HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#821 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 06. 17:36

Üdv Bundas!

Ha megakarod tudni kb mit tud a pipe-od egyszerű kisérletmentes módon megtudhatod.
Gondolom tudod milyen proci volt a notiba,megnézed a gyári disszipációs értékeét és ezt veszed maximumnak.Ha modernebb gép volt akkor egy cső biztosan elvisz kb 20W-ot.
Erre mérget is vehetsz.
Amúgy kétlem hogy lágyforrasztással legyen lezárva,akkor hónapok múlva nem működne a pipe,lehet hogy ezüstel volt megforrasztva.
Hank

#822 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 18:59

Idézet: Screwd_iver - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 14:56

Üdv!

-amúgy azt gondolom, ha a cső kissé döntött, vagy függőleges, akkor nincs szükség kapillárisokra, sőt, a polírozott, fényes felületen is könnyebben kondenzálódik a pára.

A huzalozást azért is erőltetjük, mert a 4mm-es belső átmérőjű csőben könnyen keletkezik légbuborék, és ettől a víz megáll a csőben, nem folyik vissza.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#823 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 19:01

Veriakilis kolléga. Ha kimegyek hozzád Mórra valamikor, akkor csinálsz vákumot a pipe-omban? (nem félreérteni! :D)

#824 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 20:03

Hali

Screwd_iver: Én nem elektrolizálni akartam az aluval, hanem elreagáltatni az alut és helyette réz válik ki. Olvasd el figyelmessebben a hozzászólásom, remélem akkor érthetően írtam le. :D

Más: Van egy érdekes kísérlet. Én már régebben megcsináltam és pár hete kipróbáltam, hogy megolvad e a réz, de nem olvadt meg. Aztán ma megint megpróbáltam más paraméterekkel és simán megolvadt a réz.
(a kísérlet www.tar.hu/tuvok1 -->ingyen energia-->hidegfúziós reaktor)
A lényeg: van egy szódabikarbónás oldat (nátrium-hidrogén-karbonát), ebbe merül két elektróda (wolfram, de most e helyett réz-negatív pólus; rozsdamentes acél-pozitív púlus) erre adunk 220V-ot egyenirányító hídon keresztül és az első fázisban sima elektrolízis van, de ha elér egy bizonyos hőfokot, akkor elkezd izzani az elektróda. Amit az oldalon írnak annak fele hülyeség (Tuvok fordította le a francia emberke cikkeit).
A reakció 10-20A-al indul de beáll 2-5A ra, ha már izzik az elektróda. Ekkora áramtól ugye nem izzhat egy ilyen elektróda, mert ekkora áramot simán bír a 1,5-2 keresztmetszetű rézdrót.
Én úgy tapasztaltam, hogy az elektródon valami oknál fogva elbomlik a víz (2000 fok felett bomlik elemeire a víz) és miután elbomlott, meggyullad és elég, ezáltal biztosítja a többi vízmolekula elbomlását. Ezt abból következtettem le, hogy amikor csak éppen belelógott az elektróda, kis lángnyelvek csapkodtak körülötte.
A wolframom, ami egy wolframtárcsa darabja kb. 2mm vastag és 2*3cm-es és simán felizzott, de ez nagyon jól bírja, semmi változás nem látható rajta. A hiltiszeg (eléggé acélos) már nem bírta ilyen jól, kb fél perc alatt elolvadt úgy 2cm hosszan. Kis daradok le is váltak róla és még izzottt is az üveg alján. Egy 6-os rézcső volt rányomva erre a szögre a kísérlet kezdetén de sajnos leesett róla amikor már kicsit megolvadt és az üveg alján egy kis üveg ráolvadt a rézcsőre. A lényeg, hogy érdekesen megolvadt a rézcső pár másodperc alatt.
A raekció alatt rendkívüli a gőzlépződés, de nem csak gőz keletkezik, hanem valamilyen éghető gáz is (hidrogén szerintem), mert a felfogott gázt meg lehetett gyújtani (robbant).

Na most kérném Screwd_iver segítségét, hogy milyen folyamatok játszódnak le eme érdekes kísérletben. :D

Remélem nem voltamn nagyon kimerítő! :)

#825 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 21:04

Az előbbi írásomban elfelejtettem mondani, hogy ezzel a módszerrel akarom leforrastani a pipe végét, majd meglátom, hogy működik-e. :)

Screwd_iver: Én is örülnék annak a forrasztópisztoly tervnek! :D

#826 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 06. 21:24

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 22:04

Az előbbi írásomban elfelejtettem mondani, hogy ezzel a módszerrel akarom leforrastani a pipe végét, majd meglátom, hogy működik-e. :)

Screwd_iver: Én is örülnék annak a forrasztópisztoly tervnek! :D

olé! Ha már sikerült hidegfúziós reaktort építened, minek kínlódsz hőcsővel? :)
Építs egy kisebb reaktort, ami mondjuk ellátja a környék fogyasztóit és máris telik gyári pipe-ra. ;)

-ha nem lelem meg a rajzot, akkor leméretezem majd a saját, gyári (fuj!) ékszerészpisztolyomat...
szerszámboltokban kapni amúgy kis, propánnal tölthető forrasztópisztolyokat is talán egy ilyen is megteszi. Lásd: Conrad katalóg/Proxxon rovat.

Ha jól értem, akkor te az áramforrás nélküli, potenciál-különbségen alapuló galvanizálást írtad elébb, 'elreagáltatás' címén, ugye? (lusta vagyok kikeresni...)

-én azért pártolom az áramforrásos kivitelt, mert így elérhető a magasabb árammal a nagy kristályok kiválása, így a tagoltabb felület létrehozása.

Gyulavitéz: pedzem már a kapilláris fontosságát. -én most egy ammóniával töltött, 170cm(!) hosszú, 8mm külső átmérőjű, a végén 25mm átmérőjű kondenzátoros hőcsővel játszom. Egyet szétszedtem, nincs benne kapillár.

Szerkesztette: Screwd_iver 2005. 07. 06. 21:25 -kor

#827 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 22:11

Hali

Na én mondatm, hogy sok hülyeséget talált ki a francia, mint pl a hidegfúzió is az! :D Me g a többi kísérlethez is mindenféle hülyeséget ír, amit pl. az eredeti találmányi forrás nem is említ. :)

Igen én olyanra gondoltam. Nekem kis árammal olyan jött össze, hogy a kiváló rezet le lehetett szedni (nem jött le könnyen) és olyan volt mint az alufólia, csak rézből. :)

Pákát nem akarok venni, mindent házilag akarok megoldani.

Ja, nem tudod milyen folyamatok játszódhatnak le a "fúzió" során? :D

#828 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 22:16

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 23:11

Hali

Na én mondatm, hogy sok hülyeséget talált ki a francia, mint pl a hidegfúzió is az! :D Me g a többi kísérlethez is mindenféle hülyeséget ír, amit pl. az eredeti találmányi forrás nem is említ. :)

Igen én olyanra gondoltam. Nekem kis árammal olyan jött össze, hogy a kiváló rezet le lehetett szedni (nem jött le könnyen) és olyan volt mint az alufólia, csak rézből. :)

Pákát nem akarok venni, mindent házilag akarok megoldani.

Ja, nem tudod milyen folyamatok játszódhatnak le a "fúzió" során? :D

Őszintén? nem. Tippem van, de elég bátortalan, vagyok, asszem hülyeség.

Maradok a ketonoknál. Ööö, még van, vagy 5 liter acetonom, kell valakinek egy korty? :)

#829 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 06:49

Idézet: Screwd_iver - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 22:16

Ööö, még van, vagy 5 liter acetonom, kell valakinek egy korty? :)

Én megkóstolnám, mondjuk úgy 1-2 dl elég lenne elsőre :)

#830 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 09:01

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 7:49

Én megkóstolnám, mondjuk úgy 1-2 dl elég lenne elsőre :)

Szívesen, de megoldást kell keresni az eljuttatásra. -már dolgozom a teleporton... :)

postán nem adnám fel, mert asszem ezért tarkólövés jár.

Hja, mióta az eu mindent betilt, ami nem ásványvíz alapú...  :mad:

#831 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 09:58

Idézet: Screwd_iver - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 16:20

Brilliáns...

Melyik tubus?

Mondjuk egy 10ml-es tubus.
Mármint olyan vörösréz csövet, ami olyan méretű, mint a tubus kivezetése.
Egy ilyen kb. 2-3 mm vastag cső lesz majd a heatpipe-os rendszer kivezetése.
Ezen keresztül hozom létre az alacsony nyomást, és ezt zárom le.
Én még mindig egybe akarom építeni (forrasztani) a csöveket (10mm) a hő leadó, és hő felvevő réz tömbökkel.
Mindkét réztömbbe zsákfuratok mennek, és a hő leadó zsákfuratainak túloldalát kifúrom olyan méretűre, mint a fent említett 2-3mm-es rézcső, majd beleforrasztom a vékony rézcsöveket.
Ezeken keresztül töltöm fel, és alakítom ki a vákuumot, majd ezekkel rázom le a heatpipe-ot.

Veriakils

#832 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 10:17

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 20:01

Veriakilis kolléga. Ha kimegyek hozzád Mórra valamikor, akkor csinálsz vákumot a pipe-omban? (nem félreérteni! :D)

Ha megyek Fehérvárra viszek neked egy kész heatpipe-ot.
Nem tudod létrehozni a vákuumot?
Próbáld úgy, ahogy az általam készített képeken (feljebb a topikban) látod.
Cső egyik vége leforrasztva.
A másik végébe beleforrasztasz egy autó szelepet (forrasztás előtt csavarozd ki belőle a belső szelepet, nehogy a forrasztástól tönkre menjen).
Teletöltöd desztillált vízzel.
Visszacsavarod a szelepbelsőt a helyére.
Fogsz egy fecskendőt, és egy csövet (pl. autósboltban kapható diesel autóhoz való rés olajcső,- így kérjed) rácsatlakoztatod a végére.
A cső másik felét egy autós pumpának a csatlakozójából kiszedett visszacsapó szelepre rakod.
A szelep másik oldalára szintén egy rövid résolaj cső megy, ennek a csőnek a túloldalára pedig a a pumpa csövéről leszedett gyorscsatlakozó.
Fogod a csövet, és berakod egy lavór vízbe.
A fecskendős rendszert párszor átjáratod vízzel, hogy ne maradjon benne levegő, - szóval légteleníted.
Rácsatlakoztatod (visszanyomott fecskendővel) a cső végén levő szelepre.
Annyi vizet veszel ki a tubussal, hogy kb. 5-10ml víz maradjon a csőben.
Ha kisebb a cső, akkor inkább 5ml, ha nagyobb akkor maximum. 10ml.
A végén egy gyors mozdulattal, - víz alatt! - eltávolítod a gyorscsatlakozót a szelepről.
Ezt gyorsan kell elvégezni, mert valamennyi vizet visszaszív a heatpipe a benne lévő vákuum miatt.

Ezzel kész a heatpipe.
Ha jól sikerült (előfordul, hogy nem lesz egyből jó), akkor megrázva a heatpipe-ot fémes csörgő hangot kell hallanod, és persze forró vízbe mártva hamar át kell hogy forrósodjon.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 07. 07. 10:46 -kor

#833 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 10:43

Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 18:36

Amúgy kétlem hogy lágyforrasztással legyen lezárva,akkor hónapok múlva nem működne a pipe,lehet hogy ezüstel volt megforrasztva.
Hank

Üdv Hank!

Nem kötekedni akarok, de nekem volt olyan heatpipe-om, ami 1-2 (de lehet, hogy 3) hónap után is prímán működött.
Nem emlékszem már pontosan, hogy mennyi volt ez az idő, de inkább hónapok, mint hetek.
Nekem a szelepen szokott inkább megszökni a vákuum, vagy ha rosszul forrasztottam, akkor a forrasztásnál (de akkor meg 1 nap alatt elszállt a vákuum a csőből).

De lehet, hogy úgy van ahogy mondod, és fél-egy év után már nem működik a heatpipe.
Ennek a kipróbálásához meg sok idő kell.  :)
A heatpipe hibás működésének kivédésére jó ötlet (ahogy Te tervezed) a hőfelvevő túloldalán lévő passzív borda.

Ha megnézed a prohardware legújabb processzor hűtő tesztjét, - egy prescot kazán termeli az energiát - akkor láthatod, hogy 45 C fok alá a legjobb léghűtők sem képesek menni.
Más kérdés, hogy a 2000 celeronom 100% terhelés mellett is 38 C fok fölé nem megy a Zalman CNPS7000CU-val.
Ez utóbbi tarományt inkább acetonos heatpipe-al lehet elérni.

Veriakilis

#834 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 10:47

Asszem mostmár megvárom, amíg "csavarhúzó" kolléga elkészíti a teleport készülékét, és akkor már acetonnal állok neki a kísérletnek. :) Ennek viszont az a hátránya, hogy víz alatt nem jó. :think:
A mostani szelepem kb ilyen:
|   |
|   |
|   |
| V |
|I I|
|I I|
|   |
|   |
|~~~|
|___|

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 07. 07. 10:50 -kor

#835 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 11:31

Szerintetek mennyiben befolyásolja a heatpipe, és a processzor sapkája közötti réz vastagsága a hűtés hatásfokát?
Csak azért kérdezem, mert én egy 30mm-es tömbe akarok zsákfuratokat készíteni, úgy, hogy kb. 20mm vastag réz lesz a zsákfurat, és a processzor sapkája között.
Ha nagyon rossz eredményre számíthatok, akkor inkább közelebb rakom a zsákfurazokat a procihoz, -2mm - és srégen vezetem ki a csöveket.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 07. 07. 11:34 -kor

#836 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 12:22

A fémben (másban is) gömb alakban terjed a hő, így a procimaghoz közel tedd a csöveket szerintem.
(ez a kép pont nem jó, de látszik rajta, hogy kb hogy veszi át a hőt)
Kép

#837 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 12:25

Balireg - a jó öreg tuvok  :D  de legalább szórakoztató!

Screwdriver - kolléga. ilyesmire teccik gondolni?

Már rég terveztem a beszerzését... Ezzel szépen le tudom keményforrasztani a csövecskéimet.

--

Kérdés: eléggé felizgatott az -egyenlőre kevés- infó, hogy ha rövid, de nagy átmérőjü HP-t kreálok, és azt vízzel hűtöm (mondjuk felhasználom a régi rendszeremet), akkor ahhoz jóval kisebb mértékű vízáramlás is elég, mint a mostani vizes rendszeremben. Logikusnak tűnik, azonban továbbgondolva az jön ki okos fejemben (lsd. avatar), hogy akár ki is lőhetném a pumpát... és lenne teljes csönd...
Jól gondolom?

vagy vágjak bele és akkor jöjjek vissza, ha már kipróbáltam?  :cool:

#838 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 19:36

Idézet: Screwd_iver - Dátum: 2005. júl. 6., szerda - 23:16

Őszintén? nem. Tippem van, de elég bátortalan, vagyok, asszem hülyeség.

Maradok a ketonoknál. Ööö, még van, vagy 5 liter acetonom, kell valakinek egy korty? :)

Na csak mondjad, de ne ide, mert ez már off topik, hanem ide: bali@uze.net címre. Köszi! :D

#839 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 19:38

Idézet: Lityi - Dátum: 2005. júl. 7., csütörtök - 13:25

Balireg - a jó öreg tuvok  :D  de legalább szórakoztató!

Végül is ezeket nem ő találta ki, csak lefordította a szövegeket. :D

Hmmm... nem rossz ez a gázégő. :D

Szerkesztette: Bali&reg; 2005. 07. 07. 19:46 -kor

#840 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 07. 23:06

Hmmm... a rövid széles HP nem izgat senkit, amit már előttem is betettek?  :rolleyes:

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.