HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (138 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek III.

#941 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:22

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:15

:omg: Hol mondtad ezt?!  :think:

A másik oldalon. Meg ezen is feljebb.

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 17. 09:24 -kor

#942 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:22

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 8:49

"nem a Fresnel lencse, hanem a mikroprizma (mikroraszter)."

Pont a Fresnell lencsébe van belecsiszolva.

Tehát akkor a Fresnel lencse mégsem ugyanaz, mint a mikroprozma...

#943 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:25

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:22

Tehát akkor a Fresnel lencse mégsem ugyanaz, mint a mikroprozma...

Egyben van a kettő.

#944 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:27

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:25

Egyben van a kettő.

Ezt mondom én is.  Nem ugyanaz.

#945 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:29

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:27

Tudtok linkelni vmi jól érthető anyagot a témával kapcsolatban, mert enniy vita után engem is érdekel a dolog. Nem sok esett le eddig a témáról.  :D

#946 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:49

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:27

Most mutatott a nagyfater régi Praktica alkatrészeket és két Fresnell lencsét kis dobozokban, Az egyik sima téglalapalakú lencse a másiknak a közepében a körös becsiszolás, a felirat a két dobozon azonos Fresnell lens made in Jena.

#947 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:50

Idézet: Picassu - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:29

Tudtok linkelni vmi jól érthető anyagot a témával kapcsolatban, mert enniy vita után engem is érdekel a dolog. Nem sok esett le eddig a témáról.  :D

Csak angolul...

Fresnel lencse - Wikipedia
Mérőékes kereső működési elve (pdf; csak az utolsó fél oldal foglalkozik a mikroprizmás keresőkkel, de az előzmények után már könnyen megérthető/elképzelhető annyiból is)

#948 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:52

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:49

Most mutatott a nagyfater régi Praktica alkatrészeket és két Fresnell lencsét kis dobozokban, Az egyik sima téglalapalakú lencse a másiknak a közepében a körös becsiszolás, a felirat a két dobozon azonos Fresnell lens made in Jena.

Attól még, h egy FresneL (egy l, vedd észre...) lencse közepére is lehet mikroprizmákat tenni, a kettő dolog még nem ugyanaz.  Lásd előző linkeket...

#949 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 10:19

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:50

Csak angolul...

Fresnel lencse - Wikipedia
Mérőékes kereső működési elve (pdf; csak az utolsó fél oldal foglalkozik a mikroprizmás keresőkkel, de az előzmények után már könnyen megérthető/elképzelhető annyiból is)

És miért is jó nekünk a Fresnel lencse? Mert itt arról ír hogy a minőség elhanyagolásával jelentősen csökken a lencse súlya. Azért ez nem minden helyzetben előnyös a fényképezés terén. :think: Mert más dolog egy akár méteres átmérőjű világitótotonyban levő lencse és más egy "apró" objektív.

#950 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 10:40

"Mert más dolog egy akár méteres átmérőjű világitótotonyban levő lencse és más egy "apró" objektív. "

Ráadásul a világítótoronyban nem a lencsék forognak többnyire hanem a fényforrás.

#951 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 11:07

Idézet: Picassu - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 11:19

És miért is jó nekünk a Fresnel lencse? Mert itt arról ír hogy a minőség elhanyagolásával jelentősen csökken a lencse súlya. Azért ez nem minden helyzetben előnyös a fényképezés terén. :think: Mert más dolog egy akár méteres átmérőjű világitótotonyban levő lencse és más egy "apró" objektív.

Jó kérdés, én se igazán értem, h miért jó ez nekünk...

A jelentősen csökkenő súly az jelentősen csökkenő árral jár együtt.  Ez egy világítótoronyban pont jó, mert a minőség csak sokadlagos, ellenben egy akkora méretű rendes lencsébe jóval több anyag kellene, mint egy hasonló Fresnel lencsébe, úgyhogy jóval drágább is lenne...

Gondolom a fotográfiában hasonló dolgok játszhatnak közre...  Csakhogy silányabb minőség miatt nem valószínű, hogy objektívekbe ilyen lencséket pakolnának (bár szerintem mintha a Canon Diffractive Optics-nak elkeresztelt cucca hasonló elven működne).  De lehet, hogy a keresőben az embrei szemnek már kevésbé számít, hogy rendes vagy Fresnel lencsén keresztül jön a fény, és már az elkészült kép minőségét sem befolyásolja, így ott már lehet, hogy használják.  Dehát ha megnézel egy féligátlátszó ábrát pl a dpreview.com-on, azért látszik, hogy a keresőben jóval kisebb lencsék vannak, mint az pl. objektívekben, úgyhogy az ebből fakadó a súlybeli és anyagi megtakarítások is csak jóval kisebbek lehetnének...

szerk.: elírás

Szerkesztette: szeder 2005. 06. 17. 11:09 -kor

#952 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 11:26

"Csakhogy silányabb minőség miatt nem valószínű, hogy objektívekbe ilyen lencséket pakolnának "

A japánok a kilencvenes évek közepéig jénai optikákat használtak a vázaikhoz, akkor észrevették hogy a német lencsék minősége erősen romlott  licenszet vettek majd saját maguk kezdték az optikákat gyártani. Én magam is teszteltem ócska jénai optikát, szinte nem hittem el milyen gyenge.

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 17. 11:32 -kor

#953 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 17. 11:39

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 12:07

Jó kérdés, én se igazán értem, h miért jó ez nekünk...

A jelentősen csökkenő súly az jelentősen csökkenő árral jár együtt.  Ez egy világítótoronyban pont jó, mert a minőség csak sokadlagos, ellenben egy akkora méretű rendes lencsébe jóval több anyag kellene, mint egy hasonló Fresnel lencsébe, úgyhogy jóval drágább is lenne...

Gondolom a fotográfiában hasonló dolgok játszhatnak közre...  Csakhogy silányabb minőség miatt nem valószínű, hogy objektívekbe ilyen lencséket pakolnának (bár szerintem mintha a Canon Diffractive Optics-nak elkeresztelt cucca hasonló elven működne).  De lehet, hogy a keresőben az embrei szemnek már kevésbé számít, hogy rendes vagy Fresnel lencsén keresztül jön a fény, és már az elkészült kép minőségét sem befolyásolja, így ott már lehet, hogy használják.  Dehát ha megnézel egy féligátlátszó ábrát pl a dpreview.com-on, azért látszik, hogy a keresőben jóval kisebb lencsék vannak, mint az pl. objektívekben, úgyhogy az ebből fakadó a súlybeli és anyagi megtakarítások is csak jóval kisebbek lehetnének...

szerk.: elírás

Dr. Sevcsik - Hefelle: fényképészet a Fresnel lencsés keresőről:

Idézet

...ennek az az előnye, hogy az objektív felől a keresőlemezre (mattüvegre - Studi) érkező, széttartó sugarakat optikai úton, a kereső nyílása irányába gyűjti össze. (A klasszikus mattöveg csupán diffúzan szétszórta a ráeső fényt, így jutott a keresőmező minden pontjáról fény a szembe. Ez természetesen rendkívül rossz hatásfokú megoldás.) A mattüvegre, mint élességbeállító eszközre a fresnel-lencse mellett is szükség van, ezek a mattüvegek azonban sokkal finomabb szerkezetűek, kevésbé fényszóró tulajdonságúak, ezek a fényt kevésbé szórják.

Tehát a Fresnel lencse a mattüveg mögött nem az árcsökkentés miatt, hanem a kereső képminőségének javítása miatt van ott.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#954 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 12:23

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 12:39

Tehát a Fresnel lencse a mattüveg mögött nem az árcsökkentés miatt, hanem a kereső képminőségének javítása miatt van ott.

Node miért Fresnel lencse?  Miért nem "hagyományos"?

#955 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 12:27

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 12:26

A japánok a kilencvenes évek közepéig jénai optikákat használtak a vázaikhoz, akkor észrevették hogy a német lencsék minősége erősen romlott  licenszet vettek majd saját maguk kezdték az optikákat gyártani. Én magam is teszteltem ócska jénai optikát, szinte nem hittem el milyen gyenge.

Nem igazán értem, h a jénai optikák minősége és a japánok licenszelése hogyan kapcsolódik ehhez a Fresnel lencsés, mattüveges, mikroprizmás témához... :think:

#956 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 06. 17. 12:32

"Csakhogy silányabb minőség miatt nem valószínű, hogy objektívekbe ilyen lencséket pakolnának "

Ezt nem én írtam.

#957 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 12:58

Bocsánat, hogy egy pillanatra megszakítom a valóban nagyon érdekes témát, vásárlási tanácsot szeretnék kérni.

Szóval minden ellenérzésem ellenére eldöntöttem, hogy féltem a gépem frontlencséjét és valamilyen UV szűrőt fogok használni a védelmére. Egy olyat szeretnék választani, ami nem ront/változtat semmit az elkészült kép minőségén, színein, stb. Nem tudom, hogy a gépemnek (Minolta Z3) melyik kategória felelne meg.

Korábban láttam, hogy Thrawn Hoya-t használ az L-es obiján (jól le is vacakoztam, remélem viccnek vette :) ), ezért az Op****rm litájáról ezeket néztem ki:

Standard -Széria - Mindkét oldalon tükröződésmentesítő bevonattal
UV-Szűrő 52 mm
3360.-

HMC többszörös bevonattal - Többrétegű bevonattal (átlagos fényáteresztés 97%)
HMC UV szűrő 52 mm
5040.-

HMC Szuper Széria - A Sky, és UV szűrők mindkét oldalon 12 rétegű bevonattal (átlagos fényáteresztés 99,7%)
HMC Szuper UV szűrő 52 mm
5990.-

Ezek jönnek szóba. A Super Pro már nagyon drága, annyit nem szánnék rá, de feltételezem, ehhez a géphez felesleges is lenne. A nagy kérdés az, hogy elég-e nekem a Standard, vagy sem? Mert ha nem, akkor a maradék kettőből a drágábbat választanám, az a ~+900 Ft nem vág földhöz. Köszi a segítséget.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#958 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 17. 13:04

Idézet: EV6 - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 13:58

Bocsánat, hogy egy pillanatra megszakítom a valóban nagyon érdekes témát, vásárlási tanácsot szeretnék kérni.

Szóval minden ellenérzésem ellenére eldöntöttem, hogy féltem a gépem frontlencséjét és valamilyen UV szűrőt fogok használni a védelmére. Egy olyat szeretnék választani, ami nem ront/változtat semmit az elkészült kép minőségén, színein, stb. Nem tudom, hogy a gépemnek (Minolta Z3) melyik kategória felelne meg.

Korábban láttam, hogy Thrawn Hoya-t használ az L-es obiján (jól le is vacakoztam, remélem viccnek vette :) ), ezért az Op****rm litájáról ezeket néztem ki:

Standard -Széria - Mindkét oldalon tükröződésmentesítő bevonattal
UV-Szűrő 52 mm
3360.-

HMC többszörös bevonattal - Többrétegű bevonattal (átlagos fényáteresztés 97%)
HMC UV szűrő 52 mm
5040.-

HMC Szuper Széria - A Sky, és UV szűrők mindkét oldalon 12 rétegű bevonattal (átlagos fényáteresztés 99,7%)
HMC Szuper UV szűrő 52 mm
5990.-

Ezek jönnek szóba. A Super Pro már nagyon drága, annyit nem szánnék rá, de feltételezem, ehhez a géphez felesleges is lenne. A nagy kérdés az, hogy elég-e nekem a Standard, vagy sem? Mert ha nem, akkor a maradék kettőből a drágábbat választanám, az a ~+900 Ft nem vág földhöz. Köszi a segítséget.

Én, mivel állandóan fent van az obin, a HMC-t választottam, mert elvileg jobb a minősége, és ellenállóbb maga a bevonat is. (Z1-re)

Elinfóban ~500 forinttal olcsóbb, de lehet, hogy rendelni kell nálunk.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#959 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 13:31

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 13:32

Ezt nem én írtam.

És?

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 12:26

Ezt viszont igen...

#960 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 13:36

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 14:04

Én, mivel állandóan fent van az obin, a HMC-t választottam, mert elvileg jobb a minősége, és ellenállóbb maga a bevonat is. (Z1-re)

Dettó.

Téma megosztása:

• (138 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.