Idézet: Etele - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 13:41
Kövezzetek meg, de én úgy látom, ez a beszélgetés/vita már kicsit túl van ragozva. Mindenki elmondta az érveit (némelyekkel egyetértek, némelyekkel nem

), és mindenki meghallgattatott.
No, azért nem mindenki!

Miután a mai napon reaktiváltam magamat ("...és Obi-Van Kenobi érzi a háborgást az Erőben, amidőn ezrek sikoltottak fel -JÁÁÁÁÁÁJJJJ!- rémületükben..."), engedtessék meg nekem is, hogy leírjam a véleményemet.
VIGYÁZAT HOSSZÚ LESZ!!!
"A kockázatok és mellékhatások tekintetében..."
Látom, itt a fórumon semmi nem változott, a szokásos események ismétlik magukat bizonyos időközönként, csak egyes szereplők változnak.
Nos... Ha már úgy is sokan hiányolják innen a topic címéhez illő, nem OFF topic hozzászólást (nem mintha Lamexpert kitiltása -vagy BÁRMI, amit a modulátorok tesznek- OFF topic lenne itt), akkor ez egy bírálat lesz. A moderátorokat bírálom.
Mert bizony gondolkoztam, és úgy döntöttem, hogy én azért csak megírnám azt a hosszú litániát, amelyet Satriani barátom is megírt, majd mégsem küldött el.
Éppen elég régóta látogatom a fórumot ahhoz, hogy lássam honnan indult ez az egész, és mivé lett. Aki ismer, netán régebben is olvasta a fórum ezen szekcióját, az tudhatja, hogy javaslataimmal igen gyakran segítettem a fórumon a házigazdák munkáját; a fórumszabályzat kialakításában is volt szerencsém közreműködni. Ha úgy láttam, hogy igaztalanul támadják őket, kiálltam teljes mellszélességgel. Ezt egy idő után nem tudtam megtenni, mert egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban figyelembe vett javaslatokra a kutya nem figyel, a fórumszabályzat betartatásával igen komoly gondjaik voltak, de még az egymás közötti kommunikációval is; mindez oda vezetett, hogy egy vicc lett mindaz, amit a fórumon "moderátori munkának" szokás nevezni. Ez a mai napig nem változott.
Egy konkrét véleményemet viszont a legelső idők óta tartom:
csakis következetes, a szabályzathoz mindig, mindenkor, mindenkivel szemben ragaszkodó moderációval lehet egy fórumot üzemeltetni.
A probléma ott van, hogy ezt már akkor sem vette közületek -T. moderátorok és házigazdák- komolyan senki. Sőt ennek az egésznek a kicsúcsodása az volt, amikor egyes moderátori titulust viselő emberek (akikre ráadásul egy pohár vizet sem szabadott volna bízni, nem egy fórum "rendezését") fórumszabályzatba ütköző postokat írtak, témákat nyitottak. Meg is lett az eredménye mindennek.
A baj az, hogy most Lamexpert (és másik pár nick) kitiltása után most meglepődtök azon, hogy nem áll ki mindenki teljes mellszélességgel mellettetek. Ne lepődjetek meg! Ha a kezdet kezdetétől következetesek lettetek volna minden téren, akkor egy rossz szava nem lehetne senkinek. A fórumnak van szabályzata, azt mindenki betartja, ill. mindenkivel betartatják... nincs kecmec. Megszoksz, vagy megszöksz. Ez maradt volna a fórumtagoknak, mint választási lehetőség. Mióta mondom mindezt... hiába.
De hogy most, ennyi idő távlatából egyszer csak kitiltjátok Lamexpert-et, és a gyaníthatóan szintén a Lamexpert néven író személy által használt többi nevet, csak még jobban aláástátok a tekintélyeteket.
Hiszen van ám a fórumon nem egy, nem kettő olyan ember (közéjük tartozom én is), aki sokakkal ellentétben nem szelektív memóriával rendelkezik, és nagyon jól emlékezik ám mindenre, ami a fórumon történt!
Hogy egy bizonyos Bilux nevű fórumtag az ideiglenes kitiltása alatt vagy 7-8 másik nick-el beregisztrált, és írt -tettét nem is próbálva leplezni-, amiért meg is kapta a megérdemelt eltiltását, aztán végül mégis írhatott, és azóta is ír a fórumra. (A T2K, és immár Lamex kitiltásán magukban a markukat dörzsölő, elégedetten mosolygó emberkéknek mondom, hogy T2K-nak igen nagy szerepe volt abban, hogy a fórum akkori vezetése megbocsátott Bilux barátunknak, midőn levelet írt Krinyonak, hogy ugyan mégse tiltsa ki örökre a kis lázadót.)
Hogy egy másik, cseh rajzfilmfigurára emlékeztető nevű fórumtársunk szintén megcsinálta ugyanezt, és mégis a mai napig aktív tagja a HWSW fórumnak, hogy aztán olyan színvonalas témákkal kápráztassa el a közönséget, mint a "Milyen matricát ragasszunk Dj.Fülemüle nyomtatójára?".
Hogy T2K -aki minden kétséget kizáróan a HWSW történetének egyik legszínvonalasabb, leghasznosabb szakmai hozzászólásokat generáló tagja volt-, egy, a mostanihoz hasonló "határozott moderátori fellépést" követő mondvacsinált műbalhé után végleg távozni kényszerült, míg azok a személyek, akik őt rendszeresen -a moderatúra teljes jóváhagyása mellett- nyíltan, erőszakosan, sokszor a sokat emlegetett és lobogtatott fórumszabályzatot figyelmen kívül hagyva provokálták őt (sokszor talán direkt fikanick-eket regelve gyáva módon), még mindig a fórum aktív tagjai, pedig T2K-val ellentétben a provokáción kívül egy hasznos betűt nem vetettek a fórumnak nevezett virtuális papírra.
De nem kell visszamenni az időben ilyen sokat, "következetes" moderáció után kutatva. Elég akár most benézni a SZIGET-re, és látni, hogy két oldalt megért egy újonnan nyitott, horgászatról szóló téma vígan pörög, miközben sem fórumtag, sem házigazda -bár tisztában van a ténnyel- nem törődik azzal, hogy Rapidus már 2003-ban nyitott a témának egy remek topicot.
Hogy egy sokszáz oldalas, labdarúgással foglalkozó téma mellett megnyílik egy topic ugyanannak a témának szentelve, de egyik moderátor anélkül, hogy csont nélkül bezárná beleír egy vicceset, majd nyitva hagyja; ámde később egy moderátortársa bezárja azt.
"IQ fájterek" megtűrt agymenései a GAMEWARE szekcióban...
A Társalgó nevű komédiatragikum...
És sorolhatnám a példákat napestig a fórumon végzett "összehangolt, profi, következetes, szakmai moderációra".
Végül csak ki kell térnem Lamexre is, bár temetni jöttem őt, nem dícsérni.
Mivel mondtam, hogy meglehetősen jól emlékszem mindenre, ami itt zajlott...
Salgó Béla. Ha ez a név is a Lamexpert néven író személyt takarta, akkor bárkinél több jogom lenne követelni Lamex kitiltását, lévén, hogy anno ez a név nem volt más, mint a Piftukát támadó (méghozzá igen durva módon... Saddam Minihitler LaDuce.... mondtam, hogy emlékszem) fikanick, amelynek első hozzászólásai nem álltak másból, mint ellenem irányuló tömény személyeskedésből. Bezony, bezony.
Ennek ellenére mondom azt, hogy ordas hiba volt Lamex kitiltása most.
Lamexpert valóban elég ellentmondásos személyiség volt. Soha nem felejtem el, hogy ő volt a második (BLUEDEATH után) a fórumon, aki nekem teljesen önzetlenül, jóindulattal segített (nem fontos miben).
Aztán telt az idő és én is összetűzésbe keveredtem vele. Elkövettem azt a hibát, amit sokan, hogy nem érteni próbáltam, hanem támadásnak vettem, amit írt. Elég sokáig tartott a "haragszomrád", miközben ugyanúgy -mint mindig annak előtte is- rengeteg hozzászólását olvastam el; mert volt mit.
Aki azt mondja, hogy Lamex 4xxxx db hozzászólása csupa értelmetlen kép és idézet volt, nem más, az egészen egyszerűen nem tudja miről -helyesebben kiről- mond véleményt.
Változtattam a nézőpontomon és megpróbáltam jobban megismerni. Amennyire ennek egy fórum teret adott, úgy érzem sikerült. Sőt, ha ő kreálta is a többi nick-et, akkor azt hiszem, tudom (értem), hogy miért tette. És rájöttem, hogy valójában egy rendes ember az "öreg", és sokat köszönhetek neki. Ezt egyébként nemrég neki is megmondtam.
No, de temetni jöttem őt, nem dícsérni!
Mert abban csaknem 100%-ig biztos vagyok, hogy Lamexperttől ezek után bocsánatkérést nem lát senki. Így marad ő már végleg kitiltott.
De ettől a lényeg nem változik: Ennyi idő távlatából, ennyi idő után, mindazok után, ami itt a fórumon történt -hangsúlyozom, mégha Lamex-et takarta is a többi szintén kitiltott nick- őt kitiltani igen súlyos hiba volt. Az volt, ismerve a fentebb említett, "húdekomoly" moderációra hozott példákat, a moderátori ténykedést. Nevetséges, és szánalomra méltó tett.
És mindezek után, az ismertetett moderáció mellett már a Fórumszabályzat sem ér semmit. Betartatni? Ilyen következetlen, erélytelen, gyenge, ellentmondó moderáció mellett? Ugyaaan!!! Maximum virtuálisan szaros virtuális valagak virtuális kitörlésére érdemes.
Igen, PPeter nagyon jól látta, hogy ez olyan szituáció volt, amelynek során bármilyen moderátori döntést megtámadott volna a fórum egyik, avagy másik fele.
Csak azt az apróságot felejtette el leírni, hogy minderről, arról, hogy a dolgok ide fajultak,
csakis a moderatúra tehet. Leírtam fentebb, miért.
Abban pedig a Lamex kitiltásán elégedetten mosolygók se kételkedjenek egy percig sem (mégha nem is érdekli őket), hogy Lamex távozása az utolsó szög volt ennek a valaha volt remek fórumnak a koporsójában; súlyos érvágás az amúgy is a bányászbéka segge alatt lévő színvonalban! Amikor ugyanis egy fórum színvonala eléri az SG fórum színvonalát, arra ugyan senki nem lehet büszke. Itt pedig ez történt.
De legyünk vidámak!
Mert "Tőttömleezerrelvazze!" és "ÉLJENEK A SZKENNEREK!", mer' azalyó!
Jah... és SZERETEM A HÁVÉSEVÉLYT!!! NAGYON KIRÁJ!!!