HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (146 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   Meridabigyó 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 24. 15:01

Idézet: Burban - Dátum: 2005. aug. 23., kedd - 13:53

Sziasztok!
Segítsetek v. mondjatok véleményt!

Adott egy Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB ATA. USB rackben használva. Megy a gép éjszaka, reggelre eltűnik a wincsi. Gondoltam ledobta, kihúz bedug. Eredmény felismerés nuku, kattogás folyamatosan úgy 1 másodpercenként.  Olyan mintha a fej parkoló pályára állt volna. Másik rack - most belső - eredmény ugyanaz. Közvetlen rákötés eredmény a BIOS vmi. Matrox Calypso-nak ismeri fel, de nem látható semmi.
Mi lehet a gond?

Köszi

Igen, ez valószínű firmware hiba (de lehet feületi sérülés is). Jó esetben az adatok lementhetők a sérült HDD-ről.

A felülírt adatokról:
-elméletileg az adatok helyreállíthatók bármennyi felülírás után, amennyiben az utoljára írt adat ismert. De ez nem szoftveres mentés, és nagyon-nagyon drága. (Mellesleg azt a 800K-t keveslem. Gyanítom látatlanban mondták a konkurenciánál dolgozó kollégák, vagy nem 6x lett felülírva)
-gyakorlatban a 3-dik felülírás már igen komoly mérőeszközöket kíván (és sok időt), ha a helyreállításra igény van.

Üdv.
M.

Szerkesztette: Meridabigyó 2005. 08. 24. 15:02 -kor

#262 Felhasználó inaktív   zsaca 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 08. 24. 17:10

Sziasztok!

Megpróbáltam leírni mindent, ha valaki tud, kérem segítsen!

Acer Aspire 1804WSMI 1GB RAM.
80GB Toshiba 4200RPM MK05GAS IDE

partíciók:
10240 MB ntfs
4096  MB  ntfs
65GB ntfs
clusterméret mindig alapértelmzett

In medias res: ki kellett cserélnem a vinyót egy másik
ikerlaptopéval és miután vissza akartam tenni a sajátomat
sajnos nem figyeltem eléggé és nem pontosan tettem vissza a
helyére. Ez mondjuk érdekes, lévén hogy csak egyféleképpen
lehet betenni, és szerintem jól bent is volt (minden tű  a
megfelelő helyen), ám utólag megszemlélve az egyik kis
vinyótartó pöcök letörött (ennek csak rögzítő szerepe volt,
adatátviteli nem). Bekapcsolás után semmi, fekete képernyő.
Vinyó ki, pöcök felfedezése, vinyó mostmár biztosan jól be,
gép be, néhány reset majd bios kiakad és Toshiba helyett
ToShIbA -t ír ki, MK(felnyíl)0(lenyíl)5GAS-t MK05GAS
helyett. (a zárójelesek termeszetesen karaktert jelentenek,
nem szöveget írt ki). Na ezután bios, nem ismeri fel a hdd
sorozatszámát. (korábban felismerte). Partiton magic floppy
bootos verziója 200MB-s vinyót ismert fel, kb 15 perces boot
után a szokásos 3 helyett.

Vinyó ki, külső mobilrackbe be, másik desktop pc-s win xp
hibaüzenet: A lemez nincs formázva, megformázza-e most?
természetesen ne, GetDataBack  for NTFS 2.31essel RAW copy a
vinyóról, majd a copyról minden adat kinyerése, sikerült. Ám
már furcsa volt menet közben is h kb 9 NTFS partíciót ismert
fel.????. win XP Lemezkezelővel újraparticionálás, NTFSsel
formázva, minden jó. Visszatettem a laptopba, megint biosnál
néha fagy, egyébként a PQmagic megint csak 200MB-s vinyót
ismer fel. Winxp install kiakad, nem tud particionalni.
Novell Linux kiakad, ugyanez. Biosban továbbra sincs
sorozatszám.

Szerintem a pöcök és a hiba felbukkanása között nincs
összefüggés, a hiba valami mástól lehet, persze ez nem 100%.

kérdés:
egy vinyó firmware upgrade megoldja  a gondot?

próbáltam keresni hozzávaló firmwaret, de semmit nem találtam. tudtok vmi linket vagy akármit?

THX for help.

zsaca
Best: AMD Ati fantáskóla LÁNYOK
http://sandorzsolt.uw.hu

#263 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 24. 19:13

Egy skyhawk tápegység elhalálozásával magával vitt egy Seagate Barracuda 7200.7 80GB-os vinyót. Fel sem pörög. Alaplap is meghalt, a többit cuccot nem próbáltam még. Ha szerzek egy másik ugyanilyen panelt mennyi esélyem van az adatokat lementeni róla? Úgytudom a vinyón vannak nem használt tartalék lemezterületek, amit hiba esetén kezd el használni. Ez az amiért a Seagate folyamatosan öntesztel. Ebből kifolyólag egy másik vinyónak más tartalék területei lehetnek, talán már a gyártáskor sem egyformák a vinyók. Attól félek a panelcsere emiatt nem fog működni. Viszont volt róla egy topik, hogy meg tudjuk növelni a vinyó kapacitását a rejtett területek előhozatalával. Ha ez tényleg így van, másik elektronikával elő lehetne csalogatni a teljes területet és ráereszteni egy recovery programot végül? Nemhiszem, hogy ez működik de jobb ötletem nincs.

#264 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 08. 24. 19:51

Idézet: Nightquest - Dátum: 2005. aug. 23., kedd - 20:03

A biztonság kedvéért megnéztem a BIOS-ban a Volt értékeket, nem tűnt fel semmi különös, de azért ideírom, hátha valaki lát benne valamit:
VCORE      1,824 V
VCC2.5V   2,448 V
VCC3.3V   3,200 V
VCC5V      4,784 V
+12V         11,968 V
SB3V         3,344 V
SB5V         4,919 V
VBAT         3,344 V

Az 5V-os ág nagyon alacsony, menet közben, csúcsoknál jelentősen határérték alá is szállhat, ez nem hagnzik jól, amennyiben a szenzor kellően pontos.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#265 Felhasználó inaktív   Psyho 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 08:42

Kedves, és igen tisztelt PPéter!

Hosszú, hosszú ideje már, hogy neved ismertté vált, széles e hazában, főleg az optikai tárolók mezején. Személy szerint, én valamikor a CD grabbelés idejében figyeltem fel reád.

Most, hogy bajban vagyok, eljött az idő, hogy ne csak olvassam a tanácsaid, hanem kérjek is tőled egyet.

Van nekem egy Maxxtor típusú, bő kettő éves HDD-m. Eddig szegény pára tökéletes működött. Azonban valamilyen gonosz átok hatására nem akaródzik neki béindulni.

Több próbálkozás után, kizárásos alapon arra a következtetésre jutottam, hogy az elektronikai része möghalódott, és nem indul neki az piciny motorja.

A kórtörténet: egy szép nyári napon kiszereltem az alanyt a szépen beágyazott helyésről. Innen egy küldő adattároló egységbe került. Utazott kb 300km-t ilyen állapotban, személyautóban, átlag 68,76km/óra sebességgel, városban 60, azon kívül 130km/órával. Mikor elért a célállomásra pihent egy estét. Másnap következett volna a csatlakozás, azonban az USB 2.0-ás csatlakozású adattárolóban nem akart beindulni a piciny ventillátor, ezért óvatosságból kicsaptoltam a tároló egységet. Minden kábelt újra ellenőriztem, majd újra próba. Bekapcs, megint semmi. Kikapcs, ellenőrzés, fejvakarás, semmi. Bekapcs, venti megy, XP kiírja, az eszközt nem lehet elindítani. Teljes pánik és csalódottság. Na, keressünk mág vagy két gépet, oszt próbáljuk meg azokkal is. Azokkal sem megy. Öngyilkosság közeli állapot. Millió elveszett dokumentum, és elmenetett játék állások....

Kénytelen voltam elővenni a '98-as 4 és 10Gb-os vinyókat...

A kérdés: innen még visszaút, vagy teljes halál a HDD-nek?

Köszönöm válaszotokat...  :respect:
@Nincs, mert még azt is ellenőrzik!

#266 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 11:41

Idézet: Psyho - Dátum: 2005. aug. 25., csütörtök - 9:42

Kedves, és igen tisztelt PPéter!

Hosszú, hosszú ideje már, hogy neved ismertté vált, széles e hazában, főleg az optikai tárolók mezején. Személy szerint, én valamikor a CD grabbelés idejében figyeltem fel reád.

Most, hogy bajban vagyok, eljött az idő, hogy ne csak olvassam a tanácsaid, hanem kérjek is tőled egyet.

Van nekem egy Maxxtor típusú, bő kettő éves HDD-m. Eddig szegény pára tökéletes működött. Azonban valamilyen gonosz átok hatására nem akaródzik neki béindulni.

Több próbálkozás után, kizárásos alapon arra a következtetésre jutottam, hogy az elektronikai része möghalódott, és nem indul neki az piciny motorja.

A kórtörténet: egy szép nyári napon kiszereltem az alanyt a szépen beágyazott helyésről. Innen egy küldő adattároló egységbe került. Utazott kb 300km-t ilyen állapotban, személyautóban, átlag 68,76km/óra sebességgel, városban 60, azon kívül 130km/órával. Mikor elért a célállomásra pihent egy estét. Másnap következett volna a csatlakozás, azonban az USB 2.0-ás csatlakozású adattárolóban nem akart beindulni a piciny ventillátor, ezért óvatosságból kicsaptoltam a tároló egységet. Minden kábelt újra ellenőriztem, majd újra próba. Bekapcs, megint semmi. Kikapcs, ellenőrzés, fejvakarás, semmi. Bekapcs, venti megy, XP kiírja, az eszközt nem lehet elindítani. Teljes pánik és csalódottság. Na, keressünk mág vagy két gépet, oszt próbáljuk meg azokkal is. Azokkal sem megy. Öngyilkosság közeli állapot. Millió elveszett dokumentum, és elmenetett játék állások....

Kénytelen voltam elővenni a '98-as 4 és 10Gb-os vinyókat...

A kérdés: innen még visszaút, vagy teljes halál a HDD-nek?

Köszönöm válaszotokat...  :respect:

Hát ez szomorú történet. Tanulság: ami (csak) vinyón van meg, az olyan mintha nem lenne sehol. Archiválni kellett volna az értékes anyagokat. A merevlemezes problémákkal kapcsolatos témában nálam sokkal tapasztalabbak is vannak itt, majd elmondják neked, hogy van-e értelme egy elektronikacserével, vagy egyéb trükkel próbálkozni. Csak az USB keretben próbáltad életre kelteni, vagy kipróbáltad "rendesen" a gépbe szerelve is?

#267 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 11:47

Ha leirod a vinyód pontos tipusát, akkor az érző szivű fórumtársak tudnak neked segiteni. Vagy én. De első körben XC-Bikert és meridabigyót kell meginterjúvolni, ők is vágják a dolgot nemkicsit.

#268 Felhasználó inaktív   Nightquest 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 12:22

Idézet: didyman - Dátum: 2005. aug. 24., szerda - 20:51

Az 5V-os ág nagyon alacsony, menet közben, csúcsoknál jelentősen határérték alá is szállhat, ez nem hagnzik jól, amennyiben a szenzor kellően pontos.

Na igen, jó kérdés, mennyire pontos a szenzor. De ennek lehet valami köze a vinyóhoz? Mert ugye azt írtad, hogy a 12V miatt lehet gondja. Viszont mivel másik gépben is rossz volt, ezért mégha a táp is rossz, a vinyó biztos, nem?

#269 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 12:56

Mondhatnátok valamit az én gondomra is..

#270 Felhasználó inaktív   huu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 25. 14:42

A Getdataback alkalmas törölt particiót is visszaállítani, ha már új partició és adatok vannak a HDD-n?

#271 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 08:18

A vinyók tudtommal a gyári format adatokat nem a vezérpanelen tárolja, hanem a vinyótányér egy erre fenntartott track-jén. Panelcserével elég jó eséllyel lehet általában táprugott vinyót menteni, ha beirod milyen pontosan a barrakutya, nézek hozzá panelt odahaza.

#272 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 26. 10:11

Idézet: 2-More - Dátum: 2005. aug. 26., péntek - 9:18

A vinyók tudtommal a gyári format adatokat nem a vezérpanelen tárolja, hanem a vinyótányér egy erre fenntartott track-jén. Panelcserével elég jó eséllyel lehet általában táprugott vinyót menteni, ha beirod milyen pontosan a barrakutya, nézek hozzá panelt odahaza.

Köszönöm a segítő felajánlást, Didyman segítségével megoldódott!  :respect:

Tegnap vettem egy ugyanilyen vinyót, hogy panelt cseréljek. A rackben az sem ment, direktbe kötve viszont igen. Direktbe kötöttem a rosszat is, a táp túltehén vagy rövidzár védelme nem engedte a gépet felkapcsolni. Kiderült, hogy zárlatos a vinyó. A piszok kinyírta a rack-emet. Egy védelmi alkatrész leforrasztásával megszűnt a zárlat és minden adatot sértetlenül elértem rajta. Magamtól nem valószínű, hogy rájöttem volna, úgyhogy Didymanek örök hála.  :respect:

Szerkesztette: Freddy001 2005. 08. 26. 10:12 -kor

#273 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 22:44

Sziasztok!

2,5 éves: 80GB-os IBM vinyóm( ICL35080AVVA07-0 ), géptisztítás utáni vissza szereléskor elég magas frekvenciájú hangot ad ki. Még működni működik(kopp-kopp), de mi lehet  ez? Közeleg a vég??
:spirit:  :confused:

#274 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 27. 23:42

Nem tudom, nálam nem jár vinyó kiszereléssel a tisztítás.. Nem volt/lett nagyon befeszítve a helyére? Mentegesd róla az adatokat amíg lehet.

#275 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 00:43

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. aug. 27., szombat - 22:42

Nem tudom, nálam nem jár vinyó kiszereléssel a tisztítás.. Nem volt/lett nagyon befeszítve a helyére? Mentegesd róla az adatokat amíg lehet.

Csak annyi volt hogy a Mobilrack-estül kivettem, és lefújtam róla a port(ez nemis rendszervinyó hanem kifejezetten adatvinyó). Ki se vettem a rackből.  Majd visszaraktam és ilyen hangot adott.

A mentegetést megkezdtem.

#276 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 08:24

Idézet: Grabovski - Dátum: 2005. aug. 28., vasárnap - 0:43

Csak annyi volt hogy a Mobilrack-estül kivettem, és lefújtam róla a port(ez nemis rendszervinyó hanem kifejezetten adatvinyó). Ki se vettem a rackből.  Majd visszaraktam és ilyen hangot adott.

A mentegetést megkezdtem.

Tálán, a folyadékcsapágy most kezd megmakkanni.

#277 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 11:10

Idézet: stol - Dátum: 2005. aug. 28., vasárnap - 7:24

Tálán, a folyadékcsapágy most kezd megmakkanni.

Sztem is ez lehet a probléma. De vajon meddig húzza még? 2-3 indítás és  :spirit: ?

#278 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 16:00

Smart értékek? Esetleg csinálj egy badsector ellenőrzést miután mindent lementettél róla.

#279 Felhasználó inaktív   Grabovski 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 08. 28. 19:30

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2005. aug. 28., vasárnap - 15:00

Smart értékek? Esetleg csinálj egy badsector ellenőrzést miután mindent lementettél róla.

Ja azt nem írtam hogy ez egy RAID kártyán lóg és pl. SMART értéket nem ír ki, de majd átteszem alalplapi IDE vezérlőre. :)
Bad Sector ellenőrzést? Mivel? :confused:

#280 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 08. 28. 21:25

Idézet: Grabovski - Dátum: 2005. aug. 28., vasárnap - 20:30

Ja azt nem írtam hogy ez egy RAID kártyán lóg és pl. SMART értéket nem ír ki, de majd átteszem alalplapi IDE vezérlőre. :)
Bad Sector ellenőrzést? Mivel? :confused:

Nekem is ide kártyán lóg a rack, de ki tudom olvasni a SMART-ot. Mondjuk chkdsk /R.

Téma megosztása:

• (146 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.