En leirnam sajat velemenyem, itt az altalam inditott forumszalon, be lehet szolni nyugodtan, azert van a forum.
En megvedenem a Creative-ot, mert mint ceg szabvanyt alkotott es mint business, megvett mindenkit aki szamitott es kellett ahhoz hogy ma a consumer piac vezetoje legyen "all-in-wonder" (ATi metafora

)
Tudjuk hogy nagyreszt az E-Mu Systems DSP-inek (know-howjainak, licenszeinek, fejleszteseinek, jo az Aureal-nak is...meg az Ensoniq-nak is, nezzetek bele egy wavetable fileba....) koszonheti mai jo hiret, amit anno sajnos nem mondhatott el, de hat ez az elet, ez a business.
Most leirnam, miert is istenitem en annyira ezeket a kartyakat es miert teszem azt, miutan mar jo par kartyat halottam es kiprobaltam.
Az "istenites" az EMU10K1 korszaknal, vagyis a Live!-nal kezdodik. Kezdodhetne az EMU8000-nel is...
Anno, soha nem felejtem el, 2 kartya volt amit nagyon tiszteltem. A GUS es az AWE32. Sajnos az AWE tre DA konverterrel rendelkezett, eleg xarul szolt, de mint alapotlet mar kozelitett a GUShoz. Az volt am a full-size ISA kartya, RAMmal, ASP sockettel, EMU8000-el...Chip magazin szerint is "Multimedia Produkt des Jahres" volt....
E-MU dedikalt profi kartyakrol is olvastam sokat, roluk nem irok mert nincs szemelyes tapasztalat, ismerosnek van, allitolag "istencsaszar".
Maga az architektura, egy chipben:
PCI interface
Memory Paging Unit
Wavetable Synth Engine
DSP / Programmable Effect Processor
Mire is hasznalhato egy mai Creative (nem E-MU) sima "Sonylaszter"?
5.1, 6.1, 7.1 es osszes kombinacio, permutacio, variacio....stb...hangkeltesre,DVD Audio felbontasu anyag lejatszasara
EAX Advanced HD real-time , hw gyorsitott terhangzasra jatekokban
Wavetablas szinti amatoroknek, nem kamu! GUS ota hasonlo konzumer kartya nem veszi fel a versenyt
DSP effektek, hardverbol, valos idoben, kiserletezo kedvueknek (Normalizer, EQ, akar gitar effekt is)
Kivalo software tamogatas, minden ami szamit tamogatja, ami nem az is fogja
Digital gameport, FireWire a kartyan, mint extra, ez mindig is erossege volt a SoundBlastereknek.
Mi kellhet egy kicsit akaratosabb es penzesebb PC felhasznalonak ennyi penzert? Alternativa nem sok van. vannak de azok ennyit igy egyben nem tudnak. Ha igen, en nem tudok roluk, kerem irjatok le, okosabb leszek en is.
OpenSource driver tamogatas kX projekt kereten belul, ami valljuk be kihozza a DSP reszbol amaximumot, es mar felprofi studio alkalmazasokra is alkalmassa teszi.
Ha valaki azt mondana h a hangminoseg rossz, akkor az hajthatja bit-accurate modban S/PDIF-en kedvenc szerkojat. En is igy teszek, igy mar nem "szanalmas" a hangja, anelkul sem az....
Be kell latni, kinotte magat a Creative es THX Certified kartyakat csinal Pistikeknek elfogadhato aron.
En ugy mondanam hogy valami nagyon komplexet, amit ki sem hasznalnak legtobben, olcson ad, a nagykozonsegnek.
Nem linkelnek be sokmindent amit az EMU10K(x) procikrol olvastam, de massal osszehasonlitva (nVidia APU, Envy, Aureal, Realtek??...) lehet mondani hogy "state-of-the-art".
Peace!