Elküldve: 2008. 02. 20. 10:04
Kedves fórumozók!
Segítségre lenne szükségem.
Van egy JVC GR-D24E típusú mini dv kamerám, 3 éves. Amikor megvettük, már akkor is volt egy kis alapzaja, vagyis a motor pörgése, zaja belehallatszott a felvételbe, de nem volt zavaró. Később ez sajnos egyre hangosabbá vált, amikor férjem elvitte még garanciába a jvc szervízbe, ahonnal úgy hozta haza, hogy a mikrofon mögé a szervíz betett egy szivacslapkát, mondván, hogy majd az csökkenti a zajt. Eztután a kamerát nem is igen használtuk (a szükséges ki házi videókat digitális fényképezőgéppel rögzítettük), mígnem a közelmúltban felkértek, hogy egy esküvőt videózzunk le. Az eredmény katasztrófa! Messziről rögzítve az eseményeket, a zúgástól nem lehet érteni, mit mond az anyakönyvvezető. Ezek után fogtam, és szétkaptam (na jó, kicsit több ideig tartott) a kamerát. Három dolog késztetett erre: az egyik, hogy már nincs garanciája, a másik, hogy a férjem annyira bedühödött, hogy másikat akar venni, a harmadik, hogy ezt így eladni lehetetlenség. Tehát veszteni valóm nem volt.
A következő eredményre jutottam: a mikrofon egy kis stekkerrel van rádugva a kamera egyik paneljára (annyira nem vagyok járatos a műszaki dolgokban). A két mikrofon (sztereo) be van építve egy kis szilikon-gumi házba, amiről ránézésre-tapintásra azt hinné az ember, hogy teljesen szigetel, és csökkenti a zajt. De nem! Ha a két mikrofon szabadon ki van vezetve a házból, akkor jó a felvétel, hallható a szöveg, nincs zúgás (persze ez nem végleges megoldás, pl. szélzaj). Ha be van rakva ebbe a gumiházba, akkor monoton alapzúgása van, de mégsem a motor zúgását hallani.
Ki szeretném próbálni, hogyha külső mikrofonnal üzemeltetem, akkor ez megoldás-e a problémámra. De mivel a kamerára nem lehet külső mikrofont csatlakoztatni, csak az a megoldás marad, hogy szerezzek egy ilyen stekkert, amivel lehet kísérletezgetni.
Tehát aki tud nekem segíteni, akár boltot, üzletet ajánlani, hogy hol tudnék ilyet szerezni, azt megköszönném. Az eredetit nem igazán forrasztgatnám, kísérleteznék vele, mert ha tönkremegy, akkor max. némafilmet tudnék felvenni. Azt sem tudom igazán, hogy ez egy standard alkatrész, vagy típusfüggő.
A másik kérdés: tud-e valaki ajánlani olyan szerkesztő programot, amivel ezeket a monoton alapzajokat esetleg ki lehetne szűrni.
Segítségeteket előre is köszönöm!