Vezetek nelkuli LAN II
Elküldve: 2006. 01. 09. 18:14
Két ház van összelőve, egyikben WRT54G másikban WAP54G.
Eddig mindegyik PC-n WIN98SE futott. Total Commanderben stabilan 1850-1900 Kbyte/sec volt a másolás sebessége. Most mindkét gépen XP prof (sp1) van.
Most Commanderben a helyzet másoláskor 1650-1730 Kbyete/sec, és ugrál ez a két érték között a sebesség.
Szarabb XP hálózatban? Kell valamit állítani, protokollok, stb? AP-hoz és a router-hez nem nyúltam. Xp-ben meg statikus IP van beállítva, akárcsak 98SE-ben volt.
Mitől van ez?
Elküldve: 2006. 01. 09. 18:29
Van egy kis problémám ki akarok építeni egy wi-fi hálót egy pár emberkével.
A műszaki részét megoldjuk valahogy de nem is ez lenne a gondom.
Az NHH honlapján végignéztem mindent ami az engedélyekről szól ,de nem értem.
Lehet hogy érthetetlen vagyok de akkor most be kell jelenteni vagy sem , lehet-e házilag készített antannát használni vagy csak gyárit, egyáltalán lehet-e kitenni külső antannát vagy sem.
Mert láttam olyan táblázatot is hogy 100mW-os teljesítményt csak lakáson belül lehet használni.
Akkor most hogy lehet megoldani mikor szinte minden meg van a 2.4GHz-s hálóhoz ????
Jó lenne ha valaki tutit tudna mondani mert az NHH honlapján magyarul van de nem érthető nyelven.
Kösz előre is a segítséget.
Elküldve: 2006. 01. 09. 20:06
Idézet: alexander30 - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 19:29
Van egy kis problémám ki akarok építeni egy wi-fi hálót egy pár emberkével.
A műszaki részét megoldjuk valahogy de nem is ez lenne a gondom.
Az NHH honlapján végignéztem mindent ami az engedélyekről szól ,de nem értem.
Lehet hogy érthetetlen vagyok de akkor most be kell jelenteni vagy sem , lehet-e házilag készített antannát használni vagy csak gyárit, egyáltalán lehet-e kitenni külső antannát vagy sem.
Mert láttam olyan táblázatot is hogy 100mW-os teljesítményt csak lakáson belül lehet használni.
Akkor most hogy lehet megoldani mikor szinte minden meg van a 2.4GHz-s hálóhoz ????
Jó lenne ha valaki tutit tudna mondani mert az NHH honlapján magyarul van de nem érthető nyelven.
Kösz előre is a segítséget.
A jól bevált megoldás:
Szard le az NHH-t, hiszen ők is leszarnak téged, meg azt is, hogy 100,150,200,250mw-al sugárzol, valamint azt is hogy ezt lakáson belül teszed e vagy sem.
Vedd meg a cuccokat, építs antennát, tedd ki a tetőre, oszt hajts.
Ennyi a megoldás!
ÜDV: Tracert
Elküldve: 2006. 01. 10. 07:41
Idézet: tracert - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 20:06
Szard le az NHH-t, hiszen ők is leszarnak téged, meg azt is, hogy 100,150,200,250mw-al sugárzol, valamint azt is hogy ezt lakáson belül teszed e vagy sem.
Vedd meg a cuccokat, építs antennát, tedd ki a tetőre, oszt hajts.
Ennyi a megoldás!
Először is kösz a gyors válasz !
Le is szarnán az NHH-t de tudod mindenütt vannak jóakaró szomszédok és szeretnék elébe menni a dolgoknak nem pedig utána vakarózni.
Tényleg ha egy ilyen jóakaró bejelent esetleg mit tud tenni az NHH és mit tudok tenni én ??
Elküldve: 2006. 01. 10. 10:01
Idézet: alexander30 - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 8:41
Le is szarnán az NHH-t de tudod mindenütt vannak jóakaró szomszédok és szeretnék elébe menni a dolgoknak nem pedig utána vakarózni.
Tényleg ha egy ilyen jóakaró bejelent esetleg mit tud tenni az NHH és mit tudok tenni én ??
1 Honnan tudja a szomszéd hogy te sugárzol? (antenna a tetőn nem bűn)
2 Nem érdekli az NHH-t
3 Nincsen bejelentési kötelezetséged az NHH felé.
4 Le fogják szarni a szomszédot is aki bejelenti, hogy te egy nyitott frekvenián engedélyezett eszközzel sugárzol.
5 Ha méis gáz lenne, max leszereltetik az eszközöket, de ilyenről én még nem hallottam...
A fórumlakók közül többen a megengedett teljesítmény többszörösével sugárznak, és senkinek nem volt még tudtommal problémája.
Elküldve: 2006. 01. 10. 12:36
Én is szeretnék a közeljövőben egy kis wifi hálót építeni, de van egy kis sztori, ami miatt talán necces lehet a dolog.
Szóval az első: egy 10 emeletes panelban vagyok, a 4. emeleten. A tetőnket "megvette" egy mikrós cég, akiknek fentvan a tetőn kb 5-6-X antennájuk, meg szerverek, meg minden. A kérdésem az, hogy van e egyáltalán reményem arra, hogy ha én a 4.-en kirakok egy antennát, meg a szomszéd házban is, ahol a másik végpont lenne (kb 50m), szóval van esélye annak, hogy működni fog a háló? Vagy totál bezavarnának a tetőn lévő antennák? Mondjuk nekik főleg nagyon durván irányított antennáik vannak, és nem lefelé vannak irányítva, hanem egyenesen, másik házak tetejére, stb.
A másik: kell nekem ezzel a céggel konzultálnom ezügyben, hogy akarok egy kis maszek magán hálót csinálni, vagy semmi közük hozzá? Egyébként a sebesség tulajdonképpen teljesen mellékes, ha 10kbyte/sec átmegy hiba nélkül, az már elég!
A harmadik (milyen eszközöket javasoltok): nagyon egyszerű kis wifi hálót szeretnék. Mint írtam, a sávszél mellékes, így nemkellenek nagyon durva drága cuccok, amik jobban bírják a max sávot. Az egyik végponton egy Linux router van, erre lenne "dugva" az egyik wifi, a másikon pedig lenne 1db PC. Én úgy gondoltam, hogy mindkét végpontra rakok egy-egy AP-ot, mert mindenképp UTP-s megoldás kellene, mert az antennák messze lennének a végponttól, továbbá közvetlenül a gépekbe nemtudok wifi kártyát rakni. Szóval van valamilyen nagyon egyszerű kis pici AP, amit tudnék használni? Egyik havernál láttam ilyet, neki ilyet telepítettek, az egész nemvolt nagyobb, mint egy szokásos pici SOHO adsl router (de az övé csak AP, nem router). Hol tudok árakat nézni, ahol vannak ilyen AP-ok? Aztán... ilyen rövid távra milyen antennát ajánlotok? Mint írtam, nincs több 50m a távolság légvonalban, tökéletes tiszta rálátás van. Tehát olyan AP kellene, amire lehet rakni külső antennát (bár gondolom mindegyik ilyen). Tehát az érdekelne, hogy mennyiből lehetne ezt a kis hálót összehozni.
De akkor fel is adnék egy "hirdetést"
Köszönöm!
Szerkesztette: Joci 2006. 01. 10. 12:43 -kor
Elküldve: 2006. 01. 10. 15:08
Idézet: Joci - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 13:36
Én is szeretnék a közeljövőben egy kis wifi hálót építeni, de van egy kis sztori, ami miatt talán necces lehet a dolog.
Szóval az első: egy 10 emeletes panelban vagyok, a 4. emeleten. A tetőnket "megvette" egy mikrós cég, akiknek fentvan a tetőn kb 5-6-X antennájuk, meg szerverek, meg minden. A kérdésem az, hogy van e egyáltalán reményem arra, hogy ha én a 4.-en kirakok egy antennát, meg a szomszéd házban is, ahol a másik végpont lenne (kb 50m), szóval van esélye annak, hogy működni fog a háló? Vagy totál bezavarnának a tetőn lévő antennák? Mondjuk nekik főleg nagyon durván irányított antennáik vannak, és nem lefelé vannak irányítva, hanem egyenesen, másik házak tetejére, stb.
A másik: kell nekem ezzel a céggel konzultálnom ezügyben, hogy akarok egy kis maszek magán hálót csinálni, vagy semmi közük hozzá? Egyébként a sebesség tulajdonképpen teljesen mellékes, ha 10kbyte/sec átmegy hiba nélkül, az már elég!
A harmadik (milyen eszközöket javasoltok): nagyon egyszerű kis wifi hálót szeretnék. Mint írtam, a sávszél mellékes, így nemkellenek nagyon durva drága cuccok, amik jobban bírják a max sávot. Az egyik végponton egy Linux router van, erre lenne "dugva" az egyik wifi, a másikon pedig lenne 1db PC. Én úgy gondoltam, hogy mindkét végpontra rakok egy-egy AP-ot, mert mindenképp UTP-s megoldás kellene, mert az antennák messze lennének a végponttól, továbbá közvetlenül a gépekbe nemtudok wifi kártyát rakni. Szóval van valamilyen nagyon egyszerű kis pici AP, amit tudnék használni? Egyik havernál láttam ilyet, neki ilyet telepítettek, az egész nemvolt nagyobb, mint egy szokásos pici SOHO adsl router (de az övé csak AP, nem router). Hol tudok árakat nézni, ahol vannak ilyen AP-ok? Aztán... ilyen rövid távra milyen antennát ajánlotok? Mint írtam, nincs több 50m a távolság légvonalban, tökéletes tiszta rálátás van. Tehát olyan AP kellene, amire lehet rakni külső antennát (bár gondolom mindegyik ilyen). Tehát az érdekelne, hogy mennyiből lehetne ezt a kis hálót összehozni.
De akkor fel is adnék egy "hirdetést"
Köszönöm!
Ne aggódj, 100% a siker!
Sőt a gyári bot antenna is elég lesz, ha rálátnak egymásra!
A mikrós cégnek semmi köze hozzá! (de azért ne az ő csatornájukra állítsd a cuccot
50m rálátással szinte semmi!
Ajánlom a Linksys WAP54G-t, vagy bármely SENAO AP-t!
Árak: Google a te barátod.
Elküldve: 2006. 01. 10. 15:18
Idézet: alexander30 - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 7:41
Az tud felnyomni, aki szintén használ WIFI-t és olyan te erővel adsz, hogy elnyomod a jelét. (több, mint 100mW). Mert ha ugye nincs a szomszédnak ilyenje, akkor honnan is tudná, hogy mi az az antenna amit te felraktál.
Ha nincs ilyen háló a környéken akkor mehet.
Ha mégis van háló és te elnyomod a jelet és felnyomnak az NHH-nál, akkor (ha) kijönnének a mérőkocsival és erősebb lenne a jeled mint a megengedett, akkor először is figyelmeztetnének, hogy "vegyél vissza". Ha ez nem elég, jön a bünti.
Ha nem léped túl a 100mW-t akkor a szomszédnak mondd: Nyasgem!
Elküldve: 2006. 01. 10. 15:36
Idézet: tracert - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 16:08
Sőt a gyári bot antenna is elég lesz, ha rálátnak egymásra!
A mikrós cégnek semmi köze hozzá! (de azért ne az ő csatornájukra állítsd a cuccot
50m rálátással szinte semmi!
Ajánlom a Linksys WAP54G-t, vagy bármely SENAO AP-t!
Árak: Google a te barátod.
Köszi!
Sajnos a bot antenna szinte biztos, hogy nemlesz jó, mert úgy van a rálátás, hogy az egyik oldalon a ház másik felén van a lakás, tehát a ház elejére kikell rakni egy antennát. Viszont itt jön a ravasz dolog, hogy az antenna kábele az AP-ig milyen hosszú lehet max? Én úgytudom, hogy csak néhány méter. A távolság viszont... hmm, mondjuk 5-6 méternél nincs több, amit átkéne hidalni (a lépcsőházban elvezetve). De talán az antenna közelébe is eltudnám rakni az AP-ot, akkor meg már mindegy, az UTP lehet hosszú is. Vagy mehetne antenna kábellel is, és elég, ha az AP a lakásban lenne?
A másik végpont viszont rálát így a kirakott antennára, de oda is kellene szerintem. Vagy elég, ha az ablak közelébe lenne rakva az AP, és a saját antennájával mehetne?
Nézegettem amiket ajánlottál AP-ot, ennél olcsóbb, egyszerűbb nincs? Mint írtam, semmi extra feature nemkell, se nagy sávszél, így elég lenne egy 11mbit-es cucc is bőven, azok nem olcsóbbak picit? Vagy kár próbálkozni vacakabb dolgokkal?
Antennát amúgy mit vegyek, ami bőven elég lenne ide? Vagy az APokon levő bot antenna olyan, hogy kábellel ellehet rakni máshova is? Mert akkor valóban elég lenne az is. De ha nem, milyen olcsó antennák vannak?
Üdv,
Joci
Szerkesztette: Joci 2006. 01. 10. 15:45 -kor
Elküldve: 2006. 01. 10. 16:00
Idézet: Kenderice - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 16:18
Ha nincs ilyen háló a környéken akkor mehet.
Ha mégis van háló és te elnyomod a jelet és felnyomnak az NHH-nál, akkor (ha) kijönnének a mérőkocsival és erősebb lenne a jeled mint a megengedett, akkor először is figyelmeztetnének, hogy "vegyél vissza". Ha ez nem elég, jön a bünti.
Ha nem léped túl a 100mW-t akkor a szomszédnak mondd: Nyasgem!
2 megoldás:
1 Ne foglalt csatira tedd (ha lehet)
2 SSID broadcast off (tudom, normális progival akkor is látható....)
Elküldve: 2006. 01. 10. 16:05
Idézet: Joci - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 16:36
Sajnos a bot antenna szinte biztos, hogy nemlesz jó, mert úgy van a rálátás, hogy az egyik oldalon a ház másik felén van a lakás, tehát a ház elejére kikell rakni egy antennát. Viszont itt jön a ravasz dolog, hogy az antenna kábele az AP-ig milyen hosszú lehet max? Én úgytudom, hogy csak néhány méter. A távolság viszont... hmm, mondjuk 5-6 méternél nincs több, amit átkéne hidalni (a lépcsőházban elvezetve). De talán az antenna közelébe is eltudnám rakni az AP-ot, akkor meg már mindegy, az UTP lehet hosszú is. Vagy mehetne antenna kábellel is, és elég, ha az AP a lakásban lenne?
A másik végpont viszont rálát így a kirakott antennára, de oda is kellene szerintem. Vagy elég, ha az ablak közelébe lenne rakva az AP, és a saját antennájával mehetne?
Nézegettem amiket ajánlottál AP-ot, ennél olcsóbb, egyszerűbb nincs? Mint írtam, semmi extra feature nemkell, se nagy sávszél, így elég lenne egy 11mbit-es cucc is bőven, azok nem olcsóbbak picit? Vagy kár próbálkozni vacakabb dolgokkal?
Antennát amúgy mit vegyek, ami bőven elég lenne ide? Vagy az APokon levő bot antenna olyan, hogy kábellel ellehet rakni máshova is? Mert akkor valóban elég lenne az is. De ha nem, milyen olcsó antennák vannak?
Üdv,
Joci
Antenna kábel minél rövidebb annál jobb, de nincs kikötés a max hosszról!
Azért 7-8m-nél ne legyen hosszabb!!!
Antenna olcsón: Csinálj! Nagyon egyszerű, és kb. 1000HUF ból megvan a 2.
AP: nem vennék 11-est (később majd bánni fogod, ha fejlesztés lesz, vagy megnőnek az ígények)
15E egy WRT54GL akkor az AP sem kerülhet többe, ha mégis, akkor vedd a routert, hiszen az még többet is tud.....
D-LINK,X-mikro,...stb (ezeket semmiképpen)
Ellátja ugyan a feladatát, de csak szívás lenne, nem érnek annyit....
Elküldve: 2006. 01. 10. 17:30
Idézet: tracert - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 10:01
2 Nem érdekli az NHH-t
4 Le fogják szarni a szomszédot is aki bejelenti, hogy te egy nyitott frekvenián engedélyezett eszközzel sugárzol.
5 Ha méis gáz lenne, max leszereltetik az eszközöket, de ilyenről én még nem hallottam...
A fórumlakók közül többen a megengedett teljesítmény többszörösével sugárznak, és senkinek nem volt még tudtommal problémája.
Tracert !
Köszönöm a kielégítő és gyors választ !!
Üdv:Sanyi
Elküldve: 2006. 01. 10. 17:31
Idézet: tracert - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 10:01
2 Nem érdekli az NHH-t
Tracert !
Köszönöm a kielégítő és gyors választ !!
Üdv:Sanyi
Elküldve: 2006. 01. 10. 18:11
Idézet: tracert - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 17:05
Azért 7-8m-nél ne legyen hosszabb!!!
Antenna olcsón: Csinálj! Nagyon egyszerű, és kb. 1000HUF ból megvan a 2.
AP: nem vennék 11-est (később majd bánni fogod, ha fejlesztés lesz, vagy megnőnek az ígények)
15E egy WRT54GL akkor az AP sem kerülhet többe, ha mégis, akkor vedd a routert, hiszen az még többet is tud.....
D-LINK,X-mikro,...stb (ezeket semmiképpen)
Ellátja ugyan a feladatát, de csak szívás lenne, nem érnek annyit....
Köszi ismét az infót
Antennacsinálás: egyszer már felvetődött ez a dolog, akkor elég sokat nézelődtem is házi antennákkal kalcsolatban. Ismersz valamilyen jó oldalt, ahol van leírás, képekkel? Esetleg magyarul?
Sajnos már nemtudom, milyen oldalakat nézegettem, azt sem tudom, milyen címszóval keressek. Bár találtam 1-2t már, de ezek másfajták. Én valami olyanra emlékszem, amit akkoriban ajánlott mindenki, ami úgy nézett ki, hogy egy valami réz drót volt egy kis dobozban, és a drótból két négyzet volt formálva ilyen 8-as szerü alakzatban. Na ennél lámábban már nem is lehetett volna elmagyarázni
Na, ez melyik is?
Vagy te milyet ajánlasz, ami a legegyszerűbb, és működik is tutira?
Bocs, hogy nem olvastam vissza a topikban, biztos volt ez már téma...
Köszi mégegyszer!
Elküldve: 2006. 01. 10. 18:13
Gondolom akkor azok tökéletesek is. Tényleg könnyen összedobható?
Szerk.: közbem megtaláltam a régi régi jó kis oldalakat, amik alapján tényleg pofonegyszerű. Mostmár csak egyetlen kérdésem van, mielőtt belevágnék
Szóval, közben arra gondoltam, hogy az egyik oldalra teljesen felesleges AP-ot rakni, mehetne nyugodtan egy wifi kártya rögtön a gépbe. Sokkal olcsóbb, meg talán egyszerűbb is... úgyhogy már csak az a kérdésem, hogy ez így jó lenne e (egyik oldalon AP, másikon kártya), és hogy melyik kártyá(ka)t ajánlanád? Olyan kell mindenképp, amire lehet külső antennát is dugni. Ilyen biquadot pl., mint amit készíteni akarok.
Szerkesztette: Joci 2006. 01. 10. 18:27 -kor
Elküldve: 2006. 01. 10. 19:20
De szaktudasom nincs csak ez az eszkoz amit kb 2 hete vettem.
Elküldve: 2006. 01. 10. 19:27
Idézet: Bandus - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 20:20
De szaktudasom nincs csak ez az eszkoz amit kb 2 hete vettem.
Köszi, de tesztnek akkor lenne értelme, ha valaki minden szükséges cuccal rendelkezne, szóval lehetne egy full tesztet csinálni, mielőtt bármit is megveszünk. Neked meg -ha jól értem- csak az AP van a birtokodban. Vagy van mindened?
Mert akkor érdekelne a teszt, bár nem most, pár hónap múlva lenne csak aktuális a kiépítés (még csak most épül a ház, ami a másik végpont lesz
Elküldve: 2006. 01. 10. 19:30
Idézet: Joci - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 18:27
Mert akkor érdekelne a teszt, bár nem most, pár hónap múlva lenne csak aktuális a kiépítés (még csak most épül a ház, ami a másik végpont lesz
egy routerem van meg 2 db Canyon CN-WF518 USB adapter masom nincs.
Megjegyzem te kerestel valakit akinek lenne eszkoze mert tesztelni szeretnel. Akkor most mirol is beszelunk???
Szerkesztette: Bandus 2006. 01. 10. 19:31 -kor
Elküldve: 2006. 01. 10. 19:47
Idézet: Bandus - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 20:30
Megjegyzem te kerestel valakit akinek lenne eszkoze mert tesztelni szeretnel. Akkor most mirol is beszelunk???
Nem értem a "felháborodást"
Én csak úgy értelmeztem, hogy csak routered van, mivel csak azt említetted
De így már más. De közben megnyugtattak itt is, meg máshol is, hogy biztos menni fog, így lehet, hogy felesleges a teszt. Na de majd ha aktuális lesz, akkor majd visszatérek a témára.
Köszi
Szerkesztette: Joci 2006. 01. 10. 19:48 -kor
Elküldve: 2006. 01. 10. 21:04
Idézet: Joci - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 19:13
Gondolom akkor azok tökéletesek is. Tényleg könnyen összedobható?
Szerk.: közbem megtaláltam a régi régi jó kis oldalakat, amik alapján tényleg pofonegyszerű. Mostmár csak egyetlen kérdésem van, mielőtt belevágnék
Szóval, közben arra gondoltam, hogy az egyik oldalra teljesen felesleges AP-ot rakni, mehetne nyugodtan egy wifi kártya rögtön a gépbe. Sokkal olcsóbb, meg talán egyszerűbb is... úgyhogy már csak az a kérdésem, hogy ez így jó lenne e (egyik oldalon AP, másikon kártya), és hogy melyik kártyá(ka)t ajánlanád? Olyan kell mindenképp, amire lehet külső antennát is dugni. Ilyen biquadot pl., mint amit készíteni akarok.
A biquad tökéletes, én is nemrég csináltam egy dublebiquad-ot, elég szépen muzsikál
Az elgondolás teljessen jó, kártyák közül én az U.S. Robotics kártyáit javasolnám!
Nekem van belőle néhány, és elég jók!
Éppen van egy eladóm is ha érdekel USR5416 (dobozában, mindentartozék, ...stb)
Valamint a SENAO kártyák szintén nagyon jók, bár az áruk kissé húzósabb.
Mind az USR mind a SENAO kártyáira lehet külső antennát kötni.
Jó antenna készítést!

Súgó
A téma zárva.