Idézet: Racecam - Dátum: 2005. máj. 2., hétfő - 21:28
Most komolyan azzal jössz, hogy azért rosszak a színek, mert a "látószöges torzulás", meg a bevilágítás, meg mit tudom én mi, elrontja? Ami "elrontja" a TFT színeit az az, hogy a kontrasztarány meg sem közelíti egy jobb CRT-jét. De ez az "elrontás" is csak akkor "észlelhető" igazán, ha mondjuk kiadványszerkesztő, vagy nyomdász vagy. Ebben, még tényleg jobbak a CRT-k, meg abban is, hogy szabadon változtatható a felbontásuk, minőségromlás nélkül, és egyelőre még a TFT-k válaszideje nem érte el a 0-át, de ahogy olvastam, nagyon közelít ebbe az irányba: Link! De ezzel aztán vége is az előnyöknek, jönnek a hátrányok, és ezekből garantáltan több van, ennek felsorolásától most eltekintek.
Az előbb még az volt a bajod, hogy analóg a jelátvitel azért torzulnak a színek, CRT-n is. :confused:
Mert, ugye abból indult ki az egész, hogy mennyi színt tudnak megjeleníteni a monitorok. Nehogy már Te külön színnek számold azt , ha a háttérvilágítás egyenetlensége miatt, másképp néz ki egy egyébként ugyan olyan színt megjelenítő pixel!
Tehát ugyanannyi szín, nem ugyanolyan szinhűséggel.
Na most látom csak, hogy elég sokmindent jelentesz ki ebben a hozzászólásban, ami fekete-fehér képet fest le a valósággal ellentétben, ami sokkal árnyaltabb.
1. Nem jelenthetjük ki, hogy a rossz kontraszt rontja el egy TFT képét, mivel maga a kontrasztarány is valaminek a következménye (pl. háttérvilágítás átszivárgása a folyadékkristályok között, ami TN-Film-es megoldásoknál sajnos elég nagymértékű a többi - M/PVA, S-IPS - megoldással szemben)
2. Kiadványszerkesztő és nyomdász kellene, hogy valaki lássa, ne adj' Isten valakit zavarjanak ezek a tünetek? Kétlem. Nagyon sokat vesznek MVA és S-IPS alapú kijelzőt, mert nem szeretik, ha a fekete világít mondjuk filmnézés közben. De még egy hobbi photoshopos is meggondolja, ugyanis neki nincs szüksége gyors válaszidőre, mert mondjuk nem játszik, stb. stb. Szóval nem ilyen egyszerű, hogy kinek mi a jó.
3. Nem gyakran kerül elő a téma, de a CRT-k "válaszideje" sem 0. Az elektronok által "életre keltett" képpontoknak is van egy kis "kitartásuk", ugyanis a képfrissítési frekvenciát részben ezzel kompenzálják. Lehet, hogy ennek más oka is van (pl. mert fizikailag így működik és ott sincs jobb), de persze azért nem beszél erről senki, mert elhanyagolható mértékű ez a jelenség a CRT-k esetében.
4. Mint írtam meddő vita, ugyanis mondandóm végén megjegyeztem, hogy csak qkacoskodás az egész (ezt most csak arra a hozzászólásomra értem) jelezvén, hogy szinte nem is említésre méltó a mértéke a jelenségnek.
5. Az alacsony látószög pedig igen konkrét jelenség formájában materializálódik a TFT képernyőjén, azaz egyértelműen látható és zavaró, csak a többi paraméter érdekében - pl. response time - kompromisszumot hoz az ember. Tehát ez a jelenség DVI-tól függetlenül a TFT sajátja marad, tehát a DVI nem old meg mindent.
Na most már talán többet is beszéltünk róla, mint amit érdemel a téma, de ha szívesen beszélgetünk itt ezekről a témákról, én benne vagyok.
ps.: kérlek, amiket itt leírtam, ne feketén-fehéren értsd, mert ahány típus, annyiféle képminőség

Súgó
A téma zárva.