HWSW Informatikai Kerekasztal: Továbbtanulás Egyetemen Főiskolán, de hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (21 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Továbbtanulás Egyetemen Főiskolán, de hol? egy kis segítség kellene Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 10. 19:17

Idézet: banditos - Dátum: 2006. dec. 4., hétfő - 17:04

No, igen. Azt viszont tudni kell, a párhuzamos képzés csak költségtérítéses, kivéve ha a normál felvételi eljárás során államira bekerül az ember.

Én ezt úgy tudom, hogy ha egyszerre két helyen tanulsz, akkor az egyikért mindenképp fizetned kell (akkor is ha egyidejűleg végzed a két szakot), legalábbis nálunk így van, több évfolyamtársam is meg tudja erősíteni. :rolleyes:
Azt mondják, az ember az, amit megeszik ("ételed az életed"). Ha ez így van, miért van az, hogy a manapság már szinte mindenben megtalálható tartósítószerek fogyasztása ellenére is korán halálozunk el?

#202 Felhasználó inaktív   banditos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 10. 19:46

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 10., szerda - 19:17

Én ezt úgy tudom, hogy ha egyszerre két helyen tanulsz, akkor az egyikért mindenképp fizetned kell (akkor is ha egyidejűleg végzed a két szakot), legalábbis nálunk így van, több évfolyamtársam is meg tudja erősíteni. :rolleyes:

Ha jól emlékszem, a TVSZ-ünkben úgy van, ahogy mondtam.  :think: De végülis mindegy, akkor is elvégzem. :o :D
No sacrifice, no victory.
Yeaah we'll shine like stars in the summer night...

#203 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 10. 19:49

Ujonnan megkérdem, hátha...:) Akad itt vki aki Londonban tanul a Middlesex vagy a Metropolitan univ.-on? [marketing vagy hasonlo szakon]
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#204 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 10. 23:32

Idézet: banditos - Dátum: 2007. jan. 10., szerda - 19:46

Ha jól emlékszem, a TVSZ-ünkben úgy van, ahogy mondtam.  :think: De végülis mindegy, akkor is elvégzem.   :o :D

Akkor azért majd nézz utána sztem annak is, hogy ahova felvételizni akarsz majd közgáz szakra, ott hogy van a TVSZ-ben...
Azt mondják, az ember az, amit megeszik ("ételed az életed"). Ha ez így van, miért van az, hogy a manapság már szinte mindenben megtalálható tartósítószerek fogyasztása ellenére is korán halálozunk el?

#205 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 16:15

Úgy őszintén, de mi köze van a TVSZnek a párhuzamos képzéshez?
A taníttatásod az állam fizeti, és eddig úgy volt, hogy 13 félévet fizet egy egyetemért (ez mondjuk évente változott, de ez egy jó közelítés). Most az új törvény miatt ez már változott, de biztos nem járhatsz két nappali szakra ingyen. Főleg, hogy a FER miatt megszűnik az ingyen jelző használatának jogosultsága.

A másik, hogy a párhuzamos képzéssel kapcsolatba elég rugalmatlanok az intézmények. Egyetlen kivétellel találkoztam, az a BME. Arra gondolok, hogy az intézmények nagy része a párhuzamos hallgatótól nem kreditekért kéri a pénzt, hanem félévekért. Ami azért szemét dolog, mert az akkreditált tárgyakért is fizetsz így....Ami igazságtalan, hiszen azokkal a tárgyakkal kapcsolatban semmi szolgáltatást nem nyújotott az intézmény. Ez alól kivétel a BME, ahol a ténylegesen oktatott kreditek után kell fizetned..

bbence:
Ha jól tudom, ugyanúgy megy, mint itthon. Megnézed, mik a felvételi feltételei, beadod a jelentkezésed és ha felvettek fizetsz :) A felvételi feltételei változóak, lehet kell valami  felvételit írnod, lehet az eddigi eredeményeidet veszik figyelembe stb.

Szerintem aki teheti, inkább próbáljon megcsípni egy külföldi ösztöndíjat, vagy jó szakmai gyakorlatot. Aztán pedig menjen Msc képzésre.

#206 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 17:13

Idézet: Capri - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 16:15

Úgy őszintén, de mi köze van a TVSZnek a párhuzamos képzéshez?
A taníttatásod az állam fizeti, és eddig úgy volt, hogy 13 félévet fizet egy egyetemért (ez mondjuk évente változott, de ez egy jó közelítés). Most az új törvény miatt ez már változott, de biztos nem járhatsz két nappali szakra ingyen. Főleg, hogy a FER miatt megszűnik az ingyen jelző használatának jogosultsága.

Igen, én is így tudom. Ezért is mondtam banditosnak, hogy nem hinném, hogy ingyen fog két diplomát kapni :rolleyes:

#207 Felhasználó inaktív   banditos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 14:48

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 17:13

Igen, én is így tudom. Ezért is mondtam banditosnak, hogy nem hinném, hogy ingyen fog két diplomát kapni :rolleyes:

Jogit nem kapom ingyen.  :)

Jah, a Fert illetően, majd ki kell találnom valamit. Nem szívesen fizetnék félévente 150ezret :D Ez mindig kimegy a fejemből.  :omg: Én kérek elnézést. :) :respect:

((4) Az (1) bekezdésben foglalt párhuzamos képzés kizárólag költségtérítéses formában folytatható, kivéve ha az Egyetem hallgatója fennálló jogviszonya mellett új felvételi eljárás során államilag támogatott képzésre nyer felvételt az Egyetem egy másik szakára.)
No sacrifice, no victory.
Yeaah we'll shine like stars in the summer night...

#208 Felhasználó inaktív   graffin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 09:58

Sziasztok!

A történet a következő: 1.5 éve végeztem a BME-n, mint villanymérnök. A suli utolsó 2 évében már dolgoztam egy kisebb cégnél, amolyan fejlesztgetőként, de belekóstoltam a supportba, ajánlatírásba, tárgyalásba is. Majd miután végeztem, elég jó állást kaptam, ahol azóta is dolgozom. Nem is panaszkodom, mert azt csinálom, amit tanultam, és alapvetően szeretem. Csakhogy nagyon jól tudom, hogy nem innen fogok nyugdíjba menni.

És ezért gondoltam, hogy a szakmai tudás mellé nem ártana valamiféle humán tudás is,menedzsment, közgáz. Mert bár nem a szívem csücske, de mindenképpen hasznos  lehet, és azért érdekel is.
Az is biztos, hogy most kellene elkezdeni, mert minél később vágok bele, annál nehezebb lesz.

Viszont nem tudom,hogy hol... Néztem a Közgázt, mivel az "A" közgáz, budapesti, mint én, szóval kézenfekvő lenne, van is ilyen képzésük, csakhát 220k/fév... Ugyanilyen képzés Szegeden 120k, asszem Miskolcon pedig már talán 100 alatt van, és azért nem mindegy.

A kérdésem az lenne, hogy csinál/csinált e valaki hasonló képzést? Ha igen, milyen?:)
Nem feltétlenül kell csak közgázra szorítkozni, érdekel még a műmenedzser, bankinformatika is.

Üdv

g

ui: igen, tudom, van már továbbtanulós topic [használtam a keresőt  :Đ], de ez kicsit más. De ha nagyon csípi a szemet, akkor bele lehet olvasztani abba.
Egy kedves ismerősöm bioboltja: Panakeia

#209 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 10:53

Idézet: graffin - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 9:58

ui: igen, tudom, van már továbbtanulós topic [használtam a keresőt  :Đ], de ez kicsit más. De ha nagyon csípi a szemet, akkor bele lehet olvasztani abba.

Nem csípte nagyon, mindezek ellenére elfér itt. :)

#210 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:19

Graffin, tudtommal a BME-n is van közgazdászképzés, nézd meg ott mennyi egy félév.
Szerk: Mert azért a BME mégiscsak közelebb van neked, ha pesti vagy, mint vmi vidéki felsőoktatási intézmény.

Meg úgy emlékszem, hogy nemrégiben a hírek tele voltak azzal, hogy változni fognak a költségtérítéses képzéseken az összegek, mégpedig azután hozzák majd nyilvánosságra őket, miután  már beadták a népek a jelentkezési lapokat, szal tök zsákbamacska a dolog... :omg: Szal nem biztos, hogy beljebb leszel, ha most megtudakolod, mi hol mennyi... :rolleyes:

Szerkesztette: OnLány 2007. 01. 21. 12:28 -kor

#211 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:32

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 11:19

Graffin, tudtommal a BME-n is van közgazdászképzés, nézd meg ott mennyi egy félév.

BME-GTK
Ahogy elnézem itt kreditenként van meghatározva az összeg. Bár a Közgazdász-gazdálkodási (kiegészítő képzés) szak 240e HUF / félév tandíja nem semmi...

-C0pp3rM!n3-

#212 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:34

Idézet: Coppermine - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 12:32

BME-GTK
Ahogy elnézem itt kreditenként van meghatározva az összeg. Bár a Közgazdász-gazdálkodási (kiegészítő képzés) szak 240e HUF / félév tandíja nem semmi...

-C0pp3rM!n3-

Ebben sztem az a vicces, hogy a közgázos közgáz diploma sztem többet ér (bocs, ha tévednék), mert ott azért mégis csak nagyobb hagyománya van a közgazdász képzésnek, mégis némileg olcsóbb.

#213 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:35

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 11:34

Ebben sztem az a vicces, hogy a közgázos közgáz diploma sztem többet ér (bocs, ha tévednék), mert ott azért mégis csak nagyobb hagyománya van a közgazdász képzésnek, mégis némileg olcsóbb.

igen igaz, bár itt a BME nem a GTK karról híres ;) bár feltételezem itt is jó a műmenedzser képzés, valószínűleg.

-C0pp3rM!n3-

#214 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:36

Idézet: Coppermine - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 12:35

igen igaz, bár itt a BME nem a GTK karról híres ;) bár feltételezem itt is jó a műmenedzser képzés, valószínűleg.

-C0pp3rM!n3-

egyetem -> menedzser :D

#215 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:36

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 12:34

Igen, a név sokkal patinásabb még a harmadik névváltás után is (immár Corvinus).

Na meg... a BME-n tudtommal most végzett az első közgazdász évfolyam. Nincs nagy tapasztalatuk még ebben, na meg minden fontosabb esemény a Corvinuson történik, bár a BME most nagyon igyekszik behozni a lemaradását.

#216 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 12:39

Idézet: Coppermine - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 12:35

-C0pp3rM!n3-

Pont ezért mondom, hogy eleve "vicces" egy kicsit, hogy Műszakin közgazdászt képeznek, de ha jól megy nekik/van rá kereslet meg van rá kapacitásuk, akkor tőlem csinálják :) Csak az ember azt gondolná, hogy mivel a "klasszikus" közgazdászképző a Közgáz, ezért a BME-n olcsóbb egy félév. Hát ismét kiderült, hogy nem minden logikus :)

#217 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 13:00

Sok szo esett mar a nehezsegekrol, ilyen-olyan szakokon. Kicsit azert a hallgatok hozzaallasa is erdekes ezzel kapcsolatban. En (is) kozgazdasznak tanulok es egyes vizsgaeredmenyeket bongveszve siralmasan sok az elegtelen. Analizisbol persze meg meglehet erteni (bar az erdekes, hogy -egy suliforum hozzaszolas alapjan- aki kulontanarhoz jar, otthon gyakorol es orara is jar az hogy tud 2 ZH atlagabol, vizsgan es javitovizsgan is, azaz haromszor megbukni, de ez maskerdes.), de itt olyan targyakrol van szo mint a mikrookonomia, pszichologia  (alapszintu), szervezeti alapismeretek, mondhatni teljesen alap kozgazdasz targyakbol, melynek legtobbje akar biflazassal is megtanulhato es megis a 300 fos osztaly felet rendre meghuzzak. User error? :)

Belegondolva es magambol kiindulva volt 2 evem OKJ-s kepzesen (ami sokat nem er a +7 felveteli ponton kivul), amin mar azt tanultam amit szeretek (ez a muszaki szakkozepben meg nemvolt tiszta) de nem is ez a fontos, hanem nagyon ugytunik nekem, h pont ez az 1-2 ev hianyzik (nem feltetlenul tanulos ev) az atlag 18-19eves foiskolas agyabol amitol rajon, hogy merre az arra.
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#218 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 13:41

szerintem nem feltétlenül kell 1-2 év, hogy egy végzős középiskolás az egyetemre/főiskolára bekerülve belerázódjon a dolgokba.
Nálunk is hasonlóan magas a bukási arány, szinte az összes tárgyból - sokszor jogosan, sokszor jogtalanul.
Azt vallom, hogy aki a minimum 15 kreditet egy félévben nem tudja összehozni, az tényleg el kell hogy gondolkozzon, hogy mit keres egy felsőoktatási intézménybe, vagy az, aki harmadszor vesz fel egy tárgyat, és még úgy sem tudja abszolválni.
Amúgy a felsőoktatási intézmények úgy számolnak, hogy felvesznek egy rakat embert, ami után pénzt kapnak, és az első félév után úgyis a felét kiszórják. Tavaly a 330-as évfolyamból maradtak 140-en második félévre - és itt nem azokról van szó, akik az összes tárgyat megcsinálták első félévben, hanem azokról, akik beiratkoztak elsősként a második félévre. Vizsgán tavaly villanytanból 36 ember ment át - viszont azt nem hiszem el, hogy 330 emberből ~300 sík hülye villanytanból... szóval nagyon szélsőségesek ezek a dolgok.
A matek az megint más kérdés - szerintem megtanulható. Nekem 3 matek tárgyam is van első félévben, analízis - diszkrét matek - lineáris algebra. Nem kell mindenkinek zseninek lenni, de ha a gyakon ott van az ember és még netalántán előadásokra is bejárogat, vagy megvan a jegyzete belőle, akkor le lehet vizsgázni, megkockáztatom, jó jegyet is lehet szerezni. Ja, és ez a BMF-NIK, ahol híresen sok embert vágnak ki matek miatt (plusz prog tárgyak, de az már mellékes).
Szakmai tárgyak - könyörgöm, akit ezek nem érdekelnek az adott szakon, az ne menjen arra a szakra. Azt még megértem hogy egy műszaki infós undorral gondol a közgázra (hát mert nem szeretjük, az tény :D ), de hogy egy objektum-orientált programozást ne szeressen, az azért már meredek. Akkor minek jött ide... menjen el bölcsésznek :p (sry :D ).

-C0pp3rM!n3-

#219 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 13:42

Idézet: OnLány - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 12:39

Pont ezért mondom, hogy eleve "vicces" egy kicsit, hogy Műszakin közgazdászt képeznek, de ha jól megy nekik/van rá kereslet meg van rá kapacitásuk, akkor tőlem csinálják :) Csak az ember azt gondolná, hogy mivel a "klasszikus" közgazdászképző a Közgáz, ezért a BME-n olcsóbb egy félév. Hát ismét kiderült, hogy nem minden logikus :)

Az ugy volt, hogy a tulparti intezmeny par eve csodkozelben volt, es egy csomo oktato otthagyta, mert kestek a fizetesek.
BME meg lecsapott rajuk, es a veluk felduzzasztott TTK kettevalt, es letrejott a GTK, ahol a menedzsereket kepzik.

Egyebkent nem ertem, hogy kerulhetett csodbe "A" kozgazdaszkepzo, ami adott mar par gazdasagi minisztert az orszagnak...

#220 Felhasználó inaktív   OnLány 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 21. 13:46

Idézet: nyunyu - Dátum: 2007. jan. 21., vasárnap - 13:42

Egyebkent nem ertem, hogy kerulhetett csodbe "A" kozgazdaszkepzo, ami adott mar par gazdasagi minisztert az orszagnak...

Aki tudja, csinálja, aki nem, az oktatja - biztos te is ismered a mondást :) Ez megmagyarázhatja, hogy miért kerültek csődközelbe :D

Téma megosztása:

• (21 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.