Idézet: Dr.Buster - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 4:07
Itt felhasznalva a lehetoseget tisztelettel megkerem a Bogdant reszletesen (mint butaknak valo) elmagyarazni ezt a lehetoseget. Hogy lehet ugy megirni a dialplant, hogy kifeli lehessen telefonalni pl. spa2100 vagy 1001 eseteben amikor mar Line1 es Line2 mar foglalva van [...] Ha dialplanon keresztul lehet ezt csinalni akkor gyakorlatilag vegtelen szolgaltatot lehet hasznalni kifele telefonalasra?
koszonom nagyon a bizalmat, de nem biztos, hogy a legjobb emberhez fordultal!

nekem ugyanis nincs ATA-m (egy kartyat vettem, ami elviekben azonos tudasu, de azt nem tudtam beuzemelni, amig otthon voltam.) ugyhogy tudasom messzemenokig elmeleti es akademikus!

amugy ha jol ertem, igen, "vegtelen" mennyisegu kifele szolgaltato lehet (a dialplan hossza azert korlatozva van..)
mindazonaltal -- ha jol ertem -- a dialplan egy kerdez felelek jatek. ha "programoztal" ppp betarcsazast windows vagy mas alatt, az is ilyen. azaz a gep var toled valamit, es ha megkapja, akkor az adott utnak megfeleloen jar el.
nezzunk egy egyszeru peldat. harom szolgaltatot (a,b,c) akarok hasznalni, az "1", "2", "3" gomb megnyomasaval. ekkor (most nem a dialplan szintaktikajaval irom!!) valahogy igy fog kinezni.
1:en@a:#;2:en@b:#;3:en@c:#
azaz ha 1-et kap, akkor logoljon be az en@a-ba, es kuldje el (#) amit utana kap. a gep a tarcsazott elso szam alapjan eldonti, hogy melyik iranyt valassza, es utana arra "megy".
nezzunk egy kicsit bonyolultabbat. 3 szolgaltato, az egyik (a) az alap Bp-i, ahol nincs 1-essel kezdodo szam, ezt elotarcsazas nelkul szeretnem hivni, 2 a fentieknek megfelelo b,c 11 es 12 elotarcsazasaval; es rakjunk be egy negyediket d - 14, ez kulfoldi (mondjuk Voipbuster), ahol en mindig budapesti szamot akarok hivni, de o 00361 elotaggal varja azt:
11:en@b:#;12:en@c:#;14:en@sip.voipbuster.com:00361#;:en@a:#
igy a voipbusternel elotarcsazza a Bp-i szamot. a vegen meg ha egyik agnak sem felelt meg akkor siman tarcsazza a szamot, ezert raktunk oda "ures" szabalyt.
remelem ertheto, es smelo kuld valodi dialplant is Neked!
Szerkesztette: bogdan 2006. 05. 02. 08:59 -kor