Idézet: Pharaoh85 - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 18:50
Hi!
Új vagyok még a vezeték nélküli hálózatokban, és megszeretném kérdezni, hogy milyen titkosítást érdemes használni? Ahogy nézem a beállításokat van wep meg wpa és ezeken belűl is egy csomó minden.
Szia!
Ha igazán megbízható titkosítást akarsz alkalmazni a hálózatodban, akkor *minimum* WPA-PSK (Wireless Protected Access - Pre-Shared Key) titkosítást ajánlok. Ha pedig az anyagi háttered megengedi, akkor a RADIUS-os WPA a tuti. Bár az, amellett, hogy drágább megoldás, konfigolni is sokkal nehezebb, mint a "sima" WPA-PSK-t (ebben ne kérj tőlem segítséget, mert még sosem állítottam be RADIUS szervert

).
A WEP-et én kifejezetten nem ajánlom, mert nem elég, hogy pár perc alatt fel lehet törni, még akár 25-30%-kal is lassíthatja a hálózatod forgalmát (a folytonos kódolás/dekódolás miatt). Ezzel szemben a WPA TKIP nevű titkosítása szinte alig lassít valamit! Tapasztalatból mondom, leteszteltem!
Noha tudom, hogy a WEP már nem megbízható titkosítás, ennek ellenére én itthon még mindig WEP-et használok, mert sajna az egyik "kliensem" nem támogatja a WPA-t... driver update után sem...

valami "nonáme" PCMCIA csatlakozójú kártya... a nevét sem tudom most hirtelen... Majd szólok az emberkének, hogy vagy lecseréli a kártyáját valami nevesebb cuccra, vagy különben "kirekesztem" a hálózatból.

Ja, tikosítás nélkül meg kész öngyilkosság WLAN-t használni, főleg ha internetet (is) osztassz meg rajta. Gondold csak el: belépsz egy online banki rendszerbe, és mivel nincs titkosítás, ezért a jelszavadat vagy PIN-kódodat csak úgy kódolatlanul "kisugárzod" a levegőbe... minimális szakértelemmel simán le tudják hallgatni az adatforgalmat, begyűjtik (kissé magyartalanul fogalmazva "sniffelik") a csomagokat, és mivel nincs titkosítás, így simán, kódtörés nélkül ki tudják szedni belőle a zoxigént... akarom mondani, a banki jelszavadat

És ez csak egy példa volt...
Szóval, érdemes egy kis időt rászánni arra, hogy megismerd a különböző wireless titkosítások sajátosságait. Egyrészt, hogy mik az előnyeik, másrészt pedig azt, hogy milyen hátulütői vannak az egyes WLAN tikosítási eljárásoknak.
Ehhez ajánlanám
ezt az oldalt.
ASRock P4i65PE alaplap | Intel Pentium 4 2.8 GHz HT | 1 GB DDR-RAM 200 MHz Dual-Channel | nVidia GeForce 4 MX4000 VGA | SB Live! 24-bit | Maxtor 80 GB 7200 RPM | Maxtor 160 GB 7200 RPM | Philips 16x DVD-ROM | Asus CD-RW 52x32x52x