D-Link hálózati eszközök routerek, hálókártyák, cable/dsl modemek
Elküldve: 2010. 05. 06. 20:11
Vettem egy DIR-615 routert és remekül megy rajta a vezetéknélküli hálózat, de az internetre sehogysem akar felmászni.
Egy DIR-100 volt eddig, (és sajnos még jelen pillanatban is), aminek a helyére kötöttem, beállítottam a WLAN-t és beállítottam a net kapcsolatot is. Mivel a két típus menüi teljesen ugyanazok, teljesen egyértelmű, hogy egyszerűen ugyanazokat a beállításokat alkalmaztam.
Amint visszadugom a DIR-100-ba a modem kábelét, már újra is csatlakozott.
Áramtalanítást és kézi DNS szerver címek beírását is próbáltam, illetve firmware-t is frissítettem. A router-modem kapcsolatot jelző LED a routeren nagyon sűrűn villog narancssárgán, a modem LED-jei teljesen normális állapotot mutatnak (áramtalanítás után is tud csatlakozni).
A modem egy Huawei (de van itthon egy D-Link 380T is), a kapcsolat pedig T-Home ADSL.
Előre is köszi a segítséget
Elküldve: 2010. 05. 08. 00:16
Idézet: racketeer66 - Dátum: 2010. 05. 03. 23:11
Előre bocsátom, hogy nem vagyok járatos a hálózatokban, biztatás és bátorítás hatására vásároltam be.
Vettem egy 655-ös routert (Wifi-sítettem, klasszul működik is) és egy 321B modemet. A régebbi Dlink 360R-es modemmel több gondom is volt, az idők során. Először a 360r-rel teszteltem a 655-öst, s csak néhány nap után váltottam a 321b-re. A következő lenne a szitu.
Ma délután sikeresen beüzemeltem a 321B-t, beállítottam Bridge-üzemmódba. Utána visszaállítottam a hálózatom - a 655-ös routerrel, (azt be a gépbe, majd az ADSL-részt bedugtam a modembe), s minden kiválóan működik. Egy tünet van csak, bár lehet, hogy ez a normális: nem látom már a 321B modem kezelőfelületét a http://192.168.1.1 címen. Ezt a kezelőfelületet csak egyszer láttam, akkor, amikor bekonfiguráltam (amikor összeraktam a géppel, router nélkül). Utána már csak a Wifi-routert látom a jól ismert 192.168.0.1-n.
Néhány kérdésem lenne, megtisztel, ha válaszol rá!
Normális-e ez így?
Mi van akkor, ha újra kell konfigurálnom a modemet (ne adj isten elromlik a router, s nélküle kell ideiglenesen használnom az Internet-elérésem? Hogy érhetem újra el a 321B-modemet webes felületen. Vagy pld. firmware-t szeretnék frissíteni. Akkor is el kellene érnem!
Újra ki kell iktatnom a routert, mint amikor konfiguráltam?
Vagy valamit állítanom kell a számítógépemen, hogy látható legyen a 321B modem? Vagy milyen más IP címen érhetem el a 321B modemet?
Előre is köszönöm szakértő segítségeteket!
Igen, normális. Modem - gép felállásban az 192.168.0.x alhálózatot használta a modem és a gép, amikor pedig routerrel lett összekötve, akkor 192.168.1.x alhálózatból kapott címe a pc. Elvileg meg lehet csinálni, hogy az adsl modem kezelőfelülete is látszódjon.(statikus routing-ot kell hozzáadni a routerben).
Ha újra kell konfigurálni a modemet, akkor csak rá kell dugni újra a gépre "direktben".
Elvileg amúgy be kellene jönnie a modem webes felületének, mivel a router ismeri a modem ip címét/alhálózatát.
A modemet meg lehet amúgy pingelni ?
-C0pp3rM!n3-
Szerkesztette: Coppermine 2010. 05. 08. 00:17 -kor
Elküldve: 2010. 05. 08. 00:21
Idézet: vna - Dátum: 2010. 05. 06. 20:11
Vettem egy DIR-615 routert és remekül megy rajta a vezetéknélküli hálózat, de az internetre sehogysem akar felmászni.
Egy DIR-100 volt eddig, (és sajnos még jelen pillanatban is), aminek a helyére kötöttem, beállítottam a WLAN-t és beállítottam a net kapcsolatot is. Mivel a két típus menüi teljesen ugyanazok, teljesen egyértelmű, hogy egyszerűen ugyanazokat a beállításokat alkalmaztam.
Amint visszadugom a DIR-100-ba a modem kábelét, már újra is csatlakozott.
Áramtalanítást és kézi DNS szerver címek beírását is próbáltam, illetve firmware-t is frissítettem. A router-modem kapcsolatot jelző LED a routeren nagyon sűrűn villog narancssárgán, a modem LED-jei teljesen normális állapotot mutatnak (áramtalanítás után is tud csatlakozni).
A modem egy Huawei (de van itthon egy D-Link 380T is), a kapcsolat pedig T-Home ADSL.
Előre is köszi a segítséget
nincs esetleg vmi log file, amiben mutatja mi a hiba ? routerben a "tárcsázás" (force) reconnect-re van téve ?
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 05. 08. 09:00
Idézet: Coppermine - Dátum: 2010. 05. 08. 01:21
-C0pp3rM!n3-
A logban csak annyi volt, hogy 5-10 másodpercenként küldi a PADI csomagot, de erre talán egyszer jött válasz, de nem működött akkor sem.
Visszavittem a boltba, kipróbálták, ott sem ment. Majd hívnak, ha lesz másik. Marad a DIR-100 egyelőre.
Elküldve: 2010. 05. 08. 10:45
Idézet: vna - Dátum: 2010. 05. 08. 09:00
Visszavittem a boltba, kipróbálták, ott sem ment. Majd hívnak, ha lesz másik. Marad a DIR-100 egyelőre.
legalább cserélik, ez is pozitívum. lehet a wan része ment gallyra :\
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 06. 23. 19:25
Egy számomra roppant zavaró probémával fordulok hozzátok:
Állandóan szakadozik a netem szabályos 1 másodpercekre, de random időközönként! Netezés közben még alig alig észrevehető (néha van egy kis üresjárat az odlal töltése közben), de játék közben roppant zavaró! Amit kizártam: a laptop baja nem lehet, mert máshol működött tökéeltesen (így szoftver sem); a kábel baja sem, mivel másik kábellel is megnéztem. A routert nem tudtam kizárni a netből, valamiért közvetlen a modemből átvezetve UTP-vel a netet a gépembe, egyszerűen azonosításra vár a végtelenségig és nem megy! Tehát a routert nem tudtam még kizárni.
Milyen probléma lehet?
1) router - TP-LINK WR542G v4 A minap raktam fel az eredeti odlalon található, ehhez a tipushoz készült elgfrissebb firmware-t, de nem segített.
2) modem - DSL-360R
3) szolgáltató - Invitel (globonet)
Bármilyen segítséget nagyon megköszönnék, mert Google-lel sem jutottam sok mindenre!
Köszi!
Elküldve: 2010. 06. 24. 11:03
Idézet
Állandóan szakadozik a netem szabályos 1 másodpercekre, de random időközönként! Netezés közben még alig alig észrevehető (néha van egy kis üresjárat az odlal töltése közben), de játék közben roppant zavaró! Amit kizártam: a laptop baja nem lehet, mert máshol működött tökéeltesen (így szoftver sem); a kábel baja sem, mivel másik kábellel is megnéztem. A routert nem tudtam kizárni a netből, valamiért közvetlen a modemből átvezetve UTP-vel a netet a gépembe, egyszerűen azonosításra vár a végtelenségig és nem megy! Tehát a routert nem tudtam még kizárni.
pedig nem nehéz. ha windows rendszered van, szimplán csinálsz egy szélessávú új kapcsolatot, ott megadod a szolgáltatótól kapott felhasználói nevet és jelszót, és ennyi. máris tudsz tárcsázni. a kapcsolat felépülése nem lehet több, mint 1-2 másodperc.
Idézet
nézzél a routeren logot, aztán másold be ide.
Idézet
tápja szokott rakoncátlankodni. mérd be, hogy megfelelő feszültséget ad-e le.
Idézet
nem valószínű, de megeshet.
futtass egy pinget command line-ból, "-t" paraméterrel (ping www.google.com -t mondjuk), és nézd meg, hogy mennyi timeout-ot kapsz vissza. control+c-vel tudod megszakítani a pingelést.
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 06. 27. 13:35
mutatja. Találkozott már valaki újabb kézikönyvvel?
Elküldve: 2010. 06. 27. 13:57
Idézet: KaLeun - Dátum: 2010. 06. 27. 14:35
mutatja. Találkozott már valaki újabb kézikönyvvel?
hivatalos oldalon is ez van kint, valószínűleg még nem rakták össze a pdf-et
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 07. 11. 17:31
Az internetem úgy döntött, hogy megőrjít, így muszáj vagyok kérdezni.
A helyzet a következő: Enternetes aDSL net van bekötve, D-Link DSL-360r modemmel, egy D-Link DIR-120 routerrel, amiről az asztali gép direktben megy, két laptop pedig egy DAP-1160-as AP-n keresztül. A hibajelenség úgy kezdődött, hogy néhány héttel ezelőtt gyanúsan gyakran kezdett szakadozni a net-hozzáférés. Ennek örömére belenéztem a router logjába, ahol a következőt találtam, elképesztő mennyiségben:
Jul 9 03:36:46 PPP LCP Down :Peer not responding! Jul 9 03:36:46 PPPoE disconnected Jul 9 03:36:56 PPP LCP Up! Jul 9 03:37:00 PPPoE connection established.My IP is 83.216.xxx.xxx [...] Jul 9 08:22:06 PPP LCP Down :Peer not responding! Jul 9 08:22:06 PPPoE disconnected Jul 9 08:22:30 PPP LCP Up! Jul 9 08:22:33 PPPoE connection established.My IP is 77.111.xxx.xxx [...] Jul 9 08:23:53 PPP LCP Down :Peer not responding! Jul 9 08:23:53 PPPoE disconnected Jul 9 08:24:17 PPP LCP Up! Jul 9 08:24:20 PPPoE connection established.My IP is 83.216.xxx.xxx
És így tovább, néhány óránként. Írtam erről egy szerelmes levelet a szolgáltatónak, erre kijött a Telekom szakembere, végignézte a szűrőt, bemérte a vonalsebességet, közölte, hogy itt minden rendben van, majd elvonult. A hiba természetesen nem szűnt meg, úgyhogy leadtam egy újabb hibabejelentést. Ezúttal a Telekom felhívott, és megkérték, hogy a modem kiiktatásával teszteljem a kapcsolatot. Ma reggel kilenc körül modem ki, közvetlen kapcsolat beállít, netre fel, wireshark indít, majd a 9:30-as csatlakozás után következő történt:
szolgáltató->én Jul 11, 2010 09:37:52 PPP LCP Echo Request én->szolgáltató Jul 11, 2010 09:37:52 PPP LCP Echo Reply én->szolgáltató Jul 11, 2010 09:42:40 PPP LCP Echo Request én->szolgáltató Jul 11, 2010 09:43:41 PPP LCP Echo Request én->szolgáltató Jul 11, 2010 09:44:42 PPP LCP Echo Request én->szolgáltató Jul 11, 2010 09:45:43 PPP LCP Termination Request én->szolgáltató Jul 11, 2010 09:45:46 PPP LCP Termination Request
Ez megismétlődött bőt tíz perccel később, majd utána tökéletesen működött a kapcsolatom. Délután egykor felhívott a Telekom, hogy ők reggel tíz óta figyelik a vonalat, és azóta nincs szakadás, lezárják a hibát. Említettem nekik a két, tíz óra előtti szakadást, amire az volt a válasz, hogy ennek az elmúlt három órában is elő kellett volna jönnie, szerintük jó a vonal. Én ezen felbátorodva visszakötöttem a routert, aminek az lett az eredménye, hogy újabb tíz perc múlva vonalat vesztettem. Router ki, direktbe vissza, wireshark indít, 17:52-kor wireshark szabálytalan művelettel kilép, közben a kapcsolat megszakad. Utána újratárcsázás, és most várom az újabb szakadást, hátha ezúttal loggolni is tudom. A következő merült fel bennem: a routerrel érezhetően gyakrabban volt hiba, vajon van aktív LCP-echo a másik irányba is ilyenkor? Lehet, hogy a router hamarabb kér echot, mint a hálókártya, ha nem kap echo-kérést egy ideig? Előfordulhat, hogy a vonal ugyanolyan gyakorisággal hal meg, router nélkül is, csak épp a router türelmetlenebb, és hamarabb csatlakozik újra? Vagy esetleg a router lehet bedögölve, ahogy a Telekom állítja? (Márciusban vettem a készüléket, tehát viszonylag friss példány.) A wireshark logon kívül hogyan tudnám ellenőrizni, hogy él-e a kapcsolatom? Indítsak egy "ping -t"-t, és írjam fájlba a kimenetet, figyeljem a csomagvesztést? Van olyan verzió, ami 24 óra alatt nem fog többszáz megás log-fájlt generálni?
Úgy általánosságban, van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? A hibaüzenetek alapján nekem úgy tűnik, a szolgáltató oldalán van a galiba, de a harmadik hibabejelentéssel már úgy akorok előállni, hogy tényleg ne legyen kétségem a hiba felől. Valami javaslat?
Köszi a segítséget!
Elküldve: 2010. 07. 17. 14:35
Idézet: hun_azazel - Dátum: 2010. 07. 11. 18:31
Namost, az LCP-ről tudni kell, hogy a PPP session felépítésében játszik szerepet (Link Control Protocol). A PPP kapcsolat, mint WAN kapcsolat az ADSL-nél, hasonlóképp épül fel, mint a 3-utas TCP-kapcsolat. Az Echo-zás pedig a kapcsolat fentartása érdekében megy oda-vissza. Hogy most a szolgáltató oldalról miért nem dobál vissza Echo reply-t, az ebből nem derül ki (DSLAM config/fizikai hiba, vonalhiba, szűrőhiba, modem hiba, router hiba).
A PPP linket a CSU/DSU cuccok tartják fent, ehhez sok köze nincs a hálókártyádnak.
Első körben megpróbálnám egy másik modemmel, aztán esetleg egy másik routerrel. Valószínűleg eszközhiba, a kettő közül valamelyik lesz.
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 07. 17. 16:13
Köszönöm a tippet!
Idézet: Coppermine - Dátum: 2010. 07. 17. 15:35
Elküldve: 2010. 07. 17. 16:32
Idézet: hun_azazel - Dátum: 2010. 07. 17. 17:13
Köszönöm a tippet!
Eddig stimm, hálózatokból ezt nálunk leadták, tehát nem tök hülyén ülök a szitu előtt, csak azt nem értem, hogy a Telekom szakemberei (látszólag) miért nincsenek ezekkel az információkkal tisztában...
Én a DSLAM-re gyanakszom, esetleg a modemre, mondom, a router kiiktatása semmit sem segített a problémán, a vonalat mérték, állítólag az jó, a szűrőt meg vagy két hete cserélték, valami közeli villám tönkrevágta. (Mondjuk a modemmel kapcsolatban is kissé szkeptikus vagyok, nemrég volt errefelé hálózatújítás, ekkor lett felénk az ADSL-ből ADSL2+, amihez új modemre volt szükség, tehát ez a modem saccra fél éves lehet (persze ettől még bedögölhetett, de a gyanúm mégis a DSLAM hibája).
A dilemma a következő: amikor csak a modem van bekötve, router nincs a rendszerben, akkor jóval ritkábban, de ugyanúgy előjön a hiba. Mivel a modemem kis buta (ugye 360R, nem a flancos 380T széria), így ha közvetlenül használom, akkor a LCP echo a hálókártyához jön, és az válaszol rá, mert a modem ehhez hülye. Legalábbis nekem ilyen emlékeim vannak (és a wireshark log is ezt látszik alátámasztani). Az a furcsa számomra, hogy amikor a router is üzemben van, akkor gyakrabban vesztek vonalat, de rövidebb időre. Az echo protokoll ugye úgy néz ki, hogy a szolgáltató időről időre küld nekem egy echo requestet, amire én válaszolok egy echo replyjal. Amikor gyanúsan sok ideje (úgy tűnik, ez közvetlen, router nélküli konfigban kb 5 perc) nincs request a szolgáltató oldaláról, akkor az én oldalamon ráun a protokoll, és ő kér egy echot. Amikor a router is bent van, sokkal hamarabb történik meg a szakadás érzékelése, ezért merült fel bennem, hogy ilyenkor korábban kér választ a router a túloldalról, mintha csak a modem lenne direktben a hálókártyára kötve. Ráadásul amíg a direkt modemes verzióval látom wiresharkban az LCP csomagokat (tehát azok eljutnak a hálókártyáig), addig routerrel nem (hiába a promiscous mode, nyilván a router foglalkozik a kapcsolat fenntartásával, így a hálókártyámig az LCP információ már nem ér el). Ezért gondolom, hogy a router érzékenyebb a dologra, mint a közvetlen kapcsolat.
Router nélkül ugyanúgy előjön a hiba, a Telekom azt mondta, hoznak egy csere-modemet, hátha arról van szó, úgyhogy ez lesz a következő lépés. Még egyszer köszönöm a javaslatokat!
igen, valószínűleg a vonal szakadását a router "alacsonyabb tűrőképessége" okozhatja, valószínűleg a modem annyira nem echozza szét a vonalat, mint amennyire a routered.
viszont ha a modemmel is csinál ilyet, akkor nagy valószínűséggel modem és/vagy szűrő hiba (bár a szűrő ugyebár passzív eszköz frekvencia vágásra, nem hiszem, hogy az LCP ott úszna el).
azért kíváncsi leszek csere-modem mit fog alkotni, remélhetőleg meggyógyul. ha mégsem, akkor viszont vonal vagy dslam.
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 07. 18. 00:14
Idézet: Coppermine - Dátum: 2010. 07. 17. 16:32
Igen, de szerintem a hőmérséklet -tűrőképességével..
Ha nem egy max. 20°C klimatizált teremben próbáltad, vagy véletlen rátetted a modemet a router tetejére főni, akkor máris megvan az ok..
Elküldve: 2010. 07. 18. 09:46
Idézet: Doky586 - Dátum: 2010. 07. 18. 01:14
Ha nem egy max. 20°C klimatizált teremben próbáltad, vagy véletlen rátetted a modemet a router tetejére főni, akkor máris megvan az ok..
találkoztam hasonló adsl-szakadásos szindrómával, ahol a modem rosszul volt kondizva (szériahiba). tény hogy nincs ideális hőmérséklet, de azért egy ilyen eszköz lehetőleg bírja már a 25-30 fok meleget (tervezési hiba?).
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 07. 18. 09:55
Idézet: Doky586 - Dátum: 2010. 07. 18. 01:14
Elküldve: 2010. 07. 18. 10:35
Idézet: Coppermine - Dátum: 2010. 07. 18. 09:46
-C0pp3rM!n3-
A szemétvilág termékei ezek, konstrukciósan beléjük építve a ciklusidőre beépített halál.
Ezt leggyakrabban egy nagy frekvencián üzemeltetett kapcsolóüzemű tápkonstrukcióval érik el, amely szépen, a beállított idő alatt, kinyírja az impulzusüzemben járatott kondenzátorokat.
A tönkremenetelnek (általában) van egy olyan szakasza, amikor a táfeszzaj csak időnként lépi túl a jó működést még biztosító értéket. Ekkor jelentkeznek igen változatos, még mással is jól magyarázható hibák.
Remélem, hamarost ébred az emberiség és elzavarja a világ jelenlegi urait, akik a kényelmes élősködésük kedvéért ezt a világot kényszerítik ránk elvéve az életünk nagyrészét és tönkretetetve velünk a biológiai létalapunkat adó földet.
Elküldve: 2010. 07. 18. 14:11

-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2010. 07. 24. 17:07
Idézet: Coppermine - Dátum: 2009. 06. 21. 00:05
-C0pp3rM!n3-
Kozben talaltam ujabbat a D-Link spanyol oldalon. (DSL-380T_V3.00B01T02.EU.20080124)
Hogy mi benne az ujdonsag ne kerdezd, mert arrol egy szot nem irtak, se az oldalon, sem a tomoritett allomanyban.
Mindenesetre nalam mukodik.
ftp://ftp.dlink.es/A...EU.20080124.zip
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.
Elküldve: 2010. 07. 25. 22:56
Idézet: Jakuza - Dátum: 2010. 07. 24. 18:07
Hogy mi benne az ujdonsag ne kerdezd, mert arrol egy szot nem irtak, se az oldalon, sem a tomoritett allomanyban.
Mindenesetre nalam mukodik.
ftp://ftp.dlink.es/A...EU.20080124.zip
köszi a linket
-C0pp3rM!n3-

Súgó
A téma zárva.