Idézet: Virus9AX - Dátum: 2011. 04. 08. 10:36
Már nem találom az erre vonatkozó cikket de mindenesetre én így telepítem és semmi hiba azóta.[..]
Nem baj, a lényeg, hogy a tanácsod működött.
Miután csökkentett módban eltávolítottam a Win7 által felismert "Szabvány PCIe grafikus kártyát", az újraindítást követően máris beadta a login képernyőt "Win normál módban" is. Így be tudtam jelentkezni Win7 "normál módban" is, és gond nélkül feltelepítettem a Catalyst programcsomagot.
Feltételezem, hogy a Win7 által felismert "szabvány" videokártya nem tudott mit kezdeni a TFT monitorom (DVI-n keresztül csatlakozik a videokártyához) natív, 1600x900-as felbontásával, mert azt a felbontást nem támogatja, s emiatt nem adta be "normál módban" a login képernyőt. (Csak "csökkentett módban", ami eleve 640x480-as felbontásban működik.)
Idézet: Virus9AX - Dátum: 2011. 04. 08. 10:36
A komponenseket meg ne külön telepítsed, kb időpazarlás, töltsd le egyben a csomagot és hagy települni (persze az ilyen információkérés, meg trial játékokat lődd ki a telepíteni kívántak közül)
Én is így gondoltam, de kicsit zavarban vagyok most, mert a programcsomag az angol nyelvű CCC-t telepítette. Persze tudok angolul, de ha már a Win7 magyar, s megszoktam az előző változatban a magyar nyelvűt, akkor jó lenne azt telepíteni. (Régebben az ATI programcsomag angol és "nemzetközi" változatban is letölthető volt a cég honlapjáról. Fekete pont, hogy most már csak az angol változatot "fogják össze".)
Most telepítsem rá a magyar CCC-t a programcsomaggal települt angol változatra, vagy előtte távolítsam el az angol változatot, esetleg a teljes programcsomagot, s komponensenként telepítsek fel mindent újra?
Idézet: Eleanor - Dátum: 2011. 04. 08. 11:04
Egyszer, valakinek, így sikerült megoldania egy fene tudja - ő se tudta - miből, hogyan összepakolt gépen, fene tudja milyen összegányolt oprendszeren és meghajtók tömkelegén.
Azóta - gondolkodás nélkül - átment mantrává, és mindenki ezt szajkózta. Mert úgy könnyebb.
Ez is elképzelhető, de nem feltétlenül biztos.
Én például ~10 éve ATI videokártyákat használok (ATI Radeon VIVO, ATI 8500, ATI 9600 és ATI X1650 sorrendben), s emlékszem még azokra az időkre, amikor csak moddolt, "béta" driverekkel működött rendesen a videokártyám.
Akkoriban itt a fórumon az általam egyik legtöbbet olvasott topic az "ATI Radeon" volt, s oda messze nem csak hozzá nem értő, "gányolt Win-t" használó fórumtagok írtak. (S Te is biztosan emlékszel arra, hogy ezekbe a szakmai témákba akkoriban naponta akár több száz hozzászólást is írtak a fórumtagok, akkora volt az aktivitás.) Én is ott hallottam először arról, hogy a "helyes" ATI driver frissítés menetébe a Driver Cleaner használata "kötelezően" beletartozik.
A gyakorlatban is megtapasztaltam a szükségességét, pedig én aztán mindig rendben tartottam a számítógépem operációs rendszerét.
Más kérdés, hogy egy idő után, adott ATI videokártyákhoz nem kellett csereberélni a driver-t, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy az adott időszakban "discontinued" terméknek számító videokártyák nem a mindenkori legfrissebb illesztőprogramokkal működtek jól, hanem azokkal a régi szoftverekkel, amelyeket még "új korukban" készített hozzájuk az ATI.
Így aztán amíg ezt az új gépet meg nem vettem, a legutóbbi ATI kártyámat is egy 3-4 éves ATI driver-el használtam, amit nem frissítgettem soha. Mint mondtam, azt megelőzően szükség volt a Driver Cleaner használatára az ATI szoftver frissítése esetén, arról pedig fentiek miatt nem volt tudomásom, hogy az ATI ilyen téren előrelépett, s most már korrektül települ egy-egy újabb verzió még a korábbi változat eltávolítása nélkül is.
Ami egyébként tényleg jó hír.
Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2011. 04. 08. 13:01
[..]Nem kell semmi driver cleaner és egyéb "okosság". Csak tönkreteszed a Windows registry-t és a VGA driver bejegyzéseit/vagy épp törlöd amit nem kéne és úgy jársz mint Piftuka.

Azért jegyezzük meg, hogy - mint kiderült - a Driver Cleaner semmit nem tett tönkre a registry-ben! Csak az ATI szoftver bejegyzéseit törölte, egyébként mivel rég óta használom a Driver Cleaner-t, természetesen meg is nézem mindig, hogy milyen fájlokat akar törölni.
Ez a segédprogram jól működik; eddig soha még csak fel sem ajánlott törlésre olyan fájlt, registry bejegyzést, amely a rendszerindításhoz szükséges.
Ráadásul a 10.12 Catalyst-ról, a 11.2-re váltáskor a fentebb ismertetett probléma nem jelentkezett, ezért is voltam meglepődve most, hogy a Windows "normál módban" nem volt hajlandó elindulni.
Az viszont - ezek szerint - már a Windows7 "sara", hogy "szabvány grafikus adapter"-t telepítve nem hajlandó bizonyos felbontású monitoron képet adni.
(Egyébként a Win7 eddig messze a legjobb, leggyorsabb, legstabilabb Windows, amit valaha használtam - volt Win95, Win98 SE, WinME, WinXP -, de azért még ez sem tökéletes.)
A témához még annyit elmondanék, hogy a registry rendszeres karbantartása hasznos, de figyelmesen kell elvégezni. Aki "ész nélkül" áll neki egy CCleaner, vagy egy Registry Mechanic használatának, az valóban okozhat olyan problémát, amely hatására a Windows-t újra kell telepítenie.
Szerencsére ezek a segédprogramok elég jól "hangolhatóak", s ha valaki körültekintő, akkor használatukat a Windows gyorsabb, "zökkenőmentesebb" működéssel hálálja meg.

(Azt is aláírom, hogy ha valaki nem "gányolja" össze a rendszerét, akkor ezeknek a karbantartó programoknak kisebb jelentősége van.)
Mindezeken túl köszönöm szépen mégegyszer mindenkinek a segítséget!