HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés.... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés.... Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   DarkChild 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 01. 14:50

Egy kérdés tőlem is, FSP-szakértőknek: a mezei 300-as FSP-t milyen ventilátorokkal szerelik (8 centis)? Utánanéznék a cég honlapján - már ha van -, hogy ez a ventilátor mennyi levegőt mozgat meg.
Mivel elég hangos, gondolkodom rajta, hogy kicserélem valami csöndesebbre, de valami olyan kéne, aminek legalább annyi a levegőszállítása, mint a gyárinak.

(Még 1: ezek a kisebb FSP-knek milyen a belső felépítésük? Valaki tudna esetleg képet betenni róla? Egyszer már megpróbáltam szétszedni a ventilátora miatt, de nem igazán sikerült gyengéd módszerekkel. Pedig matrica sem volt az útba, csavarokat is kiszedtem, mégse tudtam a fedelét leemelni. Brutális módszereket meg nem akartam bevetni, inkább hagytam békibe' :D )

#62 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 14:50

Idézet: actsy_farang - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 14:08

Persze szívem szerint én is egy jó 480-asban gondolkodnék, de azt már nem bírná el az UPS. Ő itt a szűk keresztmetszet, akit viszont nem szeretnék lecserélni. LCD-nek csak annyi köze van, hogy az is a szünetmentesen keresztül kapja a kakaót. Ezért vacillálok, hogyha 380 elvinné a fenti rendszert, akkor maradhatna az UPS.

Ez, ebben a formában hibás elgondolás.

Ha, veszel 1451654655156W-os PSU-t, és csak 150W-ra terheled, akkor az NEM fog max 160W-nál többet felvenni (PONT)...

#63 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 15:00

Idézet: DarkChild - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 14:50

Egy kérdés tőlem is, FSP-szakértőknek: a mezei 300-as FSP-t milyen ventilátorokkal szerelik (8 centis)? Utánanéznék a cég honlapján - már ha van -, hogy ez a ventilátor mennyi levegőt mozgat meg.
Mivel elég hangos, gondolkodom rajta, hogy kicserélem valami csöndesebbre, de valami olyan kéne, aminek legalább annyi a levegőszállítása, mint a gyárinak.

(Még 1: ezek a kisebb FSP-knek milyen a belső felépítésük? Valaki tudna esetleg képet betenni róla? Egyszer már megpróbáltam szétszedni a ventilátora miatt, de nem igazán sikerült gyengéd módszerekkel. Pedig matrica sem volt az útba, csavarokat is kiszedtem, mégse tudtam a fedelét leemelni. Brutális módszereket meg nem akartam bevetni, inkább hagytam békibe' :D )

Hi!

1. Az FSP-k gyári ventijeinek iszonyat légtolásuk van.
Nem érdemes kisebbre cserélni.

2. A fenti tuning táp, egy FSP, kisebb módosításokkal.

#64 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 15:16

Idézet: stol - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 14:49

A válaszom, NEM!

vita lezárva, műszerésznek csak hinni kéne....

Nem ordítozni, olvasni kell. A különbség az egyel több 12V....

http://pinouts.ru/da...er_pinout.shtml
http://pinouts.ru/da...er_pinout.shtml

Szerkesztette: freeone 2005. 03. 01. 15:20 -kor

A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#65 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 16:02

Na igen, csak még mindig egy 12 voltos körből kapja. A több ér mindösszesen azért van, mert az egyes szálakra jutó teher meghaladná azt a szintet, amit maga a kanóc elbir. Ezért kellett már anno a P4eseknek is segédtáp, mert az ATXben menő egyszál 12 voltos kanóc nem birta volno keresztülverni magán azt a 6-7A-t amit egy combosabb P4 felharap.

#66 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 16:04

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 16:02

Na igen, csak még mindig egy 12 voltos körből kapja. A több ér mindösszesen azért van, mert az egyes szálakra jutó teher meghaladná azt a szintet, amit maga a kanóc elbir. Ezért kellett már anno a P4eseknek is segédtáp, mert az ATXben menő egyszál 12 voltos kanóc nem birta volno keresztülverni magán azt a 6-7A-t amit egy combosabb P4 felharap.

Na, ez már értelmes magyarázat volt :respect:
A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#67 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 16:18

A dual fesz alatt annyit kell érteni, hogy a táp egy külön 12Vos köre fele a procitáp meghajtásáért, és egy külön az egyéb 12 voltos sz*rokért, mint pl nagyobb VGA, cd, vinyó, stb. Ennek az az oka, hogy a nagyobb proci meg VGA együtt akkorát tud rántani egy 12 voltos ágon, hogy hiába méretezik 20A terhelésre, akkor is lefiggyesztheti a feszt.

#68 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 17:18

Ha, lett volna kedvem, akkor 2-More sorait írtam volna le.

A szeparált 12V-os tápokról is anyit, hogy közös trafójuk van, csak van külön áramváltó, ill. kettősdióda a 2. 12V-os ágnak.
Evvel, adtak a szarnak egy poont, mert egy közös vezérlés van, ami nem tud áganként különbséget tenni.
SZVSZ, a szeparált 2. 12V-ot, ha agyonterhelem, szétszáll a többi fesz, ugyanúgy.
Innen nincs értelme firtatni a dolgot.
Erős marketingfogást szimatolok, mint anno a PFC környékén.
Közös 12V-os ággal is lehet jót csinálni, pl. 50A-es terhelhetőséget; mindössze párba kell válogatni a 30A-es kettősdiódákat, és párosával(párhuzamosan) alkalmazni őket.

450W körüli Enemax-ban láttam az első megoldást.
Gyakorlatban, műterhelésen NEM hozta a hozzá fűzött reményeket.

Ha, a "sima" 12V-os ágat 15A-re terheltem, és a 2. 12V-os kimenetet 30A-re, akkor az 1. kimeneten 12,5-12,7V jött le. Ill. az 5V-os ág is "szaladt".
Eközben az áramváltó torroida majd szét olvadt, olyan forró volt.(Ahoz képest a bordák hidegek...)
Szépen beszorítva mellé az összes elkó, hogy biztos kiszáradjanak.

SZVSZ elvesztettem a hitemet az Enermax-ban, ár/teljesítmény arányban az FSP 10x jobb!
Sokkal jobb elrendezései vannak. Kevesebb a "gyermekbetegsége" a NYÁK-nak, jobban átlátható, könyebben javítható.

Szerkesztette: stol 2005. 03. 01. 17:21 -kor

#69 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 18:11

Ez az Enermax, ill. más gyártó megoldása megoldása, igen költséges, és nem is stabil megoldás.

Didyman érteni fogja a kapcsolást... ;)

Csatolt fájl:

• Csatolt fájl  t_p.PNG (0byte)
    Letöltések:: 0

Szerkesztette: stol 2005. 03. 01. 18:12 -kor

#70 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 18:15

Ez pedig az én költséghatékonyabb megoldásom...

Előnyei:
-Olcsóbb
-Stabilabb az első megoldásnál.
-Alig kell módosítani a kapcsolást

Hátránya:
-Alkatrészösszevállogatást igényel.
-A NYÁK fólián nagy áramok alakulnak ki, de orvosolható ónfelrakással.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: stol 2005. 03. 01. 19:01 -kor

#71 Felhasználó inaktív   actsy_farang 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 01. 18:50

Idézet: stol - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 13:50

Ez, ebben a formában hibás elgondolás.

Ha, veszel 1451654655156W-os PSU-t, és csak 150W-ra terheled, akkor az NEM fog max 160W-nál többet felvenni (PONT)...

Nem hibás, csak előzménye is van a mondatomnak pár hsz-el korábban. Amennyiben ölég kevéssé valószínű, hogy a vázolt konfig 150W-ot venne fel. Ha egy 480-as táp csak az idő kis részében sokkal többet vesz fel 350-nél, akkor cseszhetem az egészet. Hiába vesz föl az idő 95%-ban 150W-ot Megkérdeztem szervizes szakembert, aki a következőket írta:
"Sajnos az 500 VA -es szünetmente áramforrás kis valószínűséggel fogja elbírni az új 480W-os tápot, ami 0.8 cos fi-vel számolva 600W terhelést jelent. Természetesen a számítógép tápja nem folyamatosan vesz fel 600W terhelést, ezért valószínűleg az UPS működni fog az idő nagy részében. Sajnos nem tudunk azonban garanciát vállalni arra, hogy mindenkor meg tudja védeni az áramszünettől a számítógépet.
A szünetmentes nem fog meghibásodni a túlterheléstől, de le fogja állítani az invertert, és ez áramszünet esetén a védett hálózat áramellátásának megszakadását okozhatja."

Valszeg az marad amit DarkChild mond, hogy egy 380-as Antec a maga effektív 360 wattjával tűréshatáron belül lenne, de tartalék nélkül maradna a rendszer.

Lehet, hogy mégis inkább megvárom az új 533-as mobil pentiumot a 915-ös chipsettel és lesz egy baromi takarékos, 200W-os, csendes mégis viszonylag ütős desktop rendszerem.

#72 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 03. 01. 18:51

Stol brillírozik :Đ
Én is preferrálom az utóbbit.
Ja, az enermax sem olyan, mint a legendás 301-365-465 széria. A többit meg az idő megmondja.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#73 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 18:57

Idézet: actsy_farang - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 18:50

Ha egy 480-as táp csak az idő kis részében sokkal többet vesz fel 350-nél,
"Sajnos az 500 VA -es szünetmente áramforrás kis valószínűséggel fogja elbírni az új 480W-os tápot, ami 0.8 cos fi-vel számolva 600W terhelést jelent. Természetesen a számítógép tápja nem folyamatosan vesz fel 600W terhelést, ezért valószínűleg az UPS működni fog az idő nagy részében. Sajnos nem tudunk azonban garanciát vállalni arra, hogy mindenkor meg tudja védeni az áramszünettől a számítógépet.

Jááájmár! Félreérted, amit a manusz írt erről.
A 150W-os táp induláskor akár 5-600W-ot is lazán fel fog csuppantani! Ezen túl a büdös életben nem fog a 600W-os táp sem felvenni annál többet, amennyit a stabil feszek megtartásához szükségeltetik! Gondolj bele, minek venne fel extra teljesítményt??? Hova tenné :) ???
:sandor:
A szervízes fickó arra utalt, hogy a 480W-os tápot kihajtod 480W-al, nem arra, hogy 200W-ot fogyasztasz el belőle kb.
Úgyhogy vedd meg nyugodtan a nagyobb teljesítményű tápot. csak lehetőség szerint ne aktív PFC-vel, mert itt az sorsdöntő lehet.
Szerk: Nézz rá a névjegyemre. Azta  konfigot egy 400VA-s APC eteti. Régebben a 150W-osra maximált monitor is rajta volt.

Szerkesztette: didyman 2005. 03. 01. 19:04 -kor

(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#74 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 19:06

Idézet: didyman - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 18:51

Stol brillírozik :Đ
Én is preferrálom az utóbbit.
Ja, az enermax sem olyan, mint a legendás 301-365-465 széria. A többit meg az idő megmondja.

Á, csak gondolkoztam....

Az én konfigomat is APC 400VA (250W) viszi, egy 17"-os EIZO monitorral együtt.
Nem overladol.
Csak akkor van gáz, ha a SONY csőre ráengedi monitror back üzemmódban a brutál alkatrészösszerántó degauss-t :D ... (ilyenkor 0,5s-re 6A-t vesz fel 230-ból. ezt egy UPS-sem bírná!)

Szerkesztette: stol 2005. 03. 01. 19:08 -kor

#75 Felhasználó inaktív   Yany 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 19:14

Idézet: didyman - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 6:58

Namost, az MSI-nél nem tudom, hogy ez az ajánlás mire vonatkozik: A bele rakható, jelenleg legbrutálisabb fogyasztású procira, egy szintén erős vga mellett és egy vinyóra, vagy csak önmagában a procira és környezetére. mert a procitáp ágán önmagában a 18A elég nagy érték, de hakombináltan érti a 18A-t az egész gépre, akkor meg abszolút középszerű.

Idézem: "For ATX 12V power connection, it should be greater than 18A"

Namost a "12V ATX Power Connector" címszó alatt azt a 4 tűs procinak jutó tápvezetéket mutatja ezzel a szöveggel: This 12V power connector is used to provide power to the CPU." Tehát valszeg erre gondol, amikor azt mondja, hogy legalább 18A kell neki. Sőt, nem is "legalább", hanem "nagyobb, mint". :(

Az az igazság, hogy pont amiatt keresek egy komolyabb tápot, hogy másokkal ellentétben a gépem még a 10%-os FSB emelést sem bírja, annak ellenére, hogy mindenki(!) másnál extrém magasan megy az MSI Neo4. Nekem 215 MHz a max. Namost megnéztem a Codegen tápomat, s nem bír 16A-nál többet a 12V-on leadni. Remélem ez a gondja.
Asrock Z68 Extreme3 Gen3 | Intel Core i5 2500K @ 4.5GHz | 2x4 GB Kingston HyperX DDR3-1600/CL9 | ThermalRight Archon 140mm | Cooler Master Real Power M620 | Cooler Master RC-690 KWN1 | 128 GB Samsung 830 / 500 GB Western Digital SE16 | Pioneer 212D DVD | Sapphire Radeon HD7870 @ 1150/5400 | 24" Dell U2412M | Windows 7 Pro x64

Logout.hu blog

#76 Felhasználó inaktív   DarkChild 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 19:18

Idézet: stol - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 15:00

Hi!

1. Az FSP-k gyári ventijeinek iszonyat légtolásuk van.
Nem érdemes kisebbre cserélni.

2. A fenti tuning táp, egy FSP, kisebb módosításokkal.

1. Akkor az enyémmel valami ciki van, mert ha mögé teszem a kacsómat, bizony alig érezni, hogy mozgatná a levegőt. Laikus gondolkodásmódom szerint ez két okból lehet: vagy valami ratyi venti került az enyémbe, vagy ez is valami fordulatszám-állítgatós típus, csak olyan kicsi a terhelés rajta, hogy alapjáraton pörgeti a ventilátort. > Ez <lenne a táp - én nem nagyon látok a tulajdonságoknál az említett funkcióra utaló bejegyzést...
Noh, akkor most Mari, vagy nem Mari? :D
(Állítgatja a ford.számot, vagy nem?)

2. A képeken nem láttam (vagy csak nem ismertem fel :) ) a fedelet. Én azt nem tudtam 'finom' módszerekkel leemelni a ketyeréről. Talán van valami a fedélre is szerelve, hogy olyan masszívan fogta a táp alsó részét? (Lehet, hogy egy határozott mozdulattal le tudtam volna rántani a tetőt róla, de mivel nem tudtam mire számíthatok, inkább nem próbáltam meg :D )

Jah, még valami stol :) A ventilátor 3-tűs csatlakozóval van a nyákra applikálva, vagy forrasztgatni kell, ha cserélni akarom? :rolleyes:

#77 Felhasználó inaktív   probalaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 19:23

már próbáltam kérdezni, de senki sem reagált rá, ezért most másképp teszem fel:

érdemes egy Enermax 365AXVE tápot lecserélni kb. 480-as Coolergiant vagy Noisetaker sorozatúra?  :confused:

mostanában 5-6 vinyót (+ cd-rw, dvd-rw, 1 gb ram, TB2400+) kellene meghajtania, de a későbbiekben Athlon 64-et meg X800-as vga-t is.
- Do you like our owl?
- It's artificial?
- Of course it is.
- Must be expensive.
- Very.

#78 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 19:56

Idézet: DarkChild - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 19:18

1. Akkor az enyémmel valami ciki van, mert ha mögé teszem a kacsómat, bizony alig érezni, hogy mozgatná a levegőt. Laikus gondolkodásmódom szerint ez két okból lehet: vagy valami ratyi venti került az enyémbe, vagy ez is valami fordulatszám-állítgatós típus, csak olyan kicsi a terhelés rajta, hogy alapjáraton pörgeti a ventilátort. > Ez <lenne a táp - én nem nagyon látok a tulajdonságoknál az említett funkcióra utaló bejegyzést...
Noh, akkor most Mari, vagy nem Mari? :D
(Állítgatja a ford.számot, vagy nem?)

2. A képeken nem láttam (vagy csak nem ismertem fel :) ) a fedelet. Én azt nem tudtam 'finom' módszerekkel leemelni a ketyeréről. Talán van valami a fedélre is szerelve, hogy olyan masszívan fogta a táp alsó részét? (Lehet, hogy egy határozott mozdulattal le tudtam volna rántani a tetőt róla, de mivel nem tudtam mire számíthatok, inkább nem próbáltam meg :D )

Jah, még valami stol :) A ventilátor 3-tűs csatlakozóval van a nyákra applikálva, vagy forrasztgatni kell, ha cserélni akarom? :rolleyes:

Ez van nekem is.
Fordítsd meg úgy a ventit, hogy befelé fújja a hideg levegőt.
Nekem is gond volt, hogy a prociról elszívta az 50 fokos levegőt, és átmelegítette a táp alkatrészeit.
A táp élettartama érdekében fordítsd meg.
Ha, hideg levegőt kap az elektronika, nem pörög anyira a venti.
A vetni kébele forrasztva van.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Ez az alap FSP nyák, ettől csak komolyabbak vannak.
Nagyobb hűtőbordákkal.

#79 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 20:29

Stol: FSP táp KA7500-val? :eek: :D :D

Probalaci: Meggondolandó csere. Szvsz a 365-ös már lehet szűkös egy ilyen konfighoz.

Yani: Az a codegen ha a felét elviseli 12V-on annak, ami rá van írva, akkor már csodálkoznék :) . A szöveg egyértemű, a procinak indítványoz 18A-t. Ez veszteséggel együtt egy mai csúcs-athlon-nál azért még mindig erős túlzás. Ha csak 16A lesz, nem hiszem, hogy gond lenne. A 12V-ot az alaplap úgyszólván semmire sem használja, egy-két speciális alkatrész kivételével, amelyek közül egyik sem nagyfogyasztó. Ezen kívül a PCI csatlakozóra is ki van vezetve.

#80 Felhasználó inaktív   actsy_farang 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 01. 20:32

Idézet: didyman - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 17:57

Gondolj bele, minek venne fel extra teljesítményt??? Hova tenné :) ???

Hát de pont ezt kérdezem!

Nem értem mit nem értetek a kérdésemen, de akkor megismétlem:
Egy Prescott 3,6 megfelelő hűtéssel; 6800GT PCI-E; 1 v. 2 GB DDR-2 RAM; 4x160GB HDD, nagytorony Chieftec 6db ventivel, DVD-RW, floppy, kijelzős frontpanelek--> Egy ilyen összeállítás ha megindul fogyaszthat 350 wattnál többet? Mert ha nem, akkor minden OK, de ha jelentősen túllépi, akkor a jelenlegi UPS-emnek ezt nem szabadna bírnia.

Egyébként milyen 150W-os táp? Meg holvan itt szó 600W-os tápról? Köszönöm a segítő szándékot, de szerintem nem figyeltek arra amit kérdezek. Mondjuk, mivel outsider vagyok, lehet, hogy rosszul kérdezek...

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.