szervezve, azokat csak minimalis torzulas eri.
Fobb vonalakban ez lenne tehat az elmelet, lassuk hogyan lehet mindezt atultetni a gyakorlatba!

Alant lathato az eddig - tobbe-kevesbe - elkeszult terv a kulonbozo valtozatokrol. Barrol jobbra haladva:
Kocka: Lenyegeben egy nagytorony kozepen kettevagva, a ket fel egymas mellett. Bar a kepen csupan egy korai valtozat lathato (mindossze 4db 5.25"-os fiokot foglal magaban), ezen elrendezes kepes az adott terfogat eseten a legtobb optikai meghajtot elnyelni, akar 6-7db-ot is, akar 6-8db HDD mellett. Ugyanakkor ez rendelkezik a legkisebb passziv holeadofelulettel is, leven ez a legalacsonyabb.
Minitorony: Egeszseges kompromisszum a meret es bovithetoseg kozott. 2db 5.25", 2db 3.5"-os, illetve 2db HDD fiok (futoradiator rovasara 4, vagy akar 6db-ra is bovitheto), mATX meretu alaplap, 1db 12cm-es ventinek helyet ado futoradiator es a kockahoz kepest valamivel nagyobb meretu passziv heloadofelulet jellemzi.
Nagytorony: A nevevel ellentetben ez a torony is rendelkezik kompromisszumokkal, hisz a 2db 12cm-es ventinek helyet ado futoradiator mellett csupan 4db 5.25"-os fiokot tartalmaz a magassag elfogadhato szinten valo tartasa erdekeben. 2db 3.5", 6db HDD fiok (futoradiator rovasara 10, vagy akar 14db-ra bovitheto), teljes ATX meretu alaplap es a tobbihez viszonyitva a legnagyobb hutofelulet jellemzi (2x ~1.5m²)

Kép Kép

A nagytorony valamivel reszletesebben:
Kép Kép Kép Kép Kép Kép

A nagytoronyra esetlegesen helyezendo stiluselemek peldaja:
Kép

Ennyit eloljaroban. Varom tehat az eszreveteleket, legyen az akar epito jellegu kritika, kerdes, vagy javaslat.

Labjegyzet:
  • Igazsag szerint ezt a temat kellene hazepites es rejtelmeinek nevezni, de azt sajnos idejekoran elpufogtattam es ugy velem, ez meger egy kulon topikot.
  • A kepek sok esetben nem a legfrissebb verziot tukrozik, ami apro reszletek kulonbozosegeben nyilvanul meg
  • A legbeomlokent szolgalo perforalt lemez tobb kepen is hibasan jelenik meg, es nem a valos mogottes latvanyt tukrozi. Velhetoen driver hiba.
------------------------------------------
A kepek elerhetok az alabbi linkek valamelyiken is:
- < Link_1 >
- < Link_2 >
------------------------------------------

Szerkesztette: HookR 2005. 01. 06. 20:42 -kor

A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#2 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 15:17

A minitorony valamivel reszletesebben:
Kép Kép Kép Kép

Kép Kép Kép Kép

Szerkesztette: HookR 2005. 01. 06. 20:45 -kor

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#3 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 21:27

Teljesen az alapoktól akarsz házat építeni? Az ötlet szerintem nagyon jó, mert most sem igazán tudok elférni a házamban.
A képek nem akarnak megjelenni nagyban. Ez csak nálam hiba?
SPM fokozat pajti!!!

#4 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 21:41

nem csak nálad nem.

amúgy hasonló házat tervezek én is, bár pár dolgot másképp tervezek benne, illetve egy kis extra hűtési megoldás is bele lesz iktatva (az előlap fogja a hűtés egy részét megoldani), illetve a sínes megoldást is mellőzöm. Bár hasznos dolog, de szerintem nem éri meg a bonyolultsága...

Amúg szép munka!

És a konkrét megvalósításokat hogy gondoltad? Hogyan rögzülnek az oldallapok? hogyan van összerakva a keret? nyilván nem állnak a rendelkezésünkre olyan eszközök, mint egy házakat gyártó cégnek.
"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#5 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 21:44

Idézet: orbano - Dátum: 2004. dec. 5., vasárnap - 21:41

nyilván nem állnak a rendelkezésünkre olyan eszközök, mint egy házakat gyártó cégnek.

csak pénz, mennyiség, és utánajárás kérdése....
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#6 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 21:48

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. dec. 5., vasárnap - 22:44

csak pénz, mennyiség, és utánajárás kérdése....

ennél nagyobb közhelyet rég élt meg a fórum. :) nyilván egy boltban kapható ház szintjén leévő házat össze lehet hozni röpke 1-5 millió forintból. ha meg legyártunk belőle 1000 darabot és eladjuk akkor jól is járunk.

Szerkesztette: orbano 2004. 12. 05. 21:49 -kor

"Knowledge is no more expensive than ignorance, and at least as satisfying." -Barrin
------------------------------------------------------------------------------------------------
--HunFrost vízhűtés--

#7 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 05. 23:13

[quote name='Vizi naplopó' date='2004. dec. 5., vasárnap - 21:27']Teljesen az alapoktól akarsz házat építeni?[/quote]
Igen, a nagyobb kepeken lathatoak, hogy minden a hazat alkoto reszelem egyedi.
[quote name='Vizi naplopó']A képek nem akarnak megjelenni nagyban. Ez csak nálam hiba?[/quote]
Akiket kerdeztem IRC-n, azoknak megjelenik. A kis kepek URL-jebol szedd ki a ".th"-t, akkor lathatod a teljes meretut.
[quote name='orbano' date='2004. dec. 5., vasárnap - 21:41']És a konkrét megvalósításokat hogy gondoltad?[/quote]
A nagy meretu kepek arulkodoak.
[quote name='orbano']Hogyan rögzülnek az oldallapok?[/quote]
A teto, alj, illetve elolapok eseteben sullyesztett feju imbusz csavar segitsegevel.
[quote name='orbano']hogyan van összerakva a keret?[/quote]
Az egymasra meroleges zartszelvenyek sullzesytett-, illetve hengeres feju imbusz csavarral vannak rogzitve, mely csavarok a zartszelvenyekbe agyazott, tengelyukre meroleges iranyu menetes furattal rendelkezo hengerekbe kapaszkodnak.
[quote] nyilván nem állnak a rendelkezésünkre olyan eszközök, mint egy házakat gyártó cégnek.[/quote]
Epp ezert kezdtem azzal, hogy felkutattam a szoba joheto kivitelezo cegeket es felmertem a megmunkalasi lehetosegeket. Ennek tukreben keszult el az elgondolast a gyakorlatba atulteto konstrukcio virtualis modellje, olyan alapanyagokbol es megmunkalasi fazisok figyelembevetelevel, melyek hozzaferhetoek a foldi halando szamara is. Jelenleg ott tartok, hogy a vazszerkezet tokeletesen megfelel az elvarasoknak, boseges tartalekokkal rendelkezik, am a konstrukcio helyi viszonyokhoz valo egyszerusitese ellenere is magasra szoktek egyes megmunkalasi fazisok (lezeres/vizsugaras/plazma vagas, illetve nehany esetben a forgacsolas) koltsegei. Tobbek kozt ezert is vagyok kivancsi a tobbiek velemenyere, hogy a tanulsagot leszurve atgondolhassam milyen valtoztatasokkal faraghatok a bekerulesi osszegbol.

-------------------------------

Tehat varom az eszreveteleket tovabbra is, remelem most mar mindenki hozzafer a kepekhez.

Szerkesztette: HookR 2004. 12. 05. 23:17 -kor

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#8 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 00:09

Idézet: orbano - Dátum: 2004. dec. 5., vasárnap - 21:48

ennél nagyobb közhelyet rég élt meg a fórum. :) nyilván egy boltban kapható ház szintjén leévő házat össze lehet hozni röpke 1-5 millió forintból. ha meg legyártunk belőle 1000 darabot és eladjuk akkor jól is járunk.

nem közhely, csak beszéltem már hookr-rel eleget erről és tudom, hogy utánajárt ezeknek...

de le is írta egyel felettem :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#9 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 00:32

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 0:13

A nagy meretu kepek arulkodoak.

ha működnének a linkek... nem akarod esetleg valami korrekteb helyre felrakni a képeket? ha kell hostolom szívesen. 4 vinyós raid 5 1gigabiten? :)

közben eszembe jutott még valami: az alaplap hűtéséről mi gondolskodik? mert az kizárt hogy a radiátoron lévő két venti húzza le a levegőt a feszstabokról. és hát szerintem azért az nem árt, ha stabil és tartós gépet szeretnénk...

én a házamra az alaplap fölé terveztem egy 12 centis vetillátort ilyen céllal...

Szerkesztette: orbano 2004. 12. 06. 00:40 -kor

--HunFrost vízhűtés--

#10 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 01:42

Idézet: orbano - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 0:32

ha működnének a linkek...

.th nelkul sem? Fura.

Idézet

közben eszembe jutott még valami: az alaplap hűtéséről mi gondolskodik? mert az kizárt hogy a radiátoron lévő két venti húzza le a levegőt a feszstabokról. és hát szerintem azért az nem árt, ha stabil és tartós gépet szeretnénk...

A futoradiatoron levo ventilator(ok) csak beszivjak a levegot, a teljes, athalado legaramhoz szukseg van a tapban levo ventire is (12-14cm).

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#11 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 06. 03:43

én is sokat gondoltam már házépítésre... viszont egy elemet tuti felhasználnék a mostaniból: az alaplapot és a kártyákat fogó, egyben kiemelhető fiókot... ezt így kompletten be lehet építeni az új házba, és garantáltan nincsenek kontakthiba problémák a kártyákkal... nem tom, hogy Ti ezt a részét hogyan képzelitek el megbízhatóra, stabilra...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#12 Felhasználó inaktív   lazac 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 03:53

Az első 9 kép linkje (remélem) helyesen:
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...b-ST-Towers.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...owers_X-Ray.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...Tower_Front.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...er_Elolap_-.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...er_Persp_UL.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...er_persp_ul.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...er_Persp_UL.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...er_Transpar.jpg
http://img128.exs.cx/my.php?loc=img128&ima...Tower_0-2-T.jpg
.th nélkül is mennek a rossz link képeiből kinyerve, de szerintem külföldön sem csípik a közvetlen linkelést (=reklámtalanítást...). A többi nekem bejött.

Ami a finomítást illeti: porszűrő a radiátor belső oldalára. :) Esetleg 2-3 fokban lefelé döntött radiátor-csövek (kevesebb munka a pumpának, csendesebb működés :D, s talán merevebb tartás is).
Mennyibe is került annak idején Oalex radiátora? Csak viszonyításképp egy nagyságrendbeli számot írhatnál az eddigi ajánlatok alapján...

Szerkesztette: lazac 2004. 12. 06. 03:57 -kor

#13 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 08:20

Most lehet én vagyok balfék, de ezek se jönnek be. A linkbe meg nem látok .th -t. Lehet, hogy az internet kisütötte az agyamat :think:
SPM fokozat pajti!!!

#14 Felhasználó inaktív   DummyBoy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 08:39

Igéreteseka képek, tetszik a kezdeményezés ... én valami hasonlót szerettem volna művelni a Casetek 1018-amból (Bár nem ilyen komoly szintem ...)

Csak sajnos ez nem az az árkategória, amit jelenleg megenngedhetek magamnak ...

Amiket én terveztem ... oldallapok helyett radiátorok, (Direkt erre a célra készítve ...) , "tetőpúp" áthelyezése, belső szigetelés ... nem öt forint ... de kiváncsi leszek erre a projektre is ...

Házat nem akarok cserélni, ugyanis drága ... de építeni? Az más tészta lenne ... abba részletenként is lehet belefektetni, mégha sokára készül is el ... szvsz lehet megérné!

Úgyhogy:  :respect:
"Live Fast! Die Young!"

#15 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 09:55

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 2:42

.th nelkul sem? Fura.

A futoradiatoron levo ventilator(ok) csak beszivjak a levegot, a teljes, athalado legaramhoz szukseg van a tapban levo ventire is (12-14cm).

Akármit csinálok, nem megy. De mondom, szivesen hostolom neked jóminőségű, reklámmentes magyar szerveren  :smoker:

Hát nem tudom. Szerintem ez a légáram édes kevés. Egy igazán halk táp ventije alig áramoltat levegőt. Ugyanez a helyzet a csendes 12voltos ventillátorokkal. Az a pici légáram a ház sarkában, a táp alatt lévő alkatrészekhez szvsz nem jut el. Gondolom te is láttál már 5volton menni egy papst ventit...
--HunFrost vízhűtés--

#16 Felhasználó inaktív   orbano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 10:15

Közben érdekes módon működni kezdtek az eredeti linkek... érdekes...

Na akkor az észrevételeim (próbálom a lehető legtöbb dolgot fikázni):

-a váz rögzítési megoldását nem látom át még mindig, de szerintem jobb lenne L-profilból összeépíteni. Olcsóbb is, de főleg könyebb (fele annyi lenne a váz tömege). Az l profilokat pedig megfelelő formájúra mart sarokidomokkal lehetne összecsavarozni

-a két oldalt lévő radiátor csonkjait előre tenném, hogy egy oldalon legyenek, mert így az oldallap kinyitásához baromi sok csőre van szükség

-gondolom a vízhűtést teljesen alumíniumra tervezted.

-a passzív radiátorról írhatnál többet is. Milyen vastag a lamella, miért csak 3-szor fut át rajta a cső, jól látom e hogy párhuzamosan folyik a víz a 3 csőben, illetve hogy milyen árajánlatot kaptál a lamellák elkészítésére. Az általam ismert eszközökkel úgy 100 forint nettó környékén lenne szerintem (de ma megkérdezem pontosabban), plusz előkészítési díj.

-Az ajtókat nyithatóra tervezted, vagy csak az ábrán heylezted el őket úgy, mint ha azok lennének? Szerintem nem lenne rossz ötlet a nyithatóság, csak egy megfelelő vasalás, és azél pántok kérdése az egész (az oldallapok tömege és kiterjedése miatt)

-a tartály szerintem túl nagy és a legtöbb alaplappal problémák lennének. meg a vízhűtés csöveivel is összeveszne. Szerintem valami kisebb, karcsúbb szögletes tartály is elég lenne, nem feltétlenül átlátszó anyagbó. ezen felül én az eljára szerelnék elforgatható csonkokat. A kilencven fokos forgatást nem bírná ki a csövezés a képen látható csonkkal

-az a pici szerencsétlen pumpa meg szerintem nem vinne el két ilyen böszme radiátort :)

Na várom akkor a választ!  :respect:
--HunFrost vízhűtés--

#17 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 12:55

[quote name='yeahsp' date='2004. dec. 6., hétfő - 3:43']én is sokat gondoltam már házépítésre... viszont egy elemet tuti felhasználnék a mostaniból: az alaplapot és a kártyákat fogó, egyben kiemelhető fiókot... ezt így kompletten be lehet építeni az új házba, és garantáltan nincsenek kontakthiba problémák a kártyákkal... nem tom, hogy Ti ezt a részét hogyan képzelitek el megbízhatóra, stabilra...[/quote]

[quote name='yeahsp' date='2004. dec. 6., hétfő - 3:43']én is sokat gondoltam már házépítésre... viszont egy elemet tuti felhasználnék a mostaniból: az alaplapot és a kártyákat fogó, egyben kiemelhető fiókot... ezt így kompletten be lehet építeni az új házba, és garantáltan nincsenek kontakthiba problémák a kártyákkal... nem tom, hogy Ti ezt a részét hogyan képzelitek el megbízhatóra, stabilra...[/quote]
Igen, ez egy kenyes kerdes. ATX dokumentaciokbol, illetve tolomerovel  gyujtottem informaciokat a meretekkel kapcsolatban, igy elvileg pontos a virtualis modell, de ugye egyreszt az ordog nem alszik, masreszt a megmunkalas pontossagan is mulik a vegeredmeny. Na majd csinalok rakozelitett kepeket kulon a reszelemekrol is.

[quote name='lazac' date='2004. dec. 6., hétfő - 3:53']Ami a finomítást illeti: porszűrő a radiátor belső oldalára. [/quote]
Igen, porszurore en is gondoltam, egeszen pontosan kozvetlenul a perforalt lemez moge es a futoradiator ele. Ebbol is latszik, hogy csak toredeke jutott eszembe a nyitohozzaszolasnal mindannak, amit el tudnek mondani a hazrol :)

[quote name='lazac'] Esetleg 2-3 fokban lefelé döntött radiátor-csövek (kevesebb munka a pumpának, csendesebb működés, s talán merevebb tartás is).[/quote]
Ezt nem egeszen ertem, de ha a futoradiatoron levo gyorscsatlakozok dontesere gondolsz, nos azok igazabol konyokcsonkok lesznek.

[quote name='lazac']Mennyibe is került annak idején Oalex radiátora? Csak viszonyításképp egy nagyságrendbeli számot írhatnál az eddigi ajánlatok alapján...[/quote]
Pont a radiator az, ami miatt lelassult a projekt, minden masra elfogadhato arat kalkulaltam. Megmondom oszinten, jo nehany hete nem foglalkoztam mar a dologgal, igy arra sem emlekszem hova irtam fel a lamellakra es koztes szeparator elemekre vonatkozo arakat :cool:, de ha nem csal az emlekezetem, akkor valami ~40-45e HUF-ra jott ki oldalankent (lamella: ~400HUF/db, szeparator: 500HUF/db). Ez volt az a pont, amikor igen erosen elgondolkoztam azon, hogy hogyan tovabb :) Na, majd amikor bovebben bemutatom a radiator szerkezetet, visszaterhetunk az arakra es a konstrukciot erinto valtoztatasi javaslatokra.

[quote name='Vizi naplopó' date='2004. dec. 6., hétfő - 8:20']A linkbe meg nem látok .th -t. Lehet, hogy az internet kisütötte az agyamat[/quote]
Nos, lehet, mert kihangsulyoztam, hogy "A kis kepek URL-jebol szedd ki a ".th"-t" :cool:

[quote name='DummyBoy' date='2004. dec. 6., hétfő - 8:39']Amiket én terveztem ... oldallapok helyett radiátorok, (Direkt erre a célra készítve ...) , "tetőpúp" áthelyezése, belső szigetelés[/quote]
Kivancsiva tettel, be tudnad mutatni?

[quote name='orbano' date='2004. dec. 6., hétfő - 9:55']Hát nem tudom. Szerintem ez a légáram édes kevés. Egy igazán halk táp ventije alig áramoltat levegőt. Ugyanez a helyzet a csendes 12voltos ventillátorokkal. Az a pici légáram a ház sarkában, a táp alatt lévő alkatrészekhez szvsz nem jut el. Gondolom te is láttál már 5volton menni egy papst ventit...[/quote]
Nekem eddig sohasem volt gondom az 5V-on jaratott 12cm-es ventik altal generalt legmozgassal, kielegitonek bizonyult. Mivel a vizhutes hivatott elszallitani a lenyegesebb melegedo alkatreszekben keletkezett (CPU, GPU, VGA RAM, chipset, hdd-k) hot, igy plane nem osztom az aggodalmat, de ellenpeldaval meggyozhato vagyok.
Itt ugye megemlithetnenk a tenyt, hogy a futoradiator hoje a hazban landol, de rogton tegyuk is hozza, hogy csupan reszben, hisz a koncepcio a hazon kivul elhelyezett passziv holeadofeluletre epul. Az aktiv futoradiator csupan opcionalis lehetoseg. (Ventik a futoradiator nelkul is elhelyezhetoek)

[quote name='orbano' date='2004. dec. 6., hétfő - 10:15'](próbálom a lehető legtöbb dolgot fikázni):[/quote]
Meg ne eroltesd magad

[quote name='orbano']-a váz rögzítési megoldását nem látom át még mindig, de szerintem jobb lenne L-profilból összeépíteni. Olcsóbb is, de főleg könyebb (fele annyi lenne a váz tömege). Az l profilokat pedig megfelelő formájúra mart sarokidomokkal lehetne összecsavarozni[/quote]
Nem tudom, hogy pontosan hogyan gondoltad a megfelelo formara mart sarkidomokat, de megmondom mi jelentheto problemat a szelvenyek illesztesenel. Gondolni kell a megmunkalas soran keletkezo meret beli szorasra, ezert a rogzitesi megoldasnak kell rendelkezni legalabb 0.5-1mm-es turessel. Ezt - oldhato kotesben gondolkodva - az illesztes sikjara meroleges tengelyu menetes csavar tokeletesen megoldja, hisz rajtad all, hogy milyen mertekben huzod meg. Egyreszt ezert vetettem el az L-profil hasznalatat, masreszt a reszelemek altal igenyelt rogzitesi sikok/megoldasok/pontok miatt, harmadreszt a szerkezet stabilitasa okan. Mit is ertek ezek alatt: Zartszelvenynek 4 oldala van, igy a szerkezet majd osszes pontjan megfelelo rogzitesi feluletet biztosit. A zartszelveny lenyegesen masszivabb, nyugodt szivvel lehet kiforgacsolni belole nagyobb feluleteket is. Mindezeken felul a zartszelveny altal kepviselt anyagkoltseg es suly (A szukseges alapanyag megmunkalast nelkulozo, 'nyers' sulya nem eri el a 3kg-ot) kellemesen alacsony, nem ezen kell sporolni. Plane, hogy massziv, strapabiro hazrol beszelunk, marpedig ez a szerkezet annak bizonyult.

[quote name='orbano']-a két oldalt lévő radiátor csonkjait előre tenném, hogy egy oldalon legyenek, mert így az oldallap kinyitásához baromi sok csőre van szükség[/quote]
Az atlos elhelyezesen sokat gondolkoztam, s egyreszt abbol a megfontolasbol lett olyan, amilyen, hogy folyadek egyenletesen vegigjarja a teljes radiatort, masreszt a konyokcsonk meretebol fakadoan nagy mertekben beturemkedik a haz legterebe, igy nem ferne el akarhol (pl. az 5.25"-os fiokrendszernel).
Amugy a kepeken is lathato, hogy a radiator konstrukcio lehetove teszi a csonkok, illetve zarokupakok tetszoleges athelyezeset.
Nem tudom mit ertesz baromi sok alatt, de az atellenes elhelyezes radiatoronkent azok szelessegenek megfelelo hosszal noveli meg az igenyelt csohosszt, jelen esetben ez mintegy 35-40cm oldalankent.

[quote name='orbano']-gondolom a vízhűtést teljesen alumíniumra tervezted.[/quote]
A lamellak lennenek alubol, a blokkok v.rezbol, a tartaly muanyag. Az elektropotencial-kulonbseget az aluminium eloxalasaval szandekozom kivedeni. A kepeken a fekete oldallap, illetve a haz burkolata a feketere eloxalt aluminiumot abrazolja. A radiator ket oldalan elhelyezkedo vegelem, melyen keresztul a rogzites is megvalosul, muanyagbol lenne (konnyebb es olcsobb is az alunal).

[quote name='orbano']-a passzív radiátorról írhatnál többet is. Milyen vastag a lamella, miért csak 3-szor fut át rajta a cső, jól látom e hogy párhuzamosan folyik a víz a 3 csőben, illetve hogy milyen árajánlatot kaptál a lamellák elkészítésére. Az általam ismert eszközökkel úgy 100 forint nettó környékén lenne szerintem (de ma megkérdezem pontosabban), plusz előkészítési díj.[/quote]
Eloszor 2mm-es anyagvastagsagra gondoltam az osszes aluminium alkatresz eseteben, kesobb a lamellakat inkabb 1.5mm-re mereteztem (jelenlegi felallas), de igazabol az 1mm lenne az idealis, hisz abbol fer el a legtobb, es igy az biztositana a legnagyobb feluletet. Ellenben minnel tobb kell, annal dragabb.
Nos, a radiator beli jaratelrendezes a bordas hutoblokk analogiajara epul, azaz ket szemkozti (vizszintes) gyujtojarat (a csonkok/kupakok vonalaban) kozt sok parhuzamos keresztjarat (szeparatorelemek a bordak kozt). Ennek kovetkezmenye, hogy az attetszo reszeken aramlik a folyadek, igy lenyegeben azon keresztul lehetne a haz belsejebe belatni. A keresztbe futo vekony, szurke, menetes acelrudak a retegelt szerkezet szilardsagaert felelnek (A zaroanyak jelzik oket a vegelemekben). Ha jol emlekszem Arn kerdezte meg korabban, hogy miert is akarok en eloxalt alu es muanyag koze 'ragasztoanyagot', nos ezert :), szivargas elleni szigetelesnek.
Most johet az eszrevetel, hogy a retegelt szerkezet miatt minden lamella es szeparator kozet szigetelni kell, es a vegleges 'ragasztoanyag' az egyes darabok szintjen befolyasolja a radiator szelesseget, akar mm-ekben merheto szorast eredmenyezve. Azt hiszem, ez az oldallemez tudatos meretezesevel nem jelent komoly problemat.
A 100HUF netto lenyegesen alacsonyabb az altalam kapott es komolytalannak tartott ajanlattol, ez vegre az elso remenysugar a projekt folytatasara. Milyen megmunkalasra gondoltal (viz, lezer, plazma, preseles egyeb)?

[quote name='orbano']-Az ajtókat nyithatóra tervezted, vagy csak az ábrán heylezted el őket úgy, mint ha azok lennének? Szerintem nem lenne rossz ötlet a nyithatóság, csak egy megfelelő vasalás, és azél pántok kérdése az egész (az oldallapok tömege és kiterjedése miatt)[/quote]
Bizom benne, hogy olvastad a kepek elotti omlengesem is :).
Az en definiciom szerint az ajto szo eleve nyithatosagot jelent, ezert a valaszom termeszetesen igen, nyithato ajtokat terveztem eredetileg is. A kepeken mar egy kesz megoldas lathato. Amennyiben a 2mm vastag zsaner gyengenek bizonyulna, ugy a tobb (2-3) reteg egymasra helyezesevel, vagy egy vastagabb reteg alkalmazasaval kinyerhetoek a rogzites beli tartalekok is.

[quote name='orbano']-a tartály szerintem túl nagy és a legtöbb alaplappal problémák lennének. meg a vízhűtés csöveivel is összeveszne. Szerintem valami kisebb, karcsúbb szögletes tartály is elég lenne, nem feltétlenül átlátszó anyagbó. ezen felül én az eljára szerelnék elforgatható csonkokat. A kilencven fokos forgatást nem bírná ki a csövezés a képen látható csonkkal[/quote]

Kizartnak tartom, hogy az alaplapokkal barmifele osszeutkozesbe kerulne a tartaly, nem tudom ezt mibol gondolod :think:. Ugy mereteztem, hogy kenyelmesen elferjen. Raadasul az alaplap hatlapi kivezetese pont az resz, ami a mATX meret eseten is ugyanakkora.
Mit ertesz az alatt, hogy osszeveszne? A tartaly a rogzitesbol adodan  elforgasra hajlamos.
A tartaly konstrukcioja a kinalkozo es beszerezheto alapanyagok egyenes kovetkezmenye, de termeszetesen tervezni olyat tervez az ember, amilyet akar :) Ha mutatsz szobajoheto alapanyagokat, melyek lehetoleg keves megmunkalast igenyelnek, rajzolok mas fajtat is.
Nem is szandekoztam 90 fokban elforgatni. A jelenlegi videokartyam szukos szamitokapacitasa es az Inventorra vonatkozo hianyos ismereteim miatt elnapoltam a csovezes lemodellezeset, de ez nem jelenti azt, hogy ne gondoltam volna vegig. Elvileg az unnepek alatt meglepem magam egy uj VGA-val.
Ellenben a konyokcsonk alkalmazasa a tartaly megmunkalasanak egyszerusitese okan (furat, mindossze egy tengely menten) elgondolkodtato, mar nem is tudom miert valasztottam ezt a megoldast helyette anno.

[quote name='orbano']-az a pici szerencsétlen pumpa meg szerintem nem vinne el két ilyen böszme radiátort[/quote]
Az a kicsi, szerencsetlen pumpa egy felbahagyott Seltz Hydor L20-as. A lenyeg a csonkok pontos elhelyezkedese es a befoglalo meretek, az meg a valos allapotokat tukrozi

......................................................................................

Mely reszletrol keszitsek szemleletesebb, kinagyitott kepet? :think:

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#18 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 06. 12:58

Idézet: lazac - Dátum: 2004. dec. 6., hétfő - 3:53

szerintem külföldön sem csípik a közvetlen linkelést (=reklámtalanítást...).

Marpedig az imagshack szervere pont ezen celt hivatott szolgalni :)

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#19 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 13:13

Amennyiben valakinek meg ketsege lenne, a virtualis modellen az alkatreszek szabadsagi foka az eletben is megvalosulo allapotokat hivatott demonstralni:
- Nyithato elolapi ajto
- Nyithato oldallapradiator (ennek mikentjere kesobb meg kiterek)
- A belterbol kiforgathato folyadektartaly (a zsanerkon a tartaly kulon elforgathato, igy mint az a kepen is latszik a csonkok a ket allapot mindegyikeben leehtnek parhuzamosak a haz oldalval, vagy maskepp fogalmazva, nyitott es zart allapotban is nezhetnek ugyanabba a pontba)
- Kihuzhato alaplapi talca
- Kihuzhato tap

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#20 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 06. 13:56

A ház elején levő két ventillátort én lehet, hogy fordítva építeném be, vagyis úgy, hogy a levegőt a házból kihúzza. Igaz, ilyenkor a lamellákon keresztül a meleg elvegő bemegy a házba, de így talán mégis hatékonyabb lehet a hűtés. Egy próbát megér. (szerk: vagy ott nincs is légjárat? már nem értem :think:)

Szerkesztette: Gyulavitéz 2004. 12. 06. 14:00 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.