HWSW Informatikai Kerekasztal: miniDV kamera tulajok IDE! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

miniDV kamera tulajok IDE! Értékeld a témát: -----

#2041 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 09. 16:03

Sziasztok!

Megjött végre a kamera (Sony DCR-HC51E).

(hogy azért ne legyen kerek a dolog, a kameratáska nem érkezett meg, majd csak a jövő héten és a dupla állványos reflektorról 2x150W is le kellett mondanom, mert legalább 2 hét mire leszállították volna, ezért vettem egy 1x500W-osat, de nem nagyon vagyok megelégedve vele...)

Próbálgattam a kamerát, eddig úgy néz ki, hogy minden működik rajta... (bár a fene se tudja, ez az első kamerám...). - ha Valaki tudja, hogy mire is kellene odafigyelnem nagyon, azt megköszönném.

Kérdés:
- az Easy Handycam mód mi a csuda?
(már vagy 2x átolvastam a kamerához adott haszn. utasítást de semmi érdemlegeset nem ír róla)

Ha tévednék Valaki igazítson ki:
- az Easy Handycam módban minden beállítás alap (auto)-n van és pár funkció nem érhető el...

De, ha nem vagyok Easy Handycam módban és nem állítok be külön semmit, csak "simán" bekapcsolom a kamerát és elindítom a felvételt, akkor is minden alapon (auto)-n van, tehát ha nem állítgatok semmit, akkor tul. mind1, hogy használom-e vagy sem az Easy Handycam-ot, mert igazábol csak "marketing fogás"?

- Alex -

Szerkesztette: alexalex 2008. 11. 09. 16:12 -kor

#2042 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 09. 17:30

Idézet: alexalex - Dátum: 2008. nov. 9., vasárnap - 16:03

ezért vettem egy 1x500W-osat, de nem nagyon vagyok megelégedve vele...)

Alex,

miért nem vagy megelégedve vele?

#2043 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 09. 18:15

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. nov. 9., vasárnap - 17:30

Alex,

miért nem vagy megelégedve vele?

Nem tudom bevilágítani vele az egész szobát úgy, ahogy szeretném...
(ezek szerint kevés lett az 500W egy 20nm-es szobához...)

Próbáltam felfelé irányítani a fehér plafonra, hogy szórt fényt kapjak és ne direktbe a kislányom szemébe kelljen világítanom vele de elég "szemcsés" lett a felvétel, mint amikor simán csak a "fedélzeti" lámpák világítottak...(persze azért kicsit jobb)

Most azon tanakszom, hogy valami fehér lapot elé eszkábálok a halogénnek és mégiscsak direktbe lesz világítva, úgy talán már nem olyan vakító... (de hogy mit teszek elé....)

#2044 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 09. 18:29

Idézet: alexalex - Dátum: 2008. nov. 9., vasárnap - 18:15

Próbáltam felfelé irányítani a fehér plafonra, hogy szórt fényt kapjak és ne direktbe a kislányom szemébe kelljen világítanom vele de elég "szemcsés" lett a felvétel, mint amikor simán csak a "fedélzeti" lámpák világítottak...(persze azért kicsit jobb)

Most azon tanakszom, hogy valami fehér lapot elé eszkábálok a halogénnek és mégiscsak direktbe lesz világítva, úgy talán már nem olyan vakító... (de hogy mit teszek elé....)

frost lesz a te barátod, hasonlít a pauszpapírra, és pont erre találták ki. de bőven kevés lesz ahhoz, hogy igazán szórt legyen a fény.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2045 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 10. 16:07

A papír és egyéb gyúlékony anyagokkal óvatosan bánnék. (500W már rengeteg hőt termel)

A reflektor frontüvegét belülről fesd le mésszel, vagy temperával. Tompább lesz a fénye, kevésbé árnyékos, kontúros,de szó ami szó, koránt sem kapsz igazán szórt fényt vele. Érezhető lesz a felvételen a "téma" megvilágítása.

Próbálj a kamera beállításaival is játszadozni még, zársebesség, írisz. Már ha van erre lehetőség (nem ismerem a kamerád képességeit) Az viszont biztos, hogy kézi beállítással jobb eredményt lehet elérni, mint auto módban,de ehhez kell némi tapasztalat.

Szívesen megnéznék néhány másodperces tesztfelvételt amit a reflektor világítása mellett csináltál.
Nem kell se sok, se nagy, valahova töltsd fel, hát ha okosabbak leszünk.

Szerkesztette: kapopsx 2008. 11. 10. 16:09 -kor

#2046 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 11. 07:55

Bőven elegendő az az 500W csak éppen deríteni kell. A halogénre tegyél fel diffúzort és akkor tökéletes lesz.
Diffúzort lehet készen is kapni (stúdiótechnikával, fotótechnikával foglalkozó cégeknél) ill. készíthetsz is pld. homokfúvott, savmart üveg felhasználásával (ezeket üvegesnél készen is be tudod szerezni).

#2047 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 20:47

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. nov. 10., hétfő - 16:07

A papír és egyéb gyúlékony anyagokkal óvatosan bánnék. (500W már rengeteg hőt termel)

A reflektor frontüvegét belülről fesd le mésszel, vagy temperával. Tompább lesz a fénye, kevésbé árnyékos, kontúros,de szó ami szó, koránt sem kapsz igazán szórt fényt vele. Érezhető lesz a felvételen a "téma" megvilágítása.

Próbálj a kamera beállításaival is játszadozni még, zársebesség, írisz. Már ha van erre lehetőség (nem ismerem a kamerád képességeit) Az viszont biztos, hogy kézi beállítással jobb eredményt lehet elérni, mint auto módban,de ehhez kell némi tapasztalat.

Szívesen megnéznék néhány másodperces tesztfelvételt amit a reflektor világítása mellett csináltál.

Hamarosan felteszek egy linket, amin elérhető lesz az első "bénázásom".

#2048 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 20:59

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. nov. 11., kedd - 7:55

Bőven elegendő az az 500W csak éppen deríteni kell. A halogénre tegyél fel diffúzort és akkor tökéletes lesz.
Diffúzort lehet készen is kapni (stúdiótechnikával, fotótechnikával foglalkozó cégeknél) ill. készíthetsz is pld. homokfúvott, savmart üveg felhasználásával (ezeket üvegesnél készen is be tudod szerezni).

Szia!

A homokfúvott üvegen már gondolkoztam, ha lesz egy kis időm a jövő héten, körbe is járom a témát (hol, mennyiért, stb...).

És ezzel - ha nem horror áron készítik - szintén a plafont kell megvilágítani vagy "direktbe" a tárgyat?

#2049 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 12. 21:32

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. nov. 10., hétfő - 16:07

Itt a link: Link - test video, kb. 110 mega

Egyben van, részletezem:

1. 0:00-0:44-ig Easy Handycam ON
2. 0:44-1:06-ig Easy Handycam OFF
3. 1:06-1:32-ig fénymérő egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
4. 1:32-1:56-ig fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
5. 1:56-2:18-ig 500W halogén plafonra irányítva
6. 2:18-2:44-ig 500W halogén plafonra irányítva+fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.

A szoba alap világítása egy búrájától "megfosztott" ufólámpa, 2db 20W-os energiatakarékos ízzóval.
Ehhez jött az 500W-os halogén plusszban.

Elnézést, hogy nagyon remeg a kép de ölég sietve készült a felvétel, lehetett volna rögzítve is nem kézből de a lényeg így is látszik.

- Alex -

Szerkesztette: alexalex 2008. 11. 12. 21:34 -kor

#2050 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 05:40

Idézet: alexalex - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 20:59

És ezzel - ha nem horror áron készítik - szintén a plafont kell megvilágítani vagy "direktbe" a tárgyat?

Pont azért kell a diffúzor, hogy "direktbe" alkalmazhasd a világítást.

#2051 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 13. 11:23

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. nov. 13., csütörtök - 5:40

Pont azért kell a diffúzor, hogy "direktbe" alkalmazhasd a világítást.

Ok, köszönöm.
(kezd derengeni...)

#2052 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 01:33

Idézet: alexalex - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 21:32

Egyben van, részletezem:

1. 0:00-0:44-ig Easy Handycam ON
2. 0:44-1:06-ig Easy Handycam OFF
3. 1:06-1:32-ig fénymérő egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
4. 1:32-1:56-ig fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
5. 1:56-2:18-ig 500W halogén plafonra irányítva
6. 2:18-2:44-ig 500W halogén plafonra irányítva+fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.

A szoba alap világítása egy búrájától "megfosztott" ufólámpa, 2db 20W-os energiatakarékos ízzóval.
Ehhez jött az 500W-os halogén plusszban.

Elnézést, hogy nagyon remeg a kép de ölég sietve készült a felvétel, lehetett volna rögzítve is nem kézből de a lényeg így is látszik.

- Alex -

Szia Alex!

Az első 4 teszt hűen tükrözi a kamera lehetőségeit és korlátait. 0,8 mpixel, 1ccd érzékelő gyakorlatilag ennyit tud. Hiába a neves optika, ha az érzékelő mérete akkor is csak 1/6"
A felvétel minősége akkor lehetne alapból jobb, ha nagyobb lenne, vagy három lenne az érzékelőből.

Az utolsó 2 teszt viszont alátámasztja amit korábban beszéltünk, a filmezéshez fény kell.
Jelentősen javult a kép minősége a reflektornak köszönhetően. Ez a minőség az én véleményem szerint bőven megüti azt a szintet, ahol már élvezhető a felvett anyag.

A legutolsó kézi beállítású felvétel nem tökéletes, lehetne jobb is, de lesz ez jobb is idővel ha ráérzel a kamerára.

Egyébként jól látható, még ott is ahol nincs reflektor, hogy a világosabb felületek(ágytakaró) szebbek, kevésbé pixelesek a felvételen, mint a sötétebb tónusúak(szőnyeg)

Akkor lehetne jobb a minőség, ha tovább növelnéd a fényt, de senkitől sem várható el, hogy a lakását úgy világítsa be, mint ha egy stúdióban ülne.

Egyszóval, szerintem a legolcsóbb megoldással, kihoztad a lehetőségből a legtöbbet, jó eredménnyel!

Diffuzort használva lehet, hogy még jobb lesz az eredmény, de az árnyékok iránya és erőssége miatt szerintem kevésbé lesz természetes hatású, mint a mennyezetről derített fény. Megtörténhet hogy jobb képminőséget érsz el, de összességében kevésbé fog tetszeni a végeredmény. Teszteld ezt a variációt is és csinálj egy mennyezetről derített, meg egy direktbe világított tesztet is!

Egy apró jó tanács a végére még:
Gyengébb világításnál(szoba reflektorral együtt akár) az auto focust kapcsold ki. Minél kevesebb a fény, a kamera annál nehezebben tud élességet állítani, több időbe telik neki. A gyakorlatban ezt próbáld meg úgy megoldani hogy:
pl. valaki ül az ágyon te pedig távolabbról filmezed. Felvétel előtt kapcsoldki az auto focust, közelíts rá, élesítsd a képet kézzel, majd zumolj vissza arra távolságra ahonnan fel akarod venni. A képed éles lesz és nem lesznek benne auto focus hibák. Felvétel közben lehető legkevesebbet zumolj (mindegy hogy auto, vagy kézi) és ne "kaszálj" a kamerával, ha muszáj akkor lassan. Ezek a leg alapvetőbb dolgok, de ezekre figyelsz, sokkal "profibb" felvételeid lesznek.

Na befejezem mert offoltam a topicot... elnézést

#2053 Felhasználó inaktív   alexalex 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 14. 13:25

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. nov. 14., péntek - 1:33

Az utolsó 2 teszt viszont alátámasztja amit korábban beszéltünk, a filmezéshez fény kell.
Jelentősen javult a kép minősége a reflektornak köszönhetően. Ez a minőség az én véleményem szerint bőven megüti azt a szintet, ahol már élvezhető a felvett anyag.

Diffuzort használva lehet, hogy még jobb lesz az eredmény, de az árnyékok iránya és erőssége miatt szerintem kevésbé lesz természetes hatású, mint a mennyezetről derített fény. Megtörténhet hogy jobb képminőséget érsz el, de összességében kevésbé fog tetszeni a végeredmény. Teszteld ezt a variációt is és csinálj egy mennyezetről derített, meg egy direktbe világított tesztet is!

Szia!

Köszönöm.

Nekem az 5. valahogy jobban tetszik, mint az utolsó 6. (színesebb, narancsosabb...) de lehet, hogy ha majd megtanulom rendesen beállítani a "kézi" dolgokat, akkor szebb lesz.

Amint beszereztem/csináltam diffúzort, teszek fel róla anyagot és jelzem itt a fórumon.

- Alex -

#2054 Felhasználó inaktív   ferpetee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 16. 09:41

Sziasztok!
SONY DCR-HC19E kamerám van! 2 éves és elromlott az LCD kábele. Gondolom több mindenkinek is lehet ilyen baja, mert a haveromnak ugyanilyen tpusnál pár hónappal korábban ugyanez a gond volt.
Márkaszervízben anyag+munka kb. 18e. Én ennyit nem szeretnék költeni mikor kapok egy újat 40e. -ért.
Tud valamki olcsóbb megoldást a javításra?
Előre is köszönöm.

#2055 Felhasználó inaktív   Furbyhun 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 19. 10:53

Sziasztok!

Van két kamera, mit kinéztem, mindkettő Panasonic, optikájukban azonosak, az egyik miniDV-s (NV-GS330), a másik HDD-s (SDR-H280). Szerintetek melyik adathordozót válasszam? Azt olvastam, hogy a HDD-s nél átírásnál nagyobb a minőségromlás...igaz ez?

Köszi a segítséget előre is!

Furbyke

#2056 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 20. 07:55

Idézet: Furbyhun - Dátum: 2008. nov. 19., szerda - 10:53

Sziasztok!

Van két kamera, mit kinéztem, mindkettő Panasonic, optikájukban azonosak, az egyik miniDV-s (NV-GS330), a másik HDD-s (SDR-H280). Szerintetek melyik adathordozót válasszam? Azt olvastam, hogy a HDD-s nél átírásnál nagyobb a minőségromlás...igaz ez?

Furbyke

A válasz roppant egyszerű.  :D
A miniDV az DV-ben rögzít míg a HDD-s MPEG2-ben (DVD formátum ha úgy jobban érthető).
A DV előnye, hogy kis tömörítést alkalmaz (5:1) ezért igen kiváló a képminőség, minőségromlás nélkül szerkeszthető (kb. 5 újratömörítést visel el látható minőségromlás nélkül). Hátránya, hogy 3.6MB/sec helyigénye van a PC-n ezért nagy kapacítású HDD-re van szükség, valósidőben lehet áttölteni azaz annyi az áttöltési idő amilyen hosszú a felvétel.
Az MPEG2 (DVD formátum) csak minőségromlás mellett szerkeszthető (az MPEG2 olyan veszteséges tömörítési elvet használ ami minden újratömörítéskor generációs veszteséget okoz), a GOP struktúra miatt csak élesvágást lehet újratömörítés nélkül alkalmazni.
Előnye, hogy azonnal DVD struktúrába rakható (nem kell tömöríteni mivel már DVD kompatibilis MPEG2-ben van) ergo felvétel után pár perc alatt kivéshető DVD-re szabványos DVD-VIDEO formátumban.

Hogy akkor melyiket is válaszd:
Ha szeretnéd szerkeszteni (vágás, filterek, effektek, feliratok, stb.) akkor a miniDV javasolt, de ha csak annyi kell, hogy rögzítesz aztán úgy abbban a formában utómunka nélkül már DVD-re is vésnéd akkor a HDD-s.

Szerkesztette: wpepi 2008. 11. 20. 07:57 -kor

#2057 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 21. 01:55

Idézet: Furbyhun - Dátum: 2008. nov. 19., szerda - 10:53

Sziasztok!

Furbyke

Szia!

Csatlakozom wepi véleményéhez, tökéletesen összefoglalta a lényeget.
Idézném a gyártó oldalán olvasható felvétel készítésről szóló adatokat:

"...Felvétel rész
Formátum:    MPEG2 (mozgókép)
Felvételi és lejátszási módok:    
XP (10Mbps/VBR),
SP (5Mbps/VBR),
LP (2,5Mbps/VBR)..."

Legjobb minőségben is 10Mbps a tömörítés aránya.
A mini DV 25Mbps!

Nem kevés a különbség.
Lényeg, hogy ebben az esetben, a merevlemezessel sosem készítesz olyan jó minőségű felvételt, mint a miniDV-vel.
Arról nem is beszélve, hogy gyengébb fényviszonyok mellet, vagy zárt térben ez az arány tovább romlik.

Viszont az is igaz, hogy kényelmesebb a merevlemezes megoldás, nem olyan macerás mint a miniDV.

Szerkesztette: kapopsx 2008. 11. 21. 01:57 -kor

#2058 Felhasználó inaktív   Horla 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 27. 23:26

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni kamera vásárlással kapcsolatosan. Hosszas töprengés után leszűkült a választék az alábbi típusokra. Főleg beltéri videózásra lesz, és fontos a jó minőség. Főleg a Panasonicra vagy a Canonra gondoltam.
Viszont több helyen is látom, hogy befejezték a GS500 forgalmazását. Vajon mi lehet az oka? Valami gond van ezzel a típussal? Ti melyiket választanátok, és miért?
Panasonic NV-S500
Canon HV30
Sony HDR-HC9E

Köszönöm,
Horla

#2059 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 28. 07:54

Idézet: Horla - Dátum: 2008. nov. 27., csütörtök - 23:26

Viszont több helyen is látom, hogy befejezték a GS500 forgalmazását. Vajon mi lehet az oka? Valami gond van ezzel a típussal?

Nincs semmi gond ezzel a típussal, hiszen az egyik legjobb a maga kategóriájában. Hogy akkor miért szűnik meg a forgalmazása? A válasz egyszerű. Eljárt felette az idő. Több éves modell amit ma a home felhasználóknak már nem lehet eladni. A technika fejlődik, házi használatra már ott van az SD kártyás, HDD-s, DVDs kamera, ott van a compact méretű HD kamera ergo egy több évvel ezelőtt fejlesztett miniDV kamerát ma már nem lehet eladni, mert nincs rá kereslet még akkor sem ha egyébként kiváló képe van.

#2060 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 28. 08:17

A több éves modellekről jut eszembe, hogy a 98/99 EISA díjas Sony PC1E kamerám a mai napig működik hiba nélkül. A lassan tíz éves Sony termék sok tortúrának volt kitéve, de túlélt eddig mindent.  :respect:

Téma megosztása:

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.