utolso oldalt atolvasva:
mobil:
valamelyik nap kanyarodtam ki egy nagyobb ceg telephelyerol, es se biztonsagi ov nem volt bekapcsolva meg, raadasul pont a fonokkel beszeltem mobilon. (ujabban mindig bekotom az ovet, mert legzsakos autora tettem szert par hete). persze ahogy kikanyarodtam a kapun, ott allnak a rendorok.. egybol meg is allitottak.. magyarazkodas ide oda, termeszetesen kettos szabalysertest kovettem el, mert telefonaltam, raadasul az ovem se volt bekapcsolva.. mind1. vegulis igazuk van.. csak mondjuk 50 meter mulva bekapcsoltam volna magam amugy is, meg a telefont is leraktam volna.
nade lenyeg a lenyeg.. telefonalas vezetes kozben. volt mar nekem headsetem, bt headsetem, kihangositom. de a velemenyem az, hogy nem az a veszelyezteto dolog az egeszben, hogy a kezedet lefoglalja a telefon, (legalabbis vezettem mar 200 km-t ugy, hogy kozben a parom buksijat simogattam vegig, aki az anyosulesen ult, es vegig balkezzel vezettem), hanem a baj ott van, hogy elvonja a figyelmet. hiaba volt a kihangosito, ha olyan dologrol telefonal az ember, ami lelkileg hatassal van ra, vagy eros odafigyelest igenyel (pl fonok), akkor tok olyan feelingem van egy-egy telefonbeszelgetes utan, hogy jezusom, mi tortent az elmult 5 percben? tehat magamreszerol inkabb a telefonalassal, mintsem a kezben tartott telefonalassal van a problema.. ez csak amolyan hab a tortan.. (bar ilyenkor eszembejut a 60 eves neni, aki unokajaval beszelget, nemtudja kezelni a telefonjat, nem tud valtani, stb...

) szoval ez is nyilvan emberenkent kulonbozik. ennyit a telefonalasrol.
a masik a huzatas, avagy mikor valtsunk kerdes..
ez abszolult motor, es autofuggo szerintem.
eddig egy kisebb autom volt, azt huzattam rendesen, 3000 alatt sosem valtottam, de inkabb 4000 (ilyen honda feeling), aztan vettem egy nagyobb autot, nagyobb motorral (mondjuk ez se hude nagy, 1.6 os 110 loeros), es az a feelingem lett, hogy szarom le, hogy ki mennyivel megy, en ugy megyek vele, ahogy nekem jolesik, es azota mindig elvaltom 2000-2300 kozott a sebessegeket, raadasul azota betartom a megengedett sebessegeket is. ami mar a 2. heten szembetuno, az az, hogy egyreszt nem erek oda sehova se lassabban, mint a regi modszerrel, nem kesziti ki az idegrendszeremet az allando "pushing to the limits" vezetesi stilus, valamint ugyanannyira jon ki a fogyasztas, mint a regi 1.3 assal.. masreszt aztremelem, hogy igy a motor elettartalma is hosszabb lesz.
csak ennyit akartam hozzafuzni.. megegyszer ezek sajat tapasztalatok, es sajat velemenyek.
szerk: meg 1 dologgal kiegeszitenem, a kovetesi tavolsaggal:
regen nem figyeltem erre sem, de miota abs is van az automban, egyre inkabb elgondolkodok rajta.
2 pelda: aznap, hogy vettem az autot, lementem vele siofokra, csak kiprobalni, milyen vele utazni, 140 es tempoban, hazafele jovet, azonban a 7-esen jottem, nem az autopalyan.. kb erdtol pestig (ugye ez mar a 6os), egy daewoo jott mogottem, olyan 90-100 kozott mehettem, de a masik auto kb 4 meterre jott mogottem. felotlott bennem a gondolat, hogy abs ide vagy oda (az o reszerol), az a 4 meter, ennel a temponal, kicsit keves lesz reakcioidore. pl, ha elemszaladt volna egy ovodascsoport (ami valoszinutlen ugyan ejjel 2kor, de az ordog nem alszik), akkor joesellyel mindenki meghalt volna.
a masik eset pont tegnap esett meg velem, ferihegyrol jottem hazafele a gyorsforgalmin, amin elvileg ha jolsaccolom 90-nel lehet menni (kiveve a letablazott szakaszokon). a sebesseg, mint az elozo peldaban, 90-100 kozott lehetett, mogottem ford mondeos kollega a hatso ulesemen jott.. (aki nem ismerne az utat: egy-egy sav, szalagkorlattal mindket oldalan, elozni a nagy forgalom miatt gyakrolatilag a nap minden szakaban lehetetlen, ill. veszelyes). Nos azt megertem, ha valaki par percig igy jon mogottem, mert meg akar elozni. azt viszont nem, amikor eselytelen az elozes, megis igy jar el. raadasul ez egy olyan ut, ahol esely sincs a menekulesre. komolyan ilyenkor legszivesebben megallnek, kiszalnek, es megkerdeznem, hogy uram, maga mi a f*szt csinal? ha ennyire siet, vegyen helikoptert, vagy nemtudom...
tehat az emberek vagy nagyon biznak a reakcioidejukben, ami ilyen sebessegnel mar igen igen fontos, vagy nagyon biznak az autojukban, vagy nemtudom. de velemenyem szerint, a 2 esetbol okulva, amire o elkezdene fekezni, mar reg mellettem ul az anyosulesen..
Szerkesztette: Sumi 2005. 02. 07. 12:01 -kor