HWSW Informatikai Kerekasztal: Vezetek nelkuli LAN II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vezetek nelkuli LAN II

#441 Felhasználó inaktív   Munyi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 23. 06:48

Idézet: BoZo - Dátum: 2005. máj. 22., vasárnap - 22:18

Sziasztok!

A biztonsági dolgokhoz nem nagyon értek, ezért lenne ezzel kapcsolatban kérdésem:
Ha van két kis vezetékes LAN (2-2 gép) egy-egy PtP bridge módba állított WAP11-el összekapcsolva, és az egyik vezetékes LAN-ra van kötve egy router, amin keresztül ez az egész rendszer elérheti a netet, akkor ha WEP-et és WPA-PSK-t hanyagolom, de mindkét AP-n és a routeren is csak a mi 4 gépünk MAC címét engedélyezem a MAC szűrésnél, akkor nem tud senki sem vezeték nélük csatlakozni erre a hálóra, különösen nem kimenni ezen keresztül a netre?

Titkositás nélkül a rádiós forgalom minden nehézség nélkül lehalgatható.
Kb. 10 perc alatt megtudható, hogy milyen MAC-ek vannak engedélyezve, már csak át kell irni a behatolni szándékozó kártyának a cimét erre és bent is van, és ki is megy a net-re.
Vagyis a MAC védelem nem ér semmit magában.
............ Nem kicsit, nagyon!

#442 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 23. 07:34

Idézet: Munyi - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 5:48

Titkositás nélkül a rádiós forgalom minden nehézség nélkül lehalgatható.
Kb. 10 perc alatt megtudható, hogy milyen MAC-ek vannak engedélyezve, már csak át kell irni a behatolni szándékozó kártyának a cimét erre és bent is van, és ki is megy a net-re.
Vagyis a MAC védelem nem ér semmit magában.

Azt hallottam valakitől, hogy a vezeték nélküli cuccok MAC címét nem lehet megváltoztatni. Ezek szerint ő tudja rosszul?

#443 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 10:26

Idézet: BoZo - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 7:34

Azt hallottam valakitől, hogy a vezeték nélküli cuccok MAC címét nem lehet megváltoztatni. Ezek szerint ő tudja rosszul?

igen.....

#444 Felhasználó inaktív   Stoto 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 14:31

Az normális hogy 50-60% signal strength es 40-50% signal quality mellett felepul a kapcsolat, de a masik allomast nem lehet elerni, pingre se valaszol semmi.
MB:  Gigabyte GA-K8T890-9, CPU:  Athlon64 3000+, Memory:  2x512 Kingmax DDR400, VGA:  inno3D 6600GT 128mb, PS:  Ultra Power 470W

#445 Felhasználó inaktív   olinka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 14:41

Idézet: Stoto - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 15:31

Az normális hogy 50-60% signal strength es 40-50% signal quality mellett felepul a kapcsolat, de a masik allomast nem lehet elerni, pingre se valaszol semmi.

nem..... :D

Tűzfal nem szűri ki?
Be van jól konfigurálva az IP hállózat?
Lehet, hogy titkosítvan van? WPA-PSK-nál felépül a kapcsolat, akkor is ha rossz kulcsot adsz meg, csak éppen az adatforgalmat nem tudod kódolni/dekódolni.

#446 Felhasználó inaktív   Stoto 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 14:48

Tuzfal nincs, titkositas nincs. Ha kozelebb megyek akkor olyan 80% erosseg kornyeken mar megy minden. IPk is be vannak allitva normalisan. Valami egyeb 5let?

Szerkesztette: Stoto 2005. 05. 23. 14:49 -kor

MB:  Gigabyte GA-K8T890-9, CPU:  Athlon64 3000+, Memory:  2x512 Kingmax DDR400, VGA:  inno3D 6600GT 128mb, PS:  Ultra Power 470W

#447 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 14:54

Idézet: Stoto - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 14:48

Tuzfal nincs, titkositas nincs. Ha kozelebb megyek akkor olyan 80% erosseg kornyeken mar megy minden. IPk is be vannak allitva normalisan. Valami egyeb 5let?

próbálj meg elsőre csatornát váltani

#448 Felhasználó inaktív   Stoto 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 15:03

Probléma megoldva. A gondot az smcnek a sajat wlan monitorja okozta. Leszedtem, felraktam a drivert a az smc monitor nelkul es mar megy is rendesen. Már csak az a gáz, hogy az nélkul hogyan kapcsoljam ki a pcmcia kártyát, ha esetleg ki akarom venni és a gépet nem akarom kikapcsoni.

#449 Felhasználó inaktív   Pharaoh85 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 17:50

Hi!

Új vagyok még a vezeték nélküli hálózatokban, és megszeretném kérdezni, hogy milyen titkosítást érdemes használni? Ahogy nézem a beállításokat van wep meg wpa és ezeken belűl is egy csomó minden.

#450 Felhasználó inaktív   gery_hu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 19:47

Idézet: Pharaoh85 - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 18:50

Hi!

Új vagyok még a vezeték nélküli hálózatokban, és megszeretném kérdezni, hogy milyen titkosítást érdemes használni? Ahogy nézem a beállításokat van wep meg wpa és ezeken belűl is egy csomó minden.

Szia!

Ha igazán megbízható titkosítást akarsz alkalmazni a hálózatodban, akkor *minimum* WPA-PSK (Wireless Protected Access - Pre-Shared Key) titkosítást ajánlok. Ha pedig az anyagi háttered megengedi, akkor a RADIUS-os WPA a tuti. Bár az, amellett, hogy drágább megoldás, konfigolni is sokkal nehezebb, mint a "sima" WPA-PSK-t (ebben ne kérj tőlem segítséget, mert még sosem állítottam be RADIUS szervert :)).
A WEP-et én kifejezetten nem ajánlom, mert nem elég, hogy pár perc alatt fel lehet törni, még akár 25-30%-kal is lassíthatja a hálózatod forgalmát (a folytonos kódolás/dekódolás miatt). Ezzel szemben a WPA TKIP nevű titkosítása szinte alig lassít valamit! Tapasztalatból mondom, leteszteltem!
Noha tudom, hogy a WEP már nem megbízható titkosítás, ennek ellenére én itthon még mindig WEP-et használok, mert sajna az egyik "kliensem" nem támogatja a WPA-t... driver update után sem... :( valami "nonáme" PCMCIA csatlakozójú kártya...  a nevét sem tudom most hirtelen... Majd szólok az emberkének, hogy vagy lecseréli a kártyáját valami nevesebb cuccra, vagy különben "kirekesztem" a hálózatból. :D
Ja, tikosítás nélkül meg kész öngyilkosság WLAN-t használni, főleg ha internetet (is) osztassz meg rajta. Gondold csak el: belépsz egy online banki rendszerbe, és mivel nincs titkosítás, ezért a jelszavadat vagy PIN-kódodat csak úgy kódolatlanul "kisugárzod" a levegőbe... minimális szakértelemmel simán le tudják hallgatni az adatforgalmat, begyűjtik (kissé magyartalanul fogalmazva "sniffelik") a csomagokat, és mivel nincs titkosítás, így simán, kódtörés nélkül ki tudják szedni belőle a zoxigént... akarom mondani, a banki jelszavadat :D
És ez csak egy példa volt...
Szóval, érdemes egy kis időt rászánni arra, hogy megismerd a különböző wireless titkosítások sajátosságait. Egyrészt, hogy mik az előnyeik, másrészt pedig azt, hogy milyen hátulütői vannak az egyes WLAN tikosítási eljárásoknak.
Ehhez ajánlanám ezt az oldalt. :D
ASRock P4i65PE alaplap | Intel Pentium 4 2.8 GHz HT | 1 GB DDR-RAM 200 MHz Dual-Channel | nVidia GeForce 4 MX4000 VGA | SB Live! 24-bit | Maxtor 80 GB 7200 RPM | Maxtor 160 GB 7200 RPM | Philips 16x DVD-ROM | Asus CD-RW 52x32x52x

#451 Felhasználó inaktív   nutvalk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 22:45

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 20:47

Ja, tikosítás nélkül meg kész öngyilkosság WLAN-t használni, főleg ha internetet (is) osztassz meg rajta. Gondold csak el: belépsz egy online banki rendszerbe, és mivel nincs titkosítás, ezért a jelszavadat vagy PIN-kódodat csak úgy kódolatlanul "kisugárzod" a levegőbe... minimális szakértelemmel simán le tudják hallgatni az adatforgalmat, begyűjtik (kissé magyartalanul fogalmazva "sniffelik") a csomagokat, és mivel nincs titkosítás, így simán, kódtörés nélkül ki tudják szedni belőle a zoxigént... akarom mondani, a banki jelszavadat :D
És ez csak egy példa volt...

Noha minden tiszteletem a tiéd, hogy ilyen részletes leírással segíted a kérdező felet, viszont a példa amit írtál pont nem jó, ugyanis az online banki rendszerekben a kommunikáció már eleve titkosítva van.

Az internetet - mint hálózatot - nem biztoságosként kezelik (értsd: kell kezelni) és aszerint védik is az érzékeny információt.

A veszélyt a nyílt WLAN üzemeltetésnél inkább a saját (biztonságosnak vélt) hálózatunk kiszolgáltatottá, és egy az internetcímünkkel elkövetett bűncselekmény esetén gyanusítottá válás jelenti.

#452 Felhasználó inaktív   gery_hu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 23:14

Sziasztok!

Épp bázisállomásra szánt antenna vásárlása előtt állok, de nem tudom, hogy milyet vegyek... nézelődtem a neten, és találtam jópár gyártót, amelyik antennákat gyárt... pl Seltech, Dipol, Sky, Orion, stb.
A legfőbb kérdésem, hogy antennáknál mennyire számít a márka? Mert azzal tisztában vagyok, hogy egy magasfrekvenciás antenna elég érzékeny eszköz, úgyhogy biztosan számít az, hogy milyen minőségű "alapanyagokból" készítik el, és persze, hogy mennyire precízen.

Ti milyen antennákat ajánlanátok egy max. 150 méteres sugarú, kör alakú terület stabil lefedéséhez? Milyen nyereségű antennát érdemes ilyen célra használni, és milyen adóteljesítmény mellett?
Konkrét típusokat írjatok, ha lehet, olyanokat, amiket Ti is használtok, és tudjátok, hogy jó minőségű!

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv:
Gergő
ASRock P4i65PE alaplap | Intel Pentium 4 2.8 GHz HT | 1 GB DDR-RAM 200 MHz Dual-Channel | nVidia GeForce 4 MX4000 VGA | SB Live! 24-bit | Maxtor 80 GB 7200 RPM | Maxtor 160 GB 7200 RPM | Philips 16x DVD-ROM | Asus CD-RW 52x32x52x

#453 Felhasználó inaktív   gery_hu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 23:20

Idézet: nutvalk - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 23:45

Noha minden tiszteletem a tiéd, hogy ilyen részletes leírással segíted a kérdező felet, viszont a példa amit írtál pont nem jó, ugyanis az online banki rendszerekben a kommunikáció már eleve titkosítva van.

Az internetet - mint hálózatot - nem biztoságosként kezelik (értsd: kell kezelni) és aszerint védik is az érzékeny információt.

A veszélyt a nyílt WLAN üzemeltetésnél inkább a saját (biztonságosnak vélt) hálózatunk kiszolgáltatottá, és egy az internetcímünkkel elkövetett bűncselekmény esetén gyanusítottá válás jelenti.

Köszi, hogy kiegészítettél!  :)
Amúgy nem vagyok ám hülye, tudom mi az a HTTPS, de valahogy nem jutott eszembe épp, mikor írtam a legutóbbi hozzászólásomat...  :rolleyes:

#454 Felhasználó inaktív   nutvalk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 23:48

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 0:20

Köszi, hogy kiegészítettél!  :)
Amúgy nem vagyok ám hülye, tudom mi az a HTTPS, de valahogy nem jutott eszembe épp, mikor írtam a legutóbbi hozzászólásomat...  :rolleyes:

Sejtettem. Aki tudja mi a WP*-..akármicsoda és a WEP, az már hallott a https-ről is...
Csupán azért szóltam bele, nehogy valakiben ez rögzüljön..  :D  :D  :D

#455 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 06:16

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 18:47

Szóval, érdemes egy kis időt rászánni arra, hogy megismerd a különböző wireless titkosítások sajátosságait. Egyrészt, hogy mik az előnyeik, másrészt pedig azt, hogy milyen hátulütői vannak az egyes WLAN tikosítási eljárásoknak.
Ehhez ajánlanám ezt az oldalt. :D

khm.... ha olyan banknal lennek ami mezei tcp/ip-n keri a pinkodot ugy otthagynam hogy fustolne...

#456 Felhasználó inaktív   sbazsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 11:16

Tud valaki jó wlan kezelő programot?
Olyan kellene, aminél be tudom állítani, hogy ha erre a hálozatra megyek, akko ilyen és ilyen IP beállítások legyenek, ha egy másikra akkor más, ha egy harmadikra, akkor egy harmadik, stb.
szal ne egy global tcpip konfigot adhassak meg, hanem hálozatonként mást.
Ha egyszer sok pénzem lesz, veszek egy tavat, és elnevezem Fárasznak. Ez lesz a Fárasztó
Snoopy | Fülemüle Étterem | Anna Hotel

#457 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 14:37

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 23:14

Sziasztok!

Épp bázisállomásra szánt antenna vásárlása előtt állok, de nem tudom, hogy milyet vegyek... nézelődtem a neten, és találtam jópár gyártót, amelyik antennákat gyárt... pl Seltech, Dipol, Sky, Orion, stb.
A legfőbb kérdésem, hogy antennáknál mennyire számít a márka? Mert azzal tisztában vagyok, hogy egy magasfrekvenciás antenna elég érzékeny eszköz, úgyhogy biztosan számít az, hogy milyen minőségű "alapanyagokból" készítik el, és persze, hogy mennyire precízen.

Ti milyen antennákat ajánlanátok egy max. 150 méteres sugarú, kör alakú terület stabil lefedéséhez? Milyen nyereségű antennát érdemes ilyen célra használni, és milyen adóteljesítmény mellett?
Konkrét típusokat írjatok, ha lehet, olyanokat, amiket Ti is használtok, és tudjátok, hogy jó minőségű!

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv:
Gergő

első és legfontosabb: hány szabad csatorna van? Van-e egyáltalán adó a környékeden? Ha sehol semmi, 50 mW és 8-12 dBi körsugárzó, a márka nem lényeges kérdés.... Ha van adó, az függőleges, vagy vízszintes polaritású? Ezek figyelembevételével döntsél, ne a márka legyen az elsődleges. 

#458 Felhasználó inaktív   gery_hu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 16:36

Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 15:37

első és legfontosabb: hány szabad csatorna van? Van-e egyáltalán adó a környékeden? Ha sehol semmi, 50 mW és 8-12 dBi körsugárzó, a márka nem lényeges kérdés.... Ha van adó, az függőleges, vagy vízszintes polaritású? Ezek figyelembevételével döntsél, ne a márka legyen az elsődleges. 

Jelenleg 4 csatorna van, ami biztos hogy foglalt, ezek: 1, 4, 8, 11. A mi routerünk a 6-os csatornán megy, eddig nem volt semmi gond, nem akadtak össze a hálózatok. A polaritásról nem tudok sokat, ha esetleg segít valamit, a TvNetwork WLAN-os netszolgáltatása megy a fent említett csatornákon.

#459 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 18:23

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 24., kedd - 16:36

Jelenleg 4 csatorna van, ami biztos hogy foglalt, ezek: 1, 4, 8, 11. A mi routerünk a 6-os csatornán megy, eddig nem volt semmi gond, nem akadtak össze a hálózatok. A polaritásról nem tudok sokat, ha esetleg segít valamit, a TvNetwork WLAN-os netszolgáltatása megy a fent említett csatornákon.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy nincs átfedés nélküli szabad csatorna. Magyarul, a 150 m-es körzetben "felül kell csapnod" a helyi szolkgáltató csatornáját. Feltételezem, hogy a szolgáltató (mint általában) függőlegessel ad, így Neked a horizontális lenne a szerencsés. A szolgáltatói antenna polaritása meghatározható egy egyszerű, ismert polaritású antennával.

#460 Felhasználó inaktív   Atiqua 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 24. 18:38

Idézet: gery_hu - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 18:47

Szia!

Ha igazán megbízható titkosítást akarsz alkalmazni a hálózatodban, akkor *minimum* WPA-PSK (Wireless Protected Access - Pre-Shared Key) titkosítást ajánlok.
[...]
A WEP-et én kifejezetten nem ajánlom, mert nem elég, hogy pár perc alatt fel lehet törni, még akár 25-30%-kal is lassíthatja a hálózatod forgalmát (a folytonos kódolás/dekódolás miatt). Ezzel szemben a WPA TKIP nevű titkosítása szinte alig lassít valamit! Tapasztalatból mondom, leteszteltem!
[...]
Ja, tikosítás nélkül meg kész öngyilkosság WLAN-t használni, főleg ha internetet (is) osztassz meg rajta.
[...]

Ti itt többnyire nagyobb városokból vagytok. Ott biztos tényleg jó, ha nem minden hülyegyerek mászik fel a saját hálózatotokra. Én egy kis faluban lakok, itt tervezzük (kezdetben) páran kialalkítani a saját WLAN hálózatunkat, aminek nem a net megosztása az cél, hanem hogy tudjunk egymással játszani. Itt szerintetek van értelme bármilyen titkosításnak? Nem hiszem, hogy a 7-8km-re lévő városban bárki is tudna sniffelni, nálunk meg senki sem olyan...

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.