HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 16. 11:17

Nos nemtom volt-e értelme egyátalán megnyitni ezt a topikot, vagyis van-e még itt rajtam kívül ilyen hülye, aki a megfoghatatlan, felfoghatatlan elméletekkel szeret hobbi szinten foglalkozni :)

Szal én már régebb óta ismerkedek a témával, sokat olvastam mindenféle elméletről, kísérletekről stb. Konkrétabban érdekel a részecskefizika, a kvantummechanika, a tér-idő elméletek, kvantumgravitáció, meg minden ami ezekkel kapcsolatos.

Nos mivel a részecskefizikán, és a kvantummechnaika alapjain (úgy gondoltam..) már nagyjából átrágtam magam (tehát már az újdonságokra tudok koncentrálni), vettem egy könyvet, amiben Stephen Hawking, és Robert Penrose tér-idő elméleteiről (előadásairól) van szó - noha ezek ugye nem újdonságok annyira, inkább érdekességek, alapok. Nos asszem ebben az esetben egy kicsit túllőttem a célon, ugyanis olyan magasröptű szöveg van a könyvben, hogy majdnem minden 2. szónál le kell álljak értelmezni :D Szal kb 5oldal/nap sebességgel haladok benne, mert ennek a két faszinak valami hihetetlen gondolatmenete van.
Itt el is jutottam az első kérdésemhez, ami miatt végülis a topikot nyitottam. A könyvnek eléggé az elején rögtön el is akadtam egykét fogalommal, amiket nem birok hova tenni. A fő problémám a szingularitásokkal van, mivel nem birom felfogni, hogy lényegében mik ezek. Vagyis, a száraz szöveget értem róluk, de nem tudom elképzelni őket sehogysem. Talán azért, mert azt sem értem, hogy mi az a geodetikus, meg fényvonal az egyes jövő és múlt-leképezési (vagy oksági) grafikonokon. Márpedig ha a szövegből jól vettem ki, ezek anomáliáiból alakul ki a szingularitás.
Ezután már továbbhaladtam, de mindig újra és újra beleütközök a szöveg értelmezése során a falba, hogy valójában nem tudom elképzelni a szingularitást. Szal ha valaki tud esetleg hozzászólni, vagy valami olyan linket adni ahol emberi nyelven is le vannak irva, azt megköszönném :) Az lenne a legjobb, ha mindezek valami felfogható példával lennének illusztrálva...

Ezenkívül persze jöhet ide bármi, ami a témával kapcsolatos. Remélem azért többeket is érdekel az ilyesmi. :confused: Ha valaki érdekes híreket, újdonságokat talál a témával kapcsolatban, az is jöhet :)

#2 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 13:57

Ez itt elég érdekes.

Idézet

Az lenne a legjobb, ha mindezek valami felfogható példával lennének illusztrálva...

Ez a nehéz, sőt, szinte lehetetlen. Minél inkább eltávolodunk az emberi léptéktől (méret, idő), annál kevésbé lehet szemléletes példát adni. Az elméleti fizikában járatlanoknak legfeljebb hasonlatokkal lehet bemutatni a ténylegesen végbemenő folyamatokat , melyeknek egyre kevesebb köze lesz a valósághoz.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#3 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 14:25

Locutus!

Kissé belefutottál a sűrűjébe a Hawking-Penrose könyvvel. ;) Nem éppen a legkönnyebb olvasmány. Más Hawking könyvek viszont kimondottan a téma iránt érdeklődő laikusoknak készült. Ez a Az idő rövid története ill. az Eisten álma
Ezeket ajánlom figyelmedbe, rendkivűl érdekfeszítően írja körül a témát. :up:

Paul Davies könyveit is érdemes keresni. 

Szerkesztette: Brett Shaw 2004. 12. 16. 14:25 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#4 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:50

Idézet: Thrawn - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 13:57

also.

"Tekintve, hogy a stringek mérete véges, a világegyetem mérete zsugorodik - ahogyan az idõ visszafelé „halad" -, így sohasem éri el a zérus pontot, tehát a szingularitás fel sem merül."

Talán ez az egyik legfontosabb, és egyben nehezen felfogható mondat az egészből :)

Ennek alapján én a szingularitás definíciója kb úgy hangzik, hogy mindazok az események, amelyekre a jelenlegi elméleteinkkel nem tudunk magyarázatot találni.

Magyarán. Ugyebár mivel a világegyetem tágul - csökken a sűrűsége (bizonyított), a múltban kellett lennie egy olyan időpontnak, ahol végtelenül nagy volt a sűrűség, és ezzel együtt a hőmérséklet is. Magyarán ez volt a kiindulópont, amikor is egyetlen "pontba" sűrűsödött még minden, amit ma univerzumként ismerünk. Ettől kezdve tágult olyanná, amilyen ma. Nade. Ennek a pontnak a létezése ellentmond a fizika törvényeinek, mivel a sűrűség, és a hőmérséklet ebben a pontban végtelen kellett hogy legyen, márpedig a végtelen sűrűséget, és hőmérsékletet nemt udjuk értelmezni. Tehát, az ösrobbanás pillanata egy szingularitás, amelytől a tudósoknak feláll a hátukon a szőr.

Ellenben, ha visszatérünk a szuperhúrelméletre, vagyis a fenti idézethez, akkor feltételezhetjük hogy ezek a 9 dimenziós stringek véges méretűek, mivel a 3 dimenzióban részecskeként (szub-atomi) jelennek meg, és ezen kívül a maradék 6 dimenziónyi kiterjedésük egy planck hossznyi hengerre tekeredik fel. Ezen stringel rezgése határozza meg ugye, hogy a 3 dimenzióban milyen formában jelennek meg nekünk.  Magyarán, a rezgésüktől eltekintve eredeti mivoltukban egyformák a stringek, és mivel ezek elemi alkotórészek, logikus a következtetés, hogy a világegyetem ma is homogén. Márpedig ha méretük van, akkor nem zsugorodhatnak végtelenül kicsire. Magyarán fordítsuk meg az elméletet, induljunk ki abból, hogy nincs szingularitás, mivel nincs t=0 sem.
Veneziano szerint az anyag sűrűsödése, és melegedése csak "megközelítheti" a végtelent, de azt éri el. Magyarán ha betartjuk a fizika jelenleg ismert törvényeit, akkor a t=0 időpont az, ami soha nem következik be. Szal ez húzós.

Eszerint, az ősrobbanás nem lehet a kezdet, mivel olyan eset, ahol t=0 a fizika törvényei alapján kizárható. Ilyen formában ott szingularitás sem létezik, tehát van egy jókis elméletünk. De a szingularitást hiába zártuk ki, az elmélet még így sem teljes, mert nem tudjuk, akkor valójában mi történt akkor. Egy dolog biztos, nem a végtelen sűrűségből, és végtelen hőmérsékletből és a végtelen kis méretből indult ki az egész az ősrobbanáskor. Veneziano szerint lehet, hogy az univerzum addig is tágult (minusz végtelentől nulláig), és az általunk ősrobbanásnak nevezett pillanatban csak megváltozott a tágulás menete - szerinte lelassult a tágulás mértéke. De innen tovább a dolog ködös, mert nem tudjuk mitől változott meg, és azt sem, hogy a mínusz végtelen hol van... erre mondják hogy mint tehén a gagyába.... :D Elfáradtam.

#5 Felhasználó inaktív   Péntek 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:58

Idézet: Locutus - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 15:50

...mivel olyan eset, ahol t=0 a fizika törvényei alapján kizárható...

A föld pedig lapos ;)

#6 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 16:12

Idézet: Locutus - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 15:50

also.

"Tekintve, hogy a stringek mérete véges, a világegyetem mérete zsugorodik - ahogyan az idõ visszafelé „halad" -, így sohasem éri el a zérus pontot, tehát a szingularitás fel sem merül."

Talán ez az egyik legfontosabb, és egyben nehezen felfogható mondat az egészből :)

Ennek alapján én a szingularitás definíciója kb úgy hangzik, hogy mindazok az események, amelyekre a jelenlegi elméleteinkkel nem tudunk magyarázatot találni.

Magyarán. Ugyebár mivel a világegyetem tágul - csökken a sűrűsége (bizonyított), a múltban kellett lennie egy olyan időpontnak, ahol végtelenül nagy volt a sűrűség, és ezzel együtt a hőmérséklet is. Magyarán ez volt a kiindulópont, amikor is egyetlen "pontba" sűrűsödött még minden, amit ma univerzumként ismerünk. Ettől kezdve tágult olyanná, amilyen ma. Nade. Ennek a pontnak a létezése ellentmond a fizika törvényeinek, mivel a sűrűség, és a hőmérséklet ebben a pontban végtelen kellett hogy legyen, márpedig a végtelen sűrűséget, és hőmérsékletet nemt udjuk értelmezni. Tehát, az ösrobbanás pillanata egy szingularitás, amelytől a tudósoknak feláll a hátukon a szőr.

Ellenben, ha visszatérünk a szuperhúrelméletre, vagyis a fenti idézethez, akkor feltételezhetjük hogy ezek a 9 dimenziós stringek véges méretűek, mivel a 3 dimenzióban részecskeként (szub-atomi) jelennek meg, és ezen kívül a maradék 6 dimenziónyi kiterjedésük egy planck hossznyi hengerre tekeredik fel. Ezen stringel rezgése határozza meg ugye, hogy a 3 dimenzióban milyen formában jelennek meg nekünk.  Magyarán, a rezgésüktől eltekintve eredeti mivoltukban egyformák a stringek, és mivel ezek elemi alkotórészek, logikus a következtetés, hogy a világegyetem ma is homogén. Márpedig ha méretük van, akkor nem zsugorodhatnak végtelenül kicsire. Magyarán fordítsuk meg az elméletet, induljunk ki abból, hogy nincs szingularitás, mivel nincs t=0 sem.
Veneziano szerint az anyag sűrűsödése, és melegedése csak "megközelítheti" a végtelent, de azt éri el. Magyarán ha betartjuk a fizika jelenleg ismert törvényeit, akkor a t=0 időpont az, ami soha nem következik be. Szal ez húzós.

Eszerint, az ősrobbanás nem lehet a kezdet, mivel olyan eset, ahol t=0 a fizika törvényei alapján kizárható. Ilyen formában ott szingularitás sem létezik, tehát van egy jókis elméletünk. De a szingularitást hiába zártuk ki, az elmélet még így sem teljes, mert nem tudjuk, akkor valójában mi történt akkor. Egy dolog biztos, nem a végtelen sűrűségből, és végtelen hőmérsékletből és a végtelen kis méretből indult ki az egész az ősrobbanáskor. Veneziano szerint lehet, hogy az univerzum addig is tágult (minusz végtelentől nulláig), és az általunk ősrobbanásnak nevezett pillanatban csak megváltozott a tágulás menete - szerinte lelassult a tágulás mértéke. De innen tovább a dolog ködös, mert nem tudjuk mitől változott meg, és azt sem, hogy a mínusz végtelen hol van... erre mondják hogy mint tehén a gagyába.... :D Elfáradtam.

Jelenlegi tudásunk szerint a fekete lyukká zuhanó csillag az eseményhorizontot átlépve tovább zsugorodik, ám nem végtelenül piciny ponttá. 10^93 g/köbcentiméter környékén megáll a zsugorodás, tehát nem lesz végtelen sőrűség. Szerintem (szigorúan szerintem és lehet, hogy nagy marhaságot mondok) ez érvényes lehet a Big Bang előtti állapotra is.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#7 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 16:53

Idézet: Thrawn - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 16:12

Jelenlegi tudásunk szerint a fekete lyukká zuhanó csillag az eseményhorizontot átlépve tovább zsugorodik, ám nem végtelenül piciny ponttá. 10^93 g/köbcentiméter környékén megáll a zsugorodás, tehát nem lesz végtelen sőrűség. Szerintem (szigorúan szerintem és lehet, hogy nagy marhaságot mondok) ez érvényes lehet a Big Bang előtti állapotra is.

Érdekes feltételezés. Hol lehet erről bővebben olvasni?

(Bár azt hittem, hogy az előző hsz-em után agyhalál következtében többet nem szól senki ebbe a topikba)

#8 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 17:25

Mi történik, ha 2 hatalmas tömegű (akár több galaxist tartalmazó) fekete lyuk összeütközik? A tömegnövekedés miatt átlépheti a sűrűsége a 10^93 g/ccm értéket? Ha igen, a térfogata újabb nagyságrendekkel lecsökken. Az itt fellépő hőmérsékletnövekedés elvileg akár szétrobbanthatná a magot. Teheti ezt nagyobb erővel, mint a saját gravitációs mezője? Ha igen, mekkora tömegnél léphet ez fel? Ha az ősrobbanásból keletkezett világegyetemünk összes anyaga jelenti ezt a kritikus tömeget, az azt jelenti, hogy az ősrobbanás csak egy állomás, aminél a világegyetem a lehető legközelebb került a szingularitáshoz. Előtte közeledett. Ha figyelembe veszem, hogy a gravitáció végtelen távolságban is hat végtelenül kis erővel, akkor idővel újra bekövetkezik ez az állapot, lüktetésszerűen. Van erre valami hivatalos elmélet, vagy ezt teljességgel elvetik?
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#9 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 16. 19:40

Én úgy gondolom, hogy addig, amig az ember nem képes felfogni a végtelen és a semmi fogalmát nem érdemes azzal foglalkozni, hogyan keletkezett a világegyetem! Bár ez elég topicromboló hozzászólás, de ezt én nagyon fontosnak tartom ebben a témában!

Szerintem...
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#10 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 20:02

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 19:40

Én úgy gondolom, hogy addig, amig az ember nem képes felfogni a végtelen és a semmi fogalmát nem érdemes azzal foglalkozni, hogyan keletkezett a világegyetem! Bár ez elég topicromboló hozzászólás, de ezt én nagyon fontosnak tartom ebben a témában!

Szerintem...

Pedig végtelenül egyszerű, semmiség az egész.  :cool:
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#11 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 16. 20:04

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 17:25

Mi történik, ha 2 hatalmas tömegű (akár több galaxist tartalmazó) fekete lyuk összeütközik? A tömegnövekedés miatt átlépheti a sűrűsége a 10^93 g/ccm értéket? Ha igen, a térfogata újabb nagyságrendekkel lecsökken. Az itt fellépő hőmérsékletnövekedés elvileg akár szétrobbanthatná a magot. Teheti ezt nagyobb erővel, mint a saját gravitációs mezője? Ha igen, mekkora tömegnél léphet ez fel? Ha az ősrobbanásból keletkezett világegyetemünk összes anyaga jelenti ezt a kritikus tömeget, az azt jelenti, hogy az ősrobbanás csak egy állomás, aminél a világegyetem a lehető legközelebb került a szingularitáshoz. Előtte közeledett. Ha figyelembe veszem, hogy a gravitáció végtelen távolságban is hat végtelenül kis erővel, akkor idővel újra bekövetkezik ez az állapot, lüktetésszerűen. Van erre valami hivatalos elmélet, vagy ezt teljességgel elvetik?

Nova:
Kép
Remélem tudsz angolul.
Kép

#12 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 20:34

Idézet: Locutus - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 16:53

Érdekes feltételezés. Hol lehet erről bővebben olvasni?

(Bár azt hittem, hogy az előző hsz-em után agyhalál következtében többet nem szól senki ebbe a topikba)

Például a legújabb Galaktikában, az ismeretterjesztő részben.

#13 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 20:37

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 20:04

Nova:
Kép
Remélem tudsz angolul.

Tudok, és addig tudtam is, hogy egyesülnek. Ezzel semmi gond, de létezik-e kritikus tömeg, amit egy fekete lyuk nem bír már megtartani? Egyre nő az anyag sűrűsége, de még anyag marad. Bizonyára létezhet olyan sűrűség, ahol már az elektronoknak nincs helyük mozogni, nem létezik stabilan meghatározható anyagszerkezet, de lehet-e még ennél is sűrűbb valami? Meg tudjuk cáfolni, hogy egy elektron térfogata csökkenhet? Nem egyszerűen 1-2 galaxisnyi tömegben kell gondolkozni, hanem a világegyetem összes anyagának a tömegére a lehető legkissebb helyre összeszedve. Képes minden létező anyag egyetlen atomnyi helyre összegyűlni? Szerintem valami hasonló pillanat válthatta ki az ősrobbanást. A fizika szerint nem, de a fizika nem képes ekkora tömeg saját magára kifejtett hatását feldolgozni. Már egyetlen fekete lyuk belsejében sem lehet pontosan megmondani, mi lehet, ezért kérdeztem elméletet, olvasnivalót. Konkrétumokon, levezetett kísérleteken meglepődnék :).
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#14 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 16. 20:39

Tessék, itt van a tér, az idő és a tömeg legelemibb összefüggése: ha jó az idő, a tömeg lemegy a térre. :D

#15 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 20:40

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 17:25

Nem lépheti át, a 10^93 g/ccm felső határ, mondhatjuk, ez a legnagyobb sűrűség. A lyuk magjában az így összezsúfolódott tömeg nagyobb térrészt foglal el (csak tudnám, helyes-e a térrész kifejezést alkalmazni ilyen körülmények között?) , ezzel együtt természetesen az eseményhorizont is megnő.

#16 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 20:52

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 20:37

Tudok, és addig tudtam is, hogy egyesülnek. Ezzel semmi gond, de létezik-e kritikus tömeg, amit egy fekete lyuk nem bír már megtartani? Egyre nő az anyag sűrűsége, de még anyag marad. Bizonyára létezhet olyan sűrűség, ahol már az elektronoknak nincs helyük mozogni, nem létezik stabilan meghatározható anyagszerkezet, de lehet-e még ennél is sűrűbb valami? Meg tudjuk cáfolni, hogy egy elektron térfogata csökkenhet? Nem egyszerűen 1-2 galaxisnyi tömegben kell gondolkozni, hanem a világegyetem összes anyagának a tömegére a lehető legkissebb helyre összeszedve. Képes minden létező anyag egyetlen atomnyi helyre összegyűlni? Szerintem valami hasonló pillanat válthatta ki az ősrobbanást. A fizika szerint nem, de a fizika nem képes ekkora tömeg saját magára kifejtett hatását feldolgozni. Már egyetlen fekete lyuk belsejében sem lehet pontosan megmondani, mi lehet, ezért kérdeztem elméletet, olvasnivalót. Konkrétumokon, levezetett kísérleteken meglepődnék :).

Ott már rég nem beszélhetünk elektronokról, az már a neutroncsillagok belsejében sincs. A fekete lyuk felszíne egyébként nem egy szilárd képződmény, amikor azt mondjuk, hogy egy lyuk 5 kilométer átmérőjű, az eseményhorizont méretét értjük alatta, tehát azt a fiktív gömbhéjat, ami alatt a gravitáció akkora mértékű lesz, hogy már a fényt sem engedi kijutni. Egy csillag, vagy még nagyobb tömeg kollapszusa nem áll meg az eseményhorizont átlépése után, hanem a már említett 10^93g/ccm sűrűségig folytatódik. Legalábbis a kvantumfizika ma ezt állítja, hogy ott meg kell állnia a zsugorodásnak. Az itt végbemenő folyamatok leírására még nincs kész elmélet, ez lenne a kvantumgravitáció elmélete (a kvantummechanika és a relativitáselmélet egyesítése), ami jelenleg még gyerekcipőben topog. A kezdeti eredményekből következik a fent leírt zsugorodási folyamat.

#17 Felhasználó inaktív   Ghilette 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 21:55

A legutóbbi Harmadik Évezredben volt egy érdekes cikk arról, hogy a fekete lyukból is távozhat KIFELÉ információ. Stephen Hawkins idén revideálta elméletét, majd 30 év elteltével.

A cikk címe: A Hawkings effektus nem érvényes, H.É.12/2004.

Szerkesztette: Ghilette 2004. 12. 16. 21:56 -kor

. . . a n y t h i n g

#18 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 21:59

Idézet: Ghilette - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 21:55

A legutóbbi Harmadik Évezredben volt egy érdekes cikk arról, hogy a fekete lyukból is távozhat KIFELÉ információ. Stephen Hawkins idén revideálta elméletét, majd 30 év elteltével.

A cikk címe: A Hawkings effektus nem érvényes, H.É.12/2004.

Erről akartam épp referálni itt mire végigolvastam a hsz-eket. De asszem túl fáradt vagyok, épp most értem haza 300kmt vezettem...

A kutya asszem valahol a termodinamika törvényénél volt elásva, méghozzá úgy, hogy a hűvösebb fekete lyuk felől a melegebb fekete lyuk felé hőnek kellene áramolnia a termodinamika törvénye szerint. Azonban ez azt feltételezné, hogy hősugárzás el tudja hagyni a fekete lyukat... mivel azonban nem regisztráltak fekete lyukból távozó hőt eddig... szingularitás. Na mind1, ehhez most túl fáradt vagyok, majd holnap átgondolom újra :)

#19 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 23:08

Valahol láttam egy olyan képet, ahol ábrázolnak a fekete lyukból kifelé is távozó anyagot. Mégpedig úgy hogy tf a test forog egy adott tengely körül, namármost arra a tengelyre merőlegesen szívja befelé a cumót, a tengellyel párhuzamosan pedig pulzálva kilövelli a kritikus tömeg feletti anyagot.

Gyorsan csináltam egy skiccet... ;)
Kép

#20 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 17. 00:10

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 23:08

Valahol láttam egy olyan képet, ahol ábrázolnak a fekete lyukból kifelé is távozó anyagot. Mégpedig úgy hogy tf a test forog egy adott tengely körül, namármost arra a tengelyre merőlegesen szívja befelé a cumót, a tengellyel párhuzamosan pedig pulzálva kilövelli a kritikus tömeg feletti anyagot.

Gyorsan csináltam egy skiccet... ;)

Ezt a jelenséget hívják jetnek. Az anyag nem a fekete lyukból jön, hanem még az eseményhorizonton kívülről. Már elfelejtettem, hogy miként, majd utána nézek, érdemes felfrissíteni az ismereteket. Annyit tudok, hogy ha anyag zuhan a fekete lyukba, például a lyuk egy kettős rendszer tagja és anyagot szipkáz a társcsillagtól, akkor az spirális pályán, síkba rendeződve hullik a lyukba. Ezt az anyagkorongot hívják akkréciós korongnak. A korong anyaga a súrlódástól rendkívül forró, így sugárzásának túlnyomó része a röntgen tartományba esik. Ezt a sugárzást a föld körüli pályán keringő csillagászati műholdakkal (jelenleg a Chandra ilyen) fel tudjuk fogni. Az anyag egy része innen vágódik ki tengely irányban, ha jól emlékszem, ez valami relativisztikus effektus következménye. Aktív galaxismagok esetén a kidobás mértéke akkora, hogy földi távcsövekkel is jól látható, a Hubble felvételei pedig gyönyörűen igazolták a kidobásra vonatkozó elméleteket.

Szerk: a Hubble felvétele egy ilyen anyagkiáramlásról:

Kép

Szerkesztette: Thrawn 2004. 12. 17. 00:16 -kor

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó