Idézet: wpepi - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 11:16
Ezt meg honnan veszed és mire alapozod?
A nagy tornyoknál nem véletlenül van a táp felett a 12cm-es ventillátorhely

Tapasztalat. Meg ha kicsit belegondolsz, rájössz, hogy az általad felvázolt optimális légáramlás kialakításába csak belezavar a táp fölötti venti. Ahogy Telcontar is írta: persze hogy nem véletlenül van ott, hanem azért, hogy az 5 1/4" helyen figyelő eszközeidet is hűthesd. Leginkább úgy, hogy
befújod a levegőt, nem pedig kiszívod. Amire- valljuk be - nem sok felhasználónak van szüksége.
(Ellenben vízhűtéshez radiátort már érdemes erre a félreeső helyre berakni.

Én is ezt tettem.)
Tudom, te már sok-sok éve tanulod ezt, de hát ez van.

Mióta az eszemet tudom barkácsolok, tuningolok. De gondolom a háttértáras topikhoz hasonan itt is majd kioktatsz, hogy milyen hülye vagyok.
Arról meg, hogy
Idézet
...ha szükséges akkor az elülső ventillátor teljesítménye (légszállítása) sokkal kisebb kell, hogy legyen mint a hátsó ventillátoroké (ha szükséges előre akkor ezt legegyszerűbben és a legjobb hatásfok biztosítása érdekében úgy lehet megoldani, hogy a ház elején alulra teszünk egy 8cm-s ventillátort melyet 5V-on hajtunk). Azért fontos, hogy az elülső ventillátor kevesebb levegőt nyomjon be mint amennyit a hátsó kiszív mert csak így biztosítható a normál légáramlás. Abban az esetben ha ugyanannyi vagy több az elöl beáramló friss levegő akkor azzal csak azt érjük el, hogy a házon belül nemkívánatos örvények keletkeznek és a meleg levegő tovább melegíti az alkatrészeket.
csak annyit, hogy tévedés.
Egy házban nem csak a ventilátoroknál távozhat a levegő, hanem az erre a célra az oldallapban kialakított lyukaknál is. Ha több levegőt fújsz be, mint amennyit kiszívsz, semmi baj nem történik: a házban (hülye szóval) "túlnyomás" alakul ki, és azt a levegő, amit a hátsó ventik nem szivattyúznak ki, szépen távozik oldalt. Az optimális légáramlás attól még megmarad a házban. Sőt. Ha az első (befújó) ventik elé raksz porszűrőt is, szépen csökkenteni lehet így a házba jutó pormennyiséget is...
Idézet
Ha a házban elérjük a kellő nagyságú levegőáramlást akkor a HDD-ket külön nem kell hűteni.
Dehogynem. Az újabb típusok, melyeket rendesen nyúzunk, bizony ildomos direktben hűteni. Pont te beszéltél az 5V-ról járatott ventikről. Na most mibe kerül (a normálisabb házakban alapból erre a célra kialakított helyre) becuppantani egy leszabályozott ventit? Hangosabb nem lesz a géped, ellenben nyugodt lehetsz, mert biztosan nem melegszik túl a vincsid.
Arról már nem is beszélve, hogy az egész onna nindult ki, hogy elölről befújatjuk a friss levegőt, igaz? Na ezt ildomos úgy tenni, hogy egy füst alatt a vincsiket is hűtsük...
Szerkesztette: Etele 2005. 03. 25. 15:37 -kor