Canon Pixma nyomtatók Kérdések, tapasztalatok
Elküldve: 2006. 04. 20. 20:01
Elküldve: 2006. 04. 20. 21:36
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 19., szerda - 18:51
Köszi ezt ismerem!
Elküldve: 2006. 04. 20. 23:18
fej kb hány ezer oldal után hal meg, normális tinta használatával? havonta hány ezer oldal a max terhelhetősége?
előre is
Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!
Elküldve: 2006. 04. 20. 23:35
Idézet: bigsee - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 7:26
Nem szándékoztam sportot űzni belőle, de nekem érdekes módon nem olyanok a tapasztalataim, mint az itt sokak által leírt dolgok.
Gondoltam leírom, hogy mindenki lássa hogy ilyen is van.
De értettem mi a helyzet nem is erőltetem a dolgot.
Elküldve: 2006. 04. 21. 07:16
De ez
Elküldve: 2006. 04. 21. 07:21
Egyébként azt vettem észre, hogy a végleges kép kialakulása nem akkor fejeződik be, amikor kijön a papír a nyomtatóból, úgy 12-24 óra hosszat érdemes kitenni száradni valahova, akkor jönnek elő igazán a színek. Erre van valakinek praktikája, hogy érdemes szárítani? (hűvös levegőn, melegebb levegőn, sötétben, lámpafénynél, napra rakva stb.)
Szerkesztette: debaj 2006. 04. 21. 07:23 -kor
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:59
Segítéget szeretnék kérni. IP5200-asom van (gyári festéket használok, asszem utángyártott nincs is), és DVD borítókat akarok nyomtatni. Milyen papírt ajánlanátok, ami megfelel ehhez, tehát min. olyan minőségű, mint a gyári borítókhoz használt papír?
Kicsit visszaolvasgattam, az Epson Premium Glossy-ról és Fortre Profoto Professional-ról írtatok jókat. Valamelyik ezek közül, vagy ezek túl jók (drágák) is?
És milyen paraméter fontos még, vagy ezek a nevek egyértelműen beazonosítják őket, el se tudom rontani? Az életben nem vettem még papírt, fogalmam sincs, mire kellene figyelnem.
A közelemben MediaMarkt és Tesco van, ahol tudomásom papírt árulnak. Esetleg Auchan. Remélem messzebbre nem kell mennem.
Mindent választ megköszönnék...
Elküldve: 2006. 04. 21. 14:04
Idézet: zee944 - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 13:59
Segítéget szeretnék kérni. IP5200-asom van (gyári festéket használok, asszem utángyártott nincs is), és DVD borítókat akarok nyomtatni. Milyen papírt ajánlanátok, ami megfelel ehhez, tehát min. olyan minőségű, mint a gyári borítókhoz használt papír?
Kicsit visszaolvasgattam, az Epson Premium Glossy-ról és Fortre Profoto Professional-ról írtatok jókat. Valamelyik ezek közül, vagy ezek túl jók (drágák) is?
És milyen paraméter fontos még, vagy ezek a nevek egyértelműen beazonosítják őket, el se tudom rontani? Az életben nem vettem még papírt, fogalmam sincs, mire kellene figyelnem.
A közelemben MediaMarkt és Tesco van, ahol tudomásom papírt árulnak. Esetleg Auchan. Remélem messzebbre nem kell mennem.
A fényes papírokat felejtsd el. Csúnyán összetapadnak a fóliával.
Nekem abszolut bejött a TDK nyomtatópapírja ilyen célra. Ez egy nagyfelbontású nyomtatópapír, ha jól emlékszem 120 grammos. Ezzel messze van a fotópapíroktól, de nagyon szépen nyomtat rá a 4000-es nyomtatóm és nem drága. (Olyan 1500-2000 pénz/50db)
Szerk: ezt használtam:
Ennyi pénzért tökéletes.
Szerk2: illetve Epson matt fotópapírt használgattam még, az is nagyon bejött. De az árát már nem tudom.
Szerkesztette: BigBear 2006. 04. 21. 14:16 -kor
Elküldve: 2006. 04. 21. 19:34
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 19:01
Szeretek fotózni, falra kitenni jól jönne az A/3-as méret.
Elküldve: 2006. 04. 21. 19:37
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 6:21
Egyébként azt vettem észre, hogy a végleges kép kialakulása nem akkor fejeződik be, amikor kijön a papír a nyomtatóból, úgy 12-24 óra hosszat érdemes kitenni száradni valahova, akkor jönnek elő igazán a színek. Erre van valakinek praktikája, hogy érdemes szárítani? (hűvös levegőn, melegebb levegőn, sötétben, lámpafénynél, napra rakva stb.)
debaj: persze, van mind a két papírból. Semmi akadálya.
Milyen beállításokkal csináljam? Úgy értem, hogy a driverben fotó papír plusz fényest állítottál be? Szürke nyomtatás opciót bepipáljam-e? ICM-et jó ha a photoshop csinálja?
Egyébként én is azt olvastam, hogy 24 órát száradni "kell" hagyni a fotókat, én is úgy szoktam. Persze nem percre, de körülbelül egy napot száradnak míg elteszem őket, van amikor többet is, mert lusta vagyok.
Nálam a szobában közvetlen napfény soha nincs, normál szellőzés szokott lenni, arra vigyázok, hogy nedvesség nem kerüljön rá.
Elküldve: 2006. 04. 21. 19:43
Idézet: zee944 - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 11:59
Sajnos a Forte papír gyakorlatilag nem kapható. Elég olcsón nagyon-nagyon jó volt.
Az az epson amit én vettem, annak az a neve, hogy Premium Glossy Photo Paper. Nagyon jó minőségű, talán az egyik legjobb amit eddig próbáltam (szerintem fényes és matt papírokat együttvéve olyan 10 típuson már túlvagyok, csak a fotópapírokat nézve). Ezt a media marktban lehet kapni, valami epson promóció keretében egy 50-es és egy 100-as egybe van csomagolva, és 2700 ha jól emlékszem a 150 darab. Ez így baráti. Ez 10x15-ös papír. A/4-esben van avery papírom, meg kétféle matt, és egy kevés Forte Prophoto Professional. Mindegyik nagyon jó, leggyengébb közülük az avery, de az is bőven jó. Méretproblémák miatt viszont ezt a márkát többet nem veszem. Még az életben nem ragadtak össze fényes papírjaim, nem tudom hogy ehhez mit kell produkálni. :o TDK-t még éppen nem próbáltam, de biztos nagyon jó.
Én fotóra 200 g/négyzetméter alatt papírt nem vennék, sőt inkább 230 és felette.
Elküldve: 2006. 04. 21. 19:47
Idézet: lugosi - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 20:43
Az az epson amit én vettem, annak az a neve, hogy Premium Glossy Photo Paper. Nagyon jó minőségű, talán az egyik legjobb amit eddig próbáltam (szerintem fényes és matt papírokat együttvéve olyan 10 típuson már túlvagyok, csak a fotópapírokat nézve). Ezt a media marktban lehet kapni, valami epson promóció keretében egy 50-es és egy 100-as egybe van csomagolva, és 2700 ha jól emlékszem a 150 darab. Ez így baráti. Ez 10x15-ös papír. A/4-esben van avery papírom, meg kétféle matt, és egy kevés Forte Prophoto Professional. Mindegyik nagyon jó, leggyengébb közülük az avery, de az is bőven jó. Méretproblémák miatt viszont ezt a márkát többet nem veszem. Még az életben nem ragadtak össze fényes papírjaim, nem tudom hogy ehhez mit kell produkálni. :o TDK-t még éppen nem próbáltam, de biztos nagyon jó.
Én fotóra 200 g/négyzetméter alatt papírt nem vennék, sőt inkább 230 és felette.
Ööööö... nem fotóról, DVD borítóról volt szó. A tapadás a papír és a borító fóliája (vagy minek nevezzem) között értendő. Erre a célra a fényes fotópapírok nem jók szvsz.
Elküldve: 2006. 04. 21. 19:55
Idézet: BigBear - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 18:47
Jaaaaa... azt a részét nem olvastam el, mert a fórummotor zölddel aláhúzta (hogy DVD), és a szemem úgy van beállítva, hogy az ilyen nyominger reklámpróbálkozásokat automatikusan igorálja
Így teljesen más, DVD-borítóra tök felesleges bármilyen fotópapír. Amellett, hogy nem is biztos, hogy nem nyomja ki a borító fóliáját a vastagsága miatt, ha feszül.
Elküldve: 2006. 04. 21. 19:59
Elküldve: 2006. 04. 21. 22:02
Ha valaki tud még ajánlani papírt (hogy azért többet is kipróbáljak), kérem ne tartsa magában!
Elküldve: 2006. 04. 22. 23:55
Idézet: lugosi - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 20:37
Nem, TG fotópapír -> Fényes fotópapír, ahogy a mellékelt papírlap javasolta. Az Epsonra nem tudom, hogy mit javasol, de múltkor mondtad, hogy közel tökéletes FF nyomatot kaptál, na, az a beállítás tökéletes lesz
Idézet
Nem tudom, csináld úgy, ahogy szoktad. Én nem pipáltam be, gondoltam, hogy a szürke árnyalataitól különböző szín nincs a képen, tehát színes tintát se fog használni, színes képet meg nem szeretnék fekete-fehérben nyomtatni, gondolom, hogy ekkor úgy forgatja át a színeket, mintha PS-ban nyomnék egy desaturate parancsot, az meg minden, csak nem fekete-fehér. (Szürkeárnyalatos, de az nem ugyanaz, mintha megfelelően kikutyulod a tónusokat.) Ha már fekete-fehér, akkor harapjon, ha csak a színinformációt akarom eldobni, akkor már eleve kár volt színesben fényképezni
Idézet
Idézet
Az IP4000 patronjában ugye még nincs chip? Rázd meg jó alaposan, hátha.
Szerkesztette: debaj 2006. 04. 22. 23:57 -kor
Elküldve: 2006. 04. 23. 07:09
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 6:21
A mesterséges szárítás meleglevegőn ellenjavalt, állítólag a tenta 3-4 órát dolgozik a rétegekben, de papírja válogatja.
Elküldve: 2006. 04. 23. 07:10
Idézet: lugosi - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 18:59
Ezt a fotoszenzor teszi veled!
Nagyon okos!
Elküldve: 2006. 04. 23. 09:02
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 22:55
Nem tudom, csináld úgy, ahogy szoktad. Én nem pipáltam be, gondoltam, hogy a szürke árnyalataitól különböző szín nincs a képen, tehát színes tintát se fog használni, színes képet meg nem szeretnék fekete-fehérben nyomtatni, gondolom, hogy ekkor úgy forgatja át a színeket, mintha PS-ban nyomnék egy desaturate parancsot, az meg minden, csak nem fekete-fehér. (Szürkeárnyalatos, de az nem ugyanaz, mintha megfelelően kikutyulod a tónusokat.) Ha már fekete-fehér, akkor harapjon, ha csak a színinformációt akarom eldobni, akkor már eleve kár volt színesben fényképezni
Tökéletes, szemre összelőttem, hogy a nyomtatón kb. ugyanazt lássam, mint a monitoron PS közben, úgyhogy a Nyomtatás gomb lenyomása után már nem kell színeket állítgatni.
Az IP4000 patronjában ugye még nincs chip? Rázd meg jó alaposan, hátha.
Oké, megcsinálom.
Egyébként azt olvastam, hogy FF nyomtatásnál is használ színes tintát, de már nem utdom hogy hol. Most próbálkozok vele, hogy a FF képeimet, amin a channel mixer és egyebek be lettek állítva, úgy nyomtatom ki, hogy bepipálom a szürke nyomtatást (eddig nem tettem). Kicsit elszíneződésmentesebb a kép, más karakterű, bár az az igazság, hogy a kép, amit újranyomtattam, nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy ugyanolyan papírra ment.

Súgó
A téma zárva.