Na akkor először is tiszázzuk ezt a vákum kérdést.
1. Vákum nincs csak kicsi nyomás.
2. Az Si-t és a Pascalt hagyuk (a Pascal a programozóknak

) használuj a bar-t (a legtőbb nyomásmérő ebben van skálázva.
3. A nyomás megadásánál két módot választhatunk abszolút nyomást és relatív nyomást.
4. Én a relatív megadást javaslom tehát vegyük azt, hogy ami most minket körbevesz (abszolutban számolva 1 bar) az a viszonyítási szint.
5. Tehát ha növeljük a nyomást akkor pl +1 bar nyomást érünk el (abszolútban ugye 2 bar), ha csökentjük akkor pl. -0,5 bar-t érünk le (abszolútban ugye 1-0,5=0,5 bar)
6. Én ezentúl a nyomás értékeket relatív nyomásban adom meg.
Remélem érthető és világo voltam és ezután értelmezni bírjátok az általam leírtakat.
Másodjára:
Ma is kisérleteztem a következő "berendezést" használtam:

[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Ez egy egyok végén leforrasztott réz cső a másik végén van egy relatív-nyomásmérő és egy golyóscsap a feltöltéshez és a nyomás csökkentéséhez.
Előszőr ismét vízzel próbálkoztam a következő nyomásértéket tudtam elérni:

[
Mint látható kb. -0,93 bar nyomást.
Ezen a nyomáson a víz 65 fokon kezd el forrni de az igazi hőszállítás úgy 80 fokon indul be.
Tehát az én tapasztataim alapján vízzel müködö HP építéséhez igen jó nyomáscsökkentő szivattyú szükségeltetik. Én azt gondolom szmunkra ez jelenleg ilyen módon mem megoldható feladat.
De próbálkoztam acetonnal is a próba HP ugyanaz csak a dolgozó közeget csréltem le.
Mint már említettem korábban ha szoba hőmérséklető acetonnal probálkozunk akkor úgy -0.8 bar nyomásnál az aceton el kezd forrni és ragyogóan ki lehet szívni a csőből (lehet, hogy még nem forr csak nagyon intezíven párolog de ez a végeredményen nem változtat szoba hőmérsékletű acetonnam -0.75 bar nyomás érhető el max.) Ezt a hibát elkerülendő fagyasztúban lehűtöttem az aceton és igy csökkentettem a nyomást a következő eredménnyel:

[
Mint látható kb. -0.86 bar nyomást tudtam elérni. Azt, hogy miért nem sikerült elérni a víz esetében elért nyomást azt nem tudom holnap megpróbálm kideríteni.
Ezt a nyomást közvetlenül az elékszítés utánn mértem mikor még a HP hidegebb volt a szobánál most miutánn beállt a szoba hümérséklet 22 fok -0,79 bar nyomást mutat az óra.
Mielőtt ismertetném az eredményekt egy kis PH érték következik ne mennyetek sehova....
Csak it csak most csak nektek...
A következő jelenséget tapasztaltam:
A kapilárisokra valószínüleg szükségünk lesz a korekt müködésre mivel ha a csövet bedugtam a meleg vízbe akor nem mindig inult el a forrás ugyanazon a hűfokon, hanem ho elindult hol nem. Ezt vizsgálva azt vettem észte, ha a HP-t bedugtam a vízbe és nemindult el a forrás ugyanazon a hőfokon ahol korábban elindult akkor ha a HP végét a pohár aljába ütöttem akkor rögtön elindult a forrás.
Azt gondolom, hogy ez azért volt mivel ekkor a cső felsőbb szakaszin kicsapódó acetont leráztam a cső alajába ahol így lett minek elfornia, mivel előzőleg az össze ott lévé aceton elfort. Ennek ellentmond az a tény, hogy volt olyan hőfok ahol ütögrtés nélül is mindig elkezdett forrni az aceton a csőben.
Ma csak 10ml acetont raktam a csőbe lehet, hogy ez kevés és azt sem tudom, hogy mennyi maradt benne mivel nem szkerült elérnem a víz nyomását így feltételezem, hogy ez a hütött aceton is lekezdett forni. Holnap megbróbálom 20-30ml acetonnal illetve megmérem, hogy ma mennyi volt ténylegessen acsőben.
Az ma eggdi elvégzett kisérletekhez az is hozzá tartozik, hogy mivel sok mérést végezem ezért nem volt időm megvárni az, hogy a HP magától hüljön le hanem csapvízzel hütöttem le ez azt jeleni, hogy a az eddig mért értékek úgy 12-18 fokos HP-vel születtek amikor alacsonyabb volt a nyomás a HP-ben mint most a szobahőmérsékleten kb annyi volt mint a fényképen látható.
Ugye az alacsonyabb nyomás alacsonybb forráspontot is eredményez, hogy ez miként befolyásolja az eddige eredményeket azt most fogom kipróbálni.
Illetve még az is hozzá tartozik a dolgokhoz, hogy hütés közben vízszintesen tartottam a HP-t (csak így fért a csap alá), malyd rögtön végeztem a következő mérést. Az hogy ez miként befolyásolja ez eredményeket mivel lehet hogy nem volt ideje az acetonnak a cső aljába folynia és igy nem tudott beindulni a forrás csak ha leráztam az acetont a cső aljára azt szintén most fogom kipróbáni.
A HP már két órája áll a talpán és veszi fel a szoba hőmérsékletet.
Thát a következőkre jutottam:
Ha leütöttem a HP a pohár aljára akkor 40 fokon indult el a forrás és a hőszállítás rögtön érzékelhető volt sajnos néha leált a forrás. Én ezt annak tudom be, hogy ahoz hogy a HP Müködjön minden féle képpem kell agy bizonyos deltaT-nek lennie a két vége közt, ha ez nincs meg tehát a HP mindenhol azonos hömérsékletű (ami nekükük nagyon jó hiszen az azt jelenti, hogy a CPU olyan meleg mint a hütőborda

) akkor le áll a hőszállítás és ezzela forrás is természetessen. és mivel az én kezem úgy 36 fokos az hosszú távol nem elég a HP-nek. Ez ugye rögtön felveti azt a kérdést is, hogy ennél alacsonyabb forráspntokat csak akkor tudunk megmérni , ha hütjük a HP egyik végét.
Ha arra vártam, hogy magától meginduljon a forrás akkor 45 fokig kellet melegítenem a HP végét ekkor magától beinult a forrás és a hüszállítás és nem ált le (3-4 percig).
Tehát kijelnthetjük, hogy sikerült 45 fokon müködő HP-t készíteni.
60 fokon annyira jól müködik a HP, hogy 5-6 másodpercnél nem tudtam tovább a vízbe tartani a HP-t mivel égette a kezem.
Szerintem az acetonos isrány a nyerő.
Ha a forralásos módszerrel sikerült 30 fokon müködő (engedjétek meg nekem hogy kételjedjek, de ha már 50 fokon müködi akkor is király és sokkal jobb mint az én 65 fokosom NEM KÖTÖZKÖDNI AKARTAM) akkor aceton forralásával 10 fokon müködöt kell tudnunk készíteni.

Valaki elmagyarázhatná már nekem, hogy kell forralással HP-t készíteni mert nem értem, ha lehet ne csak a módját hanem azt is, hogy az miért müködik úgy szeretem emegéetreni a dolgokat.
PMiki
Csak a csend elég halk...