HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás II. Értékeld a témát: -----

#1381 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:13

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 16:59

Csak próbálok valakinek egy életszagú magyarázatot adni odaát. Meglátjuk, sikerrel jár-e.

Mellesleg ez téged még nem jogosít fel semmire. :p

Szerintem Barrosnak volt a legszebb napernyőtartó nője a nap folyamán. :cool:  A Bentley Continental GT tesztjén is le kellett engedni a gumik nyomásából mielőtt kihozták belőle a maximumot, bemelegítettek egy pár tempós körrel, aztán nyomásellenőrzés és leengedés ;)
Ezt még nem éred föl, azt a kanyart ne is próbáld, maradj itt a helyeden.

#1382 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:18

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 15:34

Egy 40 tonnás döggel le lehet bontani egy fél falut. Mielőtt valaki félreértene, nem azt akarom mondani, hogy az ittas vezető személykocsival nem olyan veszélyes a többiekre nézve, de azért mégis röhej ez a szabályozás. :)

Bizony, le lehet.
De, mint tudjuk jól, ehhez elég elaludni is.
Gyakorlatilag ugyanaz a felelőtlenség, mégis más megitélés alá eshet.

Idézet

Ahogy a másik életét/egészségét sincs joga elvenni senkinek sem. Egyébként nem munka közben kapták el, és mivel a C+E-je megmaradt, a melóhelyen nem foglalkoznak vele.
Én elvettem volna/elvenném az összes kategóriát, függetlenül attól, hogy ez a megélhetése. Gondolkodjon előtte a buzernyákja!

Gondolkodni? Ittasan? Belőve?

#1383 Felhasználó inaktív   G-e-r-i 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:23

Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 15:46

mivel a másodállás kizárva, marad a munkaidő a módszerket tudjuk.

:offtopic:
Itt Pösten egyes szórakozóhelyek portásainak 90%-a rendőr.
Szóval már ebben sem tartják magukat a szabályokhoz...
Munkahelyem: Best Machinery.
A munkagépek, recycling és biomassza hasznosítási berendezések és targoncák hazája :)

#1384 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:26

Idézet: Melinda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:18

Bizony, le lehet.

Részegen könnyebben elalszik az ember... :p

Ivás előtt kellett volna gondolkodni. ;)

#1385 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:30

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:26

Részegen könnyebben elalszik az ember... :p

Ivás előtt kellett volna gondolkodni. ;)

Viccet félre, feltehetek egy komoly kérdést?

#1386 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:36

Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:30

Viccet félre, feltehetek egy komoly kérdést?

Még ha ott az emoticon is, anélkül is megállja a helyét a válaszom.

Ne fogd vissza magad!

#1387 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:49

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:36

Még ha ott az emoticon is, anélkül is megállja a helyét a válaszom.

Ne fogd vissza magad!

Nem tartod kollektív büntetésnek, "B" kategóriával elkövetett szabálysértésnél, az összes meglévő kategória bevonását?

Minden megszerzett kategória önálló, csak egy plasztik/papírlapon van.
A szab.sértési előadó felé amúgy is alaposan meg kell indokolni, miért is hagyja meg a többi kategóriát.
(munka, család, kenyér,gyerekek stb.)
Aztán a különböző kategóriákban szerzett büntetőpontok amúgy is összeadódnak.

#1388 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:49

Idézet: Melinda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:18

Bizony, le lehet.

Az elalvást ne keverjük ide, mert akár egy figyelmetlenség, tévedés miatt is bekövetkezhet súlyos baleset, amit a jog sem, és én személy szerint sem tartok akkora vétségnek, mint ha ittasan okozza ugyanezt.

Aki meg nem tud piásan gondolkodni (legalábbis ennyire sem), az ne igyon.
Érdekes, nekem még se fél, se totál kómán se jutott eszembe, hogy a volán mögé űljek, se az, hogy drogozzak, füves cigizzek. Mindíg volt, és van szerencsére a mai napig annyi önkritikám, s tisztelem annyira az életet, hogy ne menjek bele ilyenekbe.

(Nem azért példálózok megint magammal, mert glóriát szeretnék a fejemre, de ha igaz, akkor miért ne?(

:)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#1389 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:56

Idézet

Valóban. Viszont aki használja eme kategóriákat a forgalomban, az egy ember. Aki meg személykocsival ittasan vezet, az nem fogja megállni mással sem, nem fogja azt mondani, hogy húú ezt a 10 tonnás gépet azért már nem kéne 1.6 ezrelékkel vezetni.

Persze ez az én véleményem, sajnos úgy vettem észre az emberek nem tesznek különbséget ezekben a dolgokban, és a jognak sem szabadna. ;)
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#1390 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:02

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:56

Valóban. Viszont aki használja eme kategóriákat a forgalomban, az egy ember. Aki meg személykocsival ittasan vezet, az nem fogja megállni mással sem, nem fogja azt mondani, hogy húú ezt a 10 tonnás gépet azért már nem kéne 1.6 ezrelékkel vezetni.

Persze ez az én véleményem, sajnos úgy vettem észre az emberek nem tesznek különbséget ezekben a dolgokban, és a jognak sem szabadna. ;)

Ezzel a logikával, ha ittasan, gyalogosként, kerékpárosként részt veszek a forgalomban, ugrana ABCDEF kategória? Sőt utasként a jobb egyen, ha bizonyos vagyok a sofőr ittasságában?

Szerkesztette: tolvaly 2005. 06. 12. 17:03 -kor

#1391 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:21

Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 18:02

Ezzel a logikával, ha ittasan, gyalogosként, kerékpárosként részt veszek a forgalomban, ugrana ABCDEF kategória? Sőt utasként a jobb egyen, ha bizonyos vagyok a sofőr ittasságában?

Ez inkább már a szarkavarás kategória, nem gondolod? Csak mert sem a gyalogosnak, sem a kerékpárosnak nem kell semmilyen engedély (a kerékpárost nem értem egyébként). Ezért mégis hogyan függne össze a vezetői engedélyekkel?

Ha meg bizonyos vagy a sofőr ittasságában, a Te engedélyed is elvehetik minden szó nélkül, ahogy akkor is, ha jogsi nélkül engedsz valakit a volán mögé. Havert is endedt faterja vezetni, mikor még nem volt jogsija, pechjükre zsarukba futottak. Fél évre elvették az apja jogsiját.

#1392 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:22

Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:49

Nem tartod kollektív büntetésnek, "B" kategóriával elkövetett szabálysértésnél, az összes meglévő kategória bevonását?

A szab.sértési előadó felé amúgy is alaposan meg kell indokolni, miért is hagyja meg a többi kategóriát.
(munka, család, kenyér,gyerekek stb.)
Aztán a különböző kategóriákban szerzett büntetőpontok amúgy is összeadódnak.

A kollektív büntetés fogalmát általában néptömegre szokták alkalmazni. De értem, mit kérdezel.

De, halmozott büntetésnek tartom, ettől függetlenül szükségesnek érzem:

1. Jogi értelemben az embernek csak egy személyisége van. Ha valamit elkövet, ami törvénybe ütközik, akkor szankcionálásra kerül. Ez a szankció jelentheti nem csak az azirányú tevékenységben való korlátozását, hanem másban is. Elég gondolni a börtönbüntetésre. Egyszerű analógiával: ha elüt valakit részegen, akkor csak a "B" jogsis "részét" csukják be az illetőnek? Egyébként pedig az, hogy a másik kategóriával szerzett pontok egy számlán halmozódnak, engem erősít meg, nem értem a törvényben ezt a kettősséget.

2. A társadalom igazságtalan és önző. Éppen ezért sokkal kisebb a társadalmi veszteség abban az esetben, ha valakinek egy olyan pályát kell elagynia, amire egyébként sem alkalmas (hiszen annak a pályának az egyik "speciális" ágában lábbal tiporta a szabályokat), mintha alkalomadtán megölne valakit. Ez utóbbi ugyanis felmérhetetlenül nagy veszteség. (Gondoljunk itt a garázsmenet előtt három sört ivó buszsofőr balesetére a halálbüntetés topicban, amikor az illető egy apát és két gyermekét ütötte el!)

3. Azt, hogy a kategóriák önállóak, helytelennek tartom. Nem tudom, lehet-e "C" vagy "E" jogsit szerezni "B" nélkül. Ha ezt valaki megválaszolja nekem, megköszönném. Ha nem, akkor evidens a "B" bevonása után a többi bevonása is. Ha nem, akkor lásd 1. pont vége.

4. Józan paraszti ésszel: ha valaki szgk-ban gyorshajt/ittasan vezet, mi fogja visszatartani attól, hogy az iskolabuszt (tudom, demagóg példa, lehet helyettesíteni mixerrel) is így vezesse?

Laudának írtad, de válaszolok rá én is:

Idézet

Az ittas gyalogost nem tiltja semmi, ha szigorúan a jognál akarunk maradni. A kerékpárost igen - neki nincs jogosítványa, nem is lehet tőle kérni, így ellenőrizhetetlen, hogy van-e, a bevonás megoldhatatlan (ez a jogi oldal). Ésszerű keretek között kell maradni. Meg kellene vizsgálni, hogy az ittas biciklisek közül hányan vannak azok, akik esetleg komolyabb járművel közlekedve is isznak. Ez drága, nagyon, cserébe pontatlan és megbízhatatlan*. A gyalogosok ellenőrzése lehetetlen feladat (ráadásul nincs rá semmilyen szabály, a biciklisre van, de az annyit ér, mint halottnak a csók).

Igen, a KRESZ-ben az is benne van, hogy felelős vagy azért, hogy ne ittas ember vezesse az autót, ha te józan vagy. Ha ittas vagy, akkor is, persze (más kérdés, hogy azért még nem büntettek, mert az egyik részeg beült a másik mellé). Túlnyúlik az én véleményalkotási kompetenciámon, hogy ezért mivel büntessenek, ehhez több statisztikai adat kellene.

*Mindenképpen olyan szabályokat alkotnék, amik minimalizálják a szabálytisztelő szereplők kockázatát. Ha ehhez aránytalanul nagy büntetések kellenek, akkor úgy. Ha pedig én szegnék szabályt, akkor tudnám, hogy az a szabály az én érdekemet is szolgálta, mindaddig, amíg meg nem szegtem. Ha pedig tudatában vagyok annak, hogy mi a szabály és miket von maga után áz áthágása, meg is érdemlem (ha nem, akkor is, hiszen a törvény nem ismerése nem ad felmentést).

Utóirat: bocsánat, ha valahol indokolatlanul szerepel a "részeg" az "ittas" helyett, nézzétek el nekem! Átnéztem, ahol szerepel, ott indokoltnak érzem. Viszont itt is jön megint a mérés bizonytalansága: ki az ittas és ki a részeg?

#1393 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:35

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 17:49

Az elalvást ne keverjük ide,

Tudod, pár éve egy kollégámmal egy konferenciára kellett menni Prágába.
Az ottaniak munkarendje szerint.
Szállás nem volt, így hajnali kelés, félúton csere a kormánynál a kollégával.
7-8 óra fejtágítás, + 1 óra ebéd.
A nap végén ugyanez visszafelé.
A barátom elénkjött Győrbe, a biztonság kedvéért.
Nem szoktam aludni autóban, de még mielőtt kiértünk volna az M1-re, már aludhattam.
A kolléga is eldőlt, mint a liszteszsák, arra ébredt, hogy bent járunk Pesten.
Ha ebben az állapotban vezetett volna bármelyikünk, Tata környékén biztos gombócá gyűrjük az autót.

#1394 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:44

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 18:22

A kollektív büntetés fogalmát..........

:up:  :respect:

Egyébként a "C" kategóriához alapfeltétel a "B"-s jogsi. Vagy lehet úgyis, hogy B+C1, mint régen a sorköteleseknél, csak akkor még egyből C-t kapott. De mindenképp kell hozzá a B. :)

Szerkesztette: Lauda 2005. 06. 12. 17:44 -kor

#1395 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:51

A kollektív büntetés fogalmát általában néptömegre szokták alkalmazni. De értem, mit kérdezel.

Szándékosan írta így.
Gondolkoztál már ma?

#1396 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:51

Idézet: Melinda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 18:35

Tudod, pár éve egy kollégámmal egy konferenciára kellett menni Prágába.
Az ottaniak munkarendje szerint.
Szállás nem volt, így hajnali kelés, félúton csere a kormánynál a kollégával.
7-8 óra fejtágítás, + 1 óra ebéd.
A nap végén ugyanez visszafelé.
A barátom elénkjött Győrbe, a biztonság kedvéért.
Nem szoktam aludni autóban, de még mielőtt kiértünk volna az M1-re, már aludhattam.
A kolléga is eldőlt, mint a liszteszsák, arra ébredt, hogy bent járunk Pesten.
Ha ebben az állapotban vezetett volna bármelyikünk, Tata környékén biztos gombócá gyűrjük az autót.

Csak a végén nehogy az jöjjön ki belőle, hogy az elalvás nagyobb bűn, mint az ittas vezetés. Persze akit elütsz, annak tök mindegy, de sem emberileg, sem jogilag nem tekinthető 'szerintem' akkora vétségnek.

Nyílván fáradtan, kimerülve sem szabad(na) vezetni, de nem mindenki képes arra, hogy megítélje a fáradtságának szintjét, ez nem is várható el. Valaki úgy érzi, hogy semmi gond, aztán tíz perc múlva már az árokban szunyókál tovább, van aki meg az egész napos idegeskedés, munka után is minden gond nélkül levezet 3-400 km-t. Ez nagyban emberfüggő és szokás kérdése is.
Viszont aki ittasan vezet, az véleményem szerint tudatosan teszi ezt, az már csak duma, hogy nem volt tettei tudatában, meg az ital miatt nem tudta helyesen felmérni a helyzetet, az esetleges következményeket. Aki nem képes uralkodni tettein még ennyire sem, az ne igyon, vagy úgy tegye, hogy autó, sem egyéb más ne legyen a közelben.

Szerencsére még mindíg sikerült időben megállnom, és pihenni fél-egy órát, de van olyan sofőr gyerek, aki már ötször elaludt, pedig semmivel sem megy többet. Most vagy nem alszik eleget előtte, vagy képtelen felmérni, hogy mennyire fáradt, vagy mindkettő.

Szerkesztette: Lauda 2005. 06. 12. 17:54 -kor

#1397 Felhasználó inaktív   tolvaly 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:52

"..."

Nos, ittas/részeg mindegy, 0 tolerancia van érvényben.

Nem a társadalom önző és igazságtalan, hanem az egyén. Nem ugyanúgy látja az esetet a baleset okozója és az áldozat hozzátartozója, az érzelem nem lehet döntő tényező, szükség van törvényi szabályozásra.

Ha van egy pickupom, tgk.ra vizsgáztatva, 130km/h-val megyek az autópályán, akkor ugrik a jogsi.
Ha ugyanaz a kocsi szgk.ra van vizsgáztatva, mehetek 130km/h-val. Ugyanaz az ember, ugyanaz az autó.

#1398 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:53

Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 18:02

És mondd, gyalogosként vagy kerékpárosként kiben/miben tud súlyos kárt okozni egy mártórészeg?

Aki hülye, az haljon meg (maga). De más, vétlen embereket ne öljön meg.
Gondolkoztál már ma?

#1399 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:54

Idézet: tolvaly - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 18:52

Ha van egy pickupom, tgk.ra vizsgáztatva, 130km/h-val megyek az autópályán, akkor ugrik a jogsi.
Ha ugyanaz a kocsi szgk.ra van vizsgáztatva, mehetek 130km/h-val. Ugyanaz az ember, ugyanaz az autó.

Igen. A 'betartandó szabály' a más.

Nem hiszem, hogy el kéne magyarázni Neked, mint jelent a két szó.

Mondok más példát.
Dolgozol a Pannon GSM telefonos ügyfélszolgálatán. Ám a T-mobile telefonos ügyfélszolgálatának a területére be se teheted a lábadat, pedig ugyanaz az ember vagy és ugyanaz a képzettséged, mint ami oda szükséges.
Szabály. Ennyi.

Szerkesztette: *Macika* 2005. 06. 12. 18:26 -kor

Gondolkoztál már ma?

#1400 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 12. 17:57

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 18:51

Nyílván fáradtan, kimerülve sem szabad(na) vezetni, de nem mindenki képes arra, hogy megítélje a fáradtságának szintjét, ez nem is várható el. Valaki úgy érzi, hogy semmi gond, aztán tíz perc múlva már az árokban szunyókál tovább, van aki meg az egész napos idegeskedés, munka után is minden gond nélkül levezet 3-400 km-t. Ez nagyban emberfüggő és szokás kérdése is.
Viszont aki ittasan vezet, az véleményem szerint tudatosan teszi ezt, az már csak duma, hogy nem volt tettei tudatában, meg az ital miatt nem tudta helyesen felmérni a helyzetet, az esetleges következményeket. Aki nem képes uralkodni tettein még ennyire sem, az ne igyon, vagy úgy tegye, hogy autó, sem egyéb más ne legyen a közelben.

Nyílván ittasan sem szabad(na) vezetni, de nem mindenki képes arra, hogy megítélje az ittasságának szintjét, ez nem is várható el. Valaki úgy érzi, hogy semmi gond, aztán tíz perc múlva már az árokban kanyarog tovább, van aki meg az egész napos sörözés után is minden gond nélkül levezet 3-400 km-t. Ez nagyban emberfüggő és szokás kérdése is.
Viszont aki fáradtan vezet, az véleményem szerint tudatosan teszi ezt, az már csak duma, hogy nem volt tettei tudatában, meg a fáradtság miatt nem tudta helyesen felmérni a helyzetet, az esetleges következményeket. Aki nem képes uralkodni tettein még ennyire sem, az ne vezessen fáradtan, vagy úgy tegye, hogy autó, sem egyéb más ne legyen a közelben.

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.