HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1021 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 12. 18:24

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 11., vasárnap - 17:57

Harmadik alkalommal kicsit több forróvizet öntöttem a tálkába, ezzel a hőmérő már kb 60 fokig is kiment, hogyha képzeletben meghosszabbítottam a skálát, ami csak 55-ig volt felrajzolva :rolleyes: , és pici pattanással jelezte az üveg, hogy neki ez már sok  :eek:
Bele a rezet, hadd szóljon. Na itt már berakáskor tűzforró volt a kanyar rész mindkét csőnél, míg a végük épphogy langyos. Kb fél perc után a kihajlított pipe másik vége meleg volt, míg az originál állapotú tűzforró, fogni alig lehetett.

Akkor ezek szerint nem igazán tesz jót a heatpipenek, hogy ha kiegyenesítik.
Bár nem értem, hogy mitől romolhat el,- lepattanik a kapilláris réteg a kiegyenesítésnél?

Elég gyengén teljesítettek a tesztedben a Zalman heatpipe-jai.
Gondolom sértetlenek voltak (a kihajlítást leszámítva).
Szép, hogy házilag lehet a gyárinál jobbat készíteni, - mit gondolsz róla?
A tesztkészítő újságoknak, honlapoknak nem ártana egy hasonló tesztet elvégezni minden egyes heatpipe-os hűtővel, mint amit Te készítettél.
Kiderülne, hogy hány C foktól működnek hatékonyan.
Sokat elárulna a hűtők képességeiről...
Főként azoknál a heatpipe-os hűtőknél lenne nagy jelentősége egy ilyen tesztnek, amiknél a borda nem érintkezik közvetlenül is a processzorral, hanem csak a heatpipeokon keresztül kapja a borda (lemezek) a hőt.

Veriakilis

#1022 Felhasználó inaktív   Yany 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 21:02

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 17:24

A tesztkészítő újságoknak, honlapoknak nem ártana egy hasonló tesztet elvégezni minden egyes heatpipe-os hűtővel, mint amit Te készítettél.
Kiderülne, hogy hány C foktól működnek hatékonyan.
Sokat elárulna a hűtők képességeiről...
Főként azoknál a heatpipe-os hűtőknél lenne nagy jelentősége egy ilyen tesztnek, amiknél a borda nem érintkezik közvetlenül is a processzorral, hanem csak a heatpipeokon keresztül kapja a borda (lemezek) a hőt.

Jelezd a Prohardver egyik emberének (pl. Renwick, vagy fless). Ők többnyire adnak az ilyen részletekre.
Asrock Z68 Extreme3 Gen3 | Intel Core i5 2500K @ 4.5GHz | 2x4 GB Kingston HyperX DDR3-1600/CL9 | ThermalRight Archon 140mm | Cooler Master Real Power M620 | Cooler Master RC-690 KWN1 | 128 GB Samsung 830 / 500 GB Western Digital SE16 | Pioneer 212D DVD | Sapphire Radeon HD7870 @ 1150/5400 | 24" Dell U2412M | Windows 7 Pro x64

Logout.hu blog

#1023 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 08:51

Veriakilis:
Azért ez a kézrátétellel megállapított hőszállítás nem valami tudományos :)
Az is lehet, hogy nincs semmi összefüggés a kihajlítás és a rosszabb hőszállítás között, lehet hogy csak ennyi a szórás két zalman pipe között. Másik problem ugye az volt az én tesztemnél, hogy a hideg oldalt nem hűtöttem bordákkal és légáramlattal. Lehet, hogy a langyosabb cső is jól működött volna, hogyha folyamatos körforgásban lett volna benne a folyadék.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1024 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 08:59

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 9:51

Veriakilis:
Azért ez a kézrátétellel megállapított hőszállítás nem valami tudományos :)
Az is lehet, hogy nincs semmi összefüggés a kihajlítás és a rosszabb hőszállítás között, lehet hogy csak ennyi a szórás két zalman pipe között. Másik problem ugye az volt az én tesztemnél, hogy a hideg oldalt nem hűtöttem bordákkal és légáramlattal. Lehet, hogy a langyosabb cső is jól működött volna, hogyha folyamatos körforgásban lett volna benne a folyadék.

Viszont akkor érdekes, hogy nekem a házi készízésű heatpipe-jaim miért forrósodtak át mindenféle hűtés (ráerősített lamellák, vagy borda) nélkül is 40C foktól felfele.
45-50 C fok körül már nagyon jól vezették a hőt.
Lehet, hogy ma kipróbálom még egyszer (lemérem, hogy mekkora hőmérséklettő indul a működési tartomány) a heatpipe-jaimat.

Veriakilis

#1025 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:11

Van otthon még pár termoellenállásom, azzal kéne valami kalibrálást csinálni rendes hőmérőhöz, majd valahogy jól hozzányomni a pipe-hoz és közben multiméterrel mérni az ellenállást... :)

#1026 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 18:32

Üdv mindeninek!
Figyelem a topikot ,és úgy látom kell egy kis helyreigazítás.
Kisérlet mindent elárult amit tudni akartam a gyári hővezető csövekről.
Ha nem csal a memóriám,volt egy U alakú és egy kihajlított.
U alakú kb 50 fok környékén kezdett dolgozni,kihajlíott akkor se.
Nem veszek rá mérget,de az "egyenes cső" tönkre lett téve a hajlítgatással...  :o
Vagy megrepedt a cső és kiszökött a vákuum,vagy  kapilláris rétreg folytonossága sérült meg.
Kicsit meglepődtem a sacc működési hőfokon,de nem lehetetlen.Gyártóknak nem céljuk ilyen alacsony működésű csövet csinálni,félvezető elszalad 50 fokon is. :)

Tisztázni kell valamit.Hővezető cső működséhez nem kell borda,víz,bármilyen eszköz.Csőben a melegítés hatására a gőzök közel hangsebességel közlekednek,csak azért érzed lassaban,mert a cső falát átkell melegítenie a kicsapódó folyadéknak.Ebből egyértelmű hogy egyszeri vizsgálatra,működőképességre elég a kézrátételes vizsgálat.
Ha átvitt teljesítményt és hőellenállást akarunk mérni ez nem elég már :D
Itt kapcsolódna a házi vs. gyári pipe esete.
Igaz hogy jó eredményt értél el Veriakilis a házi csöveddel,de jó kapiláris bélés nélkül van egy jó munkapontú csöved írtó kicsi teljesítményátvitellel. "Szakdoga" írása közben az indiai szerző szépen leírta hogy milyen kapilláris réteg kell egy csőhöz.
Mindenki figyelmébe ajánlom a karbonszálat  ;) . Nagyon apró elemi szálakat kis trükkel jól odaszorítható a cső falához(spirálrugó),bírja az acetont is,és hőálló.De ugyan ez a módszer tökéltes finom rézszálakra,koax harisnya bélésre,stb.Lényeg az hogy lehető legjobban szoruljon hozzá a cső falához,a jobb kapilláris szívóerő érdekében.Minél nagyobb a kap.szívóerő,annál nagyobb folyadékmennyiség tud közlekedni-->nagyobb teljesítmény átvitel--->kisebb hőellenállás.
Pár héttel ezelött kipróbáltam 4 hónapos hőcsövemet és még mindig működött  :cool: ,szerencsétlent kihajtottam újra a Peltier elemmel és bírta.Közel se tökéletes és sok hibával készül ha végigveszem mi a fő alapfeltételei egy jó csőnek.
Most már tudom mi kell egy jó csőhöz és kiötlöttem hogyan gyártható le a "fémhabos" belső réteg...
Hank

#1027 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 09:24

Idézet: Hank - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 19:32

Most már tudom mi kell egy jó csőhöz és kiötlöttem hogyan gyártható le a "fémhabos" belső réteg...
Hank

Hogyan? Megosztanád velünk?

#1028 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 09:55

Felhevíted 2000 C fokra, és habverővel felvered :)

#1029 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 13:16

Elárulom a nagy titkot fiúk és lányok.
Elsőnek a jó hővezető cső alapfeltételeit írom le.
1. jó hővezető anyagból készült edény(rézcső)
2. nagy fajhőjű munkafolyadék(víz,aceton nem a legjobb...)
3. alacsony nyomás a jó munkapont érdekében
4. jó kapilláris réteg(ez a legfontosabb)
Összes csövünk minősége ezen bukik meg,mert nem tudunk megfelelő belső bélést csinálni,említettem már mi kell hozzá.
Elmondom akkor hogyan lehet "fémhabos" bélést  gyártani.
Adott a rézcső,oxidmentesre lepucoljuk(savazás,vízöblítés),ezüsttartalmú forraszanyaggal teletömködjük és fölhevítjük,míg a cső belső falára föl nem fut szépen az anyag.Maradékot kiöntjük és megvárjuk míg kihül a cső.Következő lépés a finom rézporral való feltöltés és tömködés.A csővben lehető legjobban összedöngöljük a port és az egészet újra felhevítjük az ezüstartalmú forraszanyag olvadáspontjáig.Több percig hevítjük,majd hagyjuk kihülni a csövet.Ha lehült kiütjük a port a csőből.
Réz falán lévő forraszanyagra föltapadt ezt hasznosítjük kapilláris rétegként.Előnye hogy hajlítható marad a cső és jobb lesz,mint egy hornyozott csőfal.Másik lehetőség,hogy oxidmentes rézcsőbe egyből fémport töltünk,és a közepébe egy vékony hengeres tárgyat teszünk.Cső és henger közé szorjuk a port és hidegen összesajtoljuk.Eredmény jobb lesz,mint a forrasztott rézporos,de nem lesz nagyon hajlítható...Összetörheted a kapilláris réteget,ha hajlítotd a csövet.
Ennyi a nagy tudományom  :D
Használjátok egészséggel!
Hank

#1030 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 16:39

Idézet: Hank - Dátum: 2005. dec. 14., szerda - 13:16

Cső és henger közé szorjuk a port és hidegen összesajtoljuk

Hogyan kiviteleznéd?
Mert ezt max belülről kifelé lehetne sajtolni,továbbá a hidegsajtolás nem lesz jó technológia.Folyadékáramlásnál leválhatnak  szemcsék,pláne hogy az egyenletességet nem lehet garantálni,(szemcse a szemcsén),mivel ehhez  nem 20 kilós sajtoló erő kell.Persze ezt csak gondolom bizonyítékom nincs rá... :)

A spirálrugóra visszatérve,egyvalamire oda kell figyelni.Rugóacél hő hatására formát válthat a belső feszültségek ill. az anyagminőség függvényében.Az átmérő összehúzódik,a hossz megnő ergo nem szorít.Az átmérő nő (ez jó) a hossz csökken.Ill.amikor nem változik semmi.
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#1031 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 20:58

Idézet: Hank - Dátum: 2005. dec. 14., szerda - 14:16

Adott a rézcső,oxidmentesre lepucoljuk(savazás,vízöblítés),ezüsttartalmú forraszanyaggal teletömködjük és fölhevítjük,míg a cső belső falára föl nem fut szépen az anyag.Maradékot kiöntjük és megvárjuk míg kihül a cső.Következő lépés a finom rézporral való feltöltés és tömködés.A csővben lehető legjobban összedöngöljük a port és az egészet újra felhevítjük az ezüstartalmú forraszanyag olvadáspontjáig.Több percig hevítjük,majd hagyjuk kihülni a csövet.Ha lehült kiütjük a port a csőből.
Réz falán lévő forraszanyagra föltapadt ezt hasznosítjük kapilláris rétegként.Előnye hogy hajlítható marad a cső és jobb lesz,mint egy hornyozott csőfal.

Másik lehetőség,hogy oxidmentes rézcsőbe egyből fémport töltünk,és a közepébe egy vékony hengeres tárgyat teszünk.Cső és henger közé szorjuk a port és hidegen összesajtoljuk.Eredmény jobb lesz,mint a forrasztott rézporos,de nem lesz nagyon hajlítható...Összetörheted a kapilláris réteget,ha hajlítotd a csövet.
Ennyi a nagy tudományom  :D
Használjátok egészséggel!
Hank

Ezt (az első megoldást) már leírta ngabor2 a #134-ben, 2. pont itt:

Link

Azzal a különbséggel, hogy Ő ónnal ajánlotta.

A másodikon már én is gondolkodtam, na de mi legyen a 'belső' (a vékony hengeres tárgy) cső?

Mindenesetre ígéretes megoldás lehet mindkettő. :)

Veriakilis

#1032 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 19:03

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 19:34

ma mondta a laborvezető nálunk, hogy teli csőből kiszívós módszerrel csak x mértékig lehet vákumot csinálni, mert onnantól nem megy tovább. egy ideig kicsapódik a vízpára a légüres térbe, ami az azonnali forráskor keletkezik, de egy ponton túl már csak a gőz nyomása nő, de a vákum nem. mondott valahány higanymilimétert is, de már nem emlékszem.
és ennél még az is nagyon számít, hány fokos folyadékkal csinálják.

Ezt a régebbi hozzászólásodat azért idéztem, mert szeretném, ha megkérdeznéd a laborvezetőt, hogy magyarázza ezt el jobban (érthetőbben).
Feltehetnéd a magyarázatot ide.
Gondolok itt a víz tenziójára, stb...
Azt is megkérdezhetnéd tőle, hogy hány C fokos vízzel lehet elérni a legnagyobb vákuumot.

A fáradozásodat előre is köszönöm.

Veriakilis

#1033 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 15. 20:26

hú, megkörnyékezem, de lehet, hogy ő is olvassa :)

#1034 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 18:02

Tegnap kísérleteztem a nagyobbik heatpipe-al (17mmX40cm).
Ráerősítettem a csőre (a tetejére) egy levágott aljú pillepalackot fejjel lefele.
Ebbe öntöttem 16C fokos csapvizet.
A cső alját 50C fokos vízbe mártottam (a jobb hőátadás miatt kevergettem vele a vizet).
Sajnos az időt nem mértem, de aránylag hamar (kb. 5 perc) a 'felső' csapvíz 40C fokig melegedett.
Az 50C fokos 'alsó' víz azért nem hűlt túlságosan, mert egy jó nagy edényben volt jó sok víz, ami egy processzort volt hivatott szimulálni.
Miután 40C fokig melegedett a 'felső' víz, már nem volt számottevő hőátvitel (nagyon lassan felment még 41-42C fokig).
10C fokos delta T az eredmény.

Kissé alkimista mérés volt, az igaz, de legalább lehet tudni, hogy nem csak átmelegszik a heatpipe, hanem szállítja is rendesen az energiát.
Ez a heatpipe most csak egy sima falu réz cső volt (a drót bélésűt újra kell forrasztanom, mert ereszt)
vízzel töltve.
A béléses heatpipevel nyilván még jobb lett volna az eredmény...

Biztató eredmény. :)

Veriakilis

UI: havat is olvasztottam ilyen módon a heatpipe-al, de ahhoz már sok idő kellett. :D

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 12. 16. 18:05 -kor

#1035 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 18. 14:57

Most vettem az intersparban digitális babahőmérőt 800 ft környékén (nem emlékszem pontosan az árra), kettő van a dobozban ezért az árért :)

#1036 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 13:43

Összes hőcsöves kollégának kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Kép
Hank

#1037 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 25. 20:01

Idézet: Hank - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 14:43

Összes hőcsöves kollégának kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Hank

Köszönöm!

Kellemes Karácsoni Ünnepeket kívánok minden kedves fórumozónak!

Veriakilis

#1038 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 25. 20:02

Kívánok hitet, kedvet, szép szerelmet, hű türelmet, utadhoz fényt, csodát, álmot, békességet, kézfogásos tiszta csendet, és mosolyból minél többet.

Veriakilis

#1039 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 22:45

Mi van a heatpipe fórummal?
Ha az utolsó oldalra kattintok, akkor megjelenik egy üres oldal, a jobb felső sarokban egy kék csillag.
???

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2006. 01. 13. 22:45 -kor

#1040 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 01. 11:17

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. dec. 18., vasárnap - 15:57

Most vettem az intersparban digitális babahőmérőt 800 ft környékén (nem emlékszem pontosan az árra), kettő van a dobozban ezért az árért :)

Szia Gyulavitéz!

off

Nem tudnál nekem SOS segíteni abban, hogy akarok venni egy P4 2.8Ghz dual core D920 processzort, és ha jól emlékszem ismered a DEMIKO-sokat.
Őnáluk lehet kapni,- legalább is azt mondták telefonon, hogy péntekre tudnak hozni.
Az érdekelne, hogy melyik nagykerből szereznék be?
Egyéb okok miatt a szokásos Móri helyen akarom megvenni, csak ők azt mondják, hogy egyik nagykerben sem találtak D920-ast!
Megkérdeznéd esetleg őket?

off

Veriakilis

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54