HWSW Informatikai Kerekasztal: miniDV kamera tulajok IDE! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

miniDV kamera tulajok IDE! Értékeld a témát: -----

#2051 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:23

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 5:40

Pont azért kell a diffúzor, hogy "direktbe" alkalmazhasd a világítást.

Ok, köszönöm.
(kezd derengeni...)

#2052 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 01:33

Idézet: alexalex - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 21:32

Egyben van, részletezem:

1. 0:00-0:44-ig Easy Handycam ON
2. 0:44-1:06-ig Easy Handycam OFF
3. 1:06-1:32-ig fénymérő egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
4. 1:32-1:56-ig fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
5. 1:56-2:18-ig 500W halogén plafonra irányítva
6. 2:18-2:44-ig 500W halogén plafonra irányítva+fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.

A szoba alap világítása egy búrájától "megfosztott" ufólámpa, 2db 20W-os energiatakarékos ízzóval.
Ehhez jött az 500W-os halogén plusszban.

Elnézést, hogy nagyon remeg a kép de ölég sietve készült a felvétel, lehetett volna rögzítve is nem kézből de a lényeg így is látszik.

- Alex -

Szia Alex!

Az első 4 teszt hűen tükrözi a kamera lehetőségeit és korlátait. 0,8 mpixel, 1ccd érzékelő gyakorlatilag ennyit tud. Hiába a neves optika, ha az érzékelő mérete akkor is csak 1/6"
A felvétel minősége akkor lehetne alapból jobb, ha nagyobb lenne, vagy három lenne az érzékelőből.

Az utolsó 2 teszt viszont alátámasztja amit korábban beszéltünk, a filmezéshez fény kell.
Jelentősen javult a kép minősége a reflektornak köszönhetően. Ez a minőség az én véleményem szerint bőven megüti azt a szintet, ahol már élvezhető a felvett anyag.

A legutolsó kézi beállítású felvétel nem tökéletes, lehetne jobb is, de lesz ez jobb is idővel ha ráérzel a kamerára.

Egyébként jól látható, még ott is ahol nincs reflektor, hogy a világosabb felületek(ágytakaró) szebbek, kevésbé pixelesek a felvételen, mint a sötétebb tónusúak(szőnyeg)

Akkor lehetne jobb a minőség, ha tovább növelnéd a fényt, de senkitől sem várható el, hogy a lakását úgy világítsa be, mint ha egy stúdióban ülne.

Egyszóval, szerintem a legolcsóbb megoldással, kihoztad a lehetőségből a legtöbbet, jó eredménnyel!

Diffuzort használva lehet, hogy még jobb lesz az eredmény, de az árnyékok iránya és erőssége miatt szerintem kevésbé lesz természetes hatású, mint a mennyezetről derített fény. Megtörténhet hogy jobb képminőséget érsz el, de összességében kevésbé fog tetszeni a végeredmény. Teszteld ezt a variációt is és csinálj egy mennyezetről derített, meg egy direktbe világított tesztet is!

Egy apró jó tanács a végére még:
Gyengébb világításnál(szoba reflektorral együtt akár) az auto focust kapcsold ki. Minél kevesebb a fény, a kamera annál nehezebben tud élességet állítani, több időbe telik neki. A gyakorlatban ezt próbáld meg úgy megoldani hogy:
pl. valaki ül az ágyon te pedig távolabbról filmezed. Felvétel előtt kapcsoldki az auto focust, közelíts rá, élesítsd a képet kézzel, majd zumolj vissza arra távolságra ahonnan fel akarod venni. A képed éles lesz és nem lesznek benne auto focus hibák. Felvétel közben lehető legkevesebbet zumolj (mindegy hogy auto, vagy kézi) és ne "kaszálj" a kamerával, ha muszáj akkor lassan. Ezek a leg alapvetőbb dolgok, de ezekre figyelsz, sokkal "profibb" felvételeid lesznek.

Na befejezem mert offoltam a topicot... elnézést

#2053 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 13:25

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. nov. 14., péntek - 1:33

Az utolsó 2 teszt viszont alátámasztja amit korábban beszéltünk, a filmezéshez fény kell.
Jelentősen javult a kép minősége a reflektornak köszönhetően. Ez a minőség az én véleményem szerint bőven megüti azt a szintet, ahol már élvezhető a felvett anyag.

Diffuzort használva lehet, hogy még jobb lesz az eredmény, de az árnyékok iránya és erőssége miatt szerintem kevésbé lesz természetes hatású, mint a mennyezetről derített fény. Megtörténhet hogy jobb képminőséget érsz el, de összességében kevésbé fog tetszeni a végeredmény. Teszteld ezt a variációt is és csinálj egy mennyezetről derített, meg egy direktbe világított tesztet is!

Szia!

Köszönöm.

Nekem az 5. valahogy jobban tetszik, mint az utolsó 6. (színesebb, narancsosabb...) de lehet, hogy ha majd megtanulom rendesen beállítani a "kézi" dolgokat, akkor szebb lesz.

Amint beszereztem/csináltam diffúzort, teszek fel róla anyagot és jelzem itt a fórumon.

- Alex -

#2054 Felhasználó inaktív   ferpetee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 16. 09:41

Sziasztok!
SONY DCR-HC19E kamerám van! 2 éves és elromlott az LCD kábele. Gondolom több mindenkinek is lehet ilyen baja, mert a haveromnak ugyanilyen tpusnál pár hónappal korábban ugyanez a gond volt.
Márkaszervízben anyag+munka kb. 18e. Én ennyit nem szeretnék költeni mikor kapok egy újat 40e. -ért.
Tud valamki olcsóbb megoldást a javításra?
Előre is köszönöm.

#2055 Felhasználó inaktív   Furbyhun 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 19. 10:53

Sziasztok!

Van két kamera, mit kinéztem, mindkettő Panasonic, optikájukban azonosak, az egyik miniDV-s (NV-GS330), a másik HDD-s (SDR-H280). Szerintetek melyik adathordozót válasszam? Azt olvastam, hogy a HDD-s nél átírásnál nagyobb a minőségromlás...igaz ez?

Köszi a segítséget előre is!

Furbyke

#2056 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 20. 07:55

Idézet: Furbyhun - Dátum: 2008. nov. 19., szerda - 10:53

Sziasztok!

Van két kamera, mit kinéztem, mindkettő Panasonic, optikájukban azonosak, az egyik miniDV-s (NV-GS330), a másik HDD-s (SDR-H280). Szerintetek melyik adathordozót válasszam? Azt olvastam, hogy a HDD-s nél átírásnál nagyobb a minőségromlás...igaz ez?

Furbyke

A válasz roppant egyszerű.  :D
A miniDV az DV-ben rögzít míg a HDD-s MPEG2-ben (DVD formátum ha úgy jobban érthető).
A DV előnye, hogy kis tömörítést alkalmaz (5:1) ezért igen kiváló a képminőség, minőségromlás nélkül szerkeszthető (kb. 5 újratömörítést visel el látható minőségromlás nélkül). Hátránya, hogy 3.6MB/sec helyigénye van a PC-n ezért nagy kapacítású HDD-re van szükség, valósidőben lehet áttölteni azaz annyi az áttöltési idő amilyen hosszú a felvétel.
Az MPEG2 (DVD formátum) csak minőségromlás mellett szerkeszthető (az MPEG2 olyan veszteséges tömörítési elvet használ ami minden újratömörítéskor generációs veszteséget okoz), a GOP struktúra miatt csak élesvágást lehet újratömörítés nélkül alkalmazni.
Előnye, hogy azonnal DVD struktúrába rakható (nem kell tömöríteni mivel már DVD kompatibilis MPEG2-ben van) ergo felvétel után pár perc alatt kivéshető DVD-re szabványos DVD-VIDEO formátumban.

Hogy akkor melyiket is válaszd:
Ha szeretnéd szerkeszteni (vágás, filterek, effektek, feliratok, stb.) akkor a miniDV javasolt, de ha csak annyi kell, hogy rögzítesz aztán úgy abbban a formában utómunka nélkül már DVD-re is vésnéd akkor a HDD-s.

Szerkesztette: wpepi 2008. 11. 20. 07:57 -kor

#2057 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 21. 01:55

Idézet: Furbyhun - Dátum: 2008. nov. 19., szerda - 10:53

Sziasztok!

Furbyke

Szia!

Csatlakozom wepi véleményéhez, tökéletesen összefoglalta a lényeget.
Idézném a gyártó oldalán olvasható felvétel készítésről szóló adatokat:

"...Felvétel rész
Formátum:    MPEG2 (mozgókép)
Felvételi és lejátszási módok:    
XP (10Mbps/VBR),
SP (5Mbps/VBR),
LP (2,5Mbps/VBR)..."

Legjobb minőségben is 10Mbps a tömörítés aránya.
A mini DV 25Mbps!

Nem kevés a különbség.
Lényeg, hogy ebben az esetben, a merevlemezessel sosem készítesz olyan jó minőségű felvételt, mint a miniDV-vel.
Arról nem is beszélve, hogy gyengébb fényviszonyok mellet, vagy zárt térben ez az arány tovább romlik.

Viszont az is igaz, hogy kényelmesebb a merevlemezes megoldás, nem olyan macerás mint a miniDV.

Szerkesztette: kapopsx 2008. 11. 21. 01:57 -kor

#2058 Felhasználó inaktív   Horla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 27. 23:26

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni kamera vásárlással kapcsolatosan. Hosszas töprengés után leszűkült a választék az alábbi típusokra. Főleg beltéri videózásra lesz, és fontos a jó minőség. Főleg a Panasonicra vagy a Canonra gondoltam.
Viszont több helyen is látom, hogy befejezték a GS500 forgalmazását. Vajon mi lehet az oka? Valami gond van ezzel a típussal? Ti melyiket választanátok, és miért?
Panasonic NV-S500
Canon HV30
Sony HDR-HC9E

Köszönöm,
Horla

#2059 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 28. 07:54

Idézet: Horla - Dátum: 2008. nov. 27., csütörtök - 23:26

Viszont több helyen is látom, hogy befejezték a GS500 forgalmazását. Vajon mi lehet az oka? Valami gond van ezzel a típussal?

Nincs semmi gond ezzel a típussal, hiszen az egyik legjobb a maga kategóriájában. Hogy akkor miért szűnik meg a forgalmazása? A válasz egyszerű. Eljárt felette az idő. Több éves modell amit ma a home felhasználóknak már nem lehet eladni. A technika fejlődik, házi használatra már ott van az SD kártyás, HDD-s, DVDs kamera, ott van a compact méretű HD kamera ergo egy több évvel ezelőtt fejlesztett miniDV kamerát ma már nem lehet eladni, mert nincs rá kereslet még akkor sem ha egyébként kiváló képe van.

#2060 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 28. 08:17

A több éves modellekről jut eszembe, hogy a 98/99 EISA díjas Sony PC1E kamerám a mai napig működik hiba nélkül. A lassan tíz éves Sony termék sok tortúrának volt kitéve, de túlélt eddig mindent.  :respect:

#2061 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 28. 10:39

Idézet: Horla - Dátum: 2008. nov. 27., csütörtök - 23:26

Ti melyiket választanátok, és miért?
Panasonic NV-S500
Canon HV30
Sony HDR-HC9E

Köszönöm,
Horla

Szia Hora!

A Panasonic a maga kategóriájában valóban nagyon jó, az egyik legjobb, de akkor sem lehet a másik kettővel egy kalap alá venni, mivel a másik két masina HDV, vagyis nagyfelbontású kamera.

Árban cirka 20-25 ezerrel több a Sony vagy a Canon, tudom ez nem kevés pénz, de ha azt veszed egy lassan elavultnak számító kameráért kiadni majdnem ugyan annyit mint egy nagyfelbontásúért, az már pazarlás.

Marad a Canon és a Sony.
Én nagyon nem gondolkodtam azon, hogy melyiket venném a kettőből, mivel a Sonynak jobb, nagyobb a képérzékelő szenzora, nagyobb valamennyivel a felbontása is. Másrészt a Sony által használt Carl Zeiss optika a világon az egyik legjobb, ha nem a legjobb, ezt többnyire mindenki elismeri.

Én a magam részéről a Sony-t javasolnám megvételre.

#2062 Felhasználó inaktív   Passionata 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 30. 19:03

sziasztok,
van egy par eves canon dv m , olyan gond van , hogy pc n a vissyajatszott anyag felso 1mm e vilagosabb mint alatta, tv n ez persze nem latszik.tisztito kazetta nem segit.volna valami tanacs
elore is koszi

#2063 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 30. 19:32

egy sor világosabb a tetején mint a többi? az valószínűleg már új korában is olyan volt. nem nagyon lehet vele mit csinálni, barátkozz meg vele :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2064 Felhasználó inaktív   Horla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 04. 14:46

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. nov. 28., péntek - 10:39

Én a magam részéről a Sony-t javasolnám megvételre.

Köszönöm a választ. A kezelése mennyire egyszerű a Sony-nak? Nem sok kamerás tapasztalatom van, és a vásárlás után viszonylag hamar kell vele filmeznem. Persze majd folyamatosan mélyítem a tudásom, ha már ilyen kamera lesz a kezemben.  A Canonról írták valahol, hogy automata beállításokkal is viszonylag jól produkál. Vajon a Sony is?
Állványt vajon  milyet érdemes néznem hozzá?
A Sony-nál a fejlámpa csatlakoztatás elég speciális. Ez nehezítheti a helyzetet. Vagy inkább ne fejlámpázzak? Beltéri felvételeket kell készítenem főleg.
Üdv,

Horla

#2065 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 05. 02:51

Idézet: Horla - Dátum: 2008. dec. 4., csütörtök - 14:46

Köszönöm a választ. A kezelése mennyire egyszerű a Sony-nak? Nem sok kamerás tapasztalatom van, és a vásárlás után viszonylag hamar kell vele filmeznem. Persze majd folyamatosan mélyítem a tudásom, ha már ilyen kamera lesz a kezemben.  A Canonról írták valahol, hogy automata beállításokkal is viszonylag jól produkál. Vajon a Sony is?
Állványt vajon  milyet érdemes néznem hozzá?
A Sony-nál a fejlámpa csatlakoztatás elég speciális. Ez nehezítheti a helyzetet. Vagy inkább ne fejlámpázzak? Beltéri felvételeket kell készítenem főleg.
Üdv,

Horla

Na most meg nem mondom, hogy van-e az általad kiszemelt kamerának magyar nyelvű menüje, de szerintem biztosan. Ha nincs az se gond. Alap szabály, olvasd el a kezelési útmutatót mielőtt a kamerával foglalatoskodsz. Ha ez meg van, akkor egyszerre csináld a kettőt. olvasod lépésről lépésre mi hogyan működik, közben a gyakorlatban meg is csinálod ugyan azt a kamerával. ezzel  módszerrel cirka 1-2 óra latt 80%-ban elsajátítod a kamera kezelésének tudását. Ha valamit nem tudsz, ne érezd méltóságon alulinak elolvasni a kezelési útmutatóban :) Nekem a Sony-hoz jól értelmezhető útmutatót adtak, gyerekjáték volt megtanulni. Szerintem éppen ezért mindegy, hogy egyes márkáknak milyen a menürendszere, ha fordítasz rá kellő figyelmet és enerigát, nagyon hamar megtanulható.

Én azt gondolom megint csak, hogy különböző márkáknál, nem a név számít, hogy mondjuk auto módban jól vagy rosszul teljesít egy kamera. A beleépített technika a lényeg. A sonynak nagyobb a szenzora mint a canonnak és szerintem az objektívje is jobb, szerintem legalább ugyan olyan jól kell működnie.

Állvány.
Több szempont is számít.
Mire akarod használni, milyen környezetben, milyen gyakran?
Ha hobby célból filmezel, elegendő egy egyszerűbb olcsóbb állvány.
Ha dolgozol, akkor nincs mese, komolyabb állvány kell.
Arra figyelj, hogy a kiválasztott állvány terhelhetősége arányos legyen a kamerád súlyával.
Ne legyen a kamera túl könnyű, vagy éppen túl nehéz az állványhoz. Ezt a tól-ig súlyhatárt minden állványhoz megadják.

Nem tudom mire gondolsz "speciális  fejlámpa csatlakozás"  alatt.
Nem néztem meg, de szerintem egy passzív vakupapucs van a kamerán. ez szabványnak tekinthető.
Ez annyit jelent, hogy a vakupapucs (kamera) nem képes ellátni árammal a lámpát, csak rögzíteni lehet rajrta. A fejlámpának külön akku kell még. Hogy használsz-e fejlámpát, vagy más módon "generálsz" fényt, megint csak az adott helyzet dönti el. Mondjuk egy párhetes csecsemőnek nem nagyon kellene az arcába világítani 1m-ről fejlámpával. Viszont egy templomban, ahol kicsit oldalról 1,5-2m-ről veszed fel az esketést, ott kell a fejlámpa.
Én gyakran használok fejlámpát, mert jól megvilágítható vele az adott téma. Ha túlságosan tolakodónak érzem, akkor kikapcsolom.

Szerkesztette: kapopsx 2008. 12. 05. 02:53 -kor

#2066 Felhasználó inaktív   Horla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 05. 21:15

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. dec. 5., péntek - 2:51

Állvány.
Több szempont is számít.
Mire akarod használni, milyen környezetben, milyen gyakran?

Az angol leírással nem lesz gond. Csak kicsit izgulok, de majd belejövök.
Állvány: nem ezzel fogok minden nap dolgozni, de mivel a cégünk termékeiről szeretnék bemutató filmeket készíteni, ezért a jó  minőség fontos. A Velbon CX-686-t néztem, vagy a CX-660-t. De nem tudom, hogy ezek jók-e erre a célra. Azért a specifikációból nekem ez nem derül ki, mert nem nagyon értek hozzá.
Beltéri filmezés lesz az, ami a legfontosabb. Normál szobában. Olvastam, hogy a plafonra kellene világítani, de milyen lámpával? Hol lehet vajon ilyesmit beszerezni elérhető áron? Gondolom, hogy az egyes nagyobb üzletláncokban kapható halogén lámpa nem az igazi... Olyanom van több is, állványra szerelve az éjszakai pingpongozáshoz.

Üdv,
Horla

#2067 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 05. 21:41

Idézet: Horla - Dátum: 2008. dec. 5., péntek - 21:15

Az angol leírással nem lesz gond. Csak kicsit izgulok, de majd belejövök.
Állvány: nem ezzel fogok minden nap dolgozni, de mivel a cégünk termékeiről szeretnék bemutató filmeket készíteni, ezért a jó  minőség fontos. A Velbon CX-686-t néztem, vagy a CX-660-t. De nem tudom, hogy ezek jók-e erre a célra. Azért a specifikációból nekem ez nem derül ki, mert nem nagyon értek hozzá.
Beltéri filmezés lesz az, ami a legfontosabb. Normál szobában. Olvastam, hogy a plafonra kellene világítani, de milyen lámpával? Hol lehet vajon ilyesmit beszerezni elérhető áron? Gondolom, hogy az egyes nagyobb üzletláncokban kapható halogén lámpa nem az igazi... Olyanom van több is, állványra szerelve az éjszakai pingpongozáshoz.

Üdv,
Horla

a velbon cuccai jók, de előbb próbáld ki a boltban, hogy simán mozog-e a feje a kameráddal.

ha vannak ezek a lámpák, akkor próbáld ki őket, aztán ha nem jók, még mindig lehet más megoldáson gondolkozni :)
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2068 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 07. 02:52

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. dec. 5., péntek - 21:41

a velbon cuccai jók, de előbb próbáld ki a boltban, hogy simán mozog-e a feje a kameráddal.

ha vannak ezek a lámpák, akkor próbáld ki őket, aztán ha nem jók, még mindig lehet más megoldáson gondolkozni :)

qnadam-nak maximálisan igaza van!

Az állványt teszteld mielőtt megveszed. Csak próba alapján válassz!

A lámpára is azt mondom, ha vannak, próbáld ki őket! A lényeg csak annyi, ne direktbe világítsd meg amit vagy akit fel akarsz venni, hanem a mennyezetről derítve és a reflektor frontüvegét meszeld le fehérre, vagy itt javasolta valaki és nagy ötlet szerintem, homokszóróval fújasd le! a Lényeg, matt felületet kapjál, ami szórja, tompítja a fényt, így nem lesznek nagyon erősek a kontúrok és túl kemények az árnyékok!

#2069 Felhasználó inaktív   Panaskodik 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 14. 19:35

Sziasztok!

Tegnap vettem használtan egy Panasonic NV-GS60-as kamerát(erre futotta).A beltéri felvételekkel, főleg izzóvilágításnál nem nagyon vagyok megelégedve(fránya fehéregyensúly),de mivel utána olvastam,felvilágosító munkátoknak köszönhetően rájöttem,ez a kamera paramétereinek köszönhetően csodákra nem képes.Megfelelő beállításokkal és megvilágítással azért lehet javítani a dolgon.Bár azért,hogy gyermekem némely vicces megmozdulását rögzítsem nem fogok stúdiót csinálni a lakásból...Azért nem ússzátok meg kérdés nélkül.Ez pedig a következő lenne:
A megvásárolható tartozékok között láttam olyanokat,hogy:
Széleslátószögű előtét lencse,Teleobjektív előtét lencse,ND szűrő,MC protektor.
Vajh ezek közül valamelyik segít-e a fenti problémán?Egyáltalán összefüggésben van-e valamelyik a CCD-vel(ami nekem sajna 1/6")?Ha igen megéri-e az árát?Gondolom nem 2.- Ft.-ba kerülnek ezek a cuccok.
Válaszaitokat előre is köszönöm.

#2070 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 14. 20:30

Idézet: Panaskodik - Dátum: 2008. dec. 14., vasárnap - 19:35

Sziasztok!

Tegnap vettem használtan egy Panasonic NV-GS60-as kamerát(erre futotta).A beltéri felvételekkel, főleg izzóvilágításnál nem nagyon vagyok megelégedve(fránya fehéregyensúly),de mivel utána olvastam,felvilágosító munkátoknak köszönhetően rájöttem,ez a kamera paramétereinek köszönhetően csodákra nem képes.Megfelelő beállításokkal és megvilágítással azért lehet javítani a dolgon.Bár azért,hogy gyermekem némely vicces megmozdulását rögzítsem nem fogok stúdiót csinálni a lakásból...Azért nem ússzátok meg kérdés nélkül.Ez pedig a következő lenne:
A megvásárolható tartozékok között láttam olyanokat,hogy:
Széleslátószögű előtét lencse,Teleobjektív előtét lencse,ND szűrő,MC protektor.
Vajh ezek közül valamelyik segít-e a fenti problémán?Egyáltalán összefüggésben van-e valamelyik a CCD-vel(ami nekem sajna 1/6")?Ha igen megéri-e az árát?Gondolom nem 2.- Ft.-ba kerülnek ezek a cuccok.
Válaszaitokat előre is köszönöm.

Szia!

Röviden és egyszerűen megfogalmazva, ezek az eszközök nem segítenek az alap problémán.

Ha úgy nézzük, ezek mind kapcsolatban vannak a CCD-vel és mégsem. A lencséken keresztül beeső fény jut az érzékelőre.

Mivel az összes kamera ebben a kategóriában fix objektíves, a plusz lencsét a jelenlegi elé tudod feltenni.
Ez azt jelenti, hiába teszel fel esetleg egy jobb fényerejű lencsét, azt akkor is a gyengébb minőségű eredeti lencsén keresztül tudod csak eljuttatni az érzékelőhöz.

A másik, hogy egy fix lencse elé feltenni egy másik előtét lencsét, könnyen eredményez olyan torzulást, amit nem szeretnél viszont látni a felvételeken, mondjuk halszem efektus. Ebben az esetben főleg felesleges pénzkidobás.

Az általad felsorolt eszközök funkciója leegyszerűsítve:

szélles látószögű előtétlencse - a képen nagyobb tér látszik egyszerre, a lencse nagyobb területet fog be.
teleobjektív - jó nagy zoom tartomány
ND szűrő - bizonyos ételemben még ennek van a legtöbb köze a fényhez, ez olyan szűrő, ami a nagyon erős, kültéri napfényes felvételeknél jön jól, amolyan napszemüveggént funkcionál.
MC protektor - a képhatást nem befolyásolja, ennek a feladata a lencse védelme a mechanikai behatásoktól.

El kell fogadni, hogy az a kamera ennyire képes.

Egyetlen módon tudsz javítani a felvételeken az nélkül, hogy stúdiót csinálnál a lakásból.
A megoldás egy fejlámpa ami a kamerára szerelhető.
Ez sem tökéletes megoldás, de több mint a semmi.
Egy fejlámpával 1,5-2 méterig megvilágíthatod amit fel akarsz venni és érvényesül az arany szabály, "több fény jobb felvétel" lesz a végeredmény.

Téma megosztása:

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.