HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#191 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 20. 12:10

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 11:55

Valaki el tudná-e nekem magyarázni, hogy az entrópia értéke mikor egy?

Kedden.

Próbáld kicsit szűkíteni a kérdést. Pl. nem mindegy, hogy minek az entrópiájáról beszélünk, melyik entrópiafogalmat használjuk, hány éves a buszvezető, stb. Így értelmetlen a kérdés.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#192 Felhasználó inaktív   GrandMasTer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 13:22

Idézet: gazdi - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 11:10

Kedden.

Próbáld kicsit szűkíteni a kérdést. Pl. nem mindegy, hogy minek az entrópiájáról beszélünk, melyik entrópiafogalmat használjuk, hány éves a buszvezető, stb. Így értelmetlen a kérdés.

Gondolom, kérdésemből kiderült a hozzánemértésem  ;) . Minek lehet egyáltalán entrópiája?
master of puppets I'm pulling your strings

#193 Felhasználó inaktív   GrandMasTer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 14:01

Most EZT olvasom, talán segít...

#194 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 01. 20. 14:14

Idézet

Az entrópiáról röviden

Az entrópia  definíciója a legegyszerűbb esetben: Ha valamely T hőmérséklet környezetében egy rendszer reverzibilis (megfordítható) folyamat közben dQ "elemi" hőmennyiséget vesz fel (vagy ad le), akkor az entrópiájának megváltozása dS=dQ/T. Természetesen ez a definició nem alkalmazható egy hideg vízbe mártott forró vasdarab esetén, mert a víz és a vasdarab hőmérséklete folyton változik. (Matematikailag a számolás integrálba megy át.)
Már Clausius kimutatta, hogy a zárt rendszerben az entrópia változás növekvő, határesetben zérus.( A határeseti folyamatok reverzibilisek, a többi irreverzibilis.) Ezt továbbgondolva Boltzmann és Nernst eljutott a világ hőhalálának gondolatáig. Az entrópia fogalmát 1866-ban Boltzmannak és Gibbsnek sikerült statisztikus alapon is bevezetnie. Ebből a szempontból az entrópia a rendezettség mértékének is felfogható. A szilárd test atomjainak kötött a rendezettség például sokkal nagyobb mint egy folyadék esetében, tehát az olvadás során az entrópia nő. Az entrópia növekedése statisztikus fizikai szempontból azt jelenti, hogy egy rendszer önként soha nem kerül erősen valószínűtlen állapotba.
Az entrópiával kapcsolatos érdekes problémát vetett fel Maxwell 1871-ben,  a híres démonát. A démon olyan lény lenne, aki minden egyes molekulaállapotát egyidejűleg meg tudná figyelni. Kérdés, hogy túl tudja -e tenni magát egy ilyen démon az entrópia növekedés törvényén? A nemleges választ először a lengyel Smoluchowski adta meg. Végül Szilárd Leó 1929-ben bebizonyította a démon munkaképtelenségét. Ugyancsak ő mutatott rá arra, hogy az entrópia fogalma alapvető az informatikában is.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#195 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 01. 20. 14:26

Idézet

P teljes eseménytér entrópiája: H=-sum(p_k*log(p_k))

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#196 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 14:39

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2005. jan. 20., csütörtök - 13:22

Gondolom, kérdésemből kiderült a hozzánemértésem  ;) . Minek lehet egyáltalán entrópiája?

Pl egy fekete lyuknak.

Hawking szerint például a fekete lyuk entrópiája analóg módon változik az eseményhorizontjának területének változásával.
Az entrópia mértéke annál nagyobb, minél rendezetlenebb egy szerkezet. Például egy szilárd test atomjainak entrópiája (rendezetlensége) sokkal kissebb, mint egy folyékony "test"-é, tehát az olvadás mint olyan például entrópia növelő.
Tehát entrópia van a termodinamikában, így a fizikában, informatikában stb. A hő, mint olyan alacsonyrendű energia, és pont azért mert a többi energiával szemben rendezetlen. Ezért a termodinamikában vezették be az entropia fogalmát, a különböző hőátadási, változási folyamatok, állapotok leírására.

De az entrópia nem egy állapot jelzése. :)
A "leggagyibb" példa erre a kolesz-szoba :) Rendetlenség van, mert lusták vagyunk rendetrakni. De ha rendet rakunk, akkor sem csökken a szoba entrópiája, mert energiát kellett befektessünk a rendrakáshoz.  Mivel energiát fektettünk be, hőt termeltünk, így növeltük a szoba levegőjének hőmérsékletét, és így az entrópiáját is.

Emellett az entrópia csak a reverzibilis, tehát visszafordítható folyamatokra érvényes.
Ezért gondolta úgy Hawking például, hogy idő múlását is egyfajta entrópiának tekinthetjük. Ahol nő az entrópia, ott múlik az idő.

Gondolom az eddigiekből lerí, hogy teljes mélységében én sem értem az entrópia fogalmát :) De azért elképzelés van róla.

Magam részéről úgy értelmezem az entrópiát, mint a rendszer "hajlandóságát" arra nézve, hogy egyre rendezetlenebbé váljon a szerkezete.

Szerkesztette: Locutus 2005. 01. 20. 14:45 -kor

#197 Felhasználó inaktív   GrandMasTer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 16:21

Hehe a google nekem is ezt dobta ki elsőre. de az előbbi linken található magyarázat nekem szimpatikusabb.  link. Ezt még talán értem, a képleteket már annyira nem  ;) .

#198 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 13:01

érdekesség

#199 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 13:18

Érdemes elolvasni

#200 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 16:37

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 13:18

:)  :up:

Jólesett elolvasni, értelmesen és felfoghatóan irja le a dolgokat - nagy vonalakban.

Noha a végén a tágulási modelljével nem értek egyet, de ez már csak egyéni elméletek kérdése :)

#201 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 16:52

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 13:18

Ezt meg nézni:

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35 A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Bár a lehető legérthetőbben, laikusoknak szólóan magyarázzák a dolgokat, mégis megdöbbentően hihetetlen amit a műsorban hall az ember. Emészteni kell utána egy kicsit a hallottakat. :) 
NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#202 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 17:56

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 17:52

Ezt meg nézni:

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35    A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Bár a lehető legérthetőbben, laikusoknak szólóan magyarázzák a dolgokat, mégis megdöbbentően hihetetlen amit a műsorban hall az ember. Emészteni kell utána egy kicsit a hallottakat. :) 

Igen, ezt már én is kinéztem magamnak :) Ha van rá igény esetleg fel is tudom venni (tv-tunerrel).

Azt a műsort nem láttad véletlenül a spektrumon, ahol a fénysebességhez közeli, illetve azt elérő sebesség esetén elénk táruló látványt modellezték számítógépen? Kb. 2-3 hete láttam egyik este, de sajnos csak a műsor végét. A számítógépes modell készítőjének a nevét meg nem jegyeztem meg :( pedig biztos fenn van az anyag a neten is.

#203 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 08. 21:38

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 17:56

Igen, ezt már én is kinéztem magamnak :) Ha van rá igény esetleg fel is tudom venni (tv-tunerrel).

Azt a műsort nem láttad véletlenül a spektrumon, ahol a fénysebességhez közeli, illetve azt elérő sebesség esetén elénk táruló látványt modellezték számítógépen? Kb. 2-3 hete láttam egyik este, de sajnos csak a műsor végét. A számítógépes modell készítőjének a nevét meg nem jegyeztem meg :( pedig biztos fenn van az anyag a neten is.

Nem sajnos, de a Spektrumon hál'Istennek sokat ismételnek. :) SZVSZ rövidesen műsorra tűzik.

upd: Egyébként már 1977-ben láttuk a Millenium Falconból... :D

Szerkesztette: Brett Shaw 2005. 02. 08. 21:40 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#204 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 08:36

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 16:52

Ezt meg nézni:

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35    A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Ez volt már, nem?

Legalábbis valami ilyesmit láttam a múlt héten, asszem egyik este a spektrumon.

A húrelméletről meg a dimenziókról beszéltek ott is, egész jól szemléltették a dolgokat.

#205 Felhasználó inaktív   Suicide 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 09:19

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 22:38

upd: Egyébként már 1977-ben láttuk a Millenium Falconból... :D

Pont ez az, hogy a modellezés szerint egészen más lenne a látvány, mint ahogy ezt eddig gondoltuk (vagy láttuk a tv-ben) :)

#206 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 09:54

Idézet: Suicide - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 9:19

Pont ez az, hogy a modellezés szerint egészen más lenne a látvány, mint ahogy ezt eddig gondoltuk (vagy láttuk a tv-ben) :)

Fred Hoyle leírta a látványt "Az űr legmélyén" c. sci-fi regényében (nem legyinteni, Fred Hoyle csillagász), persze még képzeletgazdag olvasóknak is más olvasni és más szimuláción végignézni.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#207 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 11:29

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. febr. 8., kedd - 16:52

Feb. 9. Spektrum TV:

18:35    A tökéletes Világmindenség (amerikai ismeretterjesztő filmsorozat - 3.) 51' A 11-ik dimenzió

Ezt tegnap már láttam, tök jó. :)
Én eddig úgy tudtam, hogy az M-elmélet a "membrán"-ból kapta az M betűt.
Wherever you go, go with all your heart.

#208 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 09. 13:30

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 9:54

Fred Hoyle leírta a látványt "Az űr legmélyén" c. sci-fi regényében (nem legyinteni, Fred Hoyle csillagász), persze még képzeletgazdag olvasóknak is más olvasni és más szimuláción végignézni.

Azt mondod, olvasni sokkal jobb? :)  Egyetértek. ;)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#209 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 09. 13:36

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 13:30

Azt mondod, olvasni sokkal jobb? :)  Egyetértek. ;)

Persze hogy jobb, de itt azon túl, hogy olvasás közben valamiféle egyéni elképzeléseken alapuló kép kialakul az emberben a jelenségről, szerintem érdemes megnézni a szimulációt is. Nem az olvasást helyettesítendő, hanem kiegészítendő.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#210 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 09. 13:59

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. febr. 9., szerda - 13:36

Persze hogy jobb, de itt azon túl, hogy olvasás közben valamiféle egyéni elképzeléseken alapuló kép kialakul az emberben a jelenségről, szerintem érdemes megnézni a szimulációt is. Nem az olvasást helyettesítendő, hanem kiegészítendő.

Nem szeretem, ha még a képzeletemben is korlátoznak...  ;)

(Persze, hogy érdemes. De nem szükséges. Pont úgy, ahogy az utolsó mondatod mondja, mert az bizony kulcs! És mégis, nézd csak végig szinte az összes filmértékelést errefelé, mind azt hiányolja, miért nem pont úgy van, mint a könyvben....  :omg: )
¤

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.