[quote name='Etele' date='2005. márc. 26., szombat - 18:58'] Hm, egészen pontosan hol is "fordítottam ki" (akarod mondani kiforgattam?) a szavaidat itt a topikban, és kötözködtem?
Nekem úgy tűnik, hogy mindent megtettem, hogy elmagyarázzam, hogyan gondolom ezt a házhűtést. Az összes feltett kérdésedet igyekeztem megválaszolni. Ezzel szemben te érdemben nem válaszoltál, csak - kissé keverve a dolgokat - megpróbáltál ellentmondást találni a mondandómban...

Illetőleg ha megkértelek, hogy ezt-azt fejts ki az állításaid közül, akkor elsiklottál a válaszadás elől...
..... [/quote]
Látom baromira élvezed a dolgot és imádod az idézeteket
Akkor én is idézek mert látom megint elferdítetted azt amit írtam azaz kifordítod az ember írását mivel az idézeteidben nem közlöd a teljes idevágó részt csak kivagdosod azt ami igazolná az állításaidat.
Akkor kezdjük az első hozzászólásommal
Felhívnám a figyelmedet a vastagon szedett részekre
2005. márc. 19., szombat - 10:58
[quote]
Az optimális hűtéshez a PC ház hátuljába kell olyan ventillátort vagy ventillátorokat elhelyezni amiken a lapátok mérete és dőlésszöge biztosítja a kellő mennyiségű levegő áramoltatását. Előre csak akkor célszerű ventillátorokat tenni ha a házon belüli nem elegendő a hátsó ventik által megmozgatott levegőnek a hőelvezetése. Ebben az esetben viszont az elülső ventilátornak a hátsó ventillátorokhoz képest sokkal kisebb teljesítményűnek kell lennie mivel csak így biztosítható, hogy ne legyen több levegő benyomva mint ami hátul távozni tud (ha elölről több levegő áramlik be akkor csak légörvények keletkeznek melynek az eredménye, hogy a meleg levegő csak tovább melegíti a belső alkatrészeket). Tehát ha szükséges előre kis levegőmennyiséget szállító ventiket kell berakni melyeket 5V-on célszerű járatni.
Továbbá figyelembe kell venni, hogy a jobb PC tápokban lévő ventillátor nem a PC hűtésére van hanem csak a táp hűtését végzi azaz a szállított levegő mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a házban beindítsa a kellő légáramlást. Ebben az esetben célszerű a táp fölé külön olyan ventillátort elhelyezni melynek a levegőáramoltatása elég nagy (nagy méretű és nagy dőlésszögű lapátok).
Végezetül egy gyakorlati példa:
Nekem klasszikus nagy torony házam van melyben van egy Abit IC7 alaplap Intel 2.4GHz HT-s P4 procival és 2x256MB 400MHz RAM-al, 1db Asus 9520/TD AGP videokártya, 1db ATA RAID vezérlőkártya, 1db Real Magic hardware MPEG dekóder kártya, 1db PCTV Pro (a régi szendvicskártyás) TV tuner, 1db Pinnacle DC30 Plus hardware MJPEG capture/editor kártya, 1db Creative SB Live Platinum hangkártya (5.25" előlapi egységgel), 4db ATA HDD (3db a RAID kártyán), 1db mobil HDD keret (ventillátor ki van véve), 2db optikai drive (DVD-ROM, DVD-RW), 1db 3.5" floppy drive, chieftec táp (1 ventillátoros). A hűtés a processzor, VGA valamint a chipset ventillátorokon kívül
a ház hátulján elhelyezett 1db 8cm-es ventillátorból (processzor magasságában) és 1 db 12cm-s nagymennyiségű levegőáramlást biztosító ventillátorból áll (táp felett). Mind a két ventillátor olyan bekötéssel rendelkezik, hogy a fordulatszám változtatható (a ház hátulján elhelyezett kapcsolók segítségével választható 5V és 12V).
Ha mind a két hátsó ventillátor megy akkor a levegőáramlás kézzel is kiválóan érezhető azaz a ház elején érezni, hogy szívja be a levegőt. A fenti konfig még a tavaly nyári kánikulában se melegedett túl. És ami a legfontosabb csendes azaz még aludni is lehet mellette Persze a két hátsó ventillátor nem kommersz PC-s venti hanem jó minőségű csendes típusok.[/quote]
Az alábbiakat Telcontar írta a fentiekhez
2005. márc. 19., szombat - 11:54
[quote] Annak csak annyi a szerepe, hogy a meghajtók (optikai drive-ok, DAT, HDD) által termelt hőt kihúzza a házból. A táp és a meghajtóöblök általában komoly akadályt képeznek a levegő útjában, ezért nem érnek sokat a táp fölötti ventik a processzor és a VGA által termelt hő eltávolításában. Márpedig a fő hőtermelő ez a két egység (meg a NB).
Azért az érdekelne, hogy szerinted miért nem kell befelé fújó venti? [/quote]
A válasz:
2005. márc. 19., szombat - 12:38
[quote]És amit szintén nem vettél figyelembe az, hogy
kellően nagyteljesítményű ventillátorról volt szó ill. a proci magasságában is említettem ventillátort melynek a levegőszállítási teljesítményét célszerű a ház mérete és az alkatrészek hőtermelésének nagyságának figyelembevételével megválasztani
"Azért az érdekelne, hogy szerinted miért nem kell befelé fújó venti?""
Nem azt írtam, hogy nem kell hanem azt, hogy ha szükséges akkor az elülső ventillátor teljesítménye (légszállítása) sokkal kisebb kell, hogy legyen mint a hátsó ventillátoroké[/quote]
Telcontar 2005. márc. 20., vasárnap - 20:02
[quote]A meleg levegő a proci mellé tett, hátrafelé fújó venti híján szépen megreked, és melegíti a tápot, a procit. Teszi ezt azért is, mert a proci hűtőjéről nem egyszerűen fölfelé száll, hanem kavarog arra, amerre a bordázat/prociventi irányítja.[/quote]
Erre a válasz 2005. márc. 21., hétfő - 8:21
[quote]
Mint már ezelőtt is leírtam de most is megismétlem. Nem írtam, hogy nem kell a proci magasságában külön ventillátor. (nálam is van és írtam is az, hogy Te átsiklottál felette az egy dolog )[/quote]
Telcontar 2005. márc. 21., hétfő - 20:01
[quote]Félreértettél, vagy nem követted a gondolatmentet, ami onnan indult, hogy mit ér a táp fölött levő ventilátor. Talán nem volt világos, amit mondani akartam, hát megismétlem: Ha van a táp felett elszívó venti, de nincs a proci mellett az a bizonyos, akkor a meleg levegő megreked. Az útjába eső akadályok miatt, amit már korábban részleteztem, a táp alól a táp felett levő ventilátor nem fogja elszívni a levegőt. A táp felett elhelyezett ventilátor legfeljebb a felső fiókokban helyet foglaló eszközök által termelt hő elszívását oldja meg, egyéb haszna nincs.[/quote]
Erre nem reagáltam.
És ezután jöttél Te majd mindent összezagyváltál
Etele 2005. márc. 25., péntek - 15:10
[quote]Tapasztalat. Meg ha kicsit belegondolsz, rájössz, hogy az általad felvázolt optimális légáramlás kialakításába csak belezavar a táp fölötti venti.
Ahogy Telcontar is írta: persze hogy nem véletlenül van ott, hanem azért, hogy az 5 1/4" helyen figyelő eszközeidet is hűthesd. Leginkább úgy, hogy befújod a levegőt, nem pedig kiszívod. Amire- valljuk be - nem sok felhasználónak van szüksége.
(Ellenben vízhűtéshez radiátort már érdemes erre a félreeső helyre berakni. Én is ezt tettem.)[/quote]
1. Szóval Telcontar egy szóval se írta, hogy a táp felett befelé kell, fújnia a ventillátornak.
2. A vastagon szedett részben egyértelműen kijelented, hogy nem kiszívni kell a levegőt hanem befújni.
Etele 2005. márc. 26., szombat - 18:52
[quote]Nekem a radiátor a táp fölött van, és kintről befeleé szívja rá a venti a levegőt. Pár foknál nem számít többet, hogy alatta van a táp, ami kifújja a melegebb levegőt.[/quote]
Egy lényeges dolgot kihagytál az alábbi mondatodból:[quote]
Leginkább úgy, hogy befújod a levegőt, nem pedig kiszívod. Amire- valljuk be - nem sok felhasználónak van szüksége.[/quote]
Azt az fontos dolgot hagytad ki, hogy befelé csak akkor kell fújni ha vízhűtés van és a radiátort kell hűteni.
Na akkor ez nem az igazság elferdítése?

Szóval a szavak kifordítása valamint az idézetek oly módon való felhasználása ami olyan benyomást kelt másokban, hogy Neked van igazad tisztességtelen. Mint már másutt is említettem ha kötözködni akarsz akkor azt tedd tisztességesen és ne alattomosan kifordítva a szavaimat más értelmet adj annak amit egy pár hozzászólással korábban Neked vagy másnak írtam.
De mielőtt továbbmennék megjegyeznék egy apróságot melyet az általad írt hozzászólásból idézve kezdenék [quote]De még egyszer: senki nem mondta, hogy rohanjon mindenki ventit rakni a táp fölé hogy hűtse a CD-ROMjait.[/quote]
Csak megjegyzem, hogy nagytoronyról volt szó ami azt jelenti, hogy az 5.25" rekeszekben nem csak optikai meghajtókat szoktak tenni hanem több 3.5" HDD-t is mely 5.25" beépítő kerettel van berakva. Ha esetleg nem lenne nálad tiszta a házak méretének kérdése akkor a nagytorony minimum 6db 5.25" rekesszel rendelkezik melyből alapvetően következik, hogy csak akkor használ nagytornyot az ember ha a kisebb házban lévő 3, 4 rekesz nem elég. Szóval szó sem volt simán csak optikai meghajtókról. Amiről szó volt az, hogy vannak olyan CD írók valamint DVD írók melyekben hátul be van építve egy kívülről befelé szívó ventillátor mely az íráskor kapcsol be.
Akkor továbbmegyek és idézek a következői félrevezető hozzászólásodból:
Etele 2005. márc. 26., szombat - 18:48
[quote]A következő a szitu:
1. A topik legelején írtad, hogy a házban az optimális légáramlás úgy alakítható ki, hogy elöl befújsz (de nem fontos) és hátul a táp fölötti venti kiszívja a levegőt.
2. Erre én írtam, hogy az biza nem sokat ér a keresztáramlás kialakításában, inkább a táp alatt elhelyezett, illetve a tápban található ventik dolga a kiszívás. Ráadául a táp fölötti venti az 5 1/4"-os meghajtók hűtésére van felkészítve (vagy Telcontar írta ezt? már nem emlékszem). Ábrát készítettem, hogy prezentáljam, mire gondolok.[/quote]
A fentiek megint a szavaim elferdítése mivel én sehol nem írtam, hogy csak a táp felett szívok el és azt se, hogy elől nem fontos. De a kedvedért ide ismét beteszem az eredeti soraimat
2005. márc. 19., szombat - 10:58
[quote]
Az optimális hűtéshez a PC ház hátuljába kell olyan ventillátort vagy ventillátorokat elhelyezni amiken a lapátok mérete és dőlésszöge biztosítja a kellő mennyiségű levegő áramoltatását. Előre csak akkor célszerű ventillátorokat tenni ha a házon belüli nem elegendő a hátsó ventik által megmozgatott levegőnek a hőelvezetése. Ebben az esetben viszont az elülső ventilátornak a hátsó ventillátorokhoz képest sokkal kisebb teljesítményűnek kell lennie mivel csak így biztosítható, hogy ne legyen több levegő benyomva mint ami hátul távozni tud (ha elölről több levegő áramlik be akkor csak légörvények keletkeznek melynek az eredménye, hogy a meleg levegő csak tovább melegíti a belső alkatrészeket).
Tehát ha szükséges előre kis levegőmennyiséget szállító ventiket kell berakni melyeket 5V-on célszerű járatni.
Továbbá figyelembe kell venni, hogy a jobb PC tápokban lévő ventillátor nem a PC hűtésére van hanem csak a táp hűtését végzi azaz a szállított levegő mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a házban beindítsa a kellő légáramlást. Ebben az esetben célszerű a táp fölé külön olyan ventillátort elhelyezni melynek a levegőáramoltatása elég nagy (nagy méretű és nagy dőlésszögű lapátok).
........
a ház hátulján elhelyezett 1db 8cm-es ventillátorból (processzor magasságában) és 1 db 12cm-s nagymennyiségű levegőáramlást biztosító ventillátorból áll (táp felett). Mind a két ventillátor olyan bekötéssel rendelkezik, hogy a fordulatszám változtatható (a ház hátulján elhelyezett kapcsolók segítségével választható 5V és 12V).
Ha mind a két hátsó ventillátor megy akkor a levegőáramlás kézzel is kiválóan érezhető azaz a ház elején érezni, hogy szívja be a levegőt.[/quote]
2005. márc. 19., szombat - 12:38
[quote]És amit szintén nem vettél figyelembe az, hogy
kellően nagyteljesítményű ventillátorról volt szó ill. a proci magasságában is említettem ventillátort melynek a levegőszállítási teljesítményét célszerű a ház mérete és az alkatrészek hőtermelésének nagyságának figyelembevételével megválasztani
"Azért az érdekelne, hogy szerinted miért nem kell befelé fújó venti?""
Nem azt írtam, hogy nem kell hanem azt, hogy ha szükséges akkor az elülső ventillátor teljesítménye (légszállítása) sokkal kisebb kell, hogy legyen mint a hátsó ventillátoroké[/quote]
Az alábbiakban megint megerősíted, hogy a táp felett a Te tapasztalataid alapján jobb ha befelé fúj a venti
Etele 2005. márc. 26., szombat - 18:48
[quote]4. Amikor azt állítottam, hogy tapasztalatom szerint csak akkor ér valamit a táp fölötti venti a meghajtók hűtésében, ha befúj, akkor szórtad ezt az elmés-vicces kis szösszenetet. Mondjuk az optikai meghajtók hűtése a topik témájában és a beszélgetésben is csak mellékvágány - nem is értem, miért cska ezen lovagolsz. (Vagyis értem: mert másra nem tudsz érdemben reagálni.)[/quote]
[quote]Ha te nem hiszed el hogy én kipróbáltam, és az általam leírtakra jutottam: szíved joga. Viszont azt, hogy közvetetten így hazugnak titulálsz, kikérem magamnak. Vegyél vissza kissé.[/quote]
Saját magadat titulálod hazugnak azzal, hogy elferdíted a szavaimat.
Ha esetleg elolvasnád pontosan amit írok akkor észrevehetnéd, hogy az alábbi kijelentésem nem titulál hazugnak pusztán felhívás arra, hogy bizonyítsd az állításodat
[quote]De nem vitatkozom inkább javaslom, hogy ezt bizonyítsd be a gyakorlatban is.
Pontosabban ha Te azt mondod, hogy a ház hátulján befelé kell fújni a levegőt és nem kifelé szívni és ettől javul a hatásfok az ház elején lévő 5.25" eszközöknél akkor kérlek, hogy ezt a gyakorlatban is mutasd meg. Találkozzunk és prezentáld a gyakorlatban is. Jelezd, hogy hol és mikor.[/quote]
Mivel egyértelműen kijelentetted, hogy a táp feletti ventillátornak befelé kell fújnia ezért kérlek ezt bizonyítsd is be. Mivel Te említetted, hogy amióta az eszedet tudod azóta barkácsolsz és tuningolsz ezért biztosra veszem, hogy gyakorlati valamint a gyakorlat alatt szerzett nagyfokú elméleti tudásod több az én tudásomnál.

Éppen ezért tisztázzuk ezt a fontos kifelé vagy befelé fújás kérdését. Arról nem is beszélve, hogy a gyakorlati bemutatódat videón dokumentálnám majd azt a fórumtársak részére elérhetővé tenném.
[quote]Meg hát azt hiszem, hogy - nem önfényezésből írom - én már leraktam itt a Tuningban annyit az asztalra, hogy ne kelljen kétségbe vonni az általam leírtakat... Veled mi a helyzet?[/quote]
Azt azért elárulhatnád, hogy hol tettél le az asztalra bármit is. Vagy lehet látni valahol működés közben valamelyik tuningolt gépedet?

Esetleg tudnál valamilyen referenciát adni, hogy milyen cégnél vagy tuning laborban található olyan PC melyet Te állítottál össze?
Nekem ezt le se kell írnom mert ha valaki kíváncsi rám az személyesen bármikor megkereshet.
Írni sok mindent lehet de ez nem feltétlenül kell, hogy igaz legyen. És tudod pont az olyan ember aki túl nagyot mond saját magáról az nagyon is kerüli a nyilvánosságot és mindent megtesz, hogy ne lehessen személyesen találkozni vele.
Szóval ha Te valójában olyan nagy tuningos és tapasztalt vagy mint ahogy a felém intézett hozzászólásaidban írod akkor ahhoz, hogy ezt én és más fórumtárs elhiggye bele kell menned egy személyes találkozásba. Aminek persze a tárgya a PC optimális hűtése és amit Te be is mutatnál persze elsődlegesen azt, hogy hogyan lehet jó hatásfokú hűtést elérni ha a táp felett befelé fújjuk a levegőt.
Várom az időpont megjelölést
Szerkesztette: wpepi 2005. 03. 27. 00:02 -kor