HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#741 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 28. 18:22

Kép

Ennek a gyártása a legprimitívebb.Tippem szerint egy jókora 2-3m-es lapos csöből indulnak ki.
Feltöltik acetonnal,ráeresztik a vákuumgépet(kishazánkban 150 ropiból megúszható) és egy bika présgéppel méretre elszorítják/elvágják.Kb ennyi a gyártása.

Hank

#742 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 28. 19:08

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 28., kedd - 17:22

Ennek a gyártása a legprimitívebb.Tippem szerint egy jókora 2-3m-es lapos csöből indulnak ki.
Feltöltik acetonnal,ráeresztik a vákuumgépet(kishazánkban 150 ropiból megúszható) és egy bika présgéppel méretre elszorítják/elvágják.Kb ennyi a gyártása.

Hank

Esetleg ponthegesztéssel zárják le,anyag az anyagba  "olvad".
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#743 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 28. 19:29

Alunak van egy rossz/jó tulajdonsága.Ha nagy nyomóerőnek tesszük ki folyósodni kezd.Ezért rossz a kontakt a panelek aluvezetékében,mert pár év alatt kilazulnak a kötések.Szóval ha több tonna nyomóerővel összelapítják,garatáltan fém-fém kötés lesz.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 28. 19:31 -kor

#744 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 28. 20:29

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 28., kedd - 18:29

Alunak van egy rossz/jó tulajdonsága.Ha nagy nyomóerőnek tesszük ki folyósodni kezd.Ezért rossz a kontakt a panelek aluvezetékében,mert pár év alatt kilazulnak a kötések.Szóval ha több tonna nyomóerővel összelapítják,garatáltan fém-fém kötés lesz.
Hank

:omg:  valamiért az volt bennem hogy ez rézbű van...

Más..hogy nehogy jól érezze itt magát az ember fia találtam egy oldalt ahol a fémhabosításról van szó

OLDAL

Csak gyorsan nyálaztam át,de egy alapötlet itt is felmerült már:)

#745 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 11:39

na mi van, most hogy mindenki levizsgázott, haldoklik a topic? :)
vagy felrobbant az aceton? :)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#746 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 29. 15:51

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 26., vasárnap - 17:02

Ha a te módszereddel készítenénk el a blokkot,akkor nem lenne megfelelő a pipe-oknak szükséges csőátmérő.Külön külön kilesz marva a tömbökbe a pipehoz tartozó félkörív.

Ha egy tömbbe a pipe átmérőjével egyező hosszfuratot csinálunk, és azttán kettévágjuk a furat mentén, akkor a rádiusz tökéletesen egyezik, a cső tökéletesen illi a tömbbe, csak a vágás szélességében nem lesz anyag -> nem ér össze a két féltömb. Ez azért is jó, mert biztos, hogy rászorul a csőre.
Persze attól még a maratás szerintem is jobb eljárás, csak figyelni kell, hogy legyen egy kis hézag a tökéletes illeszkedés miatt.

#747 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 16:05

Idézet: S.P.T. - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 14:51

"Persze attól még a maratás szerintem is jobb eljárás"

Szerintem fordítva,mivel a marót nem fúrásra tervezték kimondottan,ellentétben a fúróval.De teljessen mindegy,a lényeg,hogy 6 mm-es rádiuszt kapjunk. :respect:

#748 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 17:43

Na akkor kötekedek kicsit!
Ha 6-os rádiuszt mondassz,akkor szép 12mm-es csőről beszélünk,de elnézem biztos nyelvbotlás volt.  ;)
Most ha hő terjedéséből nézzük a dolgot akkor egy 1mm-es légrés szerintetek jó???
Szerintem öngyilkosság lenne.Hőt átakarok adni a túloldali hűtőbordának is,nem csak disznek lesz ott.  :D
Egyik fele réz(CPU oldal) másik fele egy kiszuperált P4-es hűtő.Eza  két elem fogja majd közrefogni a csövet
Ha tud valaki ilyen tömböt le a kalappal elötte... :respect:

A maró nem fúrni fog hanem a megmunkálandó tömb vízszintes síkján mar,magyarán a lapból kimar egy 3mm rádiuszú félkörívet hosszanti irányban.Pontosabb mint egy fúrószár által kimart furat,az biztos.
Passzentól nem félek,kicsit kisebbre tervezzük pár század miliméterrel hogy szoruljon a cső,mivel lágyréz ezért egy idő után felfog feküdni az anyagra.

Kicsit leálltam a pipekészítéssel.Lehet jövő hétre marad a kisérletezés.Benne vagyok a házépítésben és ez sok időt elvesz,de nem állok le.

Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 29. 17:52 -kor

#749 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 18:05

Idézet: S.P.T. - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 15:51

Ha egy tömbbe a pipe átmérőjével egyező hosszfuratot csinálunk, és azttán kettévágjuk a furat mentén, akkor a rádiusz tökéletesen egyezik, a cső tökéletesen illi a tömbbe, csak a vágás szélességében nem lesz anyag -> nem ér össze a két féltömb. Ez azért is jó, mert biztos, hogy rászorul a csőre.
Persze attól még a maratás szerintem is jobb eljárás, csak figyelni kell, hogy legyen egy kis hézag a tökéletes illeszkedés miatt.

ez azért nem jó, mert így a másik felén levő fém nem veszi át a hőt, csak amit a pipe falán kap.
Ha összeér a két fél, akkor ott is be lehet pasztázni, és ott is viszi a hőt, ergo jobb a hőátadás a cső másik falára.

ez a bordák felől is igaz, hogyha nem ér össze a két blokk, akkor a borda oldalára megy kvázi a hő egyik fele, a kicsi blokkba meg a másik fele.

oké, tudom, hogy nem pontosan azonos hő megy a két oldalra, de ha össeér a kettő, akkor a hátulra menőből előre is jut....

és mivel nincsen 0 mm vastagságú fűrészlap, ezért kell előbb vágni, és utána fúrni.

ugye érted?

(persze amit hank ír, hogy alu+réz azt nem kell vágni, mert eleve külön blokk)

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 06. 29. 18:11 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#750 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 18:06

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 29., szerda - 16:43

Na akkor kötekedek kicsit!
Ha 6-os rádiuszt mondassz,akkor szép 12mm-es csőről beszélünk,de elnézem biztos nyelvbotlás volt.  ;)
Most ha hő terjedéséből nézzük a dolgot akkor egy 1mm-es légrés szerintetek jó???
Szerintem öngyilkosság lenne.Hőt átakarok adni a túloldali hűtőbordának is,nem csak disznek lesz ott.  :D
Egyik fele réz(CPU oldal) másik fele egy kiszuperált P4-es hűtő.Eza  két elem fogja majd közrefogni a csövet
Ha tud valaki ilyen tömböt le a kalappal elötte... :respect:

A maró nem fúrni fog hanem a megmunkálandó tömb vízszintes síkján mar,magyarán a lapból kimar egy 3mm rádiuszú félkörívet hosszanti irányban.Pontosabb mint egy fúrószár által kimart furat,az biztos.
Passzentól nem félek,kicsit kisebbre tervezzük pár század miliméterrel hogy szoruljon a cső,mivel lágyréz ezért egy idő után felfog feküdni az anyagra.

Kicsit leálltam a pipekészítéssel.Lehet jövő hétre marad a kisérletezés.Benne vagyok a házépítésben és ez sok időt elvesz,de nem állok le.

Hank

Igen elírtam, R3 akart lenni:)

Légrés szvsz hőszigetel,elég ha csak a dupla üveges ablakot veszem figyelembe.Ha rés is marad egyenetlenségből kifolyólag, hővezető pasztával be kell tömni.

Felesleges szarakodni pár százados tűréssel,6-os szármaró/horonymaróval (körlapkás vagy gömbölyített végü :p :)  ) átdurrantani,mivel lágyréz szorításnál felveszi a formát,max egy kicsit ovális lesz,de az szemmel nem látható főleg századok nem :D

Bár még mindíg a fúrást javaslom,aztán tárcsamaróval át lehet vágni.(1mm szélesség)

#751 Felhasználó inaktív   TREBRON82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 19:50

Üdv Mindenkinek!

Már a fórum indulása óta figyelemmel kísérem a Protopipe - Made in Hungary - Project -et.
Eddig sok ötletes megoldás született, hadd gazdagítsam eggyel, ha egyáltalán sikerül.

Szóval...

A két tömbbe való passzentos illesztés érdekében..
1. fúrjátok elő a nagy tömbben a csavarok rögzítési helyeit
2. vágjátok ketté tetszőleges méretben
3. az előfúrt rögzítési furatok segítségével rögzítsétek szorosan egymáshoz a kapott tömböket
4. a tömbök találkozási pontjánál pedig bátran megfúrhatjátok 6-os fúróval,mivel..
már el vannak vágva ezért nem lesz légrés és a csövek is tökéletesen belecsusszanak.

A fúró meg valmi ilyen lehet:
Kép

Az a honlap ahol a kép található további hasznos információkkal szolgál a fúrással kapcsolatban, biztos megtaláljátok, lehet már ismeritek is.

Remélem érthető volt és nem bonyolítottam túl.

TREBRON

#752 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 19:53

Üdv!
Akkor kötözködés nélkül mondom hogy külön alu és réz blokkból áll össze az egész cucc.  :D
Így értelmét veszíti hogy daraboljuk,mert eleve 2 db-ból áll.  :cool:
Hővzető pasztás dologgal nem értek egyet,mert ha 1mm-es részt pasztával töltöd ki elég hitvány lesz a hőátadása...
Tudom,mert a tesztpipe-nál is így van a hőátadás és egyenesen 10 fok külömbséget produkált.Többit kitalálod,miért nem jó.
Tervezed a pipecsinálást,vagy még elméleti síkon gondolkodsz?
Hank

#753 Felhasználó inaktív   TREBRON82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 29. 20:40

Hank, ha a te tömbjeid külön vannak akkor is tudod alaklmazni ezt a megoldást, csak összeszorítod a két oldalt, erősen rögzíted, és aztán fúró segítségével átfúrod a kettőt. Félig az alublokkban félig a rézblokkban fogsz előre haladni a fúróval.
Sztem megvalósítható.

TREBRON

#754 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 30. 11:05

Csak a saját nyúzópadon fogom én is így megcsinálni,hogy összeszorított tömbökbe kerülnek majd a furatok.Építendő házban marással lesz megoldva a probléma a precizitás miatt.
Meddő vita kicsit a blokkfúrkálás.
Inkább valaki számoljon be saját készítésű pipe-ról.Kíváncsi vagyok ki mire jutott.
Első működő pipe-om még mindig jó,így nyugodtan merem állítani hogy
Protopipe - Made in Hungary - Project valós alternatíva :cool:
Hank

#755 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 30. 21:52

Hank ,
a blokkok késszen vannak,a pipével még sehol sem vagyok,keresem  legegyszerűbb technológiai megoldást :)

1 mm-es légrés pedig  egy D6 os cső és egy D6 os furat között... hát ,nekem még nem sikerült ilyen :)
A réz+alu egyben fúrása azért nem valami jó megoldás,mert az alu puhább a fúró nem egyforma ellenállásba ütközik körkörössen,ezért előfordulhat,hogy nem lesz merőleges a furat.elhúzhatja a fúrót,hiába van minden frankón rögzítve.
Mégvalami..ha nincs valamennyi rés a 2 blokk fél között,megeshet,hogy egymáson fognak felfeküdni ,és nem fogják a pipét szorítani.Ergo nem lesz passzentos felfekvés sem.

Szerkesztette: knifemaster 2005. 06. 30. 21:55 -kor

#756 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 30. 22:32

Ezzel a pipe-fogadó blokkal egy kicsit máshogy gondolkodunk.

Ha mindegy, hogy hol adja le a rendszer a hőt, csak minél többet adjon le, akkor tényleg jobb, ha a blokkok is összeérnek.

Viszont, ha azért van beépítve a pipe, hogy elvigye a hőt máshová, ahol le lehet adni, akkor még hátrány is, ha egy plusz hűtőelem működik ott, ahol nem kéne. Ha viszont túlterheled a pipe-ot, akkor még mindíg át tudja adni a falán a plusz hőt a tartalék blokknak.

De ez már tényleg sok ebből a kérdésből...

#757 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 10:43

Szerintetek milyen ötlet az, hogy vegyes heatpipeket használ az ember a proc. hűtésére?
Ezt úgy értem, hogy 6 db heatpipe-ból 3db vízzel működik, 3 db pedig acetonnal.
Alacsonyabb hőmérsékleten (kisebb processzor terhelés alatt) az acetonos hp-k hűtik a procit, ha nagyobb terheléssel üzemel a proc., akkor a megugró hőmérséklet miatt működésbe lépnek a vizes heatpipe-ok is, és nagyobb hő szállító képességükkel vezetik el a proci hőjét.

Kis proc. terhelés esetén még elég a 3db acetonos hp,- ezek alacsonyabb hőmérséklettől szállítják a hőt, és hűvös marad a proci.
Ha 100%-on megy a proc., akkor már annyi hő keletkezik, hogy beindulnak a vizes heatpipe-ok is.
Egy prescottnál ez szerintem kiválóan beválna.
A jelenlegi legjobb heatpipe-s léghűtők is csak kb. 50 C fok környékén tudnak tartani egy prescottot 100% terhelés mellett.
50 C fokon (de már 40-45 C foktól is) kiválóan működnek a házilag előállítható vizes hp-k.

Szerintem érdemes lesz kipróbálni az aceton-víz heatpipe kombót.

Veriakilis

UI: olyan rézcsövet, ami kb. akkora (külső belső átmérő), mint az injekcióc tubus hol lehet venni?
Klimásoknál?

#758 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 13:18

A 4 db 500 mm-es borda felülete, ami a házam oldala lesz 1.623 négyzetméter felületű.
Ez talán elég lesz a proci passzív hűtésére... :D

Hogyan lehet az alut különféle szinűre eloxálni?
Mondjuk kékre, acélkékre?

Veriakilis

#759 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 14:35

Hali

Én most azt próbálgatom, hogy benzinlámpával tudok-e keményforrasztani.?

Ha sárgarézzel forrasztanám, az is szigetelne rendesen?? Az előbb olvad.

#760 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 01. 15:40

Szerintem ne gányolj sárgarézzel.75 forintért vetten keményforraszpálcát egy víz-gáz szerelési pontban.

Lehet kombinálni vizes és acetonos pipe-ot,de minek?
Acetonos pipe-pom 65 fokos működési hőfokon köszönte szépen jó volt.Szállította a meleget,bár az előző jobban sikerült.Ha visszaemlékszel milyen működési tartománya volt az alkoholos és vizes pipe-nak,azt kapod hogy alkoholos 120 fokig jó víz 300 fokig.Bőven lefedi az acetonos pipe az egész működési intervallumot.
Durva fejszámolással kb 1db 6mm cső elvisz 30W-ot,5db cső 150W-ot,ez elég brutal CPU lenne,és erre passzívban még ez a 4 borda se lenne elég.
Gondolom arra apellálsz hogy víznek nagyobb a fajhője és egy cső több hőt tud majd elszállítani.Van benne ráció,de én maradok az acetonnál nem dual xeonos gépet kell hűtenem...

Hank

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.