HWSW Informatikai Kerekasztal: Egy BM-es informatikai tender margójára - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Egy BM-es informatikai tender margójára Vélemények Értékeld a témát: -----

#81 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 17. 16:29

Idézet: szati - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 16:01

Helló

valaki fentebb irta hogy azzal hogy XP Home került a gépekre megtakaritás érnek ell mert 10000 forint külmbség licencenként és az szorozva a gépek számával komoly összeg.
...
Vagy egy cég vagy a BM erre fentartott szakamberei fogják üzemeltetni és felügyelni a rendszert, ezek az emberek óra bérbe dolgoznak. Mindenképp több munkaóra egy olyan szoftverrendszer karbantartása ami nem vállalati használatra lett kiatlálva, így nem tartalmaz megfelelő távhasználati, távmenedzsment stb. funkciókat, már pedig az XP Home ilyen. Egyik szomszédom rendszermérnök cégnél dolgozik, náluk egy szervizes (aki kimegy és megvalósítja a rendszertervet) munkadíjja 6000/óra. Ha ugyanenyivel számoljuk a plusz munkaórákat hamar kijön hogy az XP Prof. sokkal olcsób.
...
Másik ami zavar hogy kötelező az XP így a hazai szoftvercégek akik Linuxal dolgoznak kiszorulnak a közigazgatásból. A baloldali kormány ezzel az amerikai nagy tőkét és nem a hazai kis vlállalatokat támogatja.

... licenszeles miatt kell(het) nekik az XP Home!

Nem tartom magam tul profinak a Windozeres vilagban, de meg en is meg tudnam oldani 100 egyforma gep XP Pro-val azonnali jellegu (~fel ora amig atmegy az image a halozaton mindenestul) megteriteset, az elotelepites meg ha trehany vagyok es alaptelepitest vegzek (mint ahogy szoktak az ilyen elotelepitett vackokkal) akkor brutto 4 oraban meg lehet csinalni az egesz mizeriat... (jo, lehet hogy nagy a szam, de 1 nap alatt minden tovabbi nelkul megoldhato es ebben benne van az ebed is!)
De ez kisse  :offtopic:

Az, hogy M$ benyalas is tortenik... most oszinten szolva csepp a tengerben. A droid az droid marad meg ha maga fele nyulik is a keze...
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#82 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 16:42

vicc
meg az osszes kozbeszerzes is az...
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#83 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 05. 17. 16:51

Az az érdekes, hogy nem az nyert, akire tippeltünk. Namost akkor mi van? Rossz volt a tipp, vagy csak a kiírás volt testreszabva, és úgy sem sikerült elvinni...utóbbira tippelek.

Szerkesztette: special 2005. 05. 17. 16:51 -kor

#84 Felhasználó inaktív   szabiii 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 17:29

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 11:55

Mi lenne, ha "súgnátok" valami TV-nek, hadd csináljanak botrányt...
Vagy valamelyik off-line médiának? Esetleg on-line-nak?

Én örülnék, ha botrány lenne, úgy szeretem a sárdobálást! :]

hátténúgyfelhúztam magam, hogy rögtön el is küldtem egypár jobboldalinak tartott médiumnak, azoknál szvsz van esély (meg érdek is), hogy csinálnak vele valamit, míg a **szop irányította "köz"(haha)tévé 1000% hogy nem, de még az enyhénkicsitnagyon balra húzó retekklubtévékettő se foglalkozik ilyen kisp*sa ügyekkel... :(
most nem is ez a lényeg, hanem a győzike segge, meg a 'zéreccségi, meg a...
nem az, hogy 3-400e fejenként az államadóssegg, meg csődbemennek önkormányzatok, node ez má' offf
(a kuccsár is  fél év múlva hazamegy szabadon, és mindenki megúsz mindent, meglássátok..)

küldjétek a linkeket ti is azé', hátha lesz belőle valami...
'/###############:"  ~  ' ":################'
/,  .   .   .   .    .  .   .;  ~    ~   ~  ;   '"##########.:
Í@@@@@@@@@@; .   ~  ~   ~ ,    .    .   .    .   .  .:
I@@@@@@@@@@@@.   ~   ,@@@@@@@@@@@@@.
A kormány súlyosan károsítja az Ön és környezetében élők egészségét!

#85 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 17. 17:35

Idézet: special - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 17:51

Az az érdekes, hogy nem az nyert, akire tippeltünk. Namost akkor mi van? Rossz volt a tipp, vagy csak a kiírás volt testreszabva, és úgy sem sikerült elvinni...utóbbira tippelek.

Most egy kicsit megkavarodtam. Nem a leadási határidő volt ma?

#86 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 17:38

Idézet: Netmaster - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 18:35

Most egy kicsit megkavarodtam. Nem a leadási határidő volt ma?

Ööööö....most én is. Én már nyertesről is tudtam eddig. :D

Na, a legjobb árat nem ők adták, bocs.

Szerkesztette: special 2005. 05. 17. 17:40 -kor

#87 Felhasználó inaktív   Enolagay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 17:41

Idézet: special - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 17:51

felreertetted. ma volt a leadasi hatarido. nem nyert meg senki. csak mar kiszivargott ki adta a legjobb arat. 11-en pályáztak, ez kevesebb mint fele annak, akik megvettek a palyazati anyagot... allitolag nehany szazalekos volt kulonbseg az arak kozott.
free élettér service for addicts

#88 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 17:43

köszi a helyesbítést. azért kéznél volt az ügyeltes tudor.:)

#89 Felhasználó inaktív   golgota 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 17. 17:59

Nem azert hogy kimosdassam oket, de ha jol ertem ez egy eu-s projekt.
En is resztvettem par ilyenben. Az ugy van, hogy a Szakemberek (bagybetuvel, mert tenyleg azok) kiirnak valamit. Jon az eu-s emberke es feltesz olyan kerdeseket:
-RAID5 hotswap sparedisk minek egy orszagos kozponti szerverbe?
-Na figyeljetek ide hulye kis mitugrasz magyarok. Van itt egy ceg, aki eztet tuggya, na! Eszitek nem eszitek igy kell kiirni. Okes? Kulonben nem kaptok semmit se. Szoval valaszthattok: Francia ceg vagy Nemet.

Es neha bennemaradnak azok a dolgok, amiket eloszor szeretett volna az ember. Es akkor hulyen nez ki mikor le van irva hogy raid5 meg hogy csak ket vinyo. Ez utobbit tudja a fent nevezett cegek kis szervere.

A vege persze az hogy ha a tesco gazdasagosat valasztottuk volna, jobban jartunk volna.

szoval nehez ez.

Aztan van hogy egy magasabb szinten bukik meg az egesz, mert valaki sugott valamit valamilyen fulbe.

Egyebbkent altalanos iranyelv egy unios projektben hogy europai ceg nyeri meg. El lehet felejteni a HP es IMB gagyikat :).

Van olyan is hogy egy haldoklo ceget szeretne megmenteni az eu es a kiirt palyazaton az ilyen ceg ot evvel ezelotti hardware konfigja lesz a nyero. 5 evvel ezelotti!!!!!!!!!!!!!!!!!!! informatikaban.

szoval nem mindig sajat magunk vagyunk a hunyok

#90 Felhasználó inaktív   altair_best 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 18:42

Idézet: golgota - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 18:59

Egyebbkent altalanos iranyelv egy unios projektben hogy europai ceg nyeri meg. El lehet felejteni a HP es IMB gagyikat :).

ahhoz képest hogy el kéne felejteni a HP-t, olyan szépen meg tudták adni az eu-s igazolást minden termékükre mint a tiz parancsolat  :cool:

#91 Felhasználó inaktív   altair_best 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 18:45

ha már itt tartunk ismertek digitális fényképezőgép gyártót az eu-ban ? :)  mert hogy arra is adott be néhány cég pályázatot . kiváncsi lennék melyik cég gyártmányai lehettek .

#92 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 20:34

Idézet: golgota - Dátum: 2005. máj. 17., kedd - 16:59

Nem azert hogy kimosdassam oket, de ha jol ertem ez egy eu-s projekt.
En is resztvettem par ilyenben. Az ugy van, hogy a Szakemberek (bagybetuvel, mert tenyleg azok) kiirnak valamit. Jon az eu-s emberke es feltesz olyan kerdeseket:
-RAID5 hotswap sparedisk minek egy orszagos kozponti szerverbe?
-Na figyeljetek ide hulye kis mitugrasz magyarok. Van itt egy ceg, aki eztet tuggya, na! Eszitek nem eszitek igy kell kiirni. Okes? Kulonben nem kaptok semmit se. Szoval valaszthattok: Francia ceg vagy Nemet.

Es neha bennemaradnak azok a dolgok, amiket eloszor szeretett volna az ember. Es akkor hulyen nez ki mikor le van irva hogy raid5 meg hogy csak ket vinyo. Ez utobbit tudja a fent nevezett cegek kis szervere.

A vege persze az hogy ha a tesco gazdasagosat valasztottuk volna, jobban jartunk volna.

szoval nehez ez.

Aztan van hogy egy magasabb szinten bukik meg az egesz, mert valaki sugott valamit valamilyen fulbe.

Van olyan is hogy egy haldoklo ceget szeretne megmenteni az eu es a kiirt palyazaton az ilyen ceg ot evvel ezelotti hardware konfigja lesz a nyero. 5 evvel ezelotti!!!!!!!!!!!!!!!!!!! informatikaban.

szoval nem mindig sajat magunk vagyunk a hunyok

Én is egy hasonló postot akartam írni.

Valahogy télleg így megy (többen is mondták, akiknek már volt elményük ezzel kapcsolatban):
1, kiadják egy teamnek, hogy csinálja meg mi hogyan kéne. Mondjuk ők összeállítanak egy korekt keretet.
2, megy vissza a bizottságba, ahol nem feltétlenül ehhez értő emberek ülnek. Náluk általában lobbiznak cégek, akik adnak nekik egy két "tippet", majd ők eszerint változtatják.
3, és ebből lesz egy ilyen koherensnek nem nevezhető valami.

Mondjuk még annyi szólhat a mentségükre, hogy ezeket a gépeket legalább 3 (-4) évig fogják használni, tehát ezért célszerű a most csúcsnak számító gépeket megvenni (persze irodai munkára ez megkérdőjelezhető :D ). Persze így sem felelnek meg rengeteg dolognak (pl irodai munkára a widescreen monitorokat ajánl a microsoft) / vagy túlteljesít (dual layeres dvd író laptopba, kötve hiszem, hogy ennyi infót mentenének valaha is/ 5.1es hangzás/spdif kimenet)...

#93 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 23:49

Hihi,
én lubickolok ezekben a hírekben...

Ez egyébként új arculati eleme lesz kedven lapunknak?

HWSW az információs társadalomért és a piac tisztításáért! :paci:
Hihi.

Amúgy mindenkit szeretettel várunk egy hasonszőrű topicban:
Petíciót fogalmazunk a Sulinet "ballépéseinek" korrigálására

Come!

#94 Felhasználó inaktív   gozso 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 05:05

le vagyok döbbenve...én meg egy vidéki kisiskolában harcolok a 486-os, sx-es gépekkel...16mb ram, 80mb hdd...
ehh, korán reggel nem húzom fel magam.

#95 Felhasználó inaktív   anulu82 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 05:28

ehh, ettől az egész történettől felállt a szőr a hátamon! nem tudom, ki volt az, aki ezeket a gépeket elméleti szinten összerakta, de egy hangszigetelt szobában elbeszélgetnék vele nagyon szívesen. szumma 1MB L2 és L3 cache. -> no AMD64 pedig jobban járnának (ez biztos!), XP Home -> no domain: enélkül hogy csinálsz értelmes hálót win alatt? és ez csak 2 dolog, amit kiragadtam, de napokig lehetne boncolgatni.

1. oldalon olvastam, hogy kedves fórumtárs ma estig hisz a köztársaságban. egyre inkább én is...
ASUS A8N-SLI - 2x512 Infineon DDR400 RAM - ASUS GeForce6600GT Extreme - AMD Athlon 64 3000+ @ 9x280MHz - Zalman 7000A-AlCu - Chieftec TX10W-D Scorpio - Chieftec 420W - Pioneer DVR-105 - Hitachi GD-2500 DVD-ROM - 680GB HDD

#96 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 06:56

Na, emberek, a Magyar Nemzet válaszolt, úgyhogy esetleg borul a bili! :)

Csak éppen segítséget kér, amit én nem tudom feltétlenül megadni!

Szóval, aki nagyon ott van a témában, dobjon egy privit, és átadom az újságíró kontaktját!

#97 Felhasználó inaktív   Rat^ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 07:51

Mielőtt belekezdek, egy tény: szerintem is felháborító a kiírás. Olyan eszközöket akarnak beszerezni, amikről jól tudjuk, hogy egy átlag BM-es dolgozó szintjén jóval túlmutat. De hogy 1-2 tévhitet itt a fórumban eloszlassunk:

Szoftver:
Létezik olyan fogalom, hogy Microsoft Enterprise Agreement. (Továbbiakban EA). Az EA kötésének alapfeltétele, hogy a gépen bármilyen 32bit-es OEM oprendszer telepítve legyen. Ez jelen esetben lehet WinNT4 (!!!), Win2k, WinXp Home, Win XP Prof. Mivel manapság már csak utóbbit lehet hivatalosan venni (a többiből max elfekvő készlet van), a jó választás a WinXP Home.

Megjegyzés: A winNt4 és Win2k supportja MS oldalról már megszűnt, tehát közbeszerzésben (sem) érdemes beszerezni.

Az EA egy olyan állatfajta (e.g: szerződés), amit platformlicensznek hívunk. Ez annyit tesz, hogy a szerződés időtartalma alatt mindenkor jogosult vagy az aktuális legfrisebb verziót használni, a szerződésen szereplő nyelven. Azaz: most WinXP Pro, 1 év múlva ki tudja mi.

Megjegyzés: Az EA éves előfizetés, néhány előnnyel bír:
- költség jellegű, azaz költségként elszámolható, nem eszköz (ellenben az OEM -el)
- gépfüggetlen, azaz a gépek számossága számít. (ellenben az OEM-el, ami ugye gépre aktivált)
- a szerződés időtartalma alatt új gépeket is beállíthatsz, a licenszet csak a köv évtől kell fizetned rá
- jelentősen olcsóbb mint a folyamatos frissítések

Az EA-nak van még 1-2 tulajdonsága (lévén platformlicensz), mint például tartalmazza (-hatja) a mindenkori legújabb Office licensz díját (választható verzió, ezt szerződésben kell szabályozni), tartalmazza (-hatja) az u.n. CAl-okat (Client Access Licenc) sql szerverhez, exchange szerverhez, stb.

Tehát mindent összevetve, cca 30 gép felett mindenféleképpen a legolcsóbb megoldás az, hogy a gépek WinXP home-al "érkeznek" (sosem lesz rajtuk az), majd az EA megkötésével gondoskodunk a platformlicenszekről.

Telepítés és tsi:
cca 100 gép felett bevett szokás, hogy készül egy "céges" image, amely tartalmazza a winxp pro-t, office xp pro-t, megfelelő alkalmazásokat, drivereket, stb. Amikor a gépek megérkeznek, ez az image felszalad rájuk (mint tudjuk kb 40 perc), és kész.

Megjegyzés: Komoly HW szállító cégek (pl dell, hp, ibm) a Te általad elkészített image-el szállítják a gépeket. Azaz amikor megérkezik a vas, akkor már az xp pro van rajta, mindenestül, lefut a script ami belépteti domain-ba, és készen vagyunk. (és persze Xp home matrica van rajta, lsd EA)

Megjegyzés: Költséghatékony image elkészítéséhez és üzemeltetéséhez közel azonos HW környezetre van szükség, ez indokolja az egységes beszerzést, stb. (tehát mondjuk 1 desktop, 1 workstation, max 2 notebook, ezeknek a driver-eit be az image-be, és kész)

Hardver
Mint a fentiekből kiderül, van 1-2 szempont, ami indokolja a standardizált hardver beszerzését, komolyabb cégtől. Mint például:
- image elkészítése és üzemeltetése 3 éven (!!!!) keresztül
- garancia és support 3 éven keresztül. Komolyabb cégek (lsd: dell, hp, ibm) 3 év köv munkanapi helyszíni garanciát adnak. Azaz nem a helyi IT-s fog neked videokártyát cserélni 6k-ért óránként, hanem kijön a kismokus, vígyázállásban, és megcsinálja a hw problémákat
- folyamatos alkatrész ellátás. (lsd próbálj meg most egy PIII-ra új ventillátort venni)

Tehát ami indokolja a nagy cégek gépeinek beszerzését: a hosszútávú üzemeltetés megtérülése. És nem mellékesen, a multik árai jelenleg olyan nyomottak, hogy 1-2 gép beszerzésénél is érdemes hp-t, dell-t venni, mert közel azonos áron van mint a noname, ellenben nagyságrendekkel jobb a support hozzájuk.

Összegezve:
Azzal semmi gond, hogy egy tenderen bármelyik német/japó/francia cég gépeit válasszák. Azzal sincs gond, hogy WinXp home-al. Azzal sincs, hogy relatív erős vasat választanak, ugyanis 3-5 éves ciklusra akarják használni.

A gond azzal van, hogy túlzottan erősek a vasak, nem a  célnak megfelelőek, esetleh szelektívek, azaz bizonyos gyártókat eleve kizárnak, avagy bizonyos területen csak csillogó villogó dolgokat mutatnak.

Na azt hiszem ennyit akartam hozzáfűzni, bocs ha untattam valakit.

Üdv

#98 Felhasználó inaktív   Tyb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 08:00

Hát mit is mondhatnék?

Inkább nem mondok semmit.  :rolleyes:

Aztán csodálkoznak, hogy az emberek/cégek nem fizetnek adót. Hát persze hogy nem, mert ha a cégek legálisan akarnának versenyképes fizetést adni, akkor elbúcsúzhatnának a hasznuktól. És hát mire megy el a sok adó, ilyen gyenge állami szolgáltatások mellett? Erre. Innentől kezdve nekem miért legyen lelkiismeret-furdalásom, amiért átb**om az államot? Ő kezdte.

Tyb
Live long and prosper
Mostanában gyakrabban cserélek hardvert, mint amilyen gyakran írok ide. :)

#99 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 08:17

Idézet: Rat^ - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 8:51

...

Tokeletes osszefoglalo...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#100 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 18. 08:42

Idézet: Rat^ - Dátum: 2005. máj. 18., szerda - 8:51

- folyamatos alkatrész ellátás. (lsd próbálj meg most egy PIII-ra új ventillátort venni)

Barmikor. 2470-es Glacialtech coolert sztem masodik telefonra kapsz...
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.