Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben...
Elküldve: 2006. 06. 28. 12:30
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2006. 06. 28. 12:36
Idézet: Merlot - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 13:15
A masodik erdekes megkozelites, viszont nehezen tudom osszeilleszteni azzal, amit "kvazi" idosiknak nevezel, tehat amaz csak egy lehetoseg, ami soha nem valosul meg.
Amugy pedig szerintem a bibi az, hogy az idoutazas feltetelezi egy kvazi es az aktualis idosik talalkozasat es osszeolvadasat egy multbeli pillanatban, ami komoly anyag-, tomeg- es energiamegmaradasi kerdeseket is felvet - mint ahogy a minden pillanatban vegtelennyi parhuzamos idosikra torteno szakadas is.
Amikor kinyirod Hitlert mi tortenik azzal az idosikkal, amelyikben szulettel (es Hitler is elt)?
Azt hiszem, a szex jobb, mint a logika, csak nem tudom bizonyítani.
Szerintem különböző idősíkok csak szétválhatnak, össze nem fonódhatnak, főleg ha azok amúgy párhuzamosak.
a másik kérdésedre az előző postodban a válaszom.
Elküldve: 2006. 06. 28. 12:48
Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 13:36
a másik kérdésedre az előző postodban a válaszom.
Korrekt eszmefuttatas... amit meg mindig hianyolok, az a mibol? (anyag, energia stb.)
Illetve, eszerint csak akkor valnak szet az idosikok ha egy kalandor belebarmol, vagy minden pillanatban mindentol fuggetlenul?
Szerkesztette: Merlot 2006. 06. 28. 12:48 -kor
Blog
Elküldve: 2006. 06. 28. 12:49
Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 13:28
Nos tehát úgy képzelem, hogy az időutazó az indulása pillanatában ebben a téridő-síkban megszűnik létezni, s megjelenik 1939-ben. A megérkezése pillanatában generálódik egy új idősík, onnantól párhuzamosan megy a két idősík tovább. Az egyik, amit mi múltnak nevezünk s megtörtént ami megtörtént, a másik pedig az, ahol az időutazó van s neki - azzal a világgal együtt - a jelen ill. a jövő.
Tehát ha az időutazó visszamegy 1939-be és lepuffantja Hitlert, azzal a mi idősíkunkban múltnak nevezett 67 éven semmit nem változtat, hanem az érkezése pillanatában létrejött másik idősíkban alakul másképp a következő 67 év. A két idősík nincs egymással kölcsönhatásban s ezért gondolom azt, hogy ha valaki visszamegy az időben, nem térhet vissza, mert az érkezésével új síkot generál, aminek még nincs jövője, tehát nem is tud hová visszamenni. A mi síkunk jelenébe (tehát a mi jelenünkbe) sem, mert az elmúlt 67 év eseményei már megtörténtek.
Nagyon kusza?
(Csak zárójelben: elég nehéz erről így beszélni, mert az agy nem képes elvonatkoztatni a saját kis abszolút idődefiníciójától, vagyis megalkot egy abszolút időt, és ebben beszélünk az időutazó elindulásának/megérkezésének időpontjáról. Ettől kellene elvonatkoztatni.)
Az idézett gondolatmeneted viszont azt jelenti, hogy minden lehetséges idősík létezik az idők kezdete óta. Ha ugyanis az érkezés miatt egy idősík kettéválik, akkor az érkezés előtti perc jövőjében már ott van ez az esemény. Ezzel együtt jár, hogy az időutazó nem a saját múltjába tér vissza, hanem egy ahhoz nagyon hasonló síkra, ugyanis a saját múltjában a visszatért önmaga nem szerepelt!
Még egy gondolat a síkok számosságáról. Első ránézésre tekinthető "majdnem végtelennek", vagyis mondhatjuk, hogy elképzelhetetlenül sok sík létezik, hisz egymásra ható részecskékből véges számú van. Viszont ezek egy kontinuum sűrűségű időben léteznek, annak bármely pontján keletkezhet elágazást generáló esemény. Vagyis szerintem a téridő-síkok száma (ha léteznek egyáltalán ilyenek) mindenképpen legalább kontinuum (ne vessük el egy nagyobb számosság létezésének lehetőségét).
Elküldve: 2006. 06. 28. 13:09
Az ember talalta ki, hogy ertelmet kapjon a mozgas.
Vegul is az igy szuletett az ido, mint a mozgas mertekegysege.
Viszont ahol nincs mozgas, ott nem lehet definialni/merni az idot sem. Tehat nem egy abszolut mertekegyseg...
Blog
Elküldve: 2006. 06. 28. 13:11
Idézet: Merlot - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 13:48
csak akkor valnak szet az idosikok ha egy kalandor belebarmol, vagy minden pillanatban mindentol fuggetlenul?
Ez szerintem valamilyen intelligens elagazaskezelot feltetelezne...
Szerintem vagy elkulonithetetlenul folyamatosan valnak szet az idosikok (tudom alapjaban ellentmondas, ha szo szerinte veszi az ember, de nem tom mashogy irni), vagy pedig egy adott frekvenca hatrozza meg (legyen ez az mi univerzununk frekvenciaja), igy minden egyes ilyen ciklusnal szerteagazik a vilagegyetem...
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2006. 06. 28. 13:11
Idézet: Merlot - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 14:09
Az ember talalta ki, hogy ertelmet kapjon a mozgas.
Vegul is az igy szuletett az ido, mint a mozgas mertekegysege.
Viszont ahol nincs mozgas, ott nem lehet definialni/merni az idot sem. Tehat nem egy abszolut mertekegyseg...
Igen ez igy van... (legalabb is sztem is)
Elküldve: 2006. 06. 28. 13:18
Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 13:53
Hát konkrétan a fekete lyukakkal kapcsolatban olvastam, hogy az eseményhorizonton belül lassul az idő és a fekete lyuk középpontjában - tehát a szingularitásban - megáll. Valamint azt is - érdekességképp -, hogy ha valaki képes lenne az eseményhorizontra "ráálni", onnan az egész világegyetemet egyszerre látná a saját aspektusából, merthogy a fekete lyuk nem csak az idővel, de a térrel is érdekes dolgokat művel. Hátmég az anyaggal.
Elküldve: 2006. 06. 28. 13:33
Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 13:49
Az idézett gondolatmeneted viszont azt jelenti, hogy minden lehetséges idősík létezik az idők kezdete óta. Ha ugyanis az érkezés miatt egy idősík kettéválik, akkor az érkezés előtti perc jövőjében már ott van ez az esemény. Ezzel együtt jár, hogy az időutazó nem a saját múltjába tér vissza, hanem egy ahhoz nagyon hasonló síkra, ugyanis a saját múltjában a visszatért önmaga nem szerepelt!
Még egy gondolat a síkok számosságáról. Első ránézésre tekinthető "majdnem végtelennek", vagyis mondhatjuk, hogy elképzelhetetlenül sok sík létezik, hisz egymásra ható részecskékből véges számú van. Viszont ezek egy kontinuum sűrűségű időben léteznek, annak bármely pontján keletkezhet elágazást generáló esemény. Vagyis szerintem a téridő-síkok száma (ha léteznek egyáltalán ilyenek) mindenképpen legalább kontinuum (ne vessük el egy nagyobb számosság létezésének lehetőségét).
Elgondolkodtató és érdekes a hozzászólásod. Úgy gondolnám inkább - s talán helyesbítek magamon -, hogy a megérkezéskor az idősík talán duplikálódhat, semmint szétválhat.
Úgy gondolnám, hogy - hajjaj, bele fogok zavarodni... - szóval úgy gondolnám, hogy amikor az időutazó elindul, akkor megszűnik létezni a jelenben és a majdani jövőben, azonban a múltban nem, hisz abban még "itt volt". Az "új" síkban meg nem lehet ott mondjuk 5 évesen, mert szerintem egy idősíkban egyvalami csak egyszeresen lehet jelen. Ha elvonatkoztatunk az idő folyásától, csak mint állapotot értékeljük, könnyebb elképzelni. Szóval az új sík természetesen a megérkezett utazó korábbi énje nélkül "indul" el, hisz az énje épp akkor érkezett meg, nem lehet ott azt megelőzően.
Attól függetlenül, hogy a postom elején duplikálódást feltételeztem azt is gondolom, hogy az új idősíknak a múltja az utazó megérkezésének pillanatáig megegyezik annak a síknak a múltjával, ahonnan elindult. Csak az érkezés pillanatától - tehet az akkori pillanatnyi jelentől - "válik külön".
Sőt, lehet, hogy az új síknak nincs is múltja, sem jövője, csak egy kivetített pillanat az érkezéskor, egy kifagyasztott shot, tükröződése a "régi" idősík egy pillanatának, s a megérkezéskor "indul be".
Hajjaj, már kezdek átmenni scifibe... abba kéne hagynom.
Elküldve: 2006. 06. 28. 14:36
Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 14:18
Csakhogy az a szingularitás nem létezik, ez a szép benne!
Elküldve: 2006. 06. 28. 14:48
Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 14:33
1.) Úgy gondolnám, hogy - hajjaj, bele fogok zavarodni... - szóval úgy gondolnám, hogy amikor az időutazó elindul, akkor megszűnik létezni a jelenben és a majdani jövőben, azonban a múltban nem, hisz abban még "itt volt". Az "új" síkban meg nem lehet ott mondjuk 5 évesen, mert szerintem egy idősíkban egyvalami csak egyszeresen lehet jelen. Ha elvonatkoztatunk az idő folyásától, csak mint állapotot értékeljük, könnyebb elképzelni. Szóval az új sík természetesen a megérkezett utazó korábbi énje nélkül "indul" el, hisz az énje épp akkor érkezett meg, nem lehet ott azt megelőzően.
2.) Attól függetlenül, hogy a postom elején duplikálódást feltételeztem azt is gondolom, hogy az új idősíknak a múltja az utazó megérkezésének pillanatáig megegyezik annak a síknak a múltjával, ahonnan elindult. Csak az érkezés pillanatától - tehet az akkori pillanatnyi jelentől - "válik külön".
Sőt, lehet, hogy az új síknak nincs is múltja, sem jövője, csak egy kivetített pillanat az érkezéskor, egy kifagyasztott shot, tükröződése a "régi" idősík egy pillanatának, s a megérkezéskor "indul be".
Hajjaj, már kezdek átmenni scifibe... abba kéne hagynom.
Először a második részre válaszolok. Ha az új síknak nincs múltja, akkor hová érkezik az az időutazó, aki arról a síkról indul vissza? Szerintem minden sík története végtelen minden irányban. Az már csak szemléltetés kérdése, hogy az időutazók érkezései duplikálják az érkezés síkjának addigi történetét vagy elágazást teremtenek, hiszen a korábbiak mindkét esetben megegyeznek.
Az első részre pedig épp emiatt az a válaszom, hogy ott kell lennie 5 évesen egy másik énjének. Vagy újra kell definiálni az ego fogalmát. (Még egy apróság: az utazó induláskor nem tűnik el síkjának jövőjéből, hisz ott - pontosan az utazás ténye miatt - nem létezik. Csak a jelenéből tűnik el.)
Hmm, újragondolva a síkoknak nincs is jövőjük! Illetve a jövőjük a soksok lehetséges elágazással létrejött félszálak által feszített valószínűségi mező.
Elküldve: 2006. 06. 28. 15:03
Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 15:36
Nem is létezhet, a neve is mutatja. A szingularitásban ugye a tömeg végtelen nagy, a méret végtelen kicsi, ha jól emlékszem. Ha azonban a végtelent elfogadjuk definícióként, akkor a szingularitást is el kell az idő megállásával együtt.
Elküldve: 2006. 06. 28. 15:09
Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 15:48
Igen igen! Ezért mondtam, hogy szerintem egy időutazó ha el tudna utazni a múltba, vissza semmiképp sem tudna jönni, mert az érkezésével generált síknak nincs jövője, csak jelene és múltja.
Sőt, szerintem bármely idősíknak csak jelene és múltja lehet. Mert a jövő egy masszívan antidefinitív fogalom.
Elküldve: 2006. 06. 28. 15:17
Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 16:09
Sőt, szerintem bármely idősíknak csak jelene és múltja lehet. Mert a jövő egy masszívan antidefinitív fogalom.
ez nem is hülyeség
ha belegondolunk ahogy visszament az időben már annyival is megváltozott az a pillanat ahova visszament és így már soha nem futhat az idő azon a szálon újra amelyiken eredetileg futott...
...vagymi
Elküldve: 2006. 06. 28. 16:05
Hajrá Fradi! BAJNOKCSAPAT 2007! A mi kézis lányaink a legjobbak! :)
Elküldve: 2006. 06. 28. 16:47
Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 16:03
Azt hiszem ugyanarról beszélünk, csak a biztonság kedvéért: mivel a szingularitás egy nemlétező pont, azt csak végtelen módon megközelíteni tudjuk, elérni nem. Ezzel párhuzamosan felé közeledve az idő végtelen módon lelassul, de sosem áll meg.
A végtelen definíciója precíz, míg az, hogy mi van a szinguláris pontban, értelmetlen. A "mi lenne ott, ha létezne" ill. "mi az X mérőszám határértéke ott" jellegű megfogalmazások helyesek.
Elküldve: 2006. 06. 28. 23:21
Idézet: Drummaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 16:09
Ha úgy vesszük, csak a jelen pillanat létezik, a múlt és a jövő is csupán pszichológiai fogalom.
Elküldve: 2006. 06. 28. 23:26
Idézet: FragMaster - Dátum: 2006. jún. 28., szerda - 16:17
ha belegondolunk ahogy visszament az időben már annyival is megváltozott az a pillanat ahova visszament és így már soha nem futhat az idő azon a szálon újra amelyiken eredetileg futott...
A világegyetemeket úgy érdemes elképzelni, mint állóvízbe eső cseppek által keltett fodrozódásokat.
A hullámok az adott objektum fénykúpjai/fénygömbjei.
Elküldve: 2006. 06. 29. 07:51
Idézet: Dorien - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 0:26
A hullámok az adott objektum fénykúpjai/fénygömbjei.
Egy világegyetemet könnyen el lehet így képzelni, de sok párhuzamos világ esetén ez a modell egyetlen közös jövő felé vezet (szerk: mert a különböző világokat ábrázoló hullámok terjedésével arányaiban egyre kisebb az a terület, ami nincs átfedésben egy másik világ hullámterével), ellentétben a fa szerkezetű ábrázolással, ahol (ahogy korábban egyetértésre jutottunk) nincs közös jövő.
Tovább folytatva ezt a gondolatot: a buborék modell (amit leírtál) a sorsszerűséget, míg a korábban tárgyalt modell a döntésekkel járó szabadságot és felelősséget helyezi előtérbe.
Szerkesztette: gazdi 2006. 06. 29. 07:53 -kor

Súgó
A téma zárva.