Vezetek nelkuli LAN II
Elküldve: 2005. 11. 13. 23:50
Segítséget szeretnék kérni!
Jelenleg Wlan-on netezek (1 éve)
A konfig: D-link DWL-520 --> 30 m kábel --> gyári 17 Db antenna --> 1300m távolság --> AP
Igen jól látjátok 30 méteres a koax. Nem állítom, hogy tökéletes a net, de működget.
Négyemeletes bérház 2. emeletén lakok, ezért a hosszú kábel.
1-2 Mbps el kapcsolódik, időnként szakadozik és a hosszú csatolt leveleket nem tudom elküldeni.
A frász állandóan kerülget, hogy valami kóbor, lapostetőre mászó emberke lenyúlja az antennámat.
Tudtok ajánlani valami UTP-n táplált kütyüt amit az antenna mellé lehetne szerelni, kiváltani a
hosszu koaxot?
Ne legyen túl drága, mert a lapostetőn időnként mászkálnak.
Elküldve: 2005. 11. 14. 00:04
Idézet: Digger - Dátum: 2005. nov. 13., vasárnap - 22:50
Segítséget szeretnék kérni!
Jelenleg Wlan-on netezek (1 éve)
A konfig: D-link DWL-520 --> 30 m kábel --> gyári 17 Db antenna --> 1300m távolság --> AP
Igen jól látjátok 30 méteres a koax. Nem állítom, hogy tökéletes a net, de működget.
Négyemeletes bérház 2. emeletén lakok, ezért a hosszú kábel.
1-2 Mbps el kapcsolódik, időnként szakadozik és a hosszú csatolt leveleket nem tudom elküldeni.
A frász állandóan kerülget, hogy valami kóbor, lapostetőre mászó emberke lenyúlja az antennámat.
Tudtok ajánlani valami UTP-n táplált kütyüt amit az antenna mellé lehetne szerelni, kiváltani a
hosszu koaxot?
Ne legyen túl drága, mert a lapostetőn időnként mászkálnak.
Egy AP kell neked aminek van kliens módja. Pl Dlink DWL2000+. És ehez még kell neked egy Power over ethernet kit is. Ja meg persze az antenna.
Nem lesz olcsó. A 2 együtt szerencsés esetben 30000-ből megvan ..... bár nem vagyok benne biztos.
A másik lehetőség hogy az UTP mellett külön szálon felviszed a tápot az APhez. Igy a költség felét megspórolhatod.
Szerkesztette: Pancser 2005. 11. 14. 00:06 -kor
Gigabyte GA-K8NS Ultra939 * A64 X2 4200+ * Arctic Cooling Freezer64 * 2x1GB A-DATA DDR500 * 6800GT * Leadtek TV2000 Expert * 300W Coolink táp *
Elküldve: 2005. 11. 14. 08:13
Idézet: szaki - Dátum: 2005. nov. 13., vasárnap - 16:29
- csello kabel
- te routered (cable/dsl router) pld Edimax BR6104
--- te geped UTP-n
--- utp kabel le a harverhoz
------ vegere AP
--------- USB Wlan kutyu a notiba
Konfig:
- Te Lan kartya MAC cime megnez
- Routerben WAN port beir dhcp tipus
- LAN portok hoz belso ip DHCP kiosztas
- sajt geped DHCP re rak
- masiknal AP fel - elotte beallit kozvetlenul radugva a PC/notebok - SSID, titkositas, MAC szures (USB kartyae)
- USB kutyu notiba beallit (SSID)
Köszi!
Megyek ma megveszem a cuccot. És beszámolok. Valoszinüleg D-Link AP, és USB-t veszek.
Elküldve: 2005. 11. 14. 11:20
Idézet: gedikart - Dátum: 2005. nov. 12., szombat - 22:00
Két ház az egyikben egy WRT54G. A másikban egy WAP54G. Két ház között 400 m távolság. Mindkét háztetőn egy-egy 15dBi-s Yagi.
WRT54G-re 11 Megabit/s-mal lehetett másolni a WAP54G-től. Fordítva már csak 3,5 Megabit/s volt.
A végére kiderült, hogy mi okozta a bibit. WRT54G-re egy FTP kábel volt kötve. WAP54G-re pedig egy szar minőségű UTP. DE nagyon nem szertik ezek a kütyük az UTP-t. Ugyanis kipróbáltam mindkét eszközél, ha nagy adatbájttal (65500 byte, de már 10000 felett is) pingeltem a hálókártyától a gyári utp-n keresztül a kütyüig, 25-30% veszteséget is kaptam. Szóval a WAP54G-re is egy FTP kötöttem. Azóta minden frankó. Pingnél kijön (nagy adatbájt esetén), hogy jó-e a kábel.
Most a kapcsolat a két eszköz között azonos: 14,85 Megabit/s-mal tudok másolni.
Azmilyenhogy FTP kábel?
Elküldve: 2005. 11. 14. 12:19
D-Link DWL-2000AP

Mellé egy ilyen:
DWL-G122
Szerkesztette: Gordon Freeman 2005. 11. 14. 12:25 -kor
Elküldve: 2005. 11. 14. 13:18
Idézet: code10005 - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 12:20
FTP (Folied Twisted Pair) (Fóliázott csavartérpár)
Olyan mint az utp, csak van még árnyákolófóliája.
Elküldve: 2005. 11. 14. 16:55
Idézet: Gordon Freeman - Dátum: 2005. nov. 14., hétfő - 12:19
D-Link DWL-2000AP

Mellé egy ilyen:
DWL-G122

Jok arra amire kell.
De javasolhatok egy
MSI USB adapter WIFI 11g US54G 2 év 6200,-
MSI Access Point WIFI 11g AP54G 2 év 12800,-
MSI Broadband Router WIFI 11g RG54G3 2 év 14100,-
Most a cegnel ezt nyuzzuk es eleg jol mennek. A PCI valan kartyaja is eleg jol mukodik.
Elküldve: 2005. 11. 16. 07:40
Idézet: gedikart - Dátum: 2005. nov. 12., szombat - 21:00
Két ház az egyikben egy WRT54G. A másikban egy WAP54G. Két ház között 400 m távolság. Mindkét háztetőn egy-egy 15dBi-s Yagi.
WRT54G-re 11 Megabit/s-mal lehetett másolni a WAP54G-től. Fordítva már csak 3,5 Megabit/s volt.
A végére kiderült, hogy mi okozta a bibit. WRT54G-re egy FTP kábel volt kötve. WAP54G-re pedig egy szar minőségű UTP. DE nagyon nem szertik ezek a kütyük az UTP-t. Ugyanis kipróbáltam mindkét eszközél, ha nagy adatbájttal (65500 byte, de már 10000 felett is) pingeltem a hálókártyától a gyári utp-n keresztül a kütyüig, 25-30% veszteséget is kaptam. Szóval a WAP54G-re is egy FTP kötöttem. Azóta minden frankó. Pingnél kijön (nagy adatbájt esetén), hogy jó-e a kábel.
Most a kapcsolat a két eszköz között azonos: 14,85 Megabit/s-mal tudok másolni.
Hát ennek a jelenségnek csak egyetlen oka lehet, rosszul volt krimpelve az utp-d.... Valószínűleg falikábelt használtál és patch-re való dugót... Ilyen környezetben (tető, stb) ha nincs valami extra zavarás bőven jó az UTP. Ráadásul, ha nem földeled le az ftp kábelt mindkét oldalon egy közös földelési pontra (ill. egész pontosan azonos földpotenciálra), akkor adtál egy pofont az egésznek. A szakszerűtlen kötésen kívül lehetett még kábelhiba is, de ez kevésbéé valószínű.
Elküldve: 2005. 11. 16. 20:10
Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. nov. 16., szerda - 8:40
Anno megpróbáltam a gyári 1,5m-es, Linksys-től kapott patch UTP-vel is. Ott is volt jelveszteség nagy adatbájttal történő pingeléskor (persze nem akkora, mint a valószínűleg kehés hosszú utp-vel). Maradok az ftp-nél.
Elküldve: 2005. 11. 17. 16:14
Segítségeteket szeretném kérni. Otthoni hálózatot szeretnék kiépíteni két PC között egy családi házban. Az ADSL-re kötött PC a pincében található, a másik számítógép pedig két emelettel feljebb van. Ahogy olvasgatom a fórumokat, nem vagyok benne biztos, hogy a vezeték nélküli Wi-Fi elegendő teljesítményű ennek a kapcsolatnak a fenntartásához.
Én egyébként konkrétan ezt néztem ki magamnak:
U.S. Robotics 802.11g Wireless Starter Kit - 25 ezer forint bruttó.
Szerintetek ezzel a cuccossal kivitelezhető a feladat? Ha nem, akkor mit ajánlanátok? Mi a megoldás? Azért kérdem, mert nem szeretnék úgy járni, hogy megveszem a Wi-Fi-t, aztán pedig otthon kiderül, hogy mégsem működik a lakásban a két szintnyi különbség miatt.
Előre is köszönöm a segítséget!
Elküldve: 2005. 11. 17. 16:28
Idézet: selza - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 16:14
Olyat kell választani, aki odamegy, kipróbáljátok, oszt ha nem működik, akkor megcsinálja kábelezéssel. Topikon is találsz pár vállakozó kedvűt, mert ezer százalékra nincs az az ember, aki azt meri mondani, hogy de, igen, menni fog.
2 emelet elég necces, főleg ha sok vasat raktak a födémbe, szinte biztos nem fog menni, de próbálkozni lehet.
Elküldve: 2005. 11. 17. 16:37
Idézet: Jahno - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 17:28
2 emelet elég necces, főleg ha sok vasat raktak a födémbe, szinte biztos nem fog menni, de próbálkozni lehet.
Értem - én is ettől féltem.
Ha viszont nem megy a Wi-Fi, akkor jöhet a jó hosszú Crosslink kábel a két gép közé - jaj de nem szeretném ezt
Elküldve: 2005. 11. 17. 18:54
Lenne egy problemam.
Van egy X-Micro 11-es routerem. Igy egy PC-nek es egy notinak volt osztva a net. Most egy harmadik gepet is beszeretnek kapcsolni. Kabelt kihuzni lusta vagyok, szereztem bele egy Asus PCI kartyat (WL-130b). Tegnap tokoltem egy csomot, de az istennek sem kapcsolodott. Eleinte drivergond volt, de az megoldodott, a halozatot latja, de nem kapcsolodik, ez win2K alol. Atettem a masik PCbe (XP-s), de ott is ugyanez a helyzet, latja, de nem kapcsolodik, mar mindent allitgattam, de nemtom mi lehet. A noti PCMCIA kartyajaval (X-Micro) semmi gondom nem volt, tehat olyan nagy hulyeseget csak nem szurhattam el.
Amugy a netstumbler jel/zaj grafinkoja mit mutat meg? Mert ehhez tok homaly vagyok... Most a PCI kartyaval olyan -23, de neha vannak akkora kilengesek... A notin meg a PCMCIA kartyaval meg -95, de neha meg -45. Ez akkor sem valtozott amikor lementem az emeletrol, tehat nem volt idealis a dolog...
Illetve megegy kerdes... Kaphato miniPCI WLAN kartyahoz antenna? Olyan amit ellehet vezetni a notiban vhol?
Elküldve: 2005. 11. 17. 19:42
Idézet: selza - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 16:37
Ha viszont nem megy a Wi-Fi, akkor jöhet a jó hosszú Crosslink kábel a két gép közé - jaj de nem szeretném ezt
A WIFI mar tovabb nem fog fejlodni a fizikat semmi sem tudja kikerulni. Atviteli sebesseg adatvedelem igen mert az nem igazan a radiohulam terjedesi tulajdonsagaitol fugg annak a maximalis lehetoseget kiaknaztak mar. De veszel egy Wlan routert es megvan oldva a problema. PDA is hasznalhato a ket gep is.
Elküldve: 2005. 11. 17. 19:48
Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 18:54
Lenne egy problemam.
Van egy X-Micro 11-es routerem. Igy egy PC-nek es egy notinak volt osztva a net. Most egy harmadik gepet is beszeretnek kapcsolni. Kabelt kihuzni lusta vagyok, szereztem bele egy Asus PCI kartyat (WL-130b). Tegnap tokoltem egy csomot, de az istennek sem kapcsolodott. Eleinte drivergond volt, de az megoldodott, a halozatot latja, de nem kapcsolodik, ez win2K alol. Atettem a masik PCbe (XP-s), de ott is ugyanez a helyzet, latja, de nem kapcsolodik, mar mindent allitgattam, de nemtom mi lehet. A noti PCMCIA kartyajaval (X-Micro) semmi gondom nem volt, tehat olyan nagy hulyeseget csak nem szurhattam el.
Amugy a netstumbler jel/zaj grafinkoja mit mutat meg? Mert ehhez tok homaly vagyok... Most a PCI kartyaval olyan -23, de neha vannak akkora kilengesek... A notin meg a PCMCIA kartyaval meg -95, de neha meg -45. Ez akkor sem valtozott amikor lementem az emeletrol, tehat nem volt idealis a dolog...
Illetve megegy kerdes... Kaphato miniPCI WLAN kartyahoz antenna? Olyan amit ellehet vezetni a notiban vhol?
Antenna kabel kaphato picter kabelek 3-4e Ft darabban.
A kartya tipusa biztos ez?
Elküldve: 2005. 11. 17. 19:51
Idézet: szaki - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 19:48
A kartya tipusa biztos ez?
Ahham, vhogy gondoltam, hogy nem jon ki egy ezresbol, akkor asszem marad a picimaci...
Igen, ASUS WL-130b
Az Asus oldalan tenyleg nincs ilyen, csak b nelkuli.
Elküldve: 2005. 11. 17. 21:52
Idézet: szaki - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 19:42
Hm... ilyet azért nem mernék állítani... most jött az 5 GHz, de jönnek még további frekik is... Ha most 5GHz-en 1W EIRP a legális, a magasabb frekiken ez csak több lesz (persze csak ha EU meg NHH is úgy akarja..)
Elküldve: 2005. 11. 18. 18:40
Idézet: szaki - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 20:42
Ezt most hogyan kell érteni, hogy ˝veszel egy Wlan routert es megvan oldva a problema˝? Ez valami nagyobb hatósugarú ketyere, mint amit én említettem? Ezzel megoldható a kétemeletnyi szintkülönbség? Amit én említettem Wi-Fi, abban nincs Wlan router? Össze vagyok zavarodva
Elküldve: 2005. 11. 19. 11:54
Idézet: selza - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 18:40
Van egy geped ami most osztogat, van egy masik amin Wifi-n szeretned es van egy PDA amin van wifi
Mivel ket emelet a wifi valszeg nem fogja atloni, tehat oda kabel kell. Viszont hasznalsz egy PDA-t. Erre a legjobb megoldas ha ADSL/Cable routert veszel beepitett WIFi-vel. Ebben beallitod az internetedet es jkabelen rakotod a ket Pc-t Wifin meg a PDA-t.
Elküldve: 2005. 11. 19. 12:01
Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 21:52
Az hogy mekkora freki es hany vatt kimeneti vegfokon mulik. A fizikai resze ezert nem fog fejlodni erdemben mert mar kesz csak finomitjak nem egy borodben fer el az elektronika hanem egy chippen
A masik resze az adatok tovabbitasanak kodolasa az meg igen de ez is behatarolt mert nincs sok lehetoseg frekvencia modulacio es trasai.
A harmadik resze ami igazan fejlodik es ez kerdeses hogy fejlodes e az adat titkositas es alkalmazas szintu hasznalat.
A szabalyozasok nagy resze a frekire es teljesitmenyre vonatkozik a tobbire nem. Ezert lehet aranylag szabadon garazdalkodni az antennakkal fejekkel kabelekkel, kevesbe az eszkozokkel es megkevesbe a programokkal.
Pl a D-Link 108M eszkozeivel senki mas nem tud mukodni de ez igaz az osszes gyartora. Mar az is orommel tolt el ha 54M-an vannak olyan eszkozok a mik egyuttdolgoznak stabilan egymassal mas mas gyartotol, hal istennek 11M an nincs ilyen problemusz.

Súgó
A téma zárva.