Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez Ide írj, ha baj van!
Elküldve: 2006. 12. 22. 07:08
Neha lehal, es device\hd0 ra hoz errort (windows log)
Csereltem kabelt, ket napja nem fordult elo ez a leallas, eddig sem volt gyakori de naponta elofordult.
Altalaban chkdsk segit,
Seagate Sata HDD, ECS Elit lap sulinyet.
Addig eljutottam hogy a Seagate HDD tesztjet lefuttattam, ami a meghajtora "zold pottyot" hozott a ket NTFS particiora pirosat. A logbol kiderul hogy vmi kritikus particio hiba van a lemezen.
Lementettem a logot majd beillesztem.
A gond es dilemma az, hogy a rendszer most 2 napja rendben mukodik, csak a Seagate tesztje hozza hibasnak a particiot. CHKDSK es mas particio ellenorzo programok nem talalnak hibat.
Parazzak a teszt miatt vagy doglodik a HDD?
Mennyire megbizhato a Seagate tesztje?
Elküldve: 2006. 12. 24. 13:28
A héten gépet váltottam, és hoztam volna át a régiből a Samsung SP2514N 250GB-s winchesteremet, de az újban egyszerűen nem látszik. Pontosabban a BIOS felismeri, a Windows is felismeri, de a partíciókat már nem látja. Kipróbáltam egy ismerős két másik gépén is, ugyanez.
A régiben viszont tökéletesen működik, illetve... ma az egyik rackes indításnál (most már nem szerelgetek, amíg meg nem tudom, mi a probléma) úgy jártam, hogy ott sem látszott semmi.
A részletek, amik fontosak lehetnek és eszembe jutnak:
- mindkét gépen SP2 van
- a Samsung a régi gépen is csak háttértárként funkcionált, tehát nincs rajta oprendszer
- 2 partíciós NTFS, PartitionMagic-kel lett elkészítve, kb. egy éve
- a bekötést/jumperelést jól csinálom, nem az a hiba
Súlyos a gond? Vagy csak valamit szoftveresen kell állítani?
Előre is köszi.
Ja, még valami: az új gépben a "főwinchester" SATA-s, a régiben IDE-s volt, gondoltam, esetleg köze lehet a problémához, de az említett ismerősnél is pont így van, és ott egyiken sem látszott. Igaz, ott csak racken próbáltuk, itt közvetlenül is. Gondolom, ez felesleges információ volt, de a biztonság kedvéért még leírtam.
Szerkesztette: seabound 2006. 12. 24. 13:32 -kor
Elküldve: 2006. 12. 24. 23:21
Hogyan lehetséges az , hogy egy 80 gigás Samsung vinyót , ami sata kábellel van bekötve a bios ide-snek látja ? Ez egy Samsung HD080HJ tipusú vinyó és a 0. hely (Primary ATA Channel)-en látja . Abit nf7-s2-es alaplap a legújjabb bios-szal ( bár már ez is több mint 1 éves ) , sata drivert nem enged telepíteni , mert eszköz nem található ! Ez meghaladja a képességeimet , remélem van akiét nem , mit lehetne tenni ?
Előre is köszönöm a válaszokat , biztos van rá megoldás ! :confused:
Elküldve: 2006. 12. 25. 10:45
Azért megnyugodtam, szó sincs leendő adatvesztésről.
Elküldve: 2006. 12. 25. 15:31
Van itt egy kis érdekesség...remélem nem akkora a baj, mint amilyennek kinéz :confused:
Adott 2db Samsung SP2004C típusú, 200GB-os SATA-s 8MB cache-s winyó, különbség köztük csak az életkorukban van, egyikük ~1300 órát ment, másik ~6800-at.
Ez utóbbinál, tehát a régebbinél előjött a PIO probléma, UDMA5-ből szépen lerepült PIO-ba, de semmi átmenet, hogy esetleg először 4-be, utána 3-ba stb... nem volt ilyen, egyenesen leesett. Egyszer csak a másolás lement 2MB/sec-re, egér lelassult, zene eltorzult -> gép kifagyott.
A problémát sikerült megoldani, (thanks HWSW
Futtattam azonban egy tesztet mindkét winyón, kíváncsiságból, és ezt kaptam:
1300 órás:

6800-as:

Valami hát eléggé nem stimmel
A health status nem mutat semmi bajt, eltérés is csak az üzemórában van, a többi érték között alig van valami különbség (pl egyiknél valami 100, másiknál 99).
Mit gondoltok, mit tegyek?
Előre is köszönöm annak akinek van valamilyen ötlete...
Szerkesztette: Croaton 2006. 12. 25. 15:33 -kor
Elküldve: 2006. 12. 28. 09:30
Elküldve: 2006. 12. 28. 10:27
és erre kerreg krákog meg minden....
most akkor mi a fac van??? ezeknek nagyon nem kéne ezt csinálni... mad_2.gif
Elküldve: 2006. 12. 28. 15:50
Nemrég felhalt a gépem, kiderült-nagy valószínűség szerint!!- hogy az XP<-> FAT32 ütközés volt a ludas. Sajna a winyómat a bios csak 30gbsnak érzékeli, szemben a valós 80-nal. Próbálok adatot menteniróla a Stella prg. segítségével, ami sajna demóban van csak meg, így nem tudom elvégezni a mentést. Tudtok esetleg egy full verziós progit erre a célra?
Elküldve: 2006. 12. 29. 13:39
Idézet: Croaton - Dátum: 2006. dec. 25., hétfő - 15:31
Van itt egy kis érdekesség...remélem nem akkora a baj, mint amilyennek kinéz :confused:
Adott 2db Samsung SP2004C típusú, 200GB-os SATA-s 8MB cache-s winyó, különbség köztük csak az életkorukban van, egyikük ~1300 órát ment, másik ~6800-at.
Ez utóbbinál, tehát a régebbinél előjött a PIO probléma, UDMA5-ből szépen lerepült PIO-ba, de semmi átmenet, hogy esetleg először 4-be, utána 3-ba stb... nem volt ilyen, egyenesen leesett. Egyszer csak a másolás lement 2MB/sec-re, egér lelassult, zene eltorzult -> gép kifagyott.
A problémát sikerült megoldani, (thanks HWSW
Futtattam azonban egy tesztet mindkét winyón, kíváncsiságból, és ezt kaptam:
1300 órás:

6800-as:

Valami hát eléggé nem stimmel
A health status nem mutat semmi bajt, eltérés is csak az üzemórában van, a többi érték között alig van valami különbség (pl egyiknél valami 100, másiknál 99).
Mit gondoltok, mit tegyek?
Előre is köszönöm annak akinek van valamilyen ötlete...
A Samsung honlapjáról letölthető a HUTIL nevű program, ez a Samsung gyári tesztprogija - diagnosztizál, de tud alacsony szinten formázni is. Lehet hogy ez az ok, lehet hogy nem, de a program biztosan megmondja hogy használható-e üzembiztosan ez a winyó. A kép amit feltettél nem túl bíztató!
Elküldve: 2006. 12. 29. 13:42
Idézet: Minax - Dátum: 2006. dec. 28., csütörtök - 10:27
és erre kerreg krákog meg minden....
most akkor mi a fac van??? ezeknek nagyon nem kéne ezt csinálni... mad_2.gif
Szevusz! Esetleg ha megpróbálnál egy kicsit (na jó - icipicit) közérthetőbben fogalmazni!
Elküldve: 2006. 12. 29. 15:57
Elküldve: 2007. 01. 01. 13:46
Idézet: Gyoma - Dátum: 2006. dec. 29., péntek - 14:57
Így látatlanban azt mondanám, hogy a fej kezdni megadni magát, vagy hibás területre fut, esetleg a tápellátás nem megfelelő.
Ilyen bizonytalanul működő hdd-t én nem scanelnék semmivel, mert csak ronthat a helyzeten.
Szerkesztette: XC-biker 2007. 01. 01. 14:04 -kor
Elküldve: 2007. 01. 01. 19:56
A következő lenne a problémám.
Hajdanán kaptam egy 40GB-os winchestert ami egy darabig működött-aztán fura dolgokat kezdett csinálni: kattogott, majd fagyott - elszállt a teljes C partíció [a többi sértetlen maradt] és igy tovább. Majd most karácsonykor ugy gondoltam veszek egy vinyót. Kaptam is egy Samsung 80Gb-os vinyót, ami nagyon jól muzsikált... eddig.
Most elkezdett fura hangokat hallatni - hasonló a kattogáshoz, aminek következtében lefagy a Windows, de semmilyen hibát nem ír ki - s nem listáz.
Újrainditáskor egyre sűrűbben csinálja - 5-10 percenként, majd már a Wint sem tudja betölteni.
Egyetlen kezelhető hibát írt ki egy kék képernyővel: 000000F4 ,de nem sokat találtam róla.
Nah szal kb ez a hiba - tippem h túlmelegedés miatt csinálja.
Szerintetek?
ArGeNT
Ui: Vírus szóba jöhet?
Elküldve: 2007. 01. 01. 20:27
Idézet: argent - Dátum: 2007. jan. 1., hétfő - 18:56
A következő lenne a problémám.
Hajdanán kaptam egy 40GB-os winchestert ami egy darabig működött-aztán fura dolgokat kezdett csinálni: kattogott, majd fagyott - elszállt a teljes C partíció [a többi sértetlen maradt] és igy tovább. Majd most karácsonykor ugy gondoltam veszek egy vinyót. Kaptam is egy Samsung 80Gb-os vinyót, ami nagyon jól muzsikált... eddig.
Most elkezdett fura hangokat hallatni - hasonló a kattogáshoz, aminek következtében lefagy a Windows, de semmilyen hibát nem ír ki - s nem listáz.
Újrainditáskor egyre sűrűbben csinálja - 5-10 percenként, majd már a Wint sem tudja betölteni.
Egyetlen kezelhető hibát írt ki egy kék képernyővel: 000000F4 ,de nem sokat találtam róla.
Nah szal kb ez a hiba - tippem h túlmelegedés miatt csinálja.
Szerintetek?
ArGeNT
Ui: Vírus szóba jöhet?
Nézd meg eg másik gépben is!
ill egy megbízhatóan működő gépen nézd meg a samsung programjával, ill windows alól www.hdsentinel.hu progival az állapotát.
Elküldve: 2007. 01. 01. 23:58
43 Fok - Kondíció: Kiváló | Gyanítom hogy vagy az alaplap vagy a kábel a hibás...
Elküldve: 2007. 01. 03. 10:23
Nemépp ON a kérdés, de épp a "hibás" működést szeretném elkerülni, ezért merészelem feltenni a kérdésem.
Működhet-e egy 80as winchester egy P2-es gépben? Azt tudom, hogy 34valamennyinek látja alapból. Ezen lehet valahogy változtatni? Egy PCI-os IDE bővítőn gondolkodom, azon keresztül működhet a winyó? Vagy ha egy jobb gépen 3-felé particionálom?
Üdv.
Skype elérhetőségem: |Hívás|
Elküldve: 2007. 01. 03. 15:08
Idézet: lacam - Dátum: 2007. jan. 3., szerda - 10:23
Nemépp ON a kérdés, de épp a "hibás" működést szeretném elkerülni, ezért merészelem feltenni a kérdésem.
Működhet-e egy 80as winchester egy P2-es gépben? Azt tudom, hogy 34valamennyinek látja alapból. Ezen lehet valahogy változtatni? Egy PCI-os IDE bővítőn gondolkodom, azon keresztül működhet a winyó? Vagy ha egy jobb gépen 3-felé particionálom?
Üdv.
Sajnos ez alaplap, illetve BIOS függő. Előfordulhat, hogy a gyártó honlapján találsz az alaplaphoz való újabb BIOS-t ami megoldja ezt a problémát. Ha nincs ilyen, akkor max. 32 Gigáig használhatod. Ilyen esetben ajánlatos a CAP LIMIT jumpert feltenni a winyóra - ez megakadályoz egy-két hibalehetőséget. A többfele partícionálásnak sok értelme nincs - csak azt tudod partícionálni amit a BIOS lát (adott esetben a 32 Gigát).
Ja, most esett le! Te egy másik, újabb gépben akarod többfele partícionálni. Itt két eset lehetséges - ha az elsődleges partíció kisebb 32 Gigánál, probléma nélkül használhatod - ha nagyobb, nem fogja látni!
Szerkesztette: pittti 2007. 01. 03. 15:13 -kor
Elküldve: 2007. 01. 04. 12:18
Nem vág teljesen a topic profiljába, de jobbat nem találtam.
Kb fél órával ezelött elkezdtem letörölni 10 gigányi képet és nem értem miért de 24% -on van még csak a törlés.
A képek kb. egy éve vannak a a vinyón, akkor másoltam rá mikor megvettem.
Nem tudom ez számít e, 160GB WD sata, total commanderrel törlöm.
Egyébként egy két dvd imaget vagy filmeket sokkal gyorsabban le tudok törölni, másolni rá meg olyan 30-40 mega/sec sebességgel tudok másik vinyóról a Tcommander szerint.
Nem értem miért törli ilyen lassan??
SZERK: Újabb 20 perc elteltével eljutottam 35%-ra itt meguntam és leállítottam.
A win intézőjével kezdtem el törölni a maradékot kicsit számolt majd közölte, hogy nem fér a kukába végleg törlés lesz. Klikk igenre és letörölte 10-15 másodperc alatt.
A commander miért nem?
Üdv
szabi
Szerkesztette: szabi 2007. 01. 04. 12:41 -kor
BF2 /
/ BF31103hrs / 1042hrs / 66hrs
Elküldve: 2007. 01. 04. 12:22
Elküldve: 2007. 01. 04. 16:04
Idézet: szabi - Dátum: 2007. jan. 4., csütörtök - 12:18
Nem vág teljesen a topic profiljába, de jobbat nem találtam.
Kb fél órával ezelött elkezdtem letörölni 10 gigányi képet és nem értem miért de 24% -on van még csak a törlés.
A képek kb. egy éve vannak a a vinyón, akkor másoltam rá mikor megvettem.
Nem tudom ez számít e, 160GB WD sata, total commanderrel törlöm.
Egyébként egy két dvd imaget vagy filmeket sokkal gyorsabban le tudok törölni, másolni rá meg olyan 30-40 mega/sec sebességgel tudok másik vinyóról a Tcommander szerint.
Nem értem miért törli ilyen lassan??
SZERK: Újabb 20 perc elteltével eljutottam 35%-ra itt meguntam és leállítottam.
A win intézőjével kezdtem el törölni a maradékot kicsit számolt majd közölte, hogy nem fér a kukába végleg törlés lesz. Klikk igenre és letörölte 10-15 másodperc alatt.
A commander miért nem?
Üdv
szabi
Hali!
Totalcommanderben sima Del(/F8) gombot nyomtál törlésre? Ha igen, (és ha a totalcmd-t nem állítottad át) akkor azért volt olyan lassú, mert ilyenkor nem töröl, csak a kukába helyez....tehát a "törlés" nemtöbb mint szimpla másolás
Ha totalcommanderrel törölsz (véglegesen törölnél valamit) akkor nyomj SHIFT+F8-at vagy SHIFT+Del-t, ilyenkor kapásból törli....
...mivel nem tudhatom hogy van beállítva, ezért csak találgattam, de sztem ez volt az oka.
Üdv
Skype elérhetőségem: |Hívás|

Súgó
A téma zárva.