Bocs, kicsit hosszú lesz...
Én is szeretnék a közeljövőben egy kis wifi hálót építeni, de van egy kis sztori, ami miatt talán necces lehet a dolog.
Szóval az első: egy 10 emeletes panelban vagyok, a 4. emeleten. A tetőnket "megvette" egy mikrós cég, akiknek fentvan a tetőn kb 5-6-X antennájuk, meg szerverek, meg minden. A kérdésem az, hogy van e egyáltalán reményem arra, hogy ha én a 4.-en kirakok egy antennát, meg a szomszéd házban is, ahol a másik végpont lenne (kb 50m), szóval van esélye annak, hogy működni fog a háló? Vagy totál bezavarnának a tetőn lévő antennák? Mondjuk nekik főleg nagyon durván irányított antennáik vannak, és nem lefelé vannak irányítva, hanem egyenesen, másik házak tetejére, stb.
A másik: kell nekem ezzel a céggel konzultálnom ezügyben, hogy akarok egy kis maszek magán hálót csinálni, vagy semmi közük hozzá? Egyébként a sebesség tulajdonképpen teljesen mellékes, ha 10kbyte/sec átmegy hiba nélkül, az már elég!
A harmadik (milyen eszközöket javasoltok): nagyon egyszerű kis wifi hálót szeretnék. Mint írtam, a sávszél mellékes, így nemkellenek nagyon durva drága cuccok, amik jobban bírják a max sávot. Az egyik végponton egy Linux router van, erre lenne "dugva" az egyik wifi, a másikon pedig lenne 1db PC. Én úgy gondoltam, hogy mindkét végpontra rakok egy-egy AP-ot, mert mindenképp UTP-s megoldás kellene, mert az antennák messze lennének a végponttól, továbbá közvetlenül a gépekbe nemtudok wifi kártyát rakni. Szóval van valamilyen nagyon egyszerű kis pici AP, amit tudnék használni? Egyik havernál láttam ilyet, neki ilyet telepítettek, az egész nemvolt nagyobb, mint egy szokásos pici SOHO adsl router (de az övé csak AP, nem router). Hol tudok árakat nézni, ahol vannak ilyen AP-ok? Aztán... ilyen rövid távra milyen antennát ajánlotok? Mint írtam, nincs több 50m a távolság légvonalban, tökéletes tiszta rálátás van. Tehát olyan AP kellene, amire lehet rakni külső antennát (bár gondolom mindegyik ilyen). Tehát az érdekelne, hogy mennyiből lehetne ezt a kis hálót összehozni.
De akkor fel is adnék egy "hirdetést"

Ha van itt vállalkozó kedvű emberke, aki rendelkezik ilyen cuccokkal, és hajlandó lenne egy teszt erejéig elfáradni a helyszínre, és egy tesztet elvégezni, hogy menne e a háló, és hogy hogyan, annak tudnék fizetni valamennyit. Ja, mindez Pécsett van! De ha azt mondjátok, hogy nincs értelme tesztelni, mert tutira menni fog (a fenti körülményeket figyelembe véve), akkor persze nemkell. Épp ezért tettem fel a kérdést, hogy megmondjátok, mi a teendő, meg mik az esélyek!
Köszönöm!
Szerkesztette: Joci 2006. 01. 10. 12:43 -kor