Idézet: Sniper - Dátum: 2010. 04. 28. 14:01
Jöhet... épp azon filozom melyiket vegyem a mostani hideg vizekhez... esetleg mellé valami DIP otlet is johet!
Olvastam a fenti kérdéseidet, így ha megengeded azokra is reagálok.
- Senki nem született úgy, hogy jól tud dobni a horgászbottal; azt bizony gyakorolni kell. Sokan, akik most ismerkednek a nagyobb távolságba történő pontyhorgászattal elkövetik azt a hibát, hogy rögtön távdobó világbajnokok akarnak lenni. Felesleges a 100 métert és az afölötti távolságokat megcélozni.
Pláne néhány hektáros tavakon, ahol egy ilyen dobás által a szerelék jó eséllyel a szemben ülő spori fején landol.
Sokkal fontosabb a helyes technika és a pontosság.
Nem szokásom "kezdő" horgászokra rátukmálni dolgokat, de egy ilyen eszköz beszerzését javaslom neked is:
http://www.carpmania...988dea801bff326
http://www.fishnet.h...all-ujjved.html
Sokáig én is feleslegesnek tartottam, de rászántam magamat, hogy vásárolok egyet, s meg kell mondjam, szinte hihetetlen, hogy mennyivel magabiztosabban dobálok azóta a bottal. Hiszen gondolj bele... én is nagy halakra készülök a pontyozó felszerelésemmel, a főzsinór is vastag, s dobás közben mindig attól féltem, hogy elvágja az ujjamat. Ezért vagy kisebb volt a lendítés, vagy nagyobb erejű dobásnál korán elengedtem a zsinórt. Nyilvánvalóan mindegyik a szerelék pontatlan, vagy nem az általam szándékozott helyre történő bevetését eredményezte.
Amióta megvan ez a dobókesztyű, attól félnem, hogy elvágja a zsinór az ujjamat, ezért sokkal pontosabban és jobban tudok dobni. Én egyébként a Balzer-t vettem meg.
Ilyen változat is létezik:
http://www.fishnet.h...dobokeszty.html , de én ezt feleslegesnek tartottam.
- Én a saját tapasztalataim alapján azt mondom, hogy nem jelenthető ki: "hideg vízben csakis X csali, meleg vízben csakis Y csali jó".
Minden víz teljesen más és más, s a halak is máshogyan viselkednek, mást kedvelnek.
Etetés kapcsán is tartom az "inkább kevesebbet, de minőségit" hozzáállást. Intenzíven telepített és horgászott vízeken az etetés célja, hogy felkeltse a halak figyelmét és a te horgodon felkínált csalihoz vonzza őket.
Ennek ellenére én is láttam olyan horgászt, aki - nem túlzás - kb. 10 percen keresztül szórta az általa kiszemelt horgászhelyre két marokkal a főtt kukoricát, vagy olyat, aki minden egyes halfogás után több marék bojlit rászórt az etetésre.
A leghíresebb külföldi pontyhorgászok cikkjeiben is találkozhatsz a legszélsőségesebb véleményekkel, az 1-2 hetes túra során beszórz néhány kg etetőanyag és több száz!!! kg bojli között mindent említenek.
Sok cikkíró megfogalmazta a gondolatait azzal kapcsolatban is, hogy az etetés mennyiségének növelése sok esetben nem hozott eredményt, sőt a kapások számának romlását eredményezte.
Ahogyan Saen is írta, nagy természetes vízen vannak, akik nyáron több hetes, több hónapos időszakra mennek horgászni, s több száz kg pelletet, gabonafélét és bojlit szórnak be alapozásként, illetve folyamatosan ott tartják a halat, s a túra alatt ezzel több kapitális pontyot csalnak az etetésre és a horogra.
Nem szabad feledni, hogy ez a módszer halban szegény természetes vízen visszaüthet. Különösen a kapásszegény időszakokban lehet könnyen túletetni a halakat. Te beszórod a horgászat előtt a sok kg etetőanyagot, a környéken lévő halak megköszönik, jól laknak vele, majd eszük ágában nem lesz a horgon felkínált csalit is felvenni.
A bojli és pellet partról, etetőanyagként való felhasználásának egy egyszerű módja a PVA háló és PVA zsinór használata. Lehet kapni már ilyen terméket kedvező áron.
A lényege, hogy kis "csomagokat" tudsz készíteni a segítségével, amelybe pelletet, magvakat, bojlit rakhatsz, s a szerelékkel együtt bevetheted a kívánt helyre. Ott a vízben hamar feloldódik, s a csomag tartalma a horgod körül terül el.
Amellett ez a módszer vitathatatlanul pontosabb, mintha úgy csúzliznád be, vagy csővel dobálnád be a szemes etetőanyagot.
- S hogy milyen ízkombináció számít nyerőnek? Ezt ki kell tapasztalni. Nyilván mindenkinek megvannak a maga kedvencei. Van olyan pontyhorgász ismerősöm, aki nagyon szép eredényeket könyvelhet el bojlival horgászva, de az év nagy részében, 99%-ban kizárólag a "büdös", halliszt alapú csalikat és etetéseket alkalmazza.
Én például ennek az ellentétét képviselem. Soha nem mennék horgászni a kedvenc epres, ananászos, vagy más gyümölcsös csalijaim nélkül. S bár több cég halliszt, húsliszt, illetve fehérje alapú termékét kedvelem és előszeretettel használom, én inkább a gyümölcsös-hallisztes keverékeket preferálom. Vagyis, ha etetőanyagról van szó, akkor keverem a hallisztes etetőanyagot a gyümölcsös, olajos magvas kajákkal, s gyümölcsös CSL-el ízesítem. Vagy ha tisztán gyümölcsös, gabonás etetőanyagot használok, akkor halas CSL-el keverem be. A csalik terén ugyanúgy, gyakran kombinálok. (Pl. egy gyümölcsös pop-up és egy halas, vagy fűszeres süllyedő bojli kombinációjából készítek "hóember" szereléket.)
Neked is azt tudom mondani, hogy most tavasszal (bár már egészen jól felmelegedtek a vízek) nyugodtan indíts egy jó minőségű epres, vagy ananászos bojlival. Mellette érdemes egy fűszereset és egy magas fehérje tartalmú, hallisztben gazdag "büdös" fajtát is magaddal vinni. Legyen nálad több féle, hogy tudj váltani, ha szükséges.
Nekem a tavalyi szezonban ősszel az SBS M1 és Euro Strawberry Jam bojli vált be a legjobban, de gyakran használom a Lastia termékeit, de más gyártók (Dynamite Baits, Tandem Baits, Silver Baits). Tavasszal és nyáron sokkal több féle csalit használtam; bizony kellett kísérletezni több alkalommal is.
A Lastia bojlik jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, s abszolút nem számítanak a drága bojlik közé. Jellemzőjük, hogy nagyon kemények, ezért előszeretettel használják őket olyan területeken, ahol törpeharcsák is élnek a vízben.
Az SBS nem olcsó, de én az M1-ből a dobozos Wafters (ez könnyített bojli) változatot vásároltam meg akciós áron, s a szezon során valamivel több, mint a doboznyi bojli fele fogyott el. Van, aki minden hal után bojlit cserél, velem viszont előfordult, hogy egy darab M1-essel pár óra alatt 5 szép (5 és 10 kg közöttiek) pontyot is fogtam. Ha jó állapotban van a csali, nem cserélem le.
Az SBS Euro sorozatot minden évben akciózzák pár alkalommal, ilyenkor 2.500-2.900 forintért lehet 1 kg-t venni, ami a minőségét figyelembe véve nagyon jó ár érte.
A Tandem Baits Top Edition sorozat szintén kiváló minőségű gyári bojli; 3.000 forint egy kg-s zacskónyi bojli, de minden évben többször akciózzák fél áron.
Egyébként a honlapjuk szerint még most is:
http://www.tandem-baits.hu/page.php?22 !
Itt: www.silverbaits.hu megtalálod a Silver Baits Cranch-Mais és Premium bojlikat. Előbbi 2.000 forint körüli áron van, utóbbi 3.000, de még a Cranch-Mais is kiváló, tartalmas, fogós bojli.
Ez pedig a Gigant Baits honlapja:
http://www.bojli.hu/
A Gigamino nevű prémium bojli sorozatuk olcsó, s nagyon jó minőségű. Különösen a "Three" változatot (ez húsos, fűszeres és rendkívül erősen fokhagymás illatú) dicsérik mindazok, akik már horgásztak vele.
Én most 3 féle Gigamino bojlit vettem a Szakkiállításon; a tesztelés idén következik.
Fentiek mellett a Pelzer Liquid Sky nevű bojlicsaládja érdemel még említést az olcsó, de minőségi bojlik közül.
- A DIP-ekről... Én előszeretettel használom őket. Különösen nagy jelentőségük van intenzíven telepített és horgászott vízeken, valamint rövid (fél-egy napos) horgászatok során. A csali illata sokkal intenzívebb, ha belemártod a DIP-be, és a halak is gyorsabban megtalálják.
Főleg Big Carp és Lastia DIP-jeim vannak, de a kedvező árú DIP-ek közül bevált nagyon a Pelzer Vision-X ananászos. S hát persze az M1-es bojlihoz vettem egy adag M1 DIP-et is. Ez egyébként rendkívül sűrű; olyan, mint egy krém.
Kezdetnek azt javaslom, hogy a Big Carp termékei között nézz körül. Én a folyékony DIP-et is szoktam kombinálni a Big Carp plazma DIP-ekkel. Ezek gyakorlatilag "mártogató porok", amelyek jól megtapadnak a nedves csalin, s egy lassan oldódó, kocsonyás réteget képeznek rajta.
Kezdetnek javaslom neked a Big Carp eper, vagy eperkrém, a szuper fűszer és a "Halibut & N-Butyric" (vajsav) DIP-eket. Azzal gyakorlatilag elég széles "csalipalettát" tudsz lefogni.
Ha csak egyet akarsz elsőre vásárolni, akkor legyen a Big Carp epres (vagy ananászos, feketeribizlis, esetleg banános) ízesítésű DIP.
- Az eltarthatóságról... minden attól függ, hogy milyen helyen tárolod. Nekünk például van egy műhelyként, nyárikonyhaként szolgáló épület az udvarunkban, ahol mindig hűvös van, még nyáron is. Minden csalit és etetőanyagot itt tárolok különféle zárható műanyag vödrökben, tárolóedényekben. Még soha semmilyen csali, vagy bojli nem romlott meg így. Nagyon ki sem tudott száradni.
Egyébként több bojlit már visszazárható csomagolásban hoznak forgalomba. Ez segít abban, hogy minél lassabban száradjon ki, amíg fel nem használod.
- Ha pontyhorgászatról akarsz olvasni, akkor ajánlom a
http://www.carpmania.hu
http://www.carplove.hu
http://www.halzona.hu
oldalakat azokon felül, amiket már fentebb belinkeltem. Mindegyiken találsz cikkeket, beszámolókat a pontyhorgászattal kapcsolatban. Érdemes a Pontyvilág nevű magazint is olvasni, ha érdekel a téma.
Egyelőre ennyi jutott eszembe.
Üdv: Piftuka
Szerkesztette: Piftuka 2010. 04. 28. 14:37 -kor