HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#121 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 01. 13:34

Engem is már régóta foglalkoztat ez a téma, még anno Ordasi Gabi írásai nyomán gondolkodtam ilyesmin.

Látom - most átfutva az eddigi témát - hogy mire "készültök". Lenne egy ötletem nekem is erre, láttam már jónéhány nagy áruházban kapható szerszámgép készletet, pár ezerér' , amiben volt fúrógép, sarokcsiszoló, esetleg dekopír fűrész is. Illetve ezekhez néhány kiegészítő darab, "fej". Emlékezetemben tisztán ott van egy olyan "eszköz", ami fúrógépbe fogható, olyasmi kialakítású a vége, mint egy WC kefe (bocs a kifejezésére :) ), de mindez drótból, mint egy drótkefe. Ezt a fúrógépbe fogva lehet vele festéket, rozsdát, stb ledörzsölni felületről.

Namármot ha ezt a fejet toldjuk meg valami pálcával és kezdjük el a csőben fel-le huzogatni, akkor a drótból kialakított "szőrők" szépen felkaristolják a cső belső falát. Ránézésre van olyan erős, mint a drótkefe, azzal pedig - szerintem - elég jól megoldható lehet ez a dolog.

Vélemény :think:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#122 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 13:37

Ja, persze nem azt akartam mondani, hogy vegyünk szerszámgép készletet, hanem azt, hogy van valami ilyen eszköz, amit ehhez is adnak, tudom, hogy van külön is, de nem tudom a pontos nevét. Dörzsdrótkefe, vagy ilyesmi lenne - szerintem :)
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#123 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 01. 14:28

Van nekem is,csak az a baj vele hogy nagy.
Kicsi drótkefe viszont nincs,ha van az elég gyönge szálú már.Nem centikbe kell gondolkodni.max 10mm-ben.A legkisebb drótkefe amit láttam az 20mm-es volt(Fermi)
Köszönjük a drukkolást,de még sehol se tartunk sajnos.
Hank

#124 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 17:15

Nagyon lelaposodott a fórum :mad: !!!
Senki sehova nem jutott el? Lelankadt a lelkesedés? Hát,hát... ;)
Látom össze kell raknom egy alkoholos pipe-ot,maratott csőfallal!
Hank

#125 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 18:12

Sajnos én most nem érek rá ezzel foglalkozni, mert az érettségire kell készülnöm. Egy csomó mindent elfelejtettem, van mit pótolnom.
De majd nyáron, talán. :)

#126 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 04. 19:11

Nyáron??? :D
Ha minden jól megy és nem zakkanok meg hétvégére a sok ZH-tól,akkor jövő héten összerakok egy alkoholos üvegcsövet.Kiakarom várni hogy beinduljon a körfolyamat.Ha megy átkerül egy maratott rézcsőbe és meglessük mit hogyan csinál :) .Remélem egy gagyi,de működő próbadarabot összetudok hozni.
Hasco még nem írt vissza mennyibe "fájnak" a csővek,de ha megkapom,azonnal beszámolok.
Hank

#127 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 17:48

én holnap vizsgázom, remélhetőleg utána tudok nekiugrani a HP-nak.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#128 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 05. 19:51

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 4., hétfő - 20:11

Nyáron??? :D
Ha minden jól megy és nem zakkanok meg hétvégére a sok ZH-tól,akkor jövő héten összerakok egy alkoholos üvegcsövet.Kiakarom várni hogy beinduljon a körfolyamat.Ha megy átkerül egy maratott rézcsőbe és meglessük mit hogyan csinál :) .Remélem egy gagyi,de működő próbadarabot összetudok hozni.
Hasco még nem írt vissza mennyibe "fájnak" a csővek,de ha megkapom,azonnal beszámolok.
Hank

Ez van! :)

#129 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 15:50

Idézet: Hank - Dátum: 2005. márc. 16., szerda - 19:04

Meglátogatom már a topikot! :D
Két kép a félig,meddig működő pipeokról:
Kép
Kép

Ezeket Te készítetted?

Csak most találtam meg ezt a heatpipe-os topikot.
Eddig a Prohardware-n irtam heatpipe-os topikba.

Én is készítettem házi heatpipe-ot, de a vákuumot még nem sikerült megoldanom.
Én egy 40 cm-es 17mm-es rézcsőből készítettem...
Tudom, - ez túl nagy. :-)
Az a baj, hogy túl hosszú a cső, és nem sikerült kiforralni belőle a vizet.
A kapilláris hatást helyettesítendő én sodrott rézdrótotokat vezettem végig a cső teljes belső falán (a két végén leforrasztottam a drótokat).
azt persze sajnos még nem tudtamkipróbálni, hogy 'működik-e' a rézdrótos módszer.

#130 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 16:04

Azt még senki sem próbálta, hogy 100%-os vizgőzt vezet a csőbe, majd szeleppel lezárja a végét.
Mostanában lehet kapni sok helyen ezeket az ultrahangos párológtatókat.
Ha ezt átalakitja valaki, akkor ezzel is lehet vákuumot létrehozni a csőben?
Az átalakítás alatt azt értem, hogy lekapcsolom a levegőbefúvó ventillátort, viszont helyette egy másik (külső) ventillátor szívja keresztül a csövön a 100%-os vízpárát.
Amikor a csőben már nincs levegő, akkor le lehet zárni a két végét.

Ez működőképes lehet?

#131 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 16:10

Itt egy link egy másik heatpipe topikról:
http://prohardver.hu...id=5297&start=0

#132 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 17:41

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 22:04

1. A legkisebb nyomást akkor tudjuk elérni, ha minden gáz halmazállapotú anyagot eltávolítunk a rendszerből. Ha ez megtörtént, akkor a vízgőz kitölti a teret, melynek adott hőmérsékleten adott a nyomása. Vagyis az én egyszerű forralálos módszerem a legjobb megoldás. Vagy rosszul gondolom??? Ellenvetést csak indoklással fogadok el! :D

2. Azért néha elolvasod/sátok amit írok??? Milyen levegőt kellene kinyomni??? A csövet teljesen kitölti a víz és a keletkező gőz a vizet nyomja ki. Aztán a gőz lecsapódik és így a nyomás beáll az adott hőmérséklethez tartozóra. Értitek, vagy csináljak valami prezentációt????????????  :)

Milyen az üvegcsöved belső átmérője???

Ez így teljesen jó!
Hiszen aki úgy hozza létre a vákuumot, hogy a csőben van egy kevés víz (10-30 ml) és a többi részében levegő van, amit egy kompresszorral távolít el, annak mindenképpen marad a csövében egy kevés levegő.
Persze ahogy a vákuum egyre nagyobb lesz, úgy teittödik vizpárával a cső.
Szóval szerintem a forralásos megoldás jobb.

#133 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 18:35

Örülök hogy idetévedtél!
Forralásos módszert kiveséztük,hogy nem tudjuk pontosan beállítani a megfelelő vákuumot és vízmennyiséget.Ezért én jövő héten víz helíett szintetikus alkoholt használok,mert a mostani vákuumpumpám már elég lesz hogy 70 fok környéki forráspontú alkoholt levigyem 50 fokra.Kapilláris járatokra is kitaláltunk egy jó módszert.Akkor derül ki,ha üvegcsőben beindul a körfolyamat,és utánna megcsinálom a maratott járatokat.
Hank

#134 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:35

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 19:35

Örülök hogy idetévedtél!
Forralásos módszert kiveséztük,hogy nem tudjuk pontosan beállítani a megfelelő vákuumot és vízmennyiséget.Ezért én jövő héten víz helíett szintetikus alkoholt használok,mert a mostani vákuumpumpám már elég lesz hogy 70 fok környéki forráspontú alkoholt levigyem 50 fokra.Kapilláris járatokra is kitaláltunk egy jó módszert.Akkor derül ki,ha üvegcsőben beindul a körfolyamat,és utánna megcsinálom a maratott járatokat.
Hank

Azt értem, hogy a víz mennyiségét nehéz beállítani (főleg egy rézcsőben, ami ugye nem átlátszó), de a vákuumon mit állítasz a forralásos módszerrel?
Ha egy lezárt csőből egy (csak kifele vezető) szelepen keresztül kifooralsz valamennyi vizet. akkor a vizen kívűl fennmaradó térben vízpárával telített vákkum lesz.
Pontosabban az nem vákuum, hanem vizpára.
Levegő nem lesz benne, az biztos!

Ennél 'nagyobb' vákuumot nem tudsz egy vákuumszivattyúval előállítani.

Az biztos, hogy a forralásos modszerrel nehéz beállítani a megfelelő víz mennyiségét.

#135 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:38

Örülök hogy idetévedtél!
Hank

Végülis azt kellene tudni, hogy mennyi víz kell a csőbe úgy, hogy a fennmaradó térben telített vízpára van.
Utánna kellene úgy forralni, hogy ennyi viz maradjon benne.
Nem?

#136 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:42

Örülök hogy idetévedtél!
Hank

Az ultrahangos párologtatós módszer szerinted működőképes lehet? Így meg kevés lenne a viz?

Bár lehet, hogy egy sima bordánkeresztülvezetve is jól hűtene, -lehet, hogy jobban mint a sima levegő.
Némelyik készülékről azt mondják, hogy hangtalan.

#137 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:45

Örülök hogy idetévedtél!
Hank

Ha sikerül (remélem, hogy sikerül :-) ) remélem nem lesz titkos, mint ahogyan a Prohardware-n volt valakinek.
Bár az nem működött, pedig klimások hozták létre a csőben a vákuumot, és utána töltötték bele a megfelelő mennyiségű vizet.

#138 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:49

Örülök hogy idetévedtél!
Hank

Próbáltad már a következőt (érdekes kísérlet):
egy injekcios (pl.: 10ml-es műanyag) fecskendőbe felszívsz 1-2 ml vizet, és visszahúzod hirtelen a fecskendőt.
A csapviz (télen is) egy két másodpercig forr a fecskendőben.
Addig, amíg a vákuum nem telítődik vizpárával.

#139 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:51

A fecskendő végét be kell fogni (bár gondolom ez magától érthetődik).

#140 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 21:11

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 16:50

A kapilláris hatást helyettesítendő én sodrott rézdrótotokat vezettem végig a cső teljes belső falán (a két végén leforrasztottam a drótokat).
azt persze sajnos még nem tudtamkipróbálni, hogy 'működik-e' a rézdrótos módszer.

Szerintem az a hátránya  hogy a külső hideg rézcső és a belső rézsodrony között igen nagy hőlépcső alakul ki a minimális kontakt miatt, igy szép lassan felmelegszenek a huzalok és a vízgőz nem fog kicsapódni rajtuk.
Leteszteltem hogy sík réz lemezen milyen felüleltet tudok maratni, sikerült is a finoman barázdáltat megcsinálni, a gond az hogy van egy olyan munkafázis amikor a műnyomó papírt kell leáztatni a rézre ráolvadt festékről és ehez finom mechanikai dörzsölés is kell ami a cső belsejében problematikus :(

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.