HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#401 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 08. 15. 19:21

"abba jutsz 'vissza', ami a Hitler felemelkedése nélkül alakult ki."

Te most egy tényt akarsz semissé tenni? Hitler felemelkedése nélkül nem alakult ki semmi. Tudod mi a semmi? Nem tudod mert a semmiből akarsz valóságot kreálni.

#402 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 08. 15. 19:24

Idézet: joshua7 - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 20:21

Aha és azt honnan tudod? :rolleyes:

Baj ha az ember nem tud a valóság és fikció között egyértelmű különbséget tenni.

#403 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 15. 19:42

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 20:24

Baj ha az ember nem tud a valóság és fikció között egyértelmű különbséget tenni.

Ugyanakkor az is baj, ha az ember túlságosan korlátolt.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#404 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 19:43

Azt hittem azt fogja mondani, hogy azért tudta, mert a jövőből jött  :Đ
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#405 Felhasználó inaktív   joshua7 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 19:56

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 20:21

Te most egy tényt akarsz semissé tenni? Hitler felemelkedése nélkül nem alakult ki semmi. Tudod mi a semmi? Nem tudod mert a semmiből akarsz valóságot kreálni.

Mivan? Ne légy már ennyire földhözragadt. Nem konkrétumokról beszélünk te meg csak vered a magadét, h ez nem meg az nem. :rolleyes:  Egyébként honnan tudod, h mindarra, amiről beszélünk 'nem' a válasz és nem 'igen'?
Semper Fi

#406 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:07

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 20:21

Választanom kellett, hogy melyikre válaszoljak, ez lett a "szerencsés". Senki nem tagadja a történelmi tényeket, ilyen szempontból rossz példa volt a Hitler elleni merénylet. Mindaz megtörtént, amit hiteles forrásokból tudunk, bár ne így lett volna. Még mindig arról beszélünk, hogy mi lenne, ha létezne időutazás, ki milyen logikus rendszert tud köré építeni.
A tisztán fizikai okfejtések (ideértem az elméleti fizikát is, bár én is úgy érzem, hogy az határterület) sem vetik el az időbeli utazás lehetőségét. Lásd ikerparadoxon, a gyorsan utazó ember a kiindulási világ jövőjébe érkezik vissza (hoppá, mondom a többieknek).
A semmiből való valóságkreálás viszont érdekes felvetés (az én gondolatmenetem szerint is ez történik minden egyes döntési helyzetben, ahogy joshua7 leírta), időt kérek. :)

szerk: ja, még annyit akartam kérni főleg a többségtől, hogy kulturáltan, hisz ottokar is megtisztelt ezzel bennünket. Tudom, én kezdtem, sajnálom is részben, de csak mert nem gondoltam, hogy elfajul az a mondatom.

Szerkesztette: gazdi 2006. 08. 15. 20:09 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#407 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:10

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 20:17

feltalálják majd ezt is. Csak egy baj van nincs mit feltalálni.

Nem feltalálni kell, hanem felfedezni.

Hirtelen csak 3 és fél dolgot tudok mondani, amit az univerzumban jelenleg egyirányúnak ismerünk:

- idő
- gravitáció (Big Bang utáni első időszakot leszámítva)
- entrópia (legalábbis Big Bang-től Big Bangig)
- fekete lyuk (csak félig)

A világunk jellemzően szimmetrikus. Ezek után kategórikusan kijelenteni, hogy nincs mit feltalálni: hasonló marhaságot a 19. század végén mondott a tudományban valaki utoljára.
 aláírás
Spoiler

#408 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:18

De ha már ennyi értelmes ember ír ide, lenne két kérdésem, amire nem láttam még leírva a választ és piszkálja a csőröm:

1.) fényseb. közelében lassabban telik az idő: de a sebesség viszonylagos, könyörgöm, ha a tesóm 0.999 c-vel elmegy vadászni a Galaxis túlvégére és vissza, akkor miért nem én öregszem jobban, amikor hozzá képest én mozgok majdnem fénysebességgel? Mégiscsak van origo? Tudom, hogy lemérték és bizonyították, de akkor sem esik le a tantusz.

2.) Big Bang kontra eseményhorizont: a Big Bang kezdetekor/előtt az adott térfogatba besűrített tömeg által keltett gravitációból származó szökési seb. jócskán meghaladta a fénysebességet. Hogy mehetett végbe a BB? Nem volt érvényes a grav. állandó? Nem egyezett az akkori c a mostanival? Nem volt igaz az e=mc2?
 aláírás
Spoiler

#409 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:31

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 20:17

"Nem mondjuk, hogy lehetséges az időutazás, de azt sem, hogy nem. Játszunk, megnézzük hogy mi lenne ha."

Csak ezzel az a bajom hogy sokan az életükre esküsznek hogy az időutazás olyan mint a televízió hogy bekapcsoljuk és lesz. Visszamegy egy ember olyan időbe mikor meg se született. És belép az álokoskodás hogy TV sem volt de feltalálták, feltalálják majd ezt is. Csak egy baj van nincs mit feltalálni.

Soha nem lehet tudni. Az idő illetve amit annak neveznek nem biztos, hogy olyan tulajdonságokkal bír mint amit mondjuk te gondolsz. Egyelőre a tudomány nagyon gyerekcipőben jár, ezen a téren is meg más téren is. Az az igazság, hogy sem az idő sem a tér valódi természetéről nincsen szinte semmi fogalmuk sem, ebben biztos vagyok.
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#410 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:39

Idézet: worxland - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:18

De ha már ennyi értelmes ember ír ide, lenne két kérdésem, amire nem láttam még leírva a választ és piszkálja a csőröm:

1.) fényseb. közelében lassabban telik az idő: de a sebesség viszonylagos, könyörgöm, ha a tesóm 0.999 c-vel elmegy vadászni a Galaxis túlvégére és vissza, akkor miért nem én öregszem jobban, amikor hozzá képest én mozgok majdnem fénysebességgel? Mégiscsak van origo? Tudom, hogy lemérték és bizonyították, de akkor sem esik le a tantusz.

2.) Big Bang kontra eseményhorizont: a Big Bang kezdetekor/előtt az adott térfogatba besűrített tömeg által keltett gravitációból származó szökési seb. jócskán meghaladta a fénysebességet. Hogy mehetett végbe a BB? Nem volt érvényes a grav. állandó? Nem egyezett az akkori c a mostanival? Nem volt igaz az e=mc2?

Szigorúan szvsz:
Ezt a fénysebesség/gyorsabban telik az idő dolgot nem hiszem el mégha bizpnyítva is van. Már csak azért sem, mert elég nehéz vizsgálni.
De a Bigbang-ban mégjobban kételkedem, ahogy a világegyetem tágulásának bizonyításai sem győznek meg.

2. ponthoz: Egyébként azt lehetségesnek tartom, hogy a játékszabályok változnak.

Mindenesetre kiváncsi vagyok a tényleges szabályokra. :Đ

#411 Felhasználó inaktív   Ndrew 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:42

Idézet: FlowM@N - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:31

Soha nem lehet tudni. Az idő illetve amit annak neveznek nem biztos, hogy olyan tulajdonságokkal bír mint amit mondjuk te gondolsz. Egyelőre a tudomány nagyon gyerekcipőben jár, ezen a téren is meg más téren is. Az az igazság, hogy sem az idő sem a tér valódi természetéről nincsen szinte semmi fogalmuk sem, ebben biztos vagyok.

Ezzel teljesen egyetértek. :)

#412 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:47

Idézet: worxland - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:18

1. Jó kérdés és valami omg-s magyarázata van, de nem jut eszembe és itt jön a másik omg :)
2. A Big Bang anyagából nincs szökés. Rajta kívül nincs semmi, sem tér, sem idő. Nem figyeljük és nem mérjük kívülről. Legfeljebb szemléltetjük, és ekkor jönnek az ilyen kérdések. Bocs. :)

#413 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:49

Idézet: Ndrew - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:39

Szigorúan szvsz:
Ezt a fénysebesség/gyorsabban telik az idő dolgot nem hiszem el mégha bizpnyítva is van. Már csak azért sem, mert elég nehéz vizsgálni.
De a Bigbang-ban mégjobban kételkedem, ahogy a világegyetem tágulásának bizonyításai sem győznek meg.

2. ponthoz: Egyébként azt lehetségesnek tartom, hogy a játékszabályok változnak.

Mindenesetre kiváncsi vagyok a tényleges szabályokra. :Đ

Kiemelt részre: hűha...

#414 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:50

Nem nagyon olvasgattam itt végig a hozzászólásokat, de nekem már régóta van egy ellenérvem a megvalósítható időutazás ellen (bár lehet, hogy már említettétek):

Nos, ugyebár az "időutazók" abból indulnak ki, hogy csak az időben mozdulnak el, de a térben nem. Ez szép, de a térben való egy helyben maradást milyen centrumhoz képest kell értelmezni? Gondolom a geocentrikus világképtől már a középkor óta eltekinthetünk, de a heliocentrikus világkép se tökéletes, hiszen a Nap is mozog a galaxismag körül, de a Tejút is mozog valamilyen irányban, tehát mi az a relativitási pont, amihez képest nem mozdulunk el? Mondjuk, hogy ez a Big Bang kezdőpontja, aminek ténylegesen is van egy helye az univerzumban, legyen ez 0,0,0,t (t-az időtengely) és mi meg az x,y,z,t-ben vagyunk. Tehát számunkra ez az x,y,z koordináta nem fog változni, csak a t lesz több vagy kevesebb, de hova fogunk érkezni? x,y,z,t'-ben a Föld ki tudja hol lesz, hiszen a 0,0,0 csak egy feltételezett hely, meghatározni nem hiszem, hogy meg lehetne. Csak 1 másodpercnyi időugrással jó esetben (29,783 km/s átlagos pályamenti sebességgel számolva) a földfelszín felett fogunk kikötni 30km magasan, esetleg rosszabb esetben 30km mélyen a földkéregben. Ha nagyobb időegységet nézünk, akkor pedig a fenntebb vázolt mozgások miatt nem számolható ki, hogy a Föld pontosan hol is lesz, akár néhány csillagászati egységre is.

Tehát, időutazás csak időben együttjár a térben való helyváltoztatással is, természetesen a mi szempontunkból, nem az időutazóéból..

#415 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:54

Idézet: joshua7 - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 19:40

Láttátok a Butterfly effect-et?

Mi az egyik elso pszichologia orankon neztuk meg es elemeztuk ki... eleg meglepo volt... a film is, es amit az eloado mondott utana. :D (Valami hasonlo letezik... csak az emberen belul. Lehet tobb enunk is belul, es amikor az egyik bekrepal jon egy format c: es egy kovetkezo eletbe csoppenunk. Akit addig ismerunk elfelejtjuk, mas embereket velunk ismerni, masnak hisszuk magunk... eleg durva lehet a csaladtagoknak)
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#416 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 20:58

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:47

2. A Big Bang anyagából nincs szökés. Rajta kívül nincs semmi, sem tér, sem idő.

Ez mióta van bizonyítva?
 aláírás
Spoiler

#417 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 15. 21:09

Idézet: worxland - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:58

Ez mióta van bizonyítva?

Nézd meg újra a BB-elmételeket, vagy holnap beviszem a Hawking-könyveket. Az idő és a tér struktúrája a BB után jött létre, a tágulás pedig zárt topológiájú világegyetemet hozott létre.

#418 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 21:13

Idézet: worxland - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 21:58

Ez mióta van bizonyítva?

még1 probléma ezzel: vegyük a Big Bang utáni 1/10^x másodpercet, amikor az univerzum sugara y.

Itt x legyen elég nagy ahhoz, hogy az akkor még létező origótól 0.999999(ide tegyünk még tetszőleges darab 9-est)*y távolságra (ami már BELÜL van az univerzumon) még a Te általad adott axiómákkal/tényekkel nézve is nagyobb legyen a szökési seb. c-nél. Azt ugye nem feltételezzük, hogy a Big Bang után a táguló anyag egy végtelenül keskeny hártyaként távolodott a középponttól (akkor ugyanis nem nagyon van magyarázat a jelenlegi anyageloszlásra), ergo a megadott 0.9999...*y-os sugáron belül van anyag. A 0.99999999...*y-on belül lévő anyag hogy fúvódott tovább?
 aláírás
Spoiler

#419 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 08. 15. 21:19

Idézet: worxland - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 22:13

még1 probléma ezzel: vegyük a Big Bang utáni 1/10^x másodpercet, amikor az univerzum sugara y.

Itt x legyen elég nagy ahhoz, hogy az akkor még létező origótól 0.999999(ide tegyünk még tetszőleges darab 9-est)*y távolságra (ami már BELÜL van az univerzumon) még a Te általad adott axiómákkal/tényekkel nézve is nagyobb legyen a szökési seb. c-nél. Azt ugye nem feltételezzük, hogy a Big Bang után a táguló anyag egy végtelenül keskeny hártyaként távolodott a középponttól (akkor ugyanis nem nagyon van magyarázat a jelenlegi anyageloszlásra), ergo a megadott 0.9999...*y-os sugáron belül van anyag. A 0.99999999...*y-on belül lévő anyag hogy fúvódott tovább?

A nagy x-ekhez tartozó BB-közeli történésekről elismerten nem tudnak semmit a kutatók/elmélkedők. Távolságokat pedig csak a fentihez képest kis x-ektől kezdve mernek definiálni. És még tőlünk, erről a fórumról vársz választ? :)

#420 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 15. 21:21

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. aug. 15., kedd - 22:19

A nagy x-ekhez tartozó BB-közeli történésekről elismerten nem tudnak semmit a kutatók/elmélkedők. Távolságokat pedig csak a fentihez képest kis x-ektől kezdve mernek definiálni. És még tőlünk, erről a fórumról vársz választ? :)

Tudtom szerint 10^-40 - 10^-50 másodperctől vannak infók, és pár centis univerzum átmérőtől - vagy rosszul emléxem?

Hawking-könyv: hozd be, plíz, valahová elkeveredett az enyém.

Szerkesztette: worxland 2006. 08. 15. 21:22 -kor

aláírás
Spoiler

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23