Idézet: moongoose - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 7:55
Kipróbálnám otthon, amit leírtam...csak a számolgatással lenne némi gondom...
Ha kiszámoljátok nekem, mennyi víz kell egy 25 cm-es 4mm belső átmérőjü rézcsőbe...valamint leírjátok, hogyan készítsek vákuumot, és ezzel együtt, hogyan zárjam le, akkor nekiesek és elkészítem...
Szerintem 8-as, vagy 10-es csővel készítsd el.
Esetleg 6mm-es csővel.
Nekem 17mm-es 40cm-es csőben 4-6 ml víz van.
Így megfelelően működik.
A 10mm átmérőjű 30cm hosszú csőben 2-3ml víz van.
De, ha sikerül a fém ragaszóval kapilláris réteget készítened a cső belső falára, akkor nem kell bele sokkal több víz, mint ami a kapilláris rétegbe felszívódik.
Itt (#175) kiszámolgattam nagyjából a kapilláris réteg szükséges vastagságát, ami ezzel a módszerrel (fémragasztó) talán kivitelezhető.
A vákuum készítésre szerintem a legegyszerűbb módszer:
ebben a topikban a 6. és 7. oldalon, ahova a képeket tettem ott a leírás.
A 7. oldalon látható a fecskendő, amivel a vákuumot 'készítem'.
A fecskendő és a pumpa gyors csatlakozó között egy szintén pumpatömlőből kiszedett visszacsapó szelep van, ami nem engedi ki a vákuumot. Ez a fecskendő irányában enged, a gyors csatlakózó fele zár.
A cső egyik végét lezárod fixen,- leforrasztod lágyforrasztással (legalább 75W-os páka).
Utána jöhet az ötleted,- bekened a cső belső falát fémragasztóval, majd gyorsan beleöntöd a rézport.
Ha megszáradt, a cső nyitott felébe beforrasztasz egy sima autó kerékbe való szelepet (szelepházat),- mint a képen is látható.
A forrasztásnál ne hagyd benn a szelepházban a szelepet, mert nem biztos hogy kibírja a magas hőmérsékletet.
Ezután feltöltöd a csövet deszt. vízzel. Ha nem megy könnyen, akkor tűs fecskendővel.
A fecskendővel pontosan le tudod mérni, hogy mennyi vizet töltöttél a csőbe.
Betekered a szelepet, és (fejjel lefele a cső szelepes végét) a fecskendővel (amin a visszacsapó szelep és a gyorscsatlakozó van) kiszívatod a vizet.
Mármint annyi vizet, hogy mondjuk pl egy 10mm-es 30cm hosszú csőben 2-3ml víz maradjon.
Ezt a vízkivételt szerintem víz alatt végezd, de legalábbis amikor leveszed a csőről a gyorscsatlakozót, akkor rakd víz alá.
Ez azért fontos, mert a bontásnál így nem tud levegőt visszaszívni a vákuum.
A vízből sokkal kevesebb tud visszajutni a csőbe, mint a levegőből tudna.
Ezután jöhet a heatpipe próbája, 30-40-50 C fokos vízzel.
Remélem érthetően fogalmaztam.
Veriakilis