HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés.... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés.... Értékeld a témát: -----

#2121 Felhasználó inaktív   Sipig 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 13. 13:18

Asus K8N alapom van Athlon64 3000+ procival.
Venni akarok egy új videókártyát vagy egy Leadtech WinFast A400GT TDH  (6800 GT) vagy egy x800-as kártyát.
Kérdés az, hogy az Enermax EG365AX-VE tápom bírja-e majd az új videókártyát.
Van a gépbe 2 Maxtor vinyó, cd író, dvd-író.. meg néha rack-ben egy vinyó.

#2122 Felhasználó inaktív   nobela 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 13. 15:41

Idézet: didyman - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 11:21

Nem :) . Ez egy delta-beles jóság, ne aggódj.
http://www.chieftec....236&language=uk

Köszi.
Amúgy nem, de mire?  :D
Nem vertek át?
Nem érdemes kicserélni a ventit?
Nem oldható meg a venticsere?

;)  ;)  ;)

#2123 Felhasználó inaktív   cheoppy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 17:07

Sziasztok!

A minap szükségem lett volna a régebbi, maradékokből épített gépemre, de sehogyan nem volt hajlandó elindulni, illetve nem tudtam monitorra képet varázsolni. Mivel próbáltam másik videókártyát és monitort is, elkezdtem gyanakodni a tápra, terheletlenül lemérve rendre 5.2V, 11.61V, -4V és -10V-ot mértem. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek az értékek(főleg a mínuszosak) mennyire veszélyesek? Elképzelhető, hogy emiatt nem hajlandó indulni a gép? A tápot terhelve hogy lehet kimérni?

A gép: valami Tomato alaplap, 850Mhz-s Celeron, 1-2 hdd és egy ősrégi 200W-os R&M táp

köszi!

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 06. 13. 17:10

Ma jártam haveromnál, éppen dumálunk mikor elkezd a pc speaker-je pittyegni a gépének. Na mondom mi van? Erre a speedfan jelzett hibát, 5V helyett 2.02-őt kapott a gépecske. (P4 3000, 2db memó, 2vinyó, 2odd, 9600radír, no tuning) Na mondom milyen táp van benne? Chieftec nagy torony és 19" TFT mellett gondoltam van benne értelmes táp, erre mondja 350-es Silent Codegen :Đ kb 5 perc csipogás után viszaállt az 5V, de hamaroan újra ledobta 3V-ra. Nagyon komoly.

#2125 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 06. 13. 20:21

Jesszus :eek: . Még mindig a tápon spóroli?

Cheoppy: Nem, nem gázos értékek. Terheletlenül az AT-s tápok nagy része az 5V-ot kicsit magasabban és a szabályozás sajátossága miatt a 12V-ot kissé alacsonyabban adja le. A negatív értékek többnyire az áramváltóról származnak, esetleg stabIC-vel van megfogva. Ezek az ágak, ha a másik két nagyáramú terheletlen, nem kapnak elég gerjesztést az áramváltón->kisebbek a feszültségek, de ezek a kimenetek amúgy sem osztanak-szoroznak.

Nobela: Nem, nem vertek át. Nem, nem érdemes cserélni, ha tényleg halk, jóféle siklócsapágyas. Igen, lehet cserélni, de esetleg a garivesztést kockáztatod (ha címkézett, vagy a régi ventit nem tudod gond esetén jól visszarakni).  :)

Sipig: Gond nélkül elviszi.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2126 Felhasználó inaktív   cheoppy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 20:58

Idézet: didyman - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 20:21

Cheoppy: Nem, nem gázos értékek. Terheletlenül az AT-s tápok nagy része az 5V-ot kicsit magasabban és a szabályozás sajátossága miatt a 12V-ot kissé alacsonyabban adja le. A negatív értékek többnyire az áramváltóról származnak, esetleg stabIC-vel van megfogva. Ezek az ágak, ha a másik két nagyáramú terheletlen, nem kapnak elég gerjesztést az áramváltón->kisebbek a feszültségek, de ezek a kimenetek amúgy sem osztanak-szoroznak.

Akkor más lesz itt a gond, félek hogy az alaplap, mindenesetre köszi a választ!

#2127 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 21:11

Attól még terhelve lehet, hogy eldobja valamelyik ágat :think: . Összedugva, mekkorák a feszek?
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2128 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 13. 22:16

Nekem egy olyan (olyan de olyan buta) kérdéesm vóna, hogy mit jelent a tápkra irt vagy arra mondott watt mennyiség? Elektromos szempontból.

Ha jól tudom és gondolom nem igy van, akkor a felvett teljesitmény állandó prim/sec oldalon (veszteségtől eltekintve), a feszt, ampert transformálja, illetve kapcsolósoknál ez csak egy elvi megközelités. Szóval ha én 300wattos tápon nyomom, akkor amit a 230as hálóból felvesz az is 300 watt meg amit a 5-12 voltos kábelek összesen lead, az is 300 watt kell hogy legyen. Multkor megnéztem egy modernek számitó gép, bár alacsony kategóriás felvett teljesítményét rendesen villanyórával. Dvd lejátszás közben bekapcsolt monitorral, pici aktiv hangfallal. 180 wattot mértem neki. Ebből a monitor volt csak 50 watt a hangfal lehetett néhány watt. tehát a gép összesen 125 wattal ment, pedig 400-as táp van benne.

Gép: AthlonXP 1.5Ghz dual400 ddr 512, gef 5200, volt benne két vinyó és két cd, egyik dvd-n lejátszott. Integrált mindenes, lan, hang, usb. Egy 200 wattos táp bőven el birta volna monitorral együtt is? Szóval ez a mégnagyobb tápot a gépbe puszta porhintés lenne? Én se gondolom.

Másik lehetőség hogy tényleg a grafikus karcsi venné föl a wattot, illetve a proci se volt meghajtva, elvégre a dvd lejátszás az piskóta. Na majd megnézem egy jó kis 3d-s játékkal full grafikán mindent, hogy mit zabál a picike. Na de ekkora teljesitmény különbség lenne? elvégre több 100 watt hiányzik!
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

Elküldve: 2005. 06. 13. 22:51

Idézet: Samuraj - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 23:16

Nekem egy olyan (olyan de olyan buta) kérdéesm vóna, hogy mit jelent a tápkra irt vagy arra mondott watt mennyiség? Elektromos szempontból.

Ha jól tudom és gondolom nem igy van, akkor a felvett teljesitmény állandó prim/sec oldalon (veszteségtől eltekintve), a feszt, ampert transformálja, illetve kapcsolósoknál ez csak egy elvi megközelités. Szóval ha én 300wattos tápon nyomom, akkor amit a 230as hálóból felvesz az is 300 watt meg amit a 5-12 voltos kábelek összesen lead, az is 300 watt kell hogy legyen. Multkor megnéztem egy modernek számitó gép, bár alacsony kategóriás felvett teljesítményét rendesen villanyórával. Dvd lejátszás közben bekapcsolt monitorral, pici aktiv hangfallal. 180 wattot mértem neki. Ebből a monitor volt csak 50 watt a hangfal lehetett néhány watt. tehát a gép összesen 125 wattal ment, pedig 400-as táp van benne.

Gép: AthlonXP 1.5Ghz dual400 ddr 512, gef 5200, volt benne két vinyó és két cd, egyik dvd-n lejátszott. Integrált mindenes, lan, hang, usb. Egy 200 wattos táp bőven el birta volna monitorral együtt is? Szóval ez a mégnagyobb tápot a gépbe puszta porhintés lenne? Én se gondolom.

Másik lehetőség hogy tényleg a grafikus karcsi venné föl a wattot, illetve a proci se volt meghajtva, elvégre a dvd lejátszás az piskóta. Na majd megnézem egy jó kis 3d-s játékkal full grafikán mindent, hogy mit zabál a picike. Na de ekkora teljesitmény különbség lenne? elvégre több 100 watt hiányzik!

Lényegében egy mai csúcs gép se fogyaszt többet 300W-nál, csak ha SLI van benne. Az álltalad említett konfigoz egy 200W-os FSP beles táp bőven elég lenne pontosan. Ez a táp mizéria pedig tényleg csak marketing, de sajnos manapság az a trend hogy "szar" (kevésbé olyan jó minőségüekkel mint mondjuk 2-3 éve) minőségü kondikkal szórják tele a tápokat, még a márkás drágákat is és ez nagyon bosszantó. Meg persze ott vannak a neten a PMPO kalkulátorok amik kidobják hogy a géped 400W-ot eszik, nah igen, de csak pár másodpercig az meg bele van kalkulálva a tápokba, ezért egy ilyen gépre is elég egy 300-350-es márkás táp.

#2130 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 07:26

Játék alatt, csontig terhelve is kb. 20% plusz lesz.
A felvett teljesítmény nem ugyanaz, mint a leadott! A tápra ráírt érték a tápból maximálisan kivehető teljesítményt adja meg. A felvett teljesítményt ezt jóval meghaladja, kb. 20-30W is benne maradhat a tápban hatásfok és terheltségtől független, a saját működéshez szükséges hányad miatt. A felvett teljesítmény így a mindenkor leadott teljesítménytől fog függeni. Ebből a szempontból a lineáris és a kapcsolóüzem között nincs eltérés. A kapcsolóüzemnél az egyenirányítás és pufferelés miatti fázistolás teszi a dolgot nem elvi síkúvá, hanem komplexxé, de ez most kb. lényegtelen. A sima trafós megoldásnál is van vas- és rézveszteség, ott sem egyenlő a P'fel a P'le-vel.
Ezalapján maga a gép nem fogyaszt többet kb. 100W-nál DVD-nézés közben. Ez reális.
Ami miatt mégis kevés lehet egy táp, noha 2-3x akkora teljesítményt ad le, az az ágankénti terhelhetőség. Ha pl. egy 250W-ot fogyasztó gép a 400W-os táp 12A-rel terhelhető 12V-os ágából 200W-ot akar felvenni, akkor valószínűleg megkönyöklik a táp. Tehát olyan, mintha kevés lenne. Kevés is. Ezért kell jól körülnézni az ágankénti értékek és a gép várható, ágakra elosztott terhelései körül.

#2131 Felhasználó inaktív   joshua7 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 10:34

Ezért gondolkodok én is egy új tápon. Bár 420-as, de a +12v értéke csak 11.65v körül van, procituning esetén meg lemegy 11.48-ra is... Ráadásul sztem a vga tuning is amiatt akadozik.
Szóval milyen erős 12v-os agú tápot ajánlotok? Aerocool 450/550w OK lenne, csak azt olvastam, h hangos. Na, az nem túl jó. Más?
Semper Fi

Elküldve: 2005. 06. 14. 15:17

Idézet: joshua7 - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 11:34

Ezért gondolkodok én is egy új tápon. Bár 420-as, de a +12v értéke csak 11.65v körül van, procituning esetén meg lemegy 11.48-ra is... Ráadásul sztem a vga tuning is amiatt akadozik.
Szóval milyen erős 12v-os agú tápot ajánlotok? Aerocool 450/550w OK lenne, csak azt olvastam, h hangos. Na, az nem túl jó. Más?

Legfőbb kérdés mennyi pénzed van rá? 1.3-as vagy 2.0-ás tápot akarsz. Mik az egyébb elvárások? Hang, kinézet egyébb fétis?

Elküldve: 2005. 06. 14. 15:17

Idézet: joshua7 - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 11:34

Legfőbb kérdés mennyi pénzed van rá? 1.3-as vagy 2.0-ás tápot akarsz. Mik az egyébb elvárások? Hang, kinézet egyébb fétis?

#2134 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 18:06

Viszont közben egy másik furcsaságot is találtam.
Dos azaz real módban többet vesz fel gondolom az alaplap, mint winben.
Hozzávetőleg 40 százalékkal. 120 kontra 87 watt.
Mindenesetre érdekes.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2135 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 18:21

Idézet: Samuraj - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 18:06

Viszont közben egy másik furcsaságot is találtam.
Dos azaz real módban többet vesz fel gondolom az alaplap, mint winben.
Hozzávetőleg 40 százalékkal. 120 kontra 87 watt.
Mindenesetre érdekes.

Mert DOS alatt nincs, ami C2 szintre küldje a procit!

#2136 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 20:17

Sziasztok!

Egy-két szakit szeretnék megkérdezni egy ilyen Chieftec tápról, hogy szerintetek ez milyen minőségű lehet? Mármint a szokásos Chieftec minőségen belül.. :)

Ez a táp típusa: ENH-0746GB

És itt található róla infó: http://www.chieftec.de/?page=products_big&...d=4&language=uk

#2137 Felhasználó inaktív   ^Sunrise^ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 20:31

Nem rossz fajta, de hangja az nagyobb, mint a tobbinek. Mar a dobozan is 25-26dB-t irnak azt hiszem.
÷ Gigabyte N650SLI-DS4 ÷ Intel C2D E2140 1.6@3Ghz ÷ Kingmax 4GB DDR2-800 ÷ Sapphire X1950XT 256MB ÷ Western Digital 250GB + Hitachi 500GB ÷ LG-H42L/LG-4163B ÷ Enermax Noisetaker 475W ÷ Lian Li PC-V1200B ÷ Samsung 40" LE40R72B ÷

Passzív vízhűtés lépésenként, képekben

#2138 Felhasználó inaktív   j.bravo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 14. 20:37

:lama: láma kérdés: :) :lama:

A "kívül" külön vezetéken levő +5V, +12V, GND stb. ágak a táp belsejében egyesülnek, ugye?
(azaz belül egyetlen ág van az egyes feszültségeknek, vagy külön?)

Konkrétra fordítva a dolgot: ha épít az ember fia egy kisaranyos házat, ami attól is lenne oly kicsi, hogy a táp külső lenne, akkor elég-e egy-egy darab (természetesen megfelelő keresztmetszetű) vezetéket a köldökzsinórba rakni, és a gép házában elosztani az eszközökhöz?
(Még véletlenül sem nyilatkoztatok ki semmit. Ha valami mégis így hangzana, akkor képzeld azt is odaírva, hogy szerintem.)

#2139 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 20:52

Idézet: j.bravo - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 21:37

:lama: láma kérdés: :) :lama:

A "kívül" külön vezetéken levő +5V, +12V, GND stb. ágak a táp belsejében egyesülnek, ugye?

Igen.

#2140 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 14. 21:04

Idézet: ^Sunrise^ - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 19:31

Nem rossz fajta, de hangja az nagyobb, mint a tobbinek. Mar a dobozan is 25-26dB-t irnak azt hiszem.

Köszi az eddigieket! :)

Azt nem tudja valaki, hogy ez miért "tér" el a szokásos model jelölésektől? Mert ha jól tippekelk, akkor ezt nem a delta és nem is a Sirtec gyártja.. :)

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.