HWSW Informatikai Kerekasztal: Tőzsde, befektetés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tőzsde, befektetés pénz, kockázat, mi és hogy.... Értékeld a témát: -----

#1861 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 02. 25. 23:07

Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 22:46

a részvény árának sztem semmilyen hatása nincs a gazdasági helyzetre, szal emiatt én nem félek.

a gazdasági helyzetnek és a jövőképnek van hatása a részvény árára illetve a "birkanyáj" effektusnak, ami napjainkban hatványozottan igaz. attól, hogy az OTP részvénye 700 forint még nincs semmi.
meg lehet nézni hogy az USA-ban milyen 10-edelések, 20-adolások, 50-edölések mentek végbe 1-2 év alatt. itthon miért ne történhetne meg ugyanez? ez is csak tőzsde.

szal senki ne mondja, hogy nincs lejjebb. :) (az OTP még csak lehetedelődött, ez még semmi)

Miért ne lenne hatása?
Bár ezt nem tudom, de szerintem közvetlen hatás is lehet, minimum a sajátrészvényeken keresztül (nem mintha az jelentős lenne).
De inkább a pszichológiai hatásra gondoltam. 6-700-nál lehet, hogy már roham lenne a betétekért is, vagy valami más. Szóval ilyen mélységekben már könnyen dől az egész szvsz.

Azt persze nem mondom, hogy itt az alja, sőt... meggyőződésem, hogy megy ez még lentebb.

Short és ellenállás: Én is ilyesmin gondolkodtam, mert ugye volt most 1-2 eset, mikor a shortom megmaradt a korrekcióra is, ahol potenciális rányitási lehetőség lett volna. De olyankor én is arra gondolok, hogy átmegy az ellenálláson és KO.
A nagyobb kockázat miatt nem nyitottam rá. Minden nyitás bejött volna amúgy, a mai is, mégis arra jutottam, hogy nem volt rossz döntés, túl nagy lett volna a poziméret.
Persze ha a kockázatot csökkented azzal, hogy trendirányban vagy, akkor mégis megjátszhatónak tűnik, de ezzel együtt sem látom, hogy hiba lett volna. Ha már hiba, akkor inkább az új aljon való zárás elmaradása volt az, gyakorlatilag az alapozta volna meg az újabb, ellenálláson megjátszott pozinyitást. Így viszont inkább dupla vagy semminek tűnt. :)

Szerkesztette: vipisrac 2009. 02. 25. 23:16 -kor

#1862 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 23:10

íme egy jó példa a 30-adolásra, pedig a cég nincs csődközelben. :)

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

a nyárig az egyik nagy sláger volt, 112 volt a csúcs, most 4 USD alatt van. :)

Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 25. 23:14 -kor

#1863 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 23:13

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 23:07

Miért ne lenne hatása?
Bár ezt nem tudom, de szerintem közvetlen hatás is lehet, minimum a sajátrészvényeken keresztül (nem mintha az jelentős lenne).
De inkább a pszichológiai hatásra gondoltam. 6-700-nál lehet, hogy már roham lenne a betétekért is, vagy valami más. Szóval ilyen mélységekben már könnyen dől az egész szvsz.

hát a sajátrészvényeken keresztül gondolom az lehet a hatás, hogy a cég megszívja úgy mint a MOL, de ha hosszútávra vették, akkor nincs gond, egyszer biztos felmegy 4000 fölé. :)

a betétesek rohama már egy külső hatás ami a "nyájeffektus" része lehet, de nem velejárója a 700 Ft-os OTP papírnak. az állam biztos kisegítené az OTP-t ha gubanc lenne, szal az OTP nem fog bedőlni, de attól még a részvény ára eshet lejjebb.

#1864 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 25. 23:24

na még vmi :D nem akarok oktató hangnemet felvenni, de ezt el kell mondanom.

szal ha esetleg még mindig nem olvastátok volna el Stan Weinstein könyvét, akkor továbbra is ajánlom.
ez most a QCOR-ról jutott eszembe.

a grafikonról lerí, hogy eső trendbe lépett át.

Stan Weinsten leírja, hogy ez az az időszak, amikor az emberek még reménykednek, megy a szóbeszéd, hogy ez a részvény sokkal többet ér, EPS így, P/E úgy, ez nem eshet tovább, de ha mégis, akkor ők leátlagolnak, mert ott már túl olcsó lesz a részvény.

és ha beleolvastok a yahoo-n a QCOR fórumjába pontosan ezt látjátok. jönnek a kérdések, hogy de ez most miért esik, jaj így, jaj úgy, ez már tök olcsó, alacsony a P/E-je, tutira fel fogják vásárolni, jövőre a cég még az ideinél is jobban teljesít, stb.

ezt eljátszottam nyáron az agribizniszes részvényekkel, estek mint a kő pedig a negyedéves jelentésekben rekordprofitokat mutattak fel, aztán 3 hónappal később kiderült, hogy mi az ábra, a kukorica ára leesett, a műtrágya/fertiliser kereslet visszaesett. olvastam a fórumot (POT, MOS, MON, CF cégekről van szó) és mindenki azon rágódott, hogy miért esnek a részvények pedig milyen jók ezek a cégek és most mi lesz, nem kell több kaja a világon, ez itt már nagyon olcsó (50%-os esés után), beleveszek, stb. aztán persze még lejjebb ment. :)

emlékszem decemberben a QCOR fórumában még ment a szöveg 9 USD felett, hogy hamarosan 11 lesz, sőt, 15, blabla. jöttek a bankok felől a felülteljesítőre minősítések, stb.
Stan Weinstein erről is értekezik a könyvben: amikor már mindenki felfelé várja a részvényt, amikor mindenki optimista akkor ott a vég (lásd olaj a nyáron).

ugyanez kezd kirajzolódni az EBS-nél is bár annak van még jópár támasza.

szal a fő igazság: "the type tells all". a fundamentumokra ezért nem hallgatok.

Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 25. 23:25 -kor

#1865 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 00:01

Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. febr. 25., szerda - 23:13

a betétesek rohama már egy külső hatás ami a "nyájeffektus" része lehet, de nem velejárója a 700 Ft-os OTP papírnak. az állam biztos kisegítené az OTP-t ha gubanc lenne, szal az OTP nem fog bedőlni, de attól még a részvény ára eshet lejjebb.

700Ft-os OTP-nek magában nem biztos, hogy velejárója. Azt nem tudnám megmondani, hogy ez 700-nál vagy 300-nál vagy 100-nál jönne-e el. De abban biztos vagyok, hogy van az az árfolyam, amikor eljön.

Persze ez nem az árfolyamból egyenesen következő dolog akkor sem, ha bekövetkezik, nem így értettem. Hanem úgy, hogy egy x00 HUF OTP árfolyamhoz más külső tényezők is hozzá tartoznak. Gondolok itt akár EURHUF árfolyamra, a globális magyar piac megítélésre, a magyar gazdaság/állam megítélésére, állampapír piacra, általában bizalmi és pszicho tényezőkre...

Ilyen szinteken szerintem ezek kéz a kézben járnak és reálgazdaságilag is komolyabb az összefonódás. Vajon a jövőt árazva milyen fundamentális OTP célár a reális (úgy, hogy a fentiek is hatnak rá önbeteljesítően)?

Az állami segítség megintcsak kétélű.
Az is jó kérdés mennyit ér mondjuk egy Citi az állami segítség, majd a most kiderült újabb segítség után. Tegnap pl. ralli volt és gyakorlatilag komplett államosításról beszélnek lassan. Ezt melyik oldalról értelmezzük?
1. Ér valamit a cég, mert vég nélkül kapja a pénzt?
2. Sz*rt sem ér már most sem, mert vég nélkül lehet bele önteni a pénzt (tehát anélkül gyakorlatilag most kuka)

Az 1. pontnak egészen addig van realitása, amíg elhisszük, hogy az állami (végtelen) pénznek van értéke. Szerintem már ez utóbbi is inogni látszik (forrásproblémák az usában, eu-ban), de szvsz csak évek múlva fog tudatosulni.

Szerkesztette: vipisrac 2009. 02. 26. 00:04 -kor

#1866 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 19:24

bakker, tegnap az összes shortomat korán zártam, az AFAM és az LHCG ma már -11%-nál jár, a QCOR is tovább esett 3%-kal (ráadásul ezt az esés felénél zártam).  :omg:
sajna ezt tegnap még nem tudhattam. :) de jó lecke ez is.

a másik ez a tegnapi dolog a pszichóról :)

SKF-et majdnem vettem a legeslegalján 145-ért (legalábbis most még az), de nem mertem mert féltem, hogy úgyis tovább fog esni (ez ugye shortos, tehát attól féltem, hogy a bankok tovább fognak emelkedni). és lám, venni kellett volna. :D (pont erről írtam tegnap)

btw már napokkal ezelőtt beállítottam a csipogó progimat, hogy ha az XLF eléri a 8,5-et és betölti a 02.23-02.27 közti rést, akkor shortolni kell. de nem shortoltam.
ennyit rólam.

Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 26. 19:28 -kor

#1867 Felhasználó inaktív   Scae [Edgar] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 19:25

alakul a buli odaát

#1868 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 19:27

Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. febr. 26., csütörtök - 19:24

bakker, tegnap az összes shortomat korán zártam, az AFAM és az LHCG ma már -11%-nál jár, a QCOR is tovább esett 3%-kal (ráadásul ezt az esés felénél zártam).  :omg:
sajna ezt tegnap még nem tudhattam. :) de jó lecke ez is.

a másik ez a tegnapi dolog a pszichóról :)

SKF-et majdnem vettem a legeslegalján (legalábbis most még az), de nem mertem mert féltem, hogy úgyis tovább fog esni (ez ugye shortos, tehát attól féltem, hogy a bankok tovább fognak emelkedni). és lám, venni kellett volna.

btw már napokkal ezelőtt beállítottam a csipogó progimat, hogy ha az XLF eléri a 8,5-et és betölti a 02.23-02.27 közti rést, akkor shortolni kell. de nem shortoltam.
ennyit rólam.

Én a zárással most elég jó voltam, viszont ma nem nyitottam még újat, szóval mehetnének fel... :)
De szerintem ma fognak is még pattanni innen.

Szerkesztette: vipisrac 2009. 02. 26. 19:28 -kor

#1869 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 20:43

megshortoltam az olajat is. :)

#1870 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 20:50

Nagyon elszállt 2 nap alatt, jó lehet.

#1871 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 21:13

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 26., csütörtök - 20:50

Nagyon elszállt 2 nap alatt, jó lehet.

spec egy ferde trendvonal miatt shortoltam meg, a reward:risk arány jó, ennyi. nameg ott a 45 USD, ami egy "kerek" szám. :)

Kép

szerk: kíváncsi leszek, hogy mi történik 21:30 után, mert most nagy esés van. ezekből szokott kialakulni a nap végi short covering rally.

szerk2: USB short 15-nél. beopom vagy beopom? :D

szerk3: múltkor írtam az ARM-ról, hogy vki nagyon bevásárolt belőle (átlagos forgalom 1-2m, aznap 12m). azóta 4 nap alatt +40%. :)

az USB és a WFC az előző 2 napot megelőzően hypergyenge volt a bankszektoron belül, most meg ők akarnak a leginkább emelkedni, ki érti ezt? talán fáziskésésben vannak vagy nemtom. WFC-vel jól befürödtem egyelőre de még várok.

Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 26. 21:57 -kor

#1872 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 26. 23:55

ezekhez a jóslatokhoz mit szóltok?

Kép

Kép

Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 26. 23:56 -kor

#1873 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 00:00

Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. febr. 26., csütörtök - 23:55

ezekhez a jóslatokhoz mit szóltok?

Szerintem meglesz.

#1874 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 00:23

MOL a jelentés alapján short-ra jó lesz? Vagy ez már beárazódott előre?
(üzleti eredmény -44%, nettó eredmény -45%)

#1875 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 00:27

Idézet: Sipi- - Dátum: 2009. febr. 27., péntek - 0:23

MOL a jelentés alapján short-ra jó lesz? Vagy ez már beárazódott előre?
(üzleti eredmény -44%, nettó eredmény -45%)

jó kérdés.
a jelentés napján poziban ülni (legyen long vagy short) teljes mértékben szerencsejáték, kiszámíthatatlan.

legalábbis ezt tapasztaltam az USA tőzsdén. :)

#1876 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 00:32

Ilyen jelentésre esnie kellene.
Az utóbbi 2 hét szabadesésében sem követte a többi papírt.

Egyetlen gond, hogy totál illikvid, belterjes a kereskedés benne. De elvileg ez sem szabadna azért, hogy megmentse ma.

#1877 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 00:38

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 27., péntek - 0:32

Az utóbbi 2 hét szabadesésében sem követte a többi papírt.

Egyetlen gond, hogy totál illikvid, belterjes a kereskedés benne. De elvileg ez sem szabadna azért, hogy megmentse ma.

én nem nyúlnék hozzá semmiképpen sem. nem tudhatod, hogy mi fog történni.
medve piac van az igaz, de megnézheted, hogy pl. mi történt ma a Royal Bank of Scotlanddel.
óriási veszteséget jelentettek, állami beavatkozásra lesz szükségük és mégis 30%-ot emelkedett a papír. :)
általában nem a számoktól függ a reakció hanem a jövőbeni várakozásoktól és a felsővezetés kommentjétől.

Szerkesztette: fLeSs 2009. 02. 27. 00:39 -kor

#1878 Felhasználó inaktív   fLeSs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 01:12

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 27., péntek - 0:00

Szerintem meglesz.

az illető egy '87 októberhez hasonlatos beborulást vizionál. :)
igazából ezt bárki mondhatná, senki nem hinne neki, de ez az emberke az októberi nagy esést is előre "látta" és meg is játszotta, idén ~300%-ban van a számlája. :D

#1879 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 08:54

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. febr. 27., péntek - 0:32

háát, nézőpont kérdése, hogy mennyire rossz.
portfólió konszenzus -42 Mrd Ft volt, ehhez képest "csak" 33 Mrd veszteség lett. persze tavalyi 62 Mrd nyereség szebben mutatott  :Đ

mindenesetre én nem shortolnám ma, az tuti. sőt longon is gondolkozok. (>> szóval tuti esni fog :D)

Szerkesztette: WiZARD 2009. 02. 27. 08:55 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1880 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 27. 12:16

Idézet: fLeSs - Dátum: 2009. febr. 27., péntek - 0:38

én nem nyúlnék hozzá semmiképpen sem. nem tudhatod, hogy mi fog történni.
medve piac van az igaz, de megnézheted, hogy pl. mi történt ma a Royal Bank of Scotlanddel.
óriási veszteséget jelentettek, állami beavatkozásra lesz szükségük és mégis 30%-ot emelkedett a papír. :)
általában nem a számoktól függ a reakció hanem a jövőbeni várakozásoktól és a felsővezetés kommentjétől.

Én nem is nyúlok. Én is csak azt tudtam leírni, hogy szerintem mit kéne tennie, nem azt, hogy mit fog.
Az kiszámíthatatlan... sokszor alapból is amiatt amit írsz, de ráadásnak ennél itt van az, amit én írtam: hogy gyakorlatilag tetszhalott a papír a MOL+OMV felvásárlások óta. Kinek milyen igénye van épp - gyj-től és minden mástól függetlenül - oda mozgatja a papírt.

Szerkesztette: vipisrac 2009. 02. 27. 12:17 -kor

Téma megosztása:

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.