HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#641 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 16. 19:01

Üdv Veriakilis!
Ezzel a problémával én is foglalkoztam.Még az az elvetemült ötletem is támadt,hogy fordítva rakom be az alaplapot.Végül győzött az észszerűség és elgondolkodtam mennyire jó hővezető a hűtőbordánk.
7mm-es a talpvastagság és 111mm széles.Ha nem csal az emlékezetem 777mm2 ad keresztmetszetnek.
Ez bődületesen nagy keresztmetszet,10000 Amper áramot bírna el :eek:
Azért hozom ezt föl,mert erős analógiá van a hővezetés és áramvezetés között.
Szerintem meggyőző ez az indok.Zalman házában is fönt helyezkedik el a hőátadó,már csak ezért is.
Hank

UI: Flex felejtős,energiatakarékosabb egy jó csípőfogó,ágyúval lőni verébre hát... :D

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 16. 19:04 -kor

#642 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 19:41

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 20:01

Üdv Veriakilis!
Ezzel a problémával én is foglalkoztam.Még az az elvetemült ötletem is támadt,hogy fordítva rakom be az alaplapot.Végül győzött az észszerűség és elgondolkodtam mennyire jó hővezető a hűtőbordánk.
7mm-es a talpvastagság és 111mm széles.Ha nem csal az emlékezetem 777mm2 ad keresztmetszetnek.
Ez bődületesen nagy keresztmetszet,10000 Amper áramot bírna el   :eek:
Azért hozom ezt föl,mert erős analógiá van a hővezetés és áramvezetés között.
Szerintem meggyőző ez az indok.Zalman házában is fönt helyezkedik el a hőátadó,már csak ezért is.
Hank

Szeinted mekkora magasságúnak kéne lennük az egymás mellé rakott bordáknak.
Nagyobb házat akarok, mint a mostani (4 CD hely), csak akkor meg rövid az 1.5m-es borda,amit vettem.
Lehet, hogy szétvágom 3db 50cm-es darabra, és veszek még egy 50cm-es darabot.
Szóval akkor már úgy nézne ki jól a ház, ha a bordák végigfutnának az oldalán.
Nagyon jól fog kinézni a ház a nagy bordával az oldalán.
Ha olyan jól is működik majd, mint ahogy kinéz, akkor nyertünk! :D

Azok az elemek, amiből építed a házadat, azok tömör alu rudak?
A metallo-nál vetted őket?
Nem tudom, hogy hogyan oldjam meg a proci hőfelvevő egységét, - 30mm vastag réztömb kellett volna, de csak 20mm-es volt. Én szeretném egybeépíteni a csöveket a höfelvevő/leadó résszel, és egy síkba hoznám a proci felületét a bordáéval...
Valahogy el kell vezetni a csöveket a kondik felett (17mm-esek a magasabb kondik).
Talán el lehet hajtani a csöveket közvetlenül a réz tömb felett.

Veriakilis

#643 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 20:01

Hajrá Srácok!

Az elszorításhoz csak annyit, hogy a satu is csak akkor jó ha csak kis felületen nyomod a csövet ha a satu teljes pofájávan nyomod akkor nem tudod összenyomni (tapasztalat).
Jó pár oldalla ezelőtt értekeztem egy arcal erről a támáról és ő azt minda, hogy lehet ehez való fogót kapni kb 6000+tréfa kétszer kell vele elszorítani a csövet és még nincs meg a forrasztás rajta kell hagyi a csövön.

PMiki
Csak a csend elég halk...

#644 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 22:44

Én  4* 550mm hosszú bordát akarok használni.Szerintem ez bőven elég lesz,ha jól működnek a pipe-ok.
Az idomok 10*10 tömör alurudak,kellően merev lesz a ház,az tuti. :D
Ma szereztem alaplapi tálcát+kártyatartót szegény codegent kiheréltem. :cool:
Elsőnek a kuckó építését gyorsítom fel mert július elején eladom komplett vizes rendszerrel együtt,és a mostani gépnek kell valamiben laknia.

Jó hogy mondod PMiki a satufogót.Át is fogom alakítani és rajtahagyom mikor forrasztom majd.Vékony kapilláris rézcső mennyi lehet szerintetek?Tud valaki jó légkondiboltot Pesten?
Hank 

#645 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 07:00

A vékony kapilláris csőhöz hogyan csatlakozol majd a vákumkészítő cumóval (bocs, de nem ugrik be, hogy te melyik módszerrel csinálod)? forrasztással megnagyobbítod a leeső végét is, hogy rámenjen a fecskendő(?)?
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#646 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 09:22

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 8:32

Még mindig megvagyok lőve a lezárás forrasztásával,acetilénem nincs,sokáig tart forrasztani--->szétmegy addigra a tömétés.

Hank,

vízhűtés topicban beszélgettünk folyékony fémről (Loctite termék, ha jól emléxem, műgyanta nagy fémtartalommal, de szilárdulás után szinte fémként viselkedik).

Vajon az is porózus szerkezetű szilárdulás után? Megfelelne-e nekünk?

valakinek elvi ellenvetése?  :rolleyes:

#647 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 17. 13:23

Még az elején írtam én is valami hasonlót, hogy le kéne ágazni egy nyítással, és akkor szépen meg lehetne oldani a csővégeket.
Elvileg, ha a két vég zsákfuratba kerül, annál nincs jobb hőátadó elrendezés.

Ha egy csőnek teljesen ellapítod a végét, és azzal cstlakozol pl. a hűtőbordához, akkor a hőnek elég sok utat kell megtennie fémben, ami elkerülése végett készül végül is a heatpipe...

Mekkora az átmérője a kapilláris csőnek?

A műgyanta talán akkor működhet, ha az elszorított rész után marad egy nyitott fészek, amibe kerül, mert ekkor a nyomás rászorítja a felületre.

:offtopic: Lézeres trafipaxos dolgokkal nem foglalkozom, de láttam hírdetni radar jelző kütyüket a Metroban.

#648 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 19:30

Idézet: Hank Hozzászólás 2005. jún. 16. - Dátum: csütörtök - 23:44

Jó hogy mondod PMiki a satufogót.Át is fogom alakítani és rajtahagyom mikor forrasztom majd.Vékony kapilláris rézcső mennyi lehet szerintetek?Tud valaki jó légkondiboltot Pesten?

Itt találsz mindent fogót, szelepet, ipari ezüstöt...

PMiki

#649 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 20:02

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 20:30

PMiki

Mostanában kevesebbet 'jársz' errefelé.
Te írtad, hogy szépen fel tudod darabolni a hűtőbordát.
Mivel darabolod?
Kézi fűrésszel nem biztos, hogy túl szép lesz, úgyhogy, valami más megoldást keresek.

#650 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 17. 20:32

Idézet: Lityi - Dátum: 2005. jún. 17., péntek - 10:22

Hank,

vízhűtés topicban beszélgettünk folyékony fémről (Loctite termék, ha jól emléxem, műgyanta nagy fémtartalommal, de szilárdulás után szinte fémként viselkedik).

Vajon az is porózus szerkezetű szilárdulás után? Megfelelne-e nekünk?

valakinek elvi ellenvetése?  :rolleyes:

Én használtam már, szerintem nem alkalmas a célra. A hővezetése rossz(bár ez itt nem szempont), megkötés után tükörsima a felülete de puha, körömmel is könnyen karcolható.  Elsősorban felületi hibák 'kiglettelésére' használható, fagyálló oldja, kb. 5 perc alatt szilárdul meg.

Szerkesztette: Chosen1 2005. 06. 17. 20:35 -kor

#651 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 18. 10:04

Kösz az infót,korrektül benne van minden.Kapilláris cső 300HUF,ennyit bőven megér.
Folyékony fémekkel pont az a baj,hogy porózusak kis mértékben,ezért nem tömítenek jól.Ereszteni fog a rendszer és használhatatlnanná válik a cső.
Úgy képzelem el a csövemet,hogy egyik vége elcsípve,másik végében beleforrasztom a kapilláris csövet.
Itt töltöm fel acetonnal és itt szívom ki a levegőt.Vékony kapilláris rézcsövet könnyebb elcsípni és forrasztani is a kis hőtehetlensége miatt.
Síma fecskendő tubussal szívom ki a gázokat.
Elgondokodom még az egybetömbről,meglátom melyiket lesz egyszerübb szerelni.
Hank

#652 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 18. 14:40

vettem egy Arctic Freezer4-es heatpipe-os hűtőt. nagyon jól dolgozik, a 3@3.6GHz-es prescottot is lazán lehűti 50 fok alá, max terheléssel is 60 alatt marad, és mindezt olyan hangtalanul, hogy már a csendes samsung vinyót hallom zajosnak... :) a gyári intel még 3GHz-en is csak 65 köré tudta hűteni ebben a melegben, és majd a falra másztam a hangjától...

viszont itt olvasgattam, hogy hogyan is működik ez a megoldás, és az jött le, hogy nagyon nem jó álló házban, vagyis fektetve üzemeltetni a heatpipe-ot, hiszen akkor nem a procc felett áll a folyadék, hanem az alsó ágban...

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

szerezzek/csináljak fekvő házat, vagy jó ez így is?

megnéztem a vas leírását, és nem tesz említést arról, hogy előnyösebb lenne a fekvő ház...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#653 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 18. 16:01

Nekünk fontos csak hogy a forralási pont lent legyen.Nem tudunk olyan jó reprodukciót csinálni,hogy fektetve is tökéletesen működjön.A te hűtődnek ez meg se kottyan,mert e heatpipe-ot gyártó cég tutin megcsinálta.Ne aggódj,nincs is miért,hűtési eredményeid alátámasztják hogy zsír hűtő ;)

Első protopipe jövőhéten várható.Veszek kapilláris csövet és meglátom hogyan tudom összerakni.
Egy tömör réz Lizte huzalos és az 50ohmos hálókábeles verziót is csinálok.
Természetesen képeket is csinálok,és beszámolok hogyan működnek.

Hank

#654 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 18. 16:58

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 18., szombat - 17:01

Nekünk fontos csak hogy a forralási pont lent legyen.Nem tudunk olyan jó reprodukciót csinálni,hogy fektetve is tökéletesen működjön.A te hűtődnek ez meg se kottyan,mert e heatpipe-ot gyártó cég tutin megcsinálta.Ne aggódj,nincs is miért,hűtési eredményeid alátámasztják hogy zsír hűtő ;)

nem igazán értem, hogy így hogy működhet... nagyon úgy tűnik, hogy per pill csak a vastag rézcsövek viszik el a hőt, a heatpipe elv nem igazán érvényesül... az első rajz a jelenlegi pozícionálás, a második meg az, ami szerintem tényleg heatpipe-ként dolgozna... most a csövek teljesen vízszintesen állnak, így hová vinné a gőz a hőt? :think:

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-15-1119110296.gif

MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#655 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 18. 18:02

Idézet: Veriakilis Hozzászólás 2005. jún. 17. - Dátum: péntek - 21:02

Mostanában kevesebbet 'jársz' errefelé.
Te írtad, hogy szépen fel tudod darabolni a hűtőbordát.
Mivel darabolod?
Kézi fűrésszel nem biztos, hogy túl szép lesz, úgyhogy, valami más megoldást keresek.

Most sok a meló nomeg én megakadtam a HP-vel várom a ti megoldásaitokat.

Az alut keményfémlapkás gérvágóval vágám el, ha elhozod Dunakeszire szivesen elvágom fűrésszel ne próbáld meg.

PMiki

#656 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 18. 20:05

Idézet: yeahsp - Dátum: 2005. jún. 18., szombat - 16:58

nem igazán értem, hogy így hogy működhet... nagyon úgy tűnik, hogy per pill csak a vastag rézcsövek viszik el a hőt, a heatpipe elv nem igazán érvényesül... az első rajz a jelenlegi pozícionálás, a második meg az, ami szerintem tényleg heatpipe-ként dolgozna... most a csövek teljesen vízszintesen állnak, így hová vinné a gőz a hőt? :think:

esetleg próbáld lerögzítei a talpát valahogyan, és haljítsd meg a csövet kicsit ferdén. szerintem már ezzel is sokat nyerhetsz.
azt próbáld ki esetleg előbb, hogy elfektetve a házat hűvösebb-e a proci. hogyha nem, akkor nem érdemes hozzányúlni.

#657 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 18. 20:09

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. jún. 18., szombat - 21:05

esetleg próbáld lerögzítei a talpát valahogyan, és haljítsd meg a csövet kicsit ferdén. szerintem már ezzel is sokat nyerhetsz.
azt próbáld ki esetleg előbb, hogy elfektetve a házat hűvösebb-e a proci. hogyha nem, akkor nem érdemes hozzányúlni.

igen, pont erre készülök, csak kicsit sok a szemét az asztalomon, és nehéz elfektetni a nagy toronyházat... :)

#658 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 18. 21:30

Idézet: yeahsp - Dátum: 2005. jún. 18., szombat - 17:58

Azért működik minden további nélkül vízszintesen is majdnem olyan jól, mint függőleges helyzetben, mert a folyadék (víz, aceton, methanol, stb...) fel van szivódva a cső belső falán lévő kapilláris rétegben.
A folyadék a heatpipe bármilyen helyzetében egyenletesen van jelen mindenütt a kapilláris rétegben.
Ha szétvágnád a csövet, nem folyna ki belőle semmi sem, mert a folyadék a kapilláris rétegben van.
A fejjel lefele, és fejjel felfele üzemmód között a hatásfokban mutatkozó kisebb eltérést az okozza, hogy az egyik esetben akadályozza, a másikban pedig segíti a folyadék áramlását a gravitáció abba az irányba, ahol a 'hőmérséklet belép' (az energia) a csőbe.
Vizszintes helyzetben nem is segíti, és nem is akadályozza a visszaáramlást a gravitáció.
Remélem segítettem. :) 

Veriakilis

#659 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 18. 21:35

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. jún. 18., szombat - 21:30

Vizszintes helyzetben nem is segíti, és nem is akadályozza a visszaáramlást a gravitáció.
Remélem segítettem. :) 

Veriakilis

Vertikalis :D  :D  :D

#660 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 18. 21:38

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. jún. 18., szombat - 22:35

Vertikalis :D  :D  :D

Jól passzol a nick-nevem a szövegemhez, mi? :D