HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#521 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 20. 09:38

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 10:19

Nem tudom miért foglalkoztok az elektrolízissel.Sajnos ha te magad galvanizálod rá az anyagot,akkor alá kell egy ellenkező elektropotenciálú anyag.Magyarán a cső belső fala nikkel vagy alubevonatú(ezt is elektrolízissel viszed föl)és csak erre mehet föl újra a réz.Szerintem ez macerás fölösleges vele foglalkozni.
Hank

A múltkor vettem rézcsövet, aminak a bevonata nikkel.
A belsejében is nikkel van.
Akkor erre talán lehet galvanizálni rezet!
Nem?

#522 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 09:50

szerintem lehet rá rezet, de előbb be kell mattítani. de azt a csövet ha összenyomod, szerintem lepattanik róla a bevonat (ha jó csőre gondolok, láttam én is boltban)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#523 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 17:50

Én nem eletrolizálni akarok, hanem az a helyzet, hogy az alut belerakom az oldatba, az alu feloldódik, helyette réz válik ki az alulemezre. Ilyet ti nem hallottatok még?? Alapkísárlet kémiából, csak cink lemezzel.

Rézre rezet simán lehet elektrolizálni, nem kell alu, vagy nikkel rá!
Ezt a réteget akár le is lehet szedni, ha nagyon ügyes valaki. (magától nem jön le)

#524 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 20. 21:37

Bali, félreérted: Veriakilisnek olyan csöve van, ami gyárilag nikkelezve van.
Amúgy ez az alu-réz dolog nekem nem tetszik. Ahol ez a két fém összeér, ott erősebb a korrózió, szóval nem lesz valami tartós egy cucc szerintem...

#525 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 18:10

Gyulavitéz! Te értettél félre engem!
Én értem, hogy Veriakilis-nek milyen csöve van, nem is arra mondtam, amit mondtam. Hank emlegette a különböző rétegek felvitelét.
Nem lesz itt semmiféle korrózió! Nem érted? Hát az alu az elfogy teljesen a reakcióban!! És réz válik ki az oldatból!

#526 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 20:24

akkor minek az alu?

amúgy téged nem nehéz félreérteni:

Idézet

Ha rézcsövet használunk, akkor valahogy alu-t kell a réz felületére juttatnunk, pl egy vékonyfalú alucsövet rakunk, ami pont belepasszol a rézcsőbe, de ez nem tudom, hogy mennyire hatásos.
A réteg nem lesz valami erős, ezért javasolt vékony rézdrótokkal megsegíteni, vagyis a reakció előtt körbe kell rakni a cső belsejét rézdrótokkal.

Ezt elképzelted? Egy 10-es csőbe raksz egy 8-as alu csövet (akkor nem egyszerűbb egyetlen alu cső? ), utána (vagy helyette) meg körberakod rézdróttal, és ezután jön az elektrolízis? vagy hogy érted? vagy ha ez két külön dolog, akkor különítsd el az írásban is, mert énnekem ez követhetetlen (másnak nem?).

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 05. 21. 20:57 -kor

#527 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 20:49

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. máj. 20., péntek - 17:50

Én nem eletrolizálni akarok, hanem az a helyzet, hogy az alut belerakom az oldatba, az alu feloldódik, helyette réz válik ki az alulemezre. Ilyet ti nem hallottatok még?? Alapkísárlet kémiából, csak cink lemezzel.

ezt részletezd lécci, mert kémia már régen volt nekem a suliban.

szóval beleteszem az alut valamibe, és kiválik a réz? de hová? a feloldódott alura? :confused:
és ha valami megy cink-kel, akkor már automatikusan működik alu-val is?

taníts mester!  :respect:  :D  :omg:

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 05. 21. 20:50 -kor

#528 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 20:57

Nézd! Én nem mondtam egy szóval sem, hogy elektrolízis lesz, mert nem az lesz. Max akkor mondtam, amikor valaki bekevert vele. Tehát külön sem lehet választani, ami csak egy dolog! :)

Nem elektrolízis van, hanem fém-fémion reakció. Nem tanultál kémiát??? Most magyarázzam el? :D

Valahogy úgy képzeltem el, ahogy írtad. 10-es csőbe 8-as alucső! Csak valami vékony kellene. És körberakni rézdróttal. Legalább ezt érted! :)

Csak szóljatok, ha valamit nem értetek! :D

#529 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 20:58

értem, de ki fogja megcsinálni? mennyi hőveszteség lesz a pontatlan érintkezés miatt?
(nekem a 6*1-es csövet az üzletben eleve feltekerve tárolták, és mivel 5 métert vettem, ezért kitekerték, lemérték, és újra összetekerték, hogy el tudjam vinni. a végeredmény egy néhol elég göcsörtös rézcső lett, amit kiegyengeni nem nagyon tudok. tudom, egyéni szoc probléma, de talán más is így jár...)

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 05. 21. 21:26 -kor

#530 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 21:24

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 21., szombat - 21:49

ezt részletezd lécci, mert kémia már régen volt nekem a suliban.

szóval beleteszem az alut valamibe, és kiválik a réz? de hová? a feloldódott alura? :confused:
és ha valami megy cink-kel, akkor már automatikusan működik alu-val is?

taníts mester!  :respect:  :D  :omg:

Oh! Látom megelőztél a leveleddel! :)

Na akkor: Belerakod az alulemezt az oldatba (rézgálic+egy kis konyhasó, mert ettől gyorsabb lesz a reakció, de nem túl sok), erre réz válik ki és gáz fejlődik. A réz alatt ami kivált az alu tovább oldódik, de így megint réz válik ki és rajtmarad a lemezen.
Tehát a maradék alura válik ki a réz.

Végülis igen, ha cinkkel megy, akkor aluval is, mert a cink standardpotenciálja nagyobb az alunál. A réznek elég nagy a st.pot.-ja, ezért majdnem minden fém oldódik a rézt sójában és réz válik ki. Remélem mindent jól írtam, már elég késő van, szóval én is tévedhetek! :) (mellékesen kémiából elég jó vagyok :D )

Ha még kérdésetek van, csak bátran! :D

...... anyám telefonál.....modemes net...... nem tudom elküldeni ezt az üzenetet. :)

#531 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 21:25

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 21., szombat - 21:58

értem, de ki fogja megcsinálni? mennyi hőveszteség lesz a nem pontos érintkezésen?

Majd egyszer én! :)

Talán nem lesz érintkezési hiba.

#532 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 21. 21:26

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. máj. 21., szombat - 21:25

Majd egyszer én! :)

Talán nem lesz érintkezési hiba.

(a fene, ezt is kibővítettem közben)

#533 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 22. 09:00

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 21., szombat - 21:58

értem, de ki fogja megcsinálni? mennyi hőveszteség lesz a pontatlan érintkezés miatt?
(nekem a 6*1-es csövet az üzletben eleve feltekerve tárolták, és mivel 5 métert vettem, ezért kitekerték, lemérték, és újra összetekerték, hogy el tudjam vinni. a végeredmény egy néhol elég göcsörtös rézcső lett, amit kiegyengeni nem nagyon tudok. tudom, egyéni szoc probléma, de talán más is így jár...)

Ez esetben nem tudom, hogy mit lehetne tenni.
Aztán az se biztos, hogy jól működik az elképzelésem, és nem lesz jó a réteg.

#534 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 22. 10:42

Bali&reg gondokodtam a kapilláris rétegeden.
Szerintem van egy nagy baj vele.Ha jól emlékszem akkor ez a kémiai kötés mikor kiválik a fém fémen ionos kötésben történik.Bizonyos rétegvastagság után már nem elég a alu elektropotenciálja a rézionok megkötésére,ezért több réz nem csapódik ki.Kapsz egy lyukacsos anyagot,de ez mechanikailag nem stabil.Ha leszeded az alulemezről akkor már csak a szentlélek fogja összetartani.Ötletnek jó,de szerintem nem lesz használható.
Mi lenne ha olvadt rezet felhabosítanánk egy kis + gázzal? Szivacs jól felszívja a vizet!
Hank

#535 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 22. 13:05

Hogy érted azt, hogy ionos kötésben történik?? Fémek között nincs ilyen a tudomásom szerint. Az a rézréteg éppen hogy csak rajtmarad az alulemezen. Ezért kell bele a rézdrótok sokasága.
A reakció addig megy, míg el nem fogy az alu, vagy amíg az oldatból el nem fogy a réz. Nem fog félúton leállni, vagyis én még nem tapasztaltam. (persze ha kiveszem az oldatból a lemezt, akkor leáll a folyamat. :) )
Ahogy én terveztem, ott a vékony alu teljesen elfogyna,és a réz, ami kiválik,az meg lenne merevítve a drótokkal. +reménykedem, hogy a kiváló réz egy kicsit odatapad a rézcső falára. :D

Hogy akarod felhabosítani az olvadt rezet? Érdekes lesz!

#536 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 22. 18:18

Úgy értem azt hogy ionos kötés hogy nem rendes fémes kötés alakul ki a kivált réz-réz között,hanem villamos tér(alulemez)tartja össze a kialakult amorf rézfelületet.A rézszulfátban kiváló rézionok eleve nem rendelkeznek elég energiával ahoz hogy fémes kötésbe átmenjenek,ezért marad meg csak alulemezen mert ezt tartja össze őket.Ha rásegítenél egy kis elektrolízissel,akkor szert tesznek akkora energiára hogy stabilabb legyen köztük a kötés.Azért gondolom hogy van max kiváló réteg,mert az alulemez villamos tere a távolság arányában négyzetesen csökken.Nem lesz elég térerő ahoz hogy kiváljon a rézion,magyarán egy vastagságnál nem lesz nagyobb.
Habosított rezet úgy tudom elképzelni,mint ahogy a műanyagokat felhabosítják.Csak az a ciki vele hogy magas hőfokon csinálhatod meg.
Hank

#537 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 22. 21:27

Na mindegy, én még olyat nem hallottam, hogy két fém között ionos kötés, szóval ebben nem tudok nyilatkozni.
Ez a villamos teres dolog tényleg így van? Akkor marad alu, ami nem igazán jó.
Végülis csak egy ötlet volt ez a kapilláris rétegre, de ha nem lesz jó, akkor nem. Aki akaarja az kipróbálja.

Ezt a habosítást elég nehéz lesz házilag megvalósítani. 

#538 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 22. 22:13

Habosítás nem lesz megcsinálva csak ötlet volt.Maradok a babramentes litzehuzalnál.
Hank

#539 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 23. 20:47

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 22., vasárnap - 23:13

Habosítás nem lesz megcsinálva csak ötlet volt.Maradok a babramentes litzehuzalnál.
Hank

Valahogy gondoltam, hogy csak egy ötlet! :)

#540 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 25. 19:00

Mi a helyzet?
Alszik a topik?

Remélem, hogy hamarosan megyek Pestre, és akkor beszerzem a procira való hp-hez szükséges adatokat.

Hank!
Ha megyek Pestre, akkor megvenném azt az acetont.
Nem küldenél privátban egy mobilszámot?

Veriakilis

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »