HI!
Az alábbi probléma, aminek a megoldásában a segítségeteket kérem, hosszú bevezetőt igényel.
A kifejtése meg még annál is hosszabb.
Elöljáróban: célom volt egy kicsi 6 GB-os XP telepítést átklónozni egy másik
merevlemez nagyobb 19 GB-s particiojára.
A gépemen dual bootban működ(ik/ött) egy XP és Gentoo Linux, a LILO vezérlésével.
Szükségesnek látom ideírni a két merevlemezem particiostruktúráit:
Primary master - Seagate - 80 GB
hda1 XP FAT32 9 GB
hda2 /boot ext2 kb 60 MB
hda3 swap swap kb 500 MB
hda4 kiterjesztett két logikai particioval:
hda5 / reiserfs kb. 12-13 GB
hda6 /home reiserfs kb. 54 GB
Primary slave - Samsung - 80 GB
hdb1 /home/storage reiserfs 19 GB
hdb2 /home/music reiserfs 55 GB
Tehát a cél a hda1-ről átnyomni hdb1-re az XP-t.
A klónozást futó XP-ből csináltam Paragon particionálóval, és Norton Ghost 12-vel.
Ezeket csináltam:
1. Miután kiürítettem a hdb1-et, Paragonnal FAT32-re formáztam.
2. A NG-vel klónoztam az XP-t.
3. Reboot! (sajnos nem állitottam masterre a Samsung-ot előtte, és nem húztam le a Seagate-t)
4. Futtattam Gentoo-ból a LILO-t az új hdb1-es Windows-sal bővített konfigfájlon.
5. Reboot! Problémák: a hdb1-es XP-t bootlva, a hda1-es hívódik meg. J: meghajtóként látszik
a hdb1-es telepités, a hda1 maradt a C:.
6. Kicsit utánaolvasok. Látom, h a drive-ot meg kell cserélni. Látom, javasolják, hogy az
XP recovery consolból a fixmbr, fixboot futtatását, a boot.ini szerkesztését a bootcfg-vel.
7. Először, állitom a boot.ini-t. Az rdisk(0)-t rdisk(1)-re állitom.
Reboot után ugyanúgy szimbiotikusan indul.
8. Másodszor, futtatom recovery consolból a fixbootot, az eredmény ugyanaz.
9. Megcserélem a drive-ot a registry megfelelő állításával. Reboot után hallom, h. a Samsung
bootol, tehát végre jó, gondolom naivan. Korábban kiraktam a desktopra egy txt fájlt, h.
lássam melyik bootol. A fájl most nem látszik. De itt mégis elkövetek egy nagy hibát!!
10. Paragonnal törölöm a hda1 particiot. A hülyének már nem kell

. Megmondom azt is, hogy
a 6 GB-ot tegye a lemez végére. Ehhez persze előre kell tolnia a hda2, hda3, hda4-6 particiokat.
Végére tette az üres hda1 particiot. MOst éppen mozgatja át a hda2,3,4,5 particokat az elejére.
Ezek sikerültek. Most a hda6 van soron, de ez már nem fejeződik be mert áramszünet lesz!
11. Amikor visszajön az áram, inditom a gépet, lilo menüm nincs, helyette azt irja, h.
helyezzek be egy recovery cd-t. Kétségbeesek elég rendesen

.
12. Miután kicsit megnyugodtam, meg aludtam pár órát próbálok vmit kitalálni.
Bootolok egy Gentoo LIveCD-vel, h. lássam mi a kár. Sikeresen futtatom chroot után a lilo-t,
tehát a rendszer (hda2,3, meg a 5ös gyökér partico) megmaradt.
Sajnos a hda6-ot, a home particot, nem lehet mountálni.
Az érték, az adataim odaveszni látszik. Több mint egyévnyi szakdolgozatmunka - egy program.
Maga a szakdolgozat nem lett archiválva mert mostanában irom és lusta fasz voltam.
Ráadásul az archiválás hda-ról a hdb1-re ment. De ugye én azt felszabaditottam, és az archivumokat
áttettem a hda-ra klónozás előtt. Eldöntöttem hogy lesz UPS-em nekem is

.
13. Nagyon halvány reményként gondoltam, hogy ha az xp-t megjavitanám vhogy, akkor hátha a
paragonban maradt vmi infó, ami alapján tudok vmit kezdeni a sérült particioval.
Ezért futtattam megint a recovery consolból a fixboot-ot eredménytelenül. A bootcfg-vel nem
lehet hozzáadni a windows installt. Az XP telepitoben a licenc elfogadása után nem lehetett
javitani az installt.
14. A poén kedvéért áttettem masterre a samsung-ot, a seagate-t meg slave-re,
Ennek eredménye bootoláskor a L 99 99 99 99 99 99 99 99 99 99... több soron át.
EGyedül nem próbáltam (egy fixmbr kellene akkor) a samsung-ot, nincs is értelme,
mert nem érném el a sérült particiot.
Kérdéseim:
Van lehetőség megjavítani a sérült particiot házilag? Esetleg értelmes gondolat az
xp-ért küzdeni, h. később Paragonnal vmit kezdjek? Szerintem nem nagyon.
Tudtok ajánlani vmi módszert/eszközt amivel érdemes kísérletezni?
Ha máshogy nem megy, a Kürt Kft megtudná javítani?
Na ennyi.

Kösz a türelmet!!