HWSW Informatikai Kerekasztal: Milyen autót érdemes venni? III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Milyen autót érdemes venni? III. Értékeld a témát: -----

#601 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:46

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:45

Ha megfigyeled, nem is vitáztam veled ;)

Persze, :) nem is azért írtam, csak ez a hatalmas okosság már feszítette a fejem. :D Aztán lehet nem is igaz. :)

:respect:

#602 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:48

Megjegyezném, hogy a legtöbb hátul dobfékes autónak még így is a hátsó kereke blokkol először, ami nem azt mutatja, hogy elégtelen lenne a dobfék fékereje. Persze teljesen más a helyzet, amikor meg van pakolva a kocsi, más a súlyeloszlás, akkor esetleg lehetne nagyobb fékhatás a hátsó kerekeken.
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#603 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:51

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:32

A 206 szörnyen régi konstrukció, nem veheti fel a versenyt a többivel. Az egyetlen óriási előnye, hogy a hölgy autóvásárlóknak a szíve csücske, talán ezért maradhatott fenn ilyen sokáig. De már erősen megérett a váltásra. Ha már PSA, akkor inkább az C3-at venném bele az összehasonlításba. A mi autónkat sem hagynám ki semmiképp.

Igaz, a Swiftet és a C3-at kihagytam (sok másik mellett).

A 206 szerintem nyugodtan maradhat, még ma is kelendő, és semmivel sem öregebb, mint a Polo. (Igaz, azt most frissítették, kapott egy új orrot, egy új hátsó lámpát meg 6 új színt...) A 206 váltója egy hulladék, de különben a motorjai már végre 16 szelepesek, nem rosszak egyáltalán, a fékjei mindig is jók voltak, a térkínálata átlagos, a futóműve is állja a sarat, dizájnban pedig még mindig ötös. Megérett valóban a cserére, de nem feltétlenül azért, mert a versenytársak annyira elhúztak mellette.

#604 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:55

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:48

Megjegyezném, hogy a legtöbb hátul dobfékes autónak még így is a hátsó kereke blokkol először, ami nem azt mutatja, hogy elégtelen lenne a dobfék fékereje.

...hanem azt, hogy a fékezéskor az első kerekekre nehezedik a nagyobb tömeg, a hátsók kissé elemelkednek a földről, így kisebb lesz ott a tapadás.

#605 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:57

Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:55

...hanem azt, hogy a fékezéskor az első kerekekre nehezedik a nagyobb tömeg, a hátsók kissé elemelkednek a földről, így kisebb lesz ott a tapadás.

az XM pl felkeményíti az első teleszkópokat fékezéskor, hogy ne billenjen le az eleje és ne emelkedjen fel a hátulja.
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#606 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:57

Idézet: Kory - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 10:38

Azt hiszem korábban leslie írta, hogy hülyeségnek tartja hátra a tárcsaféket, mert úgyis 90%(??)-a a fekerőnek az első kerékre "hat". Szerintem ez baromság, érezhetően jobb a fékhatás egy négy tárcsás kocsiban...

Amit írtam, az tény.

Hátra csak akkor szoktak nagy/obb/ féket rakni, ha tartósan, nagy tömeget kell fékezni, azaz pl. sportkocsi. Uis a dobfék egyik hátránya, h hamar túlmelegszik.

Előre kell egy 256-286mm-es brutál, hűtött fék, és kalap. A fékerőszabályzó majd úgyis kevesebb kraftot ad hátra, uis kb 10% körüli a fékhatás hátul.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#607 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 11:59

Egy átlagos személygépkocsi fékerőeloszlása 70%-ra elöl van.
Egy középmotoros, kicsit hátul, középen lévő tömegű kocsinak is legalább 60% elöl.

Persze ez függ a az első, hátső tengelyeken lévő kerekek tapadásától.. na meg persze a rajtuk elhelyezett tömegtöl...
Mindezekmellett még a futómű, mármin a csillapítás, keménység is bejátszik, mennyire és milyen módon billen előre a tömeg fékezéskor.. súlypont.
Persze a legtutibb az, ha menet közben szabályozható. :)

Idézet

de nem hinném hogy 10/90-re állítanák a fékerőt, ráadásul az ABS-es ÉS EBD-s fékek pl. oldalanként mindig a legjobban tapadó kereket fékezik, persze ettől még eltérhet a fekerő elöl és hátul.

Ilyen akkor következik be, ha mondjuk hátul elégnek a fékbetétek és nem fog....
Ez nonszensz....
Ilyen beállítás max a dragstereknél van, ahol elöl talán nincs is féktárcsa... ha meg van, akkor is virsligumin... de ott úgyis az ernyő fog fékezni...

Idézet

Száraz úton, egyenesben, szerintem is jobb a fékhatás ABS nélkül, viszont kanyarban ill vizes úton jó tud lenni.

Ez is igaz... de a hétköznapi megvalósításban nem is szabadna olyan élesre, csúszáshatárra állítani, mint egy versenyen. Mint ahogy a kipörgésgátlót sem.
Ha nagyobb slipet megengednének, akkor az "mondjuk hölgy sofőrnek" kellemetlen meglepetéseket tudna okozni.
Lehet rövidebb lenne a féktáv. De kanyar közben ez már jelentősen változtatna a kormányozottságon (még úgy hogy nem csúszik meg).
Bizonyos százalés slip kell a jó fékhatáshoz, ezt szerintem mindenki tapasztalhatta. Azonban ekkora slipnél már a kormányozottság erősen elcsúszhat.. amit egy tapasztalatlan soförnél katasztrófához is vezethez.
Ezt a rizikót bejátszani egy autógyártótól nem ajánlott, max versenygépnél. Akkor inkább +2 méter féktávon.

Idézet

Tényleg elöl érvényesül a fékhatás nagy része, attól még jó a 4 tárcsafék, nem véletlenül teszik "komolyabb" autókra.

Így van! Én is próbálok szerezni GTI hátsó tárcsafékeket. Meg majd + GTI stabilizátorrudakat is.

Szóval a témához annyit, hogy egy hétköznapi autónál nem egyértelműen a féktávra kell menni.
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#608 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:03

Idézet

Megjegyezném, hogy a legtöbb hátul dobfékes autónak még így is a hátsó kereke blokkol először, ami nem azt mutatja, hogy elégtelen lenne a dobfék fékereje. Persze teljesen más a helyzet, amikor meg van pakolva a kocsi, más a súlyeloszlás, akkor esetleg lehetne nagyobb fékhatás a hátsó kerekeken.

Dobfékkel az a gond, hogy autópályán 3x nagyobbat lassítassz egymás után, aztán utána már nem fogsz 4.-et...
megt úgy túlhevül.
De még sokat is mondtam.. sima tárcsaféket is túl lehet hevíteni színre szóra... ezek utcára valók, nem versenyezni...

Idézet

Hátra csak akkor szoktak nagy/obb/ féket rakni, ha tartósan, nagy tömeget kell fékezni, azaz pl. sportkocsi. Uis a dobfék egyik hátránya, h hamar túlmelegszik.

Na pont ezt írtam.

Idézet

Előre kell egy 256-286mm-es brutál, hűtött fék, és kalap. A fékerőszabályzó majd úgyis kevesebb kraftot ad hátra, uis kb 10% körüli a fékhatás hátul.

Na ez az ami nem igaz.Ehhez valami eszement elb*szott tömegeloszlás kell.
Iszonyat orrnehéz kocsi.
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét

#609 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:04

Amúgy nem tudom, miért várjátok a 155-ös virsliktől, h megálljon 40m alatt a kocsi. Ilyen ~1200kg körüli autókra nem 155 kellene, hanem 225. :) Bár, nem tudom, h egy Yaris, Jazz milyen nehéz, csak tippeltem.
Nálam most az Astrán van 195-ös papucs, és ez 1T kb. Ha lesatuzom, és nem vok bekötve, és nem támasztok ki, akkor kifejelem a szélvédőt, akkorát fog. És az alap gyári fékekkel. :)

Megjegyzem, tervben van elöl nagyobb, hűtött tárcsa, erősebb betéttel, és hátra egy Vectra A hátsó híd tárcsafékkel. Elöl majd akkor cserélek, ha lekopik a mostani, a hátsót majd meglátom, de akkor már kicsi lesz a 13"-os felni, így új téligumi vásár is lesz....

#610 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:04

Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:51

A 206 ... Megérett valóban a cserére, de nem feltétlenül azért, mert a versenytársak annyira elhúztak mellette.

Ha jol tudom hiaba jon elobb utobb a 207-es, a 206-os meg egy jo darabig gyartasban marad... mert van kereslet ra.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#611 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:10

Idézet: GI - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:03

Na ez az ami nem igaz.Ehhez valami eszement elb*szott tömegeloszlás kell.
Iszonyat orrnehéz kocsi.

Abban is igazad van, h ilyen témában opelfórumozok, ott meg sok az Astra, és ugye alapból orrmotorosak a gépek... Ott mondogatják a 10%-ot.

Azért, ha az ember belegondol, ha megy hátra a nagy fékerő, és nincs fékerő szabályzó, és kanyarba nyomsz egy nagyobb féket, az kb=lenne egy kézifékes kanyarral, úgy pördülne a delikvens, mint atom. :)

#612 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:12

Idézet: Satriani - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:55

Igen. És pont ez történne akkor is, ha hátul nagyobb hatású tárcsafék lenne.

Nekünk a Citroen BX-ben tárcsa/tárcsa volt, a sokkal nehezebb, talán jobb súlyeloszlású Xsara kombiban dobfék van hátul. Ennek ellenére jól lassul, ABS nélkül.

#613 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:12

Én is azt tervezem, hogy hűtött tárcsák előre...
Hátulra tárcsák, szintén hűtöttek, előre a plussz GTI stabilizátor.

Egyébként annyit még hozzátennék, hogy iszonyat orrnehéz kocsiknál előfordulhat (talán régi dízel) 80-20-as fékerő arány.. de már ez eléggé durva...
Felette meg. Hát ahhoz tényleg elb*szott tömegeloszlás kell.
Az a két kerekén megy csak.

Idézet

Ilyen ~1200kg körüli autókra nem 155 kellene, hanem 225.

Ebben van valami.

#614 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:15

Idézet: GI - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 13:12

Ebben van valami.

Jah, szépen felfeküdne az első vízátfolyásra és juhééééé...... :)
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#615 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:18

Idézet: leslie - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:57

Amit írtam, az tény.

Honnét veszed, hogy tény? Talán fejlesztettél ilyen rendszereket? Mondjuk nyilván én se :)

A 10%-os hátsó fékhatást nem írom alá, semmilyen formában. :)

Szerkesztette: Kory 2005. 06. 08. 12:20 -kor

#616 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:20

Idézet: leslie - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 13:04

Amúgy nem tudom, miért várjátok a 155-ös virsliktől, h megálljon 40m alatt a kocsi. Ilyen ~1200kg körüli autókra nem 155 kellene, hanem 225. :) Bár, nem tudom, h egy Yaris, Jazz milyen nehéz, csak tippeltem.

Az 1.2-es Jazz 980 kiló és alapból 165-ös Yokohama gumikkal szerelik.

#617 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:22

Idézet: GI - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 12:59

Egy átlagos személygépkocsi fékerőeloszlása 70%-ra elöl van.

Ez már jobban hangzik :)

#618 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:23

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 13:15

Jah, szépen felfeküdne az első vízátfolyásra és juhééééé...... :)

:omg: Erről jut eszembe ez a kis video: Buszbaleset. Ezt már mazsola koromba megtanultam, hogy ha bemegyek valaki elé, akkor tapossam neki, ne kényszerítsem nagyobb fékezésre. Pláne ne egy 10+ tonnás buszt egy lejtő végén, vizes úton. :bolond: :( :( :(

#619 Felhasználó inaktív   Syner 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:23

gumiból jót kell venni nem széleset oszt kész
mikor veszik a 195-ös gumikat a gyári 165 helyett, mindig röhögök, hogy na, vajon 5k km-ert kibír-e a kerékcsapágy? :D
így hamarabb megtalálsz:
MSN: gaborszi@msn.com

#620 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 08. 12:25

Idézet: Kory - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 13:22

Ez már jobban hangzik :)

Az igazság valahol 70 és 80 százalék között van, súlyeloszlástól függően. E téren viszont elvileg segítenie kéne annak a tendenciának, hogy egyre erősemm anyagokból csinálják a karosszériát, így több súly jut a hátsó kerék fölé, arányában csökken az első tengely felett levő motor/váltó dominanciája a súlyeloszlás tekintetében.

Téma megosztása:

• (153 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.