HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1081 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 19. 19:38

Nem tud valaki olyan táblázatot, amiben a heatpipe keresztmetszetéhez mérhető teljesítmény átvitel van rendelve?
Valami olyanra gondolok, ahol a különféle belső kapilláris rétegek külön vannak feltüntetve, pl.: szinterezett rézporos belső csőfal, illetve barázdált csőfal.
Vízzel töltött heatpipe-okra vonatkoztatva, illetve acetonos töltetűekre is.
Nyilván számít a heatpipe hossza is, tehát a táblázat bizonyos hosszméretű (pl. 300mmm, stb) heatpipe bizonyos keresztmetszete (pl. 78 négyzet-mm, stb) esetén adná meg az átvitt teljesítményt mondjuk vizes heatpipe esetén, és barázdált belső csőfallal.

Elsősorban egy adott hosszra (300mm) érdekelne a különféle keresztmetszetekhez rendelt teljesítmény átvitel, rézporos és barázdált belső esetén!
Ha esetleg van valami képlet, az sem rossz.

Veriakilis

#1082 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 21. 22:22

Érdemes megnézned ezt:
TDK hőcsöves dolgozat
Kép
Olvasd el az egészet,ábrák és leírás mindent szépen elárul.
Hankp

#1083 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 22. 07:51

Idézet: Hank - Dátum: 2006. jún. 21., szerda - 23:22

Olvasd el az egészet,ábrák és leírás mindent szépen elárul.
Hankp

Szerinted milyen hatással van egy heatpipe működésére, ha akkora a cső, hogy 261 köb cm a térfogata?
Egy barátom akar olyan csövet készíteni, amivel kocsibejárót akar a talajhővel szárazon tartani.
Befolyásolja a hp működését ha arányaiban nagy a belső térfogata?
Mondjuk egy 17 mm-es (34 mm átmérő) sugarú cső jól működne?

#1084 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 22. 20:04

Szervusz!
Gyakorlatilag a belső keresztmetszet a max átvitt teljesítményt határozza meg.Ha jól össze van rakva mindegy milyen.Ha járdát,kocsilejárót akar vele "fűteni" akkor csak aceton jöhet szóba,víz megfagy.
Colos vastagságú csöveknél hosszanti irányú üveggyapottal kell kibélelni és jól hozzá kell szorítani a csőfalhoz az anyagot.Annyi acetont kell elnyeletni,amit felszív a gyapot,többet nem.Keményforrasztással(rézzel) vákuumszívva prímán fog működni.
Hankp

#1085 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 19. 19:11

Hello!

Ez a topic teljesen behalt?
Kár érte ... sikerült valakinek összedobni egy működő hűtést??? (hangsúlyozom rendszerre gondolok, nem heatpipe-ra, mert azt nem annyira vészes összerakni ... főleg a leirat után ... respect az uttöröknek! )

Én vegyészként dolgozom, van pár ötletem még folyadékokat illetően, bár ezek nem feltétlenül házi barkács anyagok, de én azért lehet megpróbálom majd ....

Szóval vki??

#1086 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 19. 19:12

ja és még valami: ez inkébb gyakorlati :  vörösrezet lehet rendesen fúrni mezei (obis olcsobb jellegű, demmio spec) fúróheggyel?

#1087 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 11:29

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 20:12

ja és még valami: ez inkébb gyakorlati :  vörösrezet lehet rendesen fúrni mezei (obis olcsobb jellegű, demmio spec) fúróheggyel?

Üdvözöllek! :)

Nem halt ki a heatpipe fórum teljesen.
Lehet, sima mezeivel.

Milyen folyadékokra van ötleted?
Valahol olvastam, hogy 95% vizet, és 5% adalékanyagot használnak heatpipeba folyadéknak.
De azt nem írták, hogy mi lehet ez az 5% adalék.
Szerinted mi lehet az?
Nyilván a forráspontját csökkenti a viznek,- bár én úgy tudom, hogy ha valamit belekever (cukor, só, stb...) az ember a vizbe, attól nemhogy csökkenne a forráspontja, hanem inkább nő.

Veriakilis

#1088 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 12:19

én már a hp készítésnél feladtam, nem tudtam normális vákumot csinálni.
a maradék másfél méter 6x1-es réz csövem áron alul eladó :)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1089 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 12:21

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 12:29

hogy ha valamit belekever (cukor, só, stb...) az ember a vizbe, attól nemhogy csökkenne a forráspontja, hanem inkább nő.

de ha olyat keversz bele, aminek eleve kevesebb, mint 100 fok a forráspontja, akkor elképzelhető ez nem? lásd aceton, amivel páran kisérleteztek.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1090 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 21. 12:47

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 20:11

Hello!

Ez a topic teljesen behalt?
Kár érte ... sikerült valakinek összedobni egy működő hűtést??? (hangsúlyozom rendszerre gondolok, nem heatpipe-ra, mert azt nem annyira vészes összerakni ... főleg a leirat után ... respect az uttöröknek! )

Én vegyészként dolgozom, van pár ötletem még folyadékokat illetően, bár ezek nem feltétlenül házi barkács anyagok, de én azért lehet megpróbálom majd ....

Szóval vki??

Egy két hozzászólás után eltüntél?

Pedig már örültem, hogy végre van itt egy vegyész! :D

#1091 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 21. 12:49

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 13:21

de ha olyat keversz bele, aminek eleve kevesebb, mint 100 fok a forráspontja, akkor elképzelhető ez nem? lásd aceton, amivel páran kisérleteztek.

Én még nem próbáltam elegyíteni a vizet valamivel.
Az acetonnal keveredik egyáltalán (szeintem nem!)?

#1092 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 19:53

Hi!

Ja igen bocs itt vagyok, csak beállitottam hogy irjon a forum levelet ha jött üzenet de nem jött ....

Szóval az elsó dolog:
Metilén-klorid, vagy másnéven diklór metán (DKM). Forr pontja 40 C fok, igy - már probáltsm is  -  normál légköri nyomáson használva vagyis zárva a csövet is egy 60 C-on működö HP-t kaptam.... jol ment, és jol vitte a hőt is ám!!! :) Nézzetek csak utána az adatainak!
Másik ötlet, bár ez jóval mérgezőbb anyag, de beszerezhető - modell repcsisek ezt használják sokszor üzemanyagnak -  a metanol.  Ez is jónak tünik, a napokban probélom majd ki.

Mindkettő anyag jó lehet, és támogatom a variált hp-k használatát egy blokkban. Pl. egy acetonos vagy DKM-es és egy vizes....  Kis nyomás létrehozására nálunk vannak olyan vékumszivattyuk amelyek nagyon ott vannak ... de  egyelőre ithhoni cuccokkal akarok dolgozni .... vizsugárszivattyú plussz melegités majd hirtelen hűtés és lezárás jó megoldás lesz, ez mezei ember számára is beszerezhető :)

Másik kérdésre a válasz (adalékanyagok) ez biztos valami olyan folyadék lesz, ami azetropot képez a vizzel, igy csökken a keletkezett elegy forrpontja, de  a  hőszállitás mértéke alig változik!! Jó ötlet de szerintem házilag sok munkát igényelne egy jó elegy belövése, és valszeg nem is valami házi anyagrol lehet szó ... :) 

Holnap reggel megyek venni egy nagyon jó PB-s gázégőt, azzal minden szebb és jobb lesz! :)

De lenne nekem is egy kérdésem skacok?

Mivel poliroznátok rázblokkot ami a procira megy, hogy tuti sima legyen, mert amit veszek a rezesbandától :)) az eléggé karcos, meg sérült felületű ....

#1093 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 19:59

Jah igen, aceton elegyedik vizzel, nagyon is jol, de az pont nem lenne jó .... kidesztittál a vizes elegyből .... olyan kell ami azetropot képez vele. Azok együtt desztillálnak .... aceton előbb kiforr, telíti a gőzteret, és ezáltal a viz már nem forr a megnövekedett belső nyomás miatt. Még azon a nyomásértéken sem, amit ugyanugy beállítva a tiszta viz forrott volna... (ez a magyrázat arra a jelenségre is amit olvastam régebben, hogy pl. alkoholos kisérlet után a vizes HP sem ment jol, csak nagyon alapos mosás után ....)

#1094 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 20:03

.... bocs a helyesirási hibákért, de egy USA bill.-es laptoprol irok, és hát nem mindig sikerül jol megülnöm  a  karaktereket ..... :D

#1095 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 20:44

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2006. júl. 22., szombat - 20:59

Jah igen, aceton elegyedik vizzel, nagyon is jol, de az pont nem lenne jó .... kidesztittál a vizes elegyből .... olyan kell ami azetropot képez vele. Azok együtt desztillálnak .... aceton előbb kiforr, telíti a gőzteret, és ezáltal a viz már nem forr a megnövekedett belső nyomás miatt. Még azon a nyomásértéken sem, amit ugyanugy beállítva a tiszta viz forrott volna... (ez a magyrázat arra a jelenségre is amit olvastam régebben, hogy pl. alkoholos kisérlet után a vizes HP sem ment jol, csak nagyon alapos mosás után ....)

Szia!

Nekem lenne pár kérdésem.

Nem tudom, hogy olvastad-e azt a módszert a vákuum készítésre (akarom mondani alacsony nyomás), hogy visszacsapó szelepen keresztül a teljesen vizzel töltött csőből a vizet egy injekciós fecskendővel távolítom el.
Csak 3-4 ml-t hagyok a csőben.
A csövet egy sima autó gumi szelepen keresztül töltöm fel, és a vizet is ezen keresztül távolítom el.
A végén ez a szelep zárja a csövet.
Az egész folyamatot víz alatt szoktam végezni, hogy még véletlenül sem kapjon levegőt a cső,- a heatpipe.
A kérdés az, hogy akkor ennél lehet e alacsonyabb nyomást létrehozni, úgy, hogy a csőben szintén 3-4 ml víz marad, és telitett vízpára?

Gondolom a víz adott hőmérséklethez tartozó tenziója szabja meg a csőben uralkodó nyomást, nem?

Lesznek még kérdések, el ne menj! :D

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2006. 07. 22. 20:59 -kor

#1096 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 20:47

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2006. júl. 22., szombat - 20:53

Hi!

Másik ötlet, bár ez jóval mérgezőbb anyag, de beszerezhető - modell repcsisek ezt használják sokszor üzemanyagnak -  a metanol.  Ez is jónak tünik, a napokban probélom majd ki.

Nem veszélyes egy metanollal töltött cső lezárása?
Az lenne az igazi, és tartós megoldás, ha le lenne forrasztva a cső végén a töltőcsonk.
De ez így robbanásveszélyes, nem?

Szerkesztette: Veriakilis 2006. 07. 22. 20:59 -kor

#1097 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 20:53

De lenne nekem is egy kérdésem skacok?

Mivel poliroznátok rázblokkot ami a procira megy, hogy tuti sima legyen, mert amit veszek a rezesbandától :)) az eléggé karcos, meg sérült felületű ....

Ha normális sima a felülete, akkor a festékboltokban kapható polírpapirral.
Ezek a finomság függvényében kapnak különféle számot, pl.: 500-as, 1000-es, stb...
Ezekkel szokták az összetört, kikasznizott, gittelt autókat polírozni festés előtt.
Ezek vizes polírpapirok, tehát vizesnek kell lenni a papírnak, és a polírozandó felületnek a polírozás közben.

Szerkesztette: Veriakilis 2006. 07. 22. 21:01 -kor

#1098 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 21:08

Ok, igyekszem jelen lenni, max. majd csak este vagyok ... :(

Szóval a vákuum létrehozást illetóen azt kellene hogy mindjam, hogy nem, ennél a modszernél nem lehet jobb vákuumot csinálni semmiképpen, hiszen ha belegondolsz, akkor ha totál tele van vizzel a rendszer, majd ott széthuzod a fecsit, akkor egy uj fázis jelenik meg, a vizgőz formájában. Ha ekkor lezárod, akkor ugye "csak a viz van bent" két fázisban, ez kell nekünk ... a nyomást természetesen a hogy irtad is a homérséklethez tartozo tenzio szabja meg .... ez viszont azt is jeleneti, hogy adott hőfokon nem hozhatsz létre egy adott nyomásnál kisebbet, hiszen a viz beleforr a vákuumba - bocs furcsa fogalmazásért .... :)

De ez csupán az elmélet, hiszen: a viz tele van oldott gázokkal .... vagyis mikor széthuzod a fecsit, a gáztér megtelik a vizgozzel, és a hirtelen kilépett gázokkal, amik később rontják a vákuumot odabent .... sajna ez nem jó .... hogyan védhető ki ez, szerintem igy: fogja az ember a csövet, és megtölti a folyadékkal, amit használni akar. Majd széthuzza  a  fecsit, a cucc egy rlsze kiforr ... majd ujra és ujra kihuzza a fecsit, és igy megritkul a  bent levő gázok mennyisége  a  vizgozhoz képest ... ez már sokkal jobb!! De ha mindezt egy komoly vákuumszivattyuval csinálja az ember akkor bizony a gőzők ahogy jönnek ki elobb utobb az osszes gázt kiuzik ... ez is jo nekünk!! :)  Majd én lehüteném nagyon alacsony hofokra, és akkor a full vákuumnál bezárom  a csovet. Ez házilag nehéz ... de amugy a technika jo. De a legjobb, ha szelepet használsz, fullra toltod a folyadékkal, szeleppel felfele kezded forralni, majd kicsivel késobb fejre állitod, a szelep lent legyen, kijon a kivánt mennyiségu oldoszer, és akkor megállsz és lezárod!!! Szerintem ez a tuti ... kérdés mennyivel jobb és hatékonyabb mint a másik, lehet nem szémottevoen ... de elméletbn jobb! :) Be kell tesztelni!!!!

Metanolos kérdésre a válasz!!!! Le kell zárni elotte fogoval, amennyire lehet, és behuteni, amjd gyorsan dolgozni!! Akkor nem veszélyes - annyira ... persze védoszemuveg és vastag ruha minden ilyen esetben ajánlott!!! Kb olyan veszályes ,mint ugyanez acetonnal .... de kivédhető kapilláris forrsztással is .... az elegánsabb de nehezebben kivitelezhető ...

#1099 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 21:11

Szal vizpapirral... én is erre gondoltam, de ezt még lehetne finomitani .... szeretném megnézni  a blokk feluletén a tükörképemet!! :) Erre kellene vmi gogymod.... esetleg filces polirkorong????

#1100 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 22. 21:11

Mindkettő anyag jó lehet, és támogatom a variált hp-k használatát egy blokkban. Pl. egy acetonos vagy DKM-es és egy vizes....  Kis nyomás létrehozására nálunk vannak olyan vékumszivattyuk amelyek nagyon ott vannak ... de  egyelőre ithhoni cuccokkal akarok dolgozni .... vizsugárszivattyú plussz melegités majd hirtelen hűtés és lezárás jó megoldás lesz, ez mezei ember számára is beszerezhető :)

A variált heatpipe-okmak az lenne az előnye, hogy nagyobb hőmérséklet tartományt tudnának átfogni?
Az acetonos már 30 C fok környékén ís elég jól hűt, míg a vízes heatpipe 'csak' 40 C fok felett lesz hatékony.
Az acetonos hűvösebben tartaná a processzort már idle állapotban is.
A vízes pedig 100% terhelés mellett válna fontossá.

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.