Vezetek nelkuli LAN II
Elküldve: 2006. 05. 30. 19:12
Lehet kicsit láma kérdés és volt is már szó róla, esküszöm visszaolvastam, de semmit nem találtam.
Adott egy D-link DI-524 router és egy szintén D-link DWL G122-es USB PEN bridge. A kettő között 1 emelet és légvonalban kb. max. 4m távolság van. Jelerősség minden fasza volt, majd egyik napról a másikra legyengült. Annyi történt össz-vissz, hogy a fölső szintre bekerült egy ülőgarnitúra. Kérdés, hogyan helyezzem egymáshoz a routert és a bridge-t, hogy visszajöjjön a jó vétel? Tudom, hogy nem érdemes nagyon közdeni az usb-s bridge-el, de szerintem azért 4m távolságot el kellene, hogy bírjon...
Elküldve: 2006. 05. 31. 09:16
Idézet: tracert - Dátum: 2006. máj. 30., kedd - 14:36
Ha mindenképpen két antenna kell:
A: router
B: AP-switch-AP (Ap ból a switch-be, switch ből jönne egy vezeték a gépbe, 1 pedig a továbbító AP-be.)
C: AP vagy PCI Wlan kari.
(AP tudjon kliensként kapcsolódni) pl: Linksys WAP54G
Ez esetben így lehetne megoldani.
ÜDV: Tracert
egy wap54g már vettünk, és annak próbáltuk a két antennáját két fele írányítani, de sajnos igen ezt kellett tapasztalnunk, hogy semmi jel,
próbáltuk azt is, hogy B pontban volt a WAP54G és A pont fele volt írányítva, így A pontot látta azzal nem is volt gond, csak épp 39% jel erősséggel, mondjuk szobán belülis csak 62%-os (kiprobáltuk egy helyiségben a routerrel) ami azért meglepő mert ha B pontban lévő antennát közvetlenül a gép WiFi-s kártyájába dugom akkor kb 70% volt a jelerősség,
vagy az lehetséges, hogy az AP és a WiFi-s kártya másként értelmezné a jelerőségget,? illetve az lehet megoldás a jel erősség növelésére, ha az AP mindkét antennáját le cserélem egy írányítottra, vagy az is elég ha csak az egyiket a menüjében meg mondom, hogy csak használd a jobb oldalit, pl..
ha berakom a B pontba a másik AP-t ami C pont fele fog nézni, azt hogy fogom konfigolni?, mert az tiszta sor, hogy az A pont fele néző az AP client (meg keresi A pontott és mondom, hogy csatlakozz), de ugye C pontban nincs semmi, ott csak 1 Wifi-s kártyát raknák egyenlőre, akkor mit mondjak a C pont fele néző AP-nek, mi ő ? AP? AP Client? wireless Repeater? wireless Bridge?
Thx,
Üdv,
B.
most kaptam a hírt, van egy csomó szabad nyomdai kapacitás, ha valakinek szüksége lenne: mail me:
bence@palettapress.hu
Elküldve: 2006. 06. 01. 10:17
Idézet: Bendegoose - Dátum: 2006. máj. 31., szerda - 10:16
próbáltuk azt is, hogy B pontban volt a WAP54G és A pont fele volt írányítva, így A pontot látta azzal nem is volt gond, csak épp 39% jel erősséggel, mondjuk szobán belülis csak 62%-os (kiprobáltuk egy helyiségben a routerrel) ami azért meglepő mert ha B pontban lévő antennát közvetlenül a gép WiFi-s kártyájába dugom akkor kb 70% volt a jelerősség,
vagy az lehetséges, hogy az AP és a WiFi-s kártya másként értelmezné a jelerőségget,? illetve az lehet megoldás a jel erősség növelésére, ha az AP mindkét antennáját le cserélem egy írányítottra, vagy az is elég ha csak az egyiket a menüjében meg mondom, hogy csak használd a jobb oldalit, pl..
ha berakom a B pontba a másik AP-t ami C pont fele fog nézni, azt hogy fogom konfigolni?, mert az tiszta sor, hogy az A pont fele néző az AP client (meg keresi A pontott és mondom, hogy csatlakozz), de ugye C pontban nincs semmi, ott csak 1 Wifi-s kártyát raknák egyenlőre, akkor mit mondjak a C pont fele néző AP-nek, mi ő ? AP? AP Client? wireless Repeater? wireless Bridge?
Thx,
Üdv,
B.
most kaptam a hírt, van egy csomó szabad nyomdai kapacitás, ha valakinek szüksége lenne: mail me:
bence@palettapress.hu
Így van, az hogy hány % az program/eszköz függő!!!
Ha viszonyítani szeretnél akkor db-ben kell megnézned a jelerősséget!
A gyári körsugárzókat hiába forgatod, attól nem lesz jobb a vétel.
Irányított antenna jó 5let, s add meg, hogy akkor csak pl a jobb oldalin adjon, s vegyen. (Nemám mindkettőt lecseréled!!)
A C pont felé néző AP szerintem maradjon AP mivel akkor másik csatornára is tudod (s kell is) tenni a dolgot, ami jól jöhet ha az ABC vonalra nézve változó a csatornák zavaró tényezői. Persze lehet repeater is, s akkor a switch sem kell, de akkor elbuksz egy csomó sávszélt. Persze ha csak netre kell....
Én azért megvenném azt a switch-et, nem drága.
Elküldve: 2006. 06. 02. 21:17
Idézet: tracert - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 11:17
Ha viszonyítani szeretnél akkor db-ben kell megnézned a jelerősséget!
A gyári körsugárzókat hiába forgatod, attól nem lesz jobb a vétel.
Irányított antenna jó 5let, s add meg, hogy akkor csak pl a jobb oldalin adjon, s vegyen. (Nemám mindkettőt lecseréled!!)
A C pont felé néző AP szerintem maradjon AP mivel akkor másik csatornára is tudod (s kell is) tenni a dolgot, ami jól jöhet ha az ABC vonalra nézve változó a csatornák zavaró tényezői. Persze lehet repeater is, s akkor a switch sem kell, de akkor elbuksz egy csomó sávszélt. Persze ha csak netre kell....
Én azért megvenném azt a switch-et, nem drága.
Ahoy,
no összeraktam, s sikerült, frankón, C pontban 24-36 Mbs között megy, hozzá tenném, hogy a mai szar időben teszteltük, az antennák a szél miatt elég erősen rezegtek amelyik meg árbócon volt azoknak még nagyobb volt a kilengésük, már ha ez befolyásolja az adaatfolyamot, , , szóval köszönöm a segítséget,
még egy utolsó kérdésem lenne, , ,

Thx,
Üdv,
B.
Elküldve: 2006. 06. 02. 23:50

Na kicsit lehet hosszú leszek, de azért megpróbálom érthetően feltenni a kérdésem.
Adott egy faluban egy 192.168.100.xxx WLAN hálózat (kb 30PC, 7 dreambox, több laptop, 5AP). Ez a háló egy routeron, NAT-on keresztül csatlakozik az internetre (2048/2048). Minden megy tökéletesen, stabil a rendszer. Namost egy következő faluban is lenne egy hálózat, ami 192.168.1.xxx. Ide is szeretnék internetet, de csatlakozási pont csak az előző faluban van, ezért valahogy azon a hálón keresztül kellene eljuttatni a jelet idáig... Egyszerű lenne, ha azonos IP tartományban lennének, de nem szeretném annyi + PC-vel leterhelni a már stabil, jól működő hálónkat. Tehát csak azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet ezt kivitelezni. net csatlakozási pontra lenne rakva még egy router egy másik 2048/2048 vonalra és valahogy ezt kéne át routolni a mi hálónkon keresztül a következő hálózatra... Remélem érthető volt amit irtam megoldható?
És még egy valami. A hálózat láncként van felépitve, 4-5 átjátszó ponttal (mindenhol 2AP 2irányantenna). Mindenhol g-s eszközökkel, szinte mindenhol tökéletes jelszinttel (54-36Mbps). Reálisan szerintetek milyen sávszélt tudok átnyomni rajta. A mostani 2Mbit meg sem kottyan, de ha át szeretnék lőni rajta még +4Mbit-et?
Elküldve: 2006. 06. 03. 07:25
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2006. 06. 03. 09:14
Idézet: Bendegoose - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 22:17
no összeraktam, s sikerült, frankón, C pontban 24-36 Mbs között megy, hozzá tenném, hogy a mai szar időben teszteltük, az antennák a szél miatt elég erősen rezegtek amelyik meg árbócon volt azoknak még nagyobb volt a kilengésük, már ha ez befolyásolja az adaatfolyamot, , , szóval köszönöm a segítséget,
még egy utolsó kérdésem lenne, , ,

Thx,
Üdv,
B.
Hát attól függ hogyan szeretnéd továbbosztani... Vezetékesen, vagy vezeték nélkül.
Ha nélkül akkor lásd a B pontot. Ha vezetékessen, akkor AP client.
Elküldve: 2006. 06. 03. 12:33
Idézet: VKP - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 6:25
Akkor nincs értelme sebesség és pingek szempontjából külön tartományt létrehozni? Valahol mintha azt olvastam volna, hogy ha túl sok gép van egy tartományban wifi hálózaton ( >50 ) akkor az rossz hatással van a válaszidőre és sávszélességre... De az is lehet, hogy rosszul emléxem. Akkor ha mondjuk lesz a hálón 100PC meg 3x 2Mbit net (átjárónként kb 30PC) akkor elvileg nem kellene hogy gond legyen?
Elküldve: 2006. 06. 05. 13:32
Ehhez a típushoz (smc wbr14-g) kéne egy beltéri antenna, mert a mostani sajnos olyan helyen van amit nem mindenki lát ezért akarom távolabbra vinni az antenát a rutertől. Ha valaki tudna abban segíteni hol tudnám beszerezni az antenát előre is köszönöm.

Idézet |
Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja. |
Elküldve: 2006. 06. 06. 07:31
Idézet: telefonn - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 13:32
Ehhez a típushoz (smc wbr14-g) kéne egy beltéri antenna, mert a mostani sajnos olyan helyen van amit nem mindenki lát ezért akarom távolabbra vinni az antenát a rutertől. Ha valaki tudna abban segíteni hol tudnám beszerezni az antenát előre is köszönöm.

Ajánlom erre a célra az univerzális kültéri/beltéri WiFi 11 antennát. Legnagyobb kiterjedése 11 x 11 cm, nyersége 11 dBi.
Csatolt fájl:
-
Ablak1mini.JPG (0byte)
Letöltések:: 0
Elküldve: 2006. 06. 06. 13:51
Idézet: tracert - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 10:14
Ha nélkül akkor lásd a B pontot. Ha vezetékessen, akkor AP client.
1 kis érdekesség,
http://www.seattlewireless.net/WAP54G
Üdv,
B.
Elküldve: 2006. 06. 07. 10:00
Elküldve: 2006. 06. 07. 10:04

Szerkesztette: ion 2006. 06. 07. 10:15 -kor
Elküldve: 2006. 06. 07. 11:46
tudna valaki ajanlani ugyanilyen kepessegu cuccot 25rugoig? surgos

Elküldve: 2006. 06. 07. 19:15
A notebookból jövő jel gyenge az asztali gépen, pedig maximumra van állítva az adó erőssége.
Lehetséges, hogy ennyit már nem bír áthidalni normálisan?
Az asztali gépben lévő antenna állása mennyire befolyásolja a kapcsolatot?
Elküldve: 2006. 06. 09. 17:19
Zyxel P-334WT router. WPA2-PSK 64 bájtos generált kulccsal és MAC szűréssel.
Időnként azt játssza, hogy nem engedi fel a notimat wlanra.
Nem derült ki az oka, egyszerűen waiting for authentication aztán no connect. Ilyen esetekben a noti újraindítása nem megoldás. A router újraindítása viszont igen.
Most visszavettem a kódolást sima WPA-PSK-ra. Azon gondolkodom, elég erős-e a WPA-PSK és a MAC szűrés, vagy lehetne még valamivel javítani a hálózat biztonságát? (hide SSID, g only, ... ).
Mit ajánlanátok ami erősíti a hálózat biztonságát? WPA-PSK helyett mit lehetne használni ha ilyen bugos a WPA2-PSK? Radius serverem nincs, csak egy non-stop üzemelő win2k Pro van.
Előre is köszi!
Elküldve: 2006. 06. 10. 12:24
Idézet: Lipton - Dátum: 2006. jún. 7., szerda - 20:15
A notebookból jövő jel gyenge az asztali gépen, pedig maximumra van állítva az adó erőssége.
Lehetséges, hogy ennyit már nem bír áthidalni normálisan?
Az asztali gépben lévő antenna állása mennyire befolyásolja a kapcsolatot?
Lehetséges

Amikor a 200m-es rálátós linkemet egy kb tiedhez hasonló paraméterűre cseréltem, ugrásszerűen romlott a jelem... de nálam router van a túlvégén, az erősebben ad -gondolom- mint a te notebookod.
Rálátás, rálátás, rálátás. Ja, és antenna, antenna, antenna

Az antenna állása is számíthat egy picit, próbálgasd netstumbler-rel.
Amivel még esetleg érdemes szórakozni, ha nem akarsz külön antennát venni, hogy vmi fémből parabola alakot hajtogatsz az asztali antennája mögé (linket elfelejtettem:(), ezzel irányítod a szórt adást.
Elküldve: 2006. 06. 10. 19:05
Idézet: torzsmokus - Dátum: 2006. jún. 10., szombat - 12:24

Amikor a 200m-es rálátós linkemet egy kb tiedhez hasonló paraméterűre cseréltem, ugrásszerűen romlott a jelem... de nálam router van a túlvégén, az erősebben ad -gondolom- mint a te notebookod.
Rálátás, rálátás, rálátás. Ja, és antenna, antenna, antenna

Az antenna állása is számíthat egy picit, próbálgasd netstumbler-rel.
Amivel még esetleg érdemes szórakozni, ha nem akarsz külön antennát venni, hogy vmi fémből parabola alakot hajtogatsz az asztali antennája mögé (linket elfelejtettem:(), ezzel irányítod a szórt adást.
Idő közben próbálgattam, bedöntöttem kicsit az antennát, azóta nem szakadt meg szerencsére.

Asztali antenna nincs, az asztali hátuljából lóg ki a kártya antennája.